Voorbeschouwing: Ster ZLM Toer 2016
De opbouw naar de Tour de France leidt voor de klassementsmannen langs de het Critérium du Dauphiné of de Ronde van Zwitserland. Voor menig sprinter is de Ster ZLM Toer deze week een tussenstation op de route naar Parijs. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Voor het vijfde jaar op rij is ZLM Verzekeringen naamgever van deze Brabantse meerdaagse. De wedstrijd vergaarde de meeste bekendheid onder haar oude naam: de Ster Elektrotour. Na tien jaar Elektrotour nam ZLM Verzekeringen het hoofdsponsorschap over, waarna de wedstrijdnaam werd aangepast. Op de erelijst prijken sinds begin vorig decennium namen als Nick Nuyens (2004), Sebastian Langeveld (2007), Mark Cavendish (2012) en Philippe Gilbert (2009, 2011, 2014). De Ster ZLM Toer is één van de weinige etappekoersen die Nederland rijk is. Op één uitstapje in Wallonië na blijft de rittenkoers in de zuidelijke provincies van het land.

Moreno Hofland vorig jaar succesvol op de stuwdam van La Gileppe – foto: Wouter Roosenboom
Afgelopen jaar ging de eindzege naar André Greipel. De Duitse topsprinter drukte zijn stempel al vroeg op de wedstrijd. De proloog in Goes was voor zijn landgenoot Roger Kluge. Greipel sloeg een dubbelslag in de eerste rit en lijn en stond de leiderstrui daarna niet meer af. Ook de derde etappe, met start en finish in Buchten, kwam op naam van de Lotto Soudal-sprinter.
Het uitstapje naar Wallonië werd een feest voor Moreno Hofland. LottoNL-Jumbo, dat in 2015 maar lastig wist te winnen, behaalde op de stuwdam van La Gileppe een verlossende overwinning. In de straten van Boxtel leek Greipel op weg naar een nieuwe ritzege. Matthew Brammeier wist dat echter te verstoren door in de slotkilometers als enige vroege vluchter te overleven. Met een voortrazend peloton hijgend in zijn nek soleerde de Ier naar de overwinning. Veelvraat Greipel finishte tweede en voorzag daarmee zijn leiderstrui toch nog van een extra glanslaagje.
Op de erelijst is Lars Boom de laatste Nederlandse eindwinnaar. De renner van Astana, toen Blanco, won in 2013 de rit op La Gileppe en een dag later pakte hij de eindzege.
Laatste vijf eindwinnaars
2011: Philippe Gilbert
2012: Mark Cavendish
2013: Lars Boom
2014: Philippe Gilbert
2015: André Greipel
Parcours
De 30e editie van de Ster ZLM Toer telt opnieuw vijf koersdagen en 774,4 wedstrijdkilometers door de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, en de Belgische provincie Luik. De laatste jaren, met uitzondering van 2012, start de ronde met een proloog, en die traditie is dit jaar voortgezet.
Woensdag 15 juni, Proloog: Goes – Goes (6,4 km)
Afgetrapt wordt er op Zeeuws grondgebied. Een proloog met start en finish op de Grote Markt van Goes in de avonduren. De renners maken in de rit tegen de klok een rondje om de stad heen. De brute krachtpatsers zijn op het vlakke parcours in het voordeel.
LottoNL-Jumbo zal de proloog van vorig jaar nog niet zijn vergeten. Martijn Keizer had zicht op de proloogzege, maar werd in extremis met een luttele seconde verslagen door de Duitser Roger Kluge.
Start: 18.00 uur – Finish: 20.30 uur
Donderdag g 16 juni, etappe 1: Oss – Oss (186 km)
De Ster ZLM Toer is dit jaar te gast in een nieuwe gemeente. De rit die vorig jaar van start ging nabij het FC Den Bosch-stadion en finishte in het dorpscentrum van Rosmalen trekt nu naar Oss, met start en finish op de Raadhuislaan. De route bestaat uit een grote lus ten noorden van Oss, waarbij grotendeels de oevers van de Maas worden gevolgd. Vervolgens trekt het peloton landinwaarts terug naar de dorpskern voor drie lokale ronden van twintig kilometer. Een massasprint lijkt onvermijdbaar.
Start: 12.00 uur – Finish: ±16.29 uur
Vrijdag 17 juni, etappe 2: Buchten – Buchten (210 km)
Sinds 2013 staat de etappe van én naar Buchten op het programma bij de Ster ZLM Toer. Het Zuid-Limburgse kerkdorp, onder de rook van Sittard-Geleen, vormt het begin- en eindpunt van een etappe door de heuvelzone. Het parcours is dit jaar ruim twintig kilometer langer en telt nu 210 kilometer. Tot een ander koersbeeld zal dit met waarschijnlijkheid niet leiden.
Onderweg liggen onder meer de Cauberg, de Bemelerberg, de Loorberg, Camerig, de Eyserbosweg en de Gulperberg. Deze zijn echter opgenomen in het eerste gedeelte van de rit, en ervaring leert dat de kans groot is dat uiteindelijk toch de sprinters uit gaan maken wie de dagzege grijpt. Vorig jaar ging de overwinning naar André Greipel, die met een klein verschil Moreno Hofland versloeg.
Start: 11.45 uur – Finish: ±16.53 uur
Zaterdag 18 juni, etappe 3: Hotel Verviers – La Gileppe (186,7 km)
La Gileppe, al meerdere jaren proberen de klassiekerrenners op deze stuwdam de sprinters te lossen en het eindklassement naar zich toe te trekken. In Verviers, pal voor het Van der Valk-hotel, zal deze koninginnenrit beginnen. Na ruim vijftig kilometer is de eerste beklimming van La Gileppe een feit, waarna ook nog La Redoute beklommen zal moeten worden. De thuisheuvel van Philippe Gilbert opent de finale, die bestaat uit drie plaatselijke rondes rond de beklimming van de stuwdam.
De afgelopen jaren won hier een renner met inhoud. Vanaf 2010 wonnen respectievelijk Adam Hansen, Philippe Gilbert, Lars Boom, weer Boom en weer Gilbert. Vorig jaar was het Moreno Hofland, die na een tweede plaats een dag eerder eindelijk wist te winnen.
Start: 12.30 uur – Finish: ±17.20 uur
Zondag 19 juni, etappe 4: Someren – Boxtel (186 km)
Voorzitter Anton Ganzeboom heeft voor de slotrit een nieuwe startplaats gevonden. Dit jaar is Someren het startpunt van de laatste 186 kilometer van de Ster ZLM Toer. Vanuit het dorp ten zuidoosten van Eindhoven trekken de renners naar het noordoosten in de richting van Boxmeer. Vlak voor het gehucht Oploo wijzigt de koers naar het westen in de richting van de inmiddels vertrouwde finishplaats Boxtel. Na twee plaatselijke omlopen zullen hoogstwaarschijnlijk de snelle mannen deze ronde afsluiten. Vorig jaar wist Matthew Brammeier de vroege vlucht te overleven. In de nauwe Stationsstraat wist hij een sprintend peloton net voor te blijven.
Start: 12.00 uur – Finish: ±16.19 uur
Favorieten
De Ster ZLM Toer is wederom in trek bij WorldTour-ploegen. Aan de start in Goes verschijnen zeven ploegen van het hoogste niveau. Dat is er één meer dan vorig jaar. LottoNL-Jumbo is uiteraard van de partij, evenals Giant-Alpecin, Lotto Soudal, Etixx-Quick-Step, BMC, Cannondale en IAM Cycling. Daarnaast komen zes ProContinentale ploegen, waaronder Roompot-Oranje Peloton, en negen continentale formaties aan het vertrek.

