Voorbeschouwing: Tirreno-Adriatico 2015
Op de wielerkalender is het deze week de beurt aan de grootste rittenkoers van het voorjaar: de Tirreno-Adriatico. In de afgelopen jaren is steeds vaker gebleken dat de absolute top de voorkeur geeft aan deze Italiaanse koers boven Parijs-Nice. Vorig jaar mocht Alberto Contador de drietand in ontvangst nemen, wie mag zich dit jaar de winnaar van de Tirreno-Adriatico noemen? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De Tirreno-Adriatico is met 48 eerdere edities nog relatief jong. In 1966 was Dino Zandegu, die in 1967 ook de Ronde van Vlaanderen won, de eerste eindwinnaar. Recordhouder is de legendarische Roger de Vlaeminck, die van 1972 tot 1977 maar liefst zesmaal op rij de beste was.
Er zijn drie Nederlanders oud-winnaars terug te vinden op de erelijst. Joop Zoetemelk won in 1985, het jaar waarin hij ook de felbegeerde regenboogtrui mocht aantrekken. In 2001 was Erik Dekker de man van dienst, en in 2006 wist de toen nog piepjonge Thomas Dekker de internationale top voor te blijven. Vorig jaar versloeg Contador de concurrentie in afwezigheid van Vincenzo Nibali, die de twee jaar daarvoor had gewonnen.
Parcours
Rit 1: Lido di Camaiore – Lido di Camaiore (Ploegentijdrit, 22,7 km)
De rittenkoers zal woensdag met een volledig vlakke ploegentijdrit van start gaan. Ploegen met klassementsambities zullen er dan ook de eerste dag al moeten staan. De afstand van 22,7 kilometer kan voor aardige verschillen zorgen.
Rit 2: Camaiore – Cascina (153,0 km)
De tweede rit is een duidelijke prooi voor de sprinters. Er zijn een tweetal kleine hellingen aan het begin, maar verder kent de relatief korte rit in de laatste 100 kilometer geen noemenswaardige hoogteverschillen. Wordt dit de dag dat Kittel, voor wie het dit jaar nog niet erg meezit, de nul wegpoetst?
Rit 3: Cascina – Arezzo (203,0 km)
De derde rit voert het peloton wederom over twee kleine heuvels, en eindigt met zes lokale ronden in en rond Arezzo. De licht stijgende aankomst zat vorig jaar ook in het parcours, en vorig jaar won Sagan de rit voor Kwiatkowski. Hoewel Greipel ook in de top 10 eindigde, zal de winnaar klimmende capaciteiten nodig hebben.
Rit 4: Indicatore – Castelraimondo (218,0 km)
De vierde etappe is de eerste met serieuze hoogteverschillen. De rit heeft na een vlakke aanloop twee heuvels met negen kilometer klimmen aan gemiddeld 7%, wat genoeg is om het kaf van het koren te scheiden. Samen met de helling vlak voor de aankomst geeft dit wellicht aanvallers een kans om weg te komen.
Rit 5: Esanatoglia – Terminillo (194,0 km)
De onbetwiste koninginnenetappe van de Tirreno leidt naar Terminillo. Vroeg in de etappe moeten de renners al twee behoorlijke heuvels bedwingen. De slotklim heeft een gemiddelde stijging van 6,3%, op sommige stukken oplopend tot 10%. De lengte van de klim is meer dan 16 kilometer, en wie klassementsambities heeft mag hier dan ook geen moment van verslapping kennen. Hier zal het klassement namelijk voor het grootste deel beslist worden.
Rit 6: Rieti – Porto Sant’Elpidio (210 km)
Vandaag vertrekt het peloton vanuit Rieti voor een sprintetappe. Hoewel er enige hoogteverschillen zijn, is dit naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg om de sprinters af te schudden.
Rit 7: San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto (10,1 km)
De Tirreno wordt traditioneel afgesloten met een korte individuele tijdrit. Ook dit jaar is het decor van deze race tegen de klok San Benedetto del Tronto, een badplaats aan de Adriatische Zee. Hoewel het klassement al grotendeels beslist is, kunnen er nog kleine verschuivingen plaatsvinden.
