Voorbeschouwing: Tour de Wallonie 2015
Terwijl de Ronde van Frankrijk in de Alpen op zijn laatste benen loopt, wordt in het zuidelijk deel van België het startschot gegeven van een andere meerdaagse wedstrijd. De Tour de Wallonie (2.HC) zal op zaterdag 25 juli van start gaan en in vijf dagen de vijf provincies van Wallonië beslaan. WielerFlits blikt vooruit op de rittenkoers die vorig jaar door de Belg Gianni Meersman gewonnen werd.
Historie
De eerste Ronde van Wallonië werd in 1974 georganiseerd. Toen was het nog een wedstrijd die onder de naam ‘Ronde van West-Henegouwen’ betwist werd door amateurs. Later zou de naamgeving nog veranderen naar de Driedaagse van Péruwelz, de Vierdaagse van West-Henegouwen en de Ronde van het Waalse Gewest. Vanaf 2007 werd de huidige naam ‘Tour de Wallonie’ voor het eerst gebruikt. Vanaf 1996 is de Waalse rittenkoers een profwedstrijd.
De eerste jaren waren het vooral Belgen die de overwinning grepen, met de Nederlander Jo Maas in 1978 als eerste uitzondering. Tien jaar later zegevierde Joost van Adrichem (1988) als tweede Nederlander. In de jaren tachtig en negentig kwamen steeds meer buitenlanders op bezoek in België om de eindoverwinning mee naar huis te nemen. Hieronder klinkende namen als Maurizio Fondriest (1986), Abraham Olano (1991) en Lars Teutenberg (1992).
De derde landgenoot die het eindklassement van de Ronde van Wallonië op zijn naam kon schrijven was Gerben Löwik in 2004. Hij staat in goed gezelschap met de betreurde Frank Vandenbroucke (1998), Axel Merckx (2000) en Paolo Bettini (2002). De Duitser Mario Kummer, die in 1984 en 1987 zegevierde, en Greg Van Avermaet (2011 en 2013) staan in de boeken als de enige coureurs die meerdere malen succesvol waren in Wallonië. Dit jaar kan Gianni Meersman (Etixx-Quick-Step) zich daar bijvoegen.
De editie van 2014 werd oververdiend gewonnen door de Belg Gianni Meersman. De renner van Omega Pharma-Quick-Step won in de gele leiderstrui de vijfde en laatste etappe en werd in alle andere ritten telkens tweede. Alle vijf de etappes eindigden vorig jaar in een groepssprint. Naast Meersman waren ook Jens Debusschere, Giacomo Nizzolo, Juan José Lobato en Tom Van Asbroeck één keer de snelste.
Laatste vijf eindwinnaars van de Ronde van Wallonië:
2010 – Russell Downing (Sky Procycling)
2011 – Greg Van Avermaet (BMC Racing Team)
2012 – Giacomo Nizzolo (Radioshack-Nissan)
2013 – Greg Van Avermaet (BMC Racing Team)
2014 – Gianni Meersman
Parcours
De 41ste editie van de Ronde van Wallonië start op zaterdag 25 juli in Wanze. Vijf pittige koersdagen later door de vijf Franstalige provincies van België eindigt de rittenkoers op woensdag 29 juli in Thuin. Ondertussen worden ook de bekende Waalse steden Waterloo, Bastenaken en Namen aangedaan.
Zaterdag 25 juli 2015 – Etappe 1: Wanze › Hannut (190,7 km)
De Tour de Wallonie gaat van start in Wanze, met een aankomst in Hannut na 190 kilometer. De organisatie heeft – na een aanloop van 32 kilometer – gekozen voor een omloop van 60 kilometer die twee en een half keer afgelegd moet worden. Acht gecategoriseerde heuvels van tweede categorie liggen op het parcours. Vooral de Côte de Wanzoul (1,6 km aan 6,8%) en de Côte de Huccorgne (0,9 km aan 7,9%) kunnen van belang zijn. Op de top van de laatste heuvel is het nog ruim vijfentwintig kilometer tot aan de finish. Welke sprinter spurt het snelst naar de gele leiderstrui?
Zondag 26 juli 2015 – Etappe 2: Beaufays › Bassenge (171,4 km)
De pittige beginfase en het lastige middenrif van de tweede rit naar Bassenge kunnen er voor zorgen dat de spurters overboord gegooid worden. Na 130 kilometer passeert het peloton voor het eerst de finishstreep in Bassenge waar nog twee lokale ronden volgen. De top van de laatste heuvel van de dag ligt op slechts vijf kilometer voor de streep. Mannen met klassementsambities zullen vandaag bij de pinken moeten zijn.
Maandag 27 juli 2015 – Etappe 3: Bastogne › Namur (207 km)
De derde etappe van Bastenaken naar Namen is de koninginnenrit. Onderweg liggen tien gecategoriseerde heuvels, verspreid over 207 kilometer. De aankomststreep ligt getrokken op de Côte de la Citadelle van Namen. Bijna twee kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%. Welke puncher zal zich onderscheiden en een gooi doen naar de eindzege?
Dinsdag 28 juli 2015 – Etappe 4: Waterloo › Quaregnon (164,6 km)
Vanuit startplaats Waterloo – waar de 200e verjaardag van de Slag bij Waterloo gevierd wordt – gaat het in zuidwestelijke richting naar aankomstplaats Quaregnon. Etappe vier is de kortste en vlakste rit van deze editie. In de laatste veertig kilometer liggen nog vier pukkels van tweede categorie, maar deze zijn waarschijnlijk te kort en niet lastig genoeg om de sprinters overboord te gooien. Welke spurter spreidt zijn armen ten hemel?
Woensdag 29 juli 2015 – Etappe 5: Chimay › Thuin (167,3 km)
De laatste etappe kent een rustige beginfase van 120 kilometer met slechts één heuvel van derde categorie. Eenmaal aankomstplaats Thuin in zicht is, volgen er vier plaatselijke ronden van twaalf kilometer. Telkens is de Mur de Thuin in het parcours opgenomen: een heuvel van eerste categorie van 600 meter aan 8% gemiddeld. Na vier plaatselijke omlopen ligt de streep getrokken op de Mur de Thuin die ons de eindwinnaar zal brengen.
Favorieten
De deelnemende ploegen treden met zeven man per team aan. Negen WorldTour-formaties worden vergezeld door slechts vijf ProContinentale teams en twee continentale teams. Zowel Giant-Alpecin, LottoNL-Jumbo als Roompot Oranje Peloton zijn afwezig, terwijl de Belgen met zes ploegen het best vertegenwoordigd zijn.
Etixx-Quick-Step levert een sterk team af. De Belgische ploeg komt met Tom Boonen, Yves Lampaert en Niki Terpstra naar Wallonië, maar titelverdediger Gianni Meersman ontbreekt op de startlijst. Het tweede team uit België is Lotto Soudal. Daar is het vooral uitkijken naar de Belgische vice-kampioen Jurgen Roelandts, Jelle Vanendert en Kris Boeckmans. De 28-jarige spurter Boeckmans was dit seizoen al goed voor acht overwinningen, waaronder het eindklassement van de Tour de Picardie en World Ports Classic. Net als voor Boonen, lijkt voor Boeckmans de derde etappe met finish op de Citadel van Namen te zwaar.
Trek Factory Racing heeft met Danny en Boy van Poppel twee Nederlanders opgenomen in hun selectie. In de Tour de Wallonie gaat de jongste broer op zoek naar zijn tweede seizoenszege. In zijn sprinttrein wordt hij ondersteund door Jesse Sergent en Kristof Vandewalle. Voor de eindzege is het bij de Amerikaanse ploeg vooral uitkijken naar de Italiaan Fabio Felline. Met negentien top-tien noteringen draait de 25-jarige puncher zijn beste seizoen tot nu toe.
BMC leverde de voorbije vier jaar met Greg Van Avermaet twee keer de eindwinnaar. Het zou goed kunnen dat het dit jaar ook weer het geval is. Philippe Gilbert is op papier de grootste kanshebber voor de eindzege aan het vertrek in Wanze. Maar de Belg maakte pas zijn rentree na (twijfelachtig) blessureleed in Grand Prix Cerami, waardoor hij moest passen voor de Ronde van Frankrijk. Toch schoot Gilbert direct raak in de Waalse eendagskoers. Rick Zabel spurtte in de Ronde van Oostenrijk naar zijn eerste profzege. Ook Jean-Pierre Drucker reed in het verleden goede uitslagen in de Tour de Wallonie. Mag de Luxemburger voor zijn eigen kans gaan?
AG2R La Mondiale beschikt met de kleine Samuel Dumoulin over een snelle man met voldoende klimmersbenen, terwijl bij FDJ Arthur Vichot het speerpunt van de zevenkoppige selectie is. Ook Anthony Roux en Anthony Geslin zouden goed uit de voeten moeten kunnen in de Waalse heuvels.
Daarnaast zijn ook de drie Franse ProContinentale ploegen van de partij in Wallonië. Romain Feillu, Yauheni Hutarovich en Daniel Mclay zijn drie snelle mannen voor Bretagne-Séché Environnement. Oud-Belkin-renner Jonathan Hivert zou zich kunnen mengen tussen de klassementsmannen. Spurters van dienst bij Cofidis zijn Jonas Ahlstrand en Michael Van Staeyen. Europcar rekent op Japanner Yukiya Arashiro voor dichte ereplaatsen.
Wanty-Groupe Gobert komt met Björn Leukemans, terwijl ook Enrico Gasparotto op lastig terrein goed uit de voeten kan. De andere Belgische ProContinentale ploeg, Topsport Vlaanderen-Baloise, gaat met snelle mannen Edward Theuns en Olivier Naesen voor ritzeges, terwijl Jelle Wallays zich kan richten op een goede eindnotering.
Tot slot zijn er nog heel wat renners die de kans ruiken om een rittenkoers op hun palmares te zetten. Denk aan Dries Devenyns (IAM Cycling), Christopher Juul-Jensen, Matti Breschel (beide Tinkoff-Saxo) en Ilnur Zakarin (Katusha). Met Alexey Tsatevich heeft Katusha naast Alexander Porsev nog een snelle man in de gelederen.
Favorieten volgens WielerFlits:
**** Philippe Gilbert
*** Fabio Felline & Gianni Meersman
** Edward Theuns, Tom Boonen & Jurgen Roelandts
* Enrico Gasparotto, Niki Terpstra, Christopher Juul-Jensen & Matti Breschel
Tja, de ploegleider is ff druk met andere zaken.
Dat zou wel héél schrijnend zijn, mocht dat meespelen. Eens met StonedCamel, dit is bij uitstek een koers voor Roompot. Gisteren overigens in de Pino Cerami: 1x Roompot in de eerste groep van 40+ renners - in de persoon van (opnieuw) Huub Duyn. Ik denk dat de ploeg collectief zomervakantie heeft.
Ik ben toch benieuwd naar de doelstellingen volgend seizoen bij Roompot en de vraag is of ze tevreden zijn over dit seizoen. Vooral de laatste weken rijden ze kleurloos. Een renner als Hoogerland die waarschijnlijk één van de duurste renners is heeft dit seizoen nog niet eens top 10 gereden.
Theuns verdient ook wel is een overwinning na al die ereplaatsen.
Theuns de Belgische Sagan? Kan in dit rondje elke dag top 5 rijden.