Voorbeschouwing: Tour de Wallonie 2024 – Schifting op La Redoute en Oude Kwaremont?
Foto: Cor Vos
maandag 22 juli 2024 om 13:00

Voorbeschouwing: Tour de Wallonie 2024 – Schifting op La Redoute en Oude Kwaremont?

Daags na de Tour de France wordt er alweer op andere fronten gekoerst. De renners die al een tijdje in de wachtkamer zitten, mogen zich namelijk uitleven op de Waalse wegen van de Tour de Wallonie. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er weinig écht grote namen aan de start staan, maar juist dat aspect kan het rondje ook extra leuk maken. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Tour de Wallonie
2023: flag-it Filippo Ganna
2022: flag-au Robert Stannard
2021: flag-us Quinn Simmons
2020: flag-fr Arnaud Démare
2019: flag-be Loïc Vliegen
2018: flag-be Tim Wellens
2017: flag-be Dylan Teuns
2016: flag-be Dries Devenyns
2015: flag-nl Niki Terpstra
2014: flag-be Gianni Meersman


Vorig jaar

Een jaar geleden kregen we een atypisch editie van de Tour de Wallonie, want de organisatie had op dag vier immers een tijdrit van 32,5 kilometer in het parcours gegooid. Renners en ploegen die geen Tour de France deden kwamen zich daar klaarstomen voor het WK tijdrijden in Glasgow, met name INEOS Grenadiers kwam met een selectie vol kanonnen aan de start. Ganna won de tijdrit met overmacht voor ploegmaat en toptalent Joshua Tarling, en pakte zo ook de eindzege. Ze bezetten de plaatsen één, twee en vier in de eindklassering.

Maar Ganna zat op dat moment al in de leiderstrui, want hij had op dag één van de Tour de Wallonie ook al een chaotische massasprint naar zijn hand gezet. Op de tweede dag mocht het Waalse goudhaantje Arnaud De Lie (Lotto Dstny) juichen in zijn eigen streek, terwijl in de derde rit Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck) de grootste zege in zijn carrière pakte. Op de slotdag verraste vluchter Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step) de favorieten.

Eindklassement Tour de Wallonie 2023
1. flag-nl Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)
2. flag-gb Joshua Tarling (INEOS Grenadiers) op 18s
3. flag-be Brent Van Moer (Lotto Dstny) op 40s
4. flag-gb Connor Swift (INEOS Grenadiers) in z.t.
5. flag-be Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) op 1m34s


Parcours

Maandag 22 juli, etappe 1: Doornik – Fleurus (179,2 km)

Waar we in het verleden vaak een sprintersvriendelijke Tour de Wallonie kregen, moeten renners met klassementsambities in deze editie attent zijn vanaf het begin. De Grand Départ is voorzien in de provincie Henegouwen, meer bepaald in de Stad van de vijf klokkenluiders Doornik. Van daaruit gaat het al snel richting het Pays des Collines, dat we kennen van de lastige heuvelzone in Kuurne-Brussel-Kuurne. Maar de Hameau des Papins en consorten liggen te ver van de finish om beslissend te zijn.

Via passages langs de Vlaamse grens nabij Nijvel, belanden de renners toch weer in Henegouwen. Daar moeten ze pas echt beginnen opletten vanaf ze het lokale circuit in Fleurus oprijden. Daarin gaat het constant op en af, met de Côte de Petit Try (1,2 kilometer aan 7,2%) als ultieme scherprechter. Het is na die beklimming wel nog ruim tien kilometer naar de aankomst, dus vlak de sprinters ook niet volledig uit. Wat in hun nadeel speelt, is dat er geen echte afdaling volgt, maar de wegen blijven glooien.

Start: 13.15 uur
Finish: 17.40 – 18.05 uur


Dinsdag 23, etappe 2: Saint-Ghislain – Ouffet (188,2 km)

Op dag twee keert Saint-Ghislain terug in de Tour de Wallonie. Het dorpje is al sinds 1993 betrokken bij de ronde en maakt – zoals bijvoorbeeld ook in 2023 – regelmatig haar opwachting. Het betreft overigens een echte wielergemeente, die ook al passages van de Tour en de Giro mocht verwelkomen en in 2009 gastheer was van de Belgische kampioenschappen tegen de klok.

Ditmaal weerklinkt er het startschot voor een rit met de eerste aankomst bergop in deze Tour de Wallonie. Het grootste deel van de etappe speelