Voorbeschouwing: Ronde van Luxemburg 2016
Nu de Giro d’Italia verleden tijd is, mag het aftellen richting de Tour de France beginnen. In de tussentijd hoeft de wielerliefhebber zich niet te vervelen, want er staan ook in juni genoeg aantrekkelijke rittenkoersen op het menu. Te beginnen met de Tour de Luxembourg, die op woensdag van start gaat. Wie wordt de opvolger van Linus Gerdemann, die vorig jaar de Nederlanders Marc de Maar en Huub Duijn verwees naar de andere podiumplaatsen? WielerFlits blikt vooruit.
De Ronde van Luxemburg stond voor het eerst op de kalender in 1935 en werd toen gewonnen door Mathias Clemens, die nog altijd in de recordboeken staat. De thuisrijder won namelijk ook de edities van 1936, 1937, 1939 en 1947 en staat met die vijf eindzeges nog altijd op eenzame hoogte. Dat record had nog veel scherper gesteld kunnen worden, als de Tweede Wereldoorlog niet voor een tijdelijke onderbreking zou hebben gezorgd.
Met in totaal 21 eindzeges (met Fränk Schleck als laatste in 2009) is Luxemburg het succesvolste land in de eigen wielerronde. Met negen overwinningen spreekt ook Nederland een aardig woordje mee. Aan het rijtje met Arie den Hartog, Bert Pronk, Bert Oosterbosch, Jelle Nijdam, Steven Rooks, Michel Cornelisse, Gert-Jan Theunisse, Frans Maassen en Joost Posthuma kon vorig jaar bijna de naam van Marc de Maar worden toegevoegd. De renner van Roompot Oranje Peloton werd tweede in het eindklassement op slechts acht seconden van Gerdemann. Ploeggenoot Huub Duijn werd op 41 tellen derde.
Een opvallende naam op de erelijst is die van Lance Armstrong. De Amerikaan boekte in 1998 in het groothertogdom zijn eerste zege na te zijn genezen van kanker. Het blijkt achteraf gezien ook een van zijn laatste overwinningen te zijn geweest, wat natuurlijk alles te maken heeft met het schrappen van praktisch alle uitslagen die hij nadien nog behaalde.
Laatste vijf winnaars:
2011: Linus Gerdemann
2012: Jakob Fuglsang
2013: Paul Martens
2014: Matti Breschel
2015: Linus Gerdemann
Parcours
Woensdag 1 juni: Proloog, Luxemburg-stad (2,9 km)
De Ronde van Luxemburg duurt in totaal vijf dagen en begint traditiegetrouw met een korte proloog, die aan het begin van de avond zal worden verreden. In het centrum van Luxemburg-stad krijgen de renners een bochtig parcours, met twee heuse haarspeldbochten voorgeschoteld. Halverwege zit bovendien een steil klimmetje van 480 meter aan ruim tien procent. In 2014 pakte Danny van Poppel hier de leiderstrui. Jimmy Engoulvent wist de proloog al vier keer te winnen, maar hij staat dit jaar niet aan de start.
Donderdag 2 juni: Etappe 1, Luxemburg-stad – Hesperange (170,6 km)
Niet alleen de proloog is een kopie van de voorgaande edities, ook de andere etappes stonden in het verleden al regelmatig in min of meer dezelfde vorm in het routeboek. De eerste rit in lijn voert het peloton over een heuvelachtig parcours naar Hesperange, waar André Greipel in zowel 2012 als 2014 de snelste was in een massasprint. Op het plaatselijke circuit moet nog wel tot drie keer toe een kort klimmetje (Cote de Syren) worden bedwongen.
Vrijdag 3 juni: Etappe 2, Rosport – Schifflange (162,8 km)
De etappe van vrijdag kent een veel lastigere finale dan die van de dag ervoor. Nadat er ook onderweg al het nodige is geklommen (met de Michelsbierg na 29 kilometer als zwaarste kluif), zal de renner die in Schifflange als eerste over de streep komt een aardige explosie in de benen moeten hebben. De finish ligt namelijk bovenop een 450 meter lang klimmetje met een stijgingspercentage van 12,8%.