Favorieten
Oud-Tourwinnaar Christopher Froome gaf in 2014 een licht teleurstellend vervolg aan zijn uiterst succesvolle jaar 2013. Hij won dan wel in Oman en Romandië, maar na een tegenvallende Dauphiné moest hij in de Tour opgeven in de legendarische kasseienetappe. Hoewel zijn hoofddoel in het water was gevallen, wist hij zich te herpakken en fietste naar een tweede plaats in de Ronde van Spanje. Dit jaar heeft hij in zijn eerste koers reeds zijn klasse laten zien. In Andalusië wist hij na een spannende tweestrijd zijn rivaal Alberto Contador enige seconden achter zich te laten in het klassement. De koninginnenetappe is op zijn maat gemaakt door de loperachtige klim. De ploegentijdrit is normaal gesproken een kolfje naar de hand van Team Sky. Toch neemt het team hier vooral een indrukwekkend klimmersteam mee, met Peter Kennaugh, Leopold König, Mikel Nieve en landgenoot Wout Poels. De individuele tijdrit is Froomes specialisme en ook hier zal hij vermoedelijk tijd op de concurrentie pakken.
Het eindlaureaat van de Tirreno van vorig jaar, Alberto Contador, geeft ook dit jaar acte de présence. In de Ruta del Sol moest hij het nipt afleggen tegen Chris Froome, maar de twee seconden verschil geven aan dat El Pistolero weinig voor hem onderdoet. Contador won acht seconden op concurrent Froome in de korte tijdrit in Andalusië en versloeg Froome daarmee op zijn eigen specialiteit. Bovendien is de Giro d’Italia het eerste doel voor de kopman van Tinkoff-Saxo, en moet hij dus eerder op niveau zijn. Voorspelbaar is de uitkomst van de strijd tussen de twee titanen dan ook zeker niet. Ondersteuning in de bergen zal komen van de Italiaanse routinier Ivan Basso en de sterke Tsjech Roman Kreuziger, terwijl Maciej Bodnar een waardevolle motor in de ploegentijdrit zal zijn.
Movistar stuurt een sterk team rondom rasklimmer Nairo Quintana. De kleine Colombiaan stelt bergop zelden teleur, en zal naar verwachting de twee topfavorieten geduchte concurrentie bieden. Vorig jaar eindigde hij al als tweede achter Contador in deze rittenkoers, al was het tijdsverschil van twee minuten natuurlijk significant. Toen won hij in het voorjaar de Ronde van San Luis, terwijl hij in deze koers dit jaar derde werd. Daarnaast was hij toen in voorbereiding op de ronde van Italië, maar dit jaar zal zijn hoofddoel verderop in het jaar liggen: de Tour de France. Movistar kan in de ploegentijdrit verrassen met onder andere de sterke tijdrijders Malori en Castroviejo.
Astana komt met met Tourwinnaar Vincenzo Nibali als kopman, maar het is zou gezien zijn vormpeil een verrassing zijn als hij hier serieus mee kan doen om de zege. Dario Cataldo en Michele Scarponi kunnen in de bergen waarschijnlijk ver mee. Lieuwe Westra kreeg te horen dat hij in de ploegentijdrit werk kan opknappen, en kan wellicht ook in de afsluitende tijdrit wat laten zien. Voor het Kazachstaanse team zijn onrustige tijden aangebroken nu bekend is dat de UCI haar licentie gaat heroverwegen. De frustratie hierover zal de renners niet koud laten, maar in hoeverre dit een positieve dan wel negatieve invloed gaat hebben valt nog te bezien.
Namens AG2R-La Mondiale is thuisrijder Domenico Pozzovivo een gevaarlijke klant, daarentegen lijkt de vorm van teamgenoot Carlos Betancur nog niet geweldig te zijn na een zwakke Ronde van San Luis en opgave in de Strade Bianche. Landgenoot Rigoberto Uran heeft in deze koers met een zevende plaats laten zien wel te staan waar hij hoort, en zal de eer van Etixx-Quick Step verdedigen. Voor de Colombianen zijn verder Julian Arredondo (Trek Factory Racing) en Fabio Duarte (Team Colombia) mannen om naar uit te kijken.