André Greipel – foto: Sirotti
Sinds 2001 heeft nog nooit een renner de Ster ZLM Toer tweemaal op rij gewonnen. Philippe Gilbert is met drie eindoverwinningen recordhouder, maar behaalde dit record met telkens een of meerdere tussenjaren (2009, 2011, 2014). Het is geen gekke gedachte dat Greipel zichzelf voor de tweede maal op de erelijst mag laten bijschrijven. De 33-jarige sprinter is in uitstekende doen getuige zijn drie ritzeges in de Ronde van Italië (die voor hem maar 12 etappes telde). Vorige week wist hij opnieuw te winnen in de eerste rit van de Ronde van Luxemburg, waardoor zijn zegeteller inmiddels het cijfer ‘7’ aangeeft.
Een jaar geleden was de Ster ZLM Toer voor Marcel Kittel eventjes de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De Duitser sukkelde heel het seizoen met een vormcrisis. Met een goede ZLM Toer zou hij uitzicht houden op een plekje in de Tourselectie van Giant-Alpecin. Het bleek ijdele hoop. Kort na deze vijfdaagse besloot de ploeg van Iwan Spekenbrink hem niet mee te nemen naar Frankrijk. Een jaar later is het een understatement om te stellen dat de Duitser terug is. De 28-jarige Etixx-Quick-Step-renner sprintte al negenmaal naar een overwinning, waaronder de twee Giro-ritten in Nederland. Wil hij in Boxtel gehuldigd worden als eindwinnaar, dient hij wel de lastige rit naar La Gileppe te overleven.

Maarten Tjallingii – foto: Sirotti
LottoNL-Jumbo verschijnt aan de start met Dylan Groenewegen. Groenewegen is officieel nog niet zeker van zijn plekje in de Tourselectie. Ritzeges kunnen zijn kansen aanzienlijk vergroten op een felbegeerd startbewijs voor Le Tour. Voor Maarten Tjallingii is de Ster ZLM Toer de allerlaatste wedstrijd als wielerprof. De nummer dertien van vorig jaar zal in de slotrit naar Boxtel voor het laatst een rugnummer opspelden. Tjallingii kennende neemt hij geen afscheid zonder opvallend slotakkoord, vandaar de eervolle vermelding in de sterverdeling.
Met de proloogzege in de Ronde van Luxemburg had Jean-Pierre Drucker het fundament gelegd voor de eindoverwinning in zijn thuisronde. De onfortuinlijke BMC-renner moest echter opgeven in de derde etappe na een botsing met straatmeubilair. In de Ster ZLM Toer kan de 29-jarige renner een nieuwe poging wagen om munt te slaan uit zijn goede vorm. Dat geldt ook voor Wout van Aert. De wereldkampioen veldrijden heeft de laatste weken alle twijfels weggenomen over zijn capaciteiten op de weg. De 21-jarige renner van Crelan-Vastgoedservice versloeg eind mei Tony Martin in de proloog van de Ronde van België. Hij is daardoor een van de favorieten voor de – minder sterk bezette – proloog in Goes. En een goed begin is het halve werk! Een topklassering, net als in België (achtste) in Boxtel is eerder een verwachting dan een verrassing.