Zaterdag 4 juni: Etappe 3, Eschweiler (Wiltz) – Differdange (177,4 km)
De voorlaatste etappe kent opnieuw een heuvelachtige aanloop, waarna in finishplaats Differdange nog driemaal een plaatselijke ronde van 9,4 kilometer afgelegd moeten worden. Zwaartepunt daarin is de Col de l’Europe, een 1500 meter lange klim met een gemiddelde stijging van acht procent. De laatste top ligt op iets minder dan zes kilometer van de aankomst.
Zondag 5 juni: Etappe 4, Mersch – Luxemburg-stad (178,2 km)
Geen etappes van boven de 200 kilometer dit jaar in de Tour de Luxembourg, wat in het verleden wel vaak gebruikelijk was. De slotrit, die het peloton terugbrengt naar Luxemburg-stad, is met 178,2 kilometer de langste van allemaal. Verschuivingen in het klassement zijn in deze etappe zeker nog mogelijk. Dat komt vooral door de Pabeierbierg, een pittige helling van 800 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent. Deze klim moet op het slotcircuit in totaal vijf keer worden beklommen. Na de laatste beklimming ligt de finish op de top.
Favorieten
Vijf teams uit de WorldTour heeft de organisatie dit jaar weten te strikken. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar, al wil dat niet zeggen dat deze ploegen ook op oorlogssterkte zijn. Zo komt Tinkoff slechts met vijf man (terwijl er acht zijn toegestaan) aan de start. IAM Cycling heeft één renner meer. Dit komt vooral door de volle wielerkalender in deze periode van het jaar en door het feit dat de Ronde van Luxemburg deels het Critérium du Dauphiné overlapt.
De enige WorldTour-ploeg die wel acht renners op de been weet te brengen, is BMC. De meeste ogen zullen gericht zijn op Philippe Gilbert, die hier zijn rentree maakt nadat een gebroken vinger zijn seizoen danig door de war schopte. De Belg zegt heel gemotiveerd te zijn en zijn uiterste best te doen, maar plakt daar geen positie op. Toch zou hij met zijn capaciteiten in dit deelnemersveld boven moeten kunnen komen drijven.
Het kopmanschap bij BMC lijkt echter vooral op de schouders van Jean-Pierre Drucker te rusten. De thuisrijder eindigde twee jaar geleden, toen de ronde een grotendeels identiek parcours kende, als tweede achter Matti Breschel. Bovendien is deze koers voor Drucker geen tussendoortje, maar een van de voornaamste doelen van het seizoen. Tijdens de perspresentatie werd hij door de organisatie vorige week al de gedroomde winnaar genoemd.
De ploeg van BMC is ook in de breedte de sterkste van allemaal. Onder anderen Dylan Teuns, Tom Bohli, Marcus Burghardt en de jonge Nederlander Floris Gerts doen mee. Orica-GreenEDGE is een geduchte concurrent, al zal de ploeg vooral inzetten op de sprints van Caleb Ewan. Kopman voor het klassement is Christopher Juul-Jensen, vorig jaar winnaar van de Ronde van Denemarken. Ook Mathew Hayman, de verrassende winnaar van Parijs-Roubaix, is van de partij.
Lotto Soudal zit na het ongeluk van Stig Broeckx, die hier eigenlijk aan de start had moeten staan, midden in een boze droom. De Belgische ploeg koerst momenteel vooral ‘om de gebeurtenissen samen te verwerken’ en prestaties zijn even van ondergeschikt belang. Toch zal – naast sprinter André Griepel – Sander Armée met de nodige ambitie aan de start staan. Het winnen van de bergtrui in de Ronde van Romandië en zijn vijfde plaats in de Ronde van Noorwegen hebben hem vertrouwen gegeven. Jelle Wallays is een andere troef, al vallen zijn uitslagen (mede door een blessure) de laatste maanden wat tegen.
IAM Cycling en Tinkoff zetten zoals gezegd slechts een kleine groep renners in, al maakt bij de Zwitserse ploeg wel kopman Mathias Frank deel uit van de selectie. Na een hoogtestage bereidt hij zich voor op de Ronde van Zwitserland en de Tour de France, dus de vraag is of hij in Luxemburg voor het klassement zal gaan. Matthias Brändle (4e in 2013) moet hier ook goed voor de dag kunnen komen. Bij Tinkoff is de Italiaan Oscar Gatto de kopman voor het klassement.
Omdat er geen enkele oud-winnaar aan de start staat, krijgt de Tour de Luxembourg dit jaar in ieder geval een nieuwe naam op de erelijst. Linus Gerdemann had de koers wel op zijn programma staan, maar de winnaar van 2011 en 2015 liep in de Ronde van Noorwegen een griepje op. Bij Stölting zullen dus andere renners het moeten laten zien. De Deen Rasmus Guldhammer, vorig jaar vierde in de Tour of Britain, lijkt daarvoor de aangewezen man. Als thuisrijder Alex Kirsch in de proloog een goede basis kan leggen, kan ook hij ver komen. En wat te denken van de Duitse veteraan Fabian Wegmann.
Terwijl Gerdemann ziek werd, beleefde Pieter Weening in de Ronde van Noorwegen juist zijn hoogtepunt van het seizoen. Hij won niet alleen een rit, maar stak ook de eindzege op zak. Ook in Luxemburg wil de Fries voor een goed klassement gaan, liet hij weten aan WF Live. Zijn ploeg Roompot Oranje Peloton beleeft goede herinneringen aan de Ronde van Luxemburg, met de podiumplaatsen vorig jaar van Marc de Maar en Huub Duyn. De Maar is er wegens een knieblessure deze keer niet bij, Duyn behoort wel weer tot de selectie.
Er is ook een contingent Franse renners dat hoge ogen kan gooien in Luxemburg. Romain Hardy van Cofidis werd twee jaar geleden zevende, Florian Vachon kwam vorig jaar goed voor de dag met een achtste plaats. Bij zijn ploeg Fortuneo-Vital Concept heeft hij de steun van sterke ploeggenoten als Chris Anker Sørensen en Eduardo Sepulveda, die zijn rentree maakt na een val in de Drôme Classic.
Topsport Vlaanderen-Baloise eindigde in de Ronde van België met Pieter Vanspeybrouck, Floris De Tier en Gijs Van Hoecke met drie man in de top vijftien. Vanspeybrouck deed het met zijn zevende plaats het beste en zal die goede lijn willen doortrekken. Wanty-Groupe Gobert rekent vooral op de Italiaanse kopman Marco Marcato, die bij zijn eerdere deelnames derde en zesde werd. Bij ONE Pro Cycling is de jonge Nieuw-Zeelander Dion Smith, deze maand vijfde in de Vierdaagse van Duinkerke, een geduchte outsider.
Ook voor de sprinters is er in de Ronde van Luxemburg het nodige te rapen. Het peloton snelle mannen wordt aangevoerd door Greipel en Ewan. Als zij een steekje laten vallen, kunnen renners als Gerald Ciolek (Stölting), Michael Kolar (Tinkoff), Clément Venturini (Cofidis), Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert) en Steele van Hoff (ONE) hun kans grijpen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Jean-Pierre Drucker
*** Pieter Weening, Philippe Gilbert
** Sander Armée, Christopher Juul-Jensen, Dylan Teuns
* Mathias Frank, Marco Marcato, Rasmus Guldhammer, Florian Vachon
Weer en TV
De weersomstandigheden in Luxemburg zijn deze week niet al te best. De temperatuur is weliswaar tussen de 15 en 20 graden, maar er valt behoorlijk wat regen. Zeker donderdag wordt volgens weeronline een natte dag. De Ronde van Luxemburg is helaas net als de afgelopen jaren niet live op tv te volgen.
Greipel gaat weer voor 1-2 sprintoverwinningen. Ik weet niet of er wat te verwachten is van Ewan, vermoedelijk komt hij in Luxemburg een beetje uitwaaien en wat km's maken voor de Tour.
Voor de rest ook een aardig parcours, altijd wel een leuk rondje.