De twee andere Franse ploegen komen ieder met een Franse kopman. Van Thibaut Pinot (FDJ) mag iets meer verwacht worden na zijn vijfde plek op de Green Mountain in Oman dan van Pierre Rolland (Team Europcar) die normaal gesproken niet serieus meedingt in voorbereidingskoersen. De sterkste man bij IAM Cycling lijkt Zwitser Sebastian Reichenbach die steeds vaker vooraan is te zien bij beklimmingen. Katusha komt met topklimmer Joaquim Rodriguez die uit vorm is, en naar verwachting zullen Daniel Moreno en Giampaolo Caruso de honneurs waarnemen. Daarnaast prijken op de deelnemerslijst nog de Canadees Ryder Hesjedal en de Ier Daniel Martin (Garmin-Cannondale), Przemyslaw Niemiec namens Lampre-Merida, Jurgen van den Broeck verdedigt de Belgische eer bij Lotto-Soudal. Zuid-Afrikaans talent Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) is ook een erg interessante naam om in de gaten te houden: hij werd indrukwekkend zesde tussen de wereldtop in Oman. Over talent gesproken: kan het Britse hoop Adam Yates (Orica-GreenEDGE) dit jaar een nieuwe stap zetten?
Nederlanders mogen het nodige verwachten van Bauke Mollema (Trek Factory Racing). Na een sterke seizoensopening op Mallorca viel de Ruta del Sol voor hem tegen. Wegens ziekte moest hij opgeven, maar het team laat vertrouwen zien door Bauke het kopmanschap te geven. De ondersteuning van Cancellara zal voor de ploegentijdrit zeker een verschil maken. Als verdere ondersteuning krijgt hij onder meer de Colombiaanse klimmer Julián Arredondo mee, al heeft die ook deels de rol van schaduwkopman.
Het Duitse sprintkanon Marcel Kittel zal het opnemen tegen onder meer de Brit Mark Cavendish die tot op heden een betere seizoensstart kent dan zijn Duitse tegenstrever, en mocht al vijf ritten op zijn naam schrijven. Gaat de Brit dit jaar sportieve revanche nemen nadat 2014 ontsierd werd door een valpartij in de Touretappe voor eigen publiek die hij gedroomd had te winnen? De twee absolute topsprinters zijn in ieder geval aan elkaar gewaagd en zullen de sprintetappes een genot maken om naar te kijken.
De Italianen hebben veel sprinttalent in hun thuiswedstrijd. Matteo Pelucchi (IAM Cycling) verraste in Mallorca en reed ook in Oman naar een aantal mooie ereplaatsen. Gaat hij hier zijn definitieve doorbraak maken? De rappe Sacha Modolo zal namens Lampre-Merida de sprints betwisten. Bardiani zal wellicht Nicola Ruffoni uitspelen, en Team Sky heeft met Elia Viviani misschien wel dé toekomstige topsprinter in huis. Bora-Argon 18 komt met de jonge Ier Sam Bennett, Jens Debusschere sprint normaal gesproken voor Lotto-Soudal en Yannick Martinez voor Team Europcar. Voor MTN-Qhubeka lijkt tot nu toe de overvloed aan sprinters niet goed uit te pakken, kan in de Tirreno het tij gekeerd worden? Het team staat met de ervaren Edvald Boasson Hagen, Matthew Goss, Tyler Farrar, Gerald Ciolek en Reinardt Janse van Rensburg aan de start, maar in Kuurne was verrassend Kristian Sbaragli de best geklasseerde. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) is favoriet in de derde etappe door de iets oplopende finish.
Team LottoNL-Jumbo heeft door privéproblemen van Robert Gesink geen duidelijke klassementskopman. Tom van Asbroeck kan in de sprints voor ereplaatsen gaan, voor het team lijkt vooral een vrijbuitersrol weggelegd.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Alberto Contador, Nairo Quintana
** Rigoberto Uran, Vincenzo Nibali, Louis Meintjes
* Thibaut Pinot, Bauke Mollema, Domenico Pozzovivo, Mikel Nieve
Edit redactie: svp geen ongefundeerde insinuaties
Overigens zal Konig kopman zijn voor Sky bij afwezigheid van Froome.
Purito, aub, doe het!
Laten we hopen op een strijdlustige Quintana.
Wat heeft poels op een overwinning in de ronde van de l'ain na, al bewezen de laatste tijd om een sterretje te verdienen tussen deze tenoren?
En als etixx-quickstep in de ploegentijdrit de rest gaat wegblazen zal bertje zijn best nog moeten doen om uran uit de leiderstrui te rijden