Niki Terpstra – foto: Marcel Koch
Etixx-Quick-Step vaardigt een selectie af om duimen en vingers bij af te likken. Naast Kittel verschijnt onder andere ook de Vlaamse volksheld Tom Boonen aan de start. Voor Niki Terpstra is dit voorlopig de laatste wedstrijd in de nationale driekleur, tenzij hij in Goeree-Overflakkee zijn titel verlengt.
Roompot-Oranje Peloton lijkt in te zetten op de sprints. In de jonge selectie is alleen Johnny Hoogerland de enige pure heuvelman. Met Barry Markus, en Andre Looij telt de oranjeformatie twee rappe renners. En Brian ‘breakaway’ van Goethem is een zekerheidje voor een van de vroege vluchten.
Outsiders
Het zijn de renners die de koers maken, klinkt het cliché met een kern van waarheid. In een wedstrijd als de Ster ZLM Toer met een mix van top- en subtoppers kunnen renners van een lager allooi (Gaetan Bille, Jasper Ockeloen e.a.) zich meten met de grote namen. Of renners met een erfenis zoals Taylor Phinney (zware val) zich terug naar die top te werken. Renners zonder grote status krijgen de gelegenheid hun naam definitief te vestigen, zoals Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen-Baloise) of het talent van Giant-Alpecin, Søren Kragh Andersen. En je hebt renners die meerijden omdat het kan, of als journalistiek experiment, zoals Thijs Zonneveld. En je hebt renners waarvan het wielerpubliek gaat watertanden, zoals Filippo Pozzato.
Continentals
Zes van de zeven Nederlandse continentale-formaties staan dit jaar op de deelnemerslijst, alleen SEG Acadamy Racing is niet van de partij. Het Ster ZLM Toer-peloton heeft daarmee een hoog Topcompetitiegehalte. Deze renners afdoen als pelotonvulling is te simpel en onterecht. Slechts de winnaar van het regelmatigheidsklassement verdient een profcontract bij Roompot-Oranje Peloton. The best of the rest moet via andere wegen een stap hogerop verdienen. De Ster ZLM Toer is een schaarse kans jezelf in de kijker te rijden tussen de profs.

Jetse Bol momenteel leider in de Topcompetitie – foto: Léon van Bon
De voorlopige nummers één en twee uit de Topcompetitie, beide van Join-S|De Rijke, zijn dan namen die niet over het hoofd mogen worden gezien. Jetse Bol en Coen Vermeltfoort weten voorlopig hun stempel te drukken in de Topcompetitie-wedstrijden. Een UCI 2.1-wedstrijd is niet te vergelijken vanwege het niveauverschil. Beide renners lijken echter een hoger niveau aan te kunnen. De Ster ZLM Toer is voor beide ex-profs een gelegenheidskans dit te tonen.
Bij Rabobank hebben ze met Lennard Hofstede (21) en Martijn Budding (20) twee jonge renners met groot potentieel. Beide renners hebben hun klasse dit seizoen al getoond. Wonderen mogen van deze jonge kerels niet worden verwacht, maar een uitschieter mag geen verrassing zijn. Datzelfde geldt ook voor Elmar Reinders. De geluiden over een overstap naar de WorldTour worden steeds luider. In de Topcompetitie heeft hij aangetoond dat het qua conditie wel goed zit.
Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Marcel Kittel, Jean-Pierre Drucker
** Niki Terpstra, Wout van Aert, Taylor Phinney
* Dylan Groenewegen, Gaetan Bille, Maarten Tjallingii, Søren Kragh Andersen
Hij staat op de startlijst van de organisatie. Lijkt me een plausibele bron, los van of hij daadwerkelijk start.
Elmar Reinders. De geluiden over een overstap naar de WorldTour worden steeds luider.
Bron?
Gaat Zonneveld meerijden? Hoe werkt dat experiment?
Thijs Zonneveld rijdt al het hele jaar bij Parkhotel-Valkenburg en niet geheel onverdienstelijk. Bijna altijd in de eerste groep binnen behalve bij de Volta Classic, toen heeft hij zijn wiel in de finale aan teamgenoot Ocklehoen gegeven.
Ronde van Limburg heeft hij als enige met een GoPro gefietst.
http://www.sterzlmtoer.nl/frontend/index.php?page=nieuws&&lang=nl&&id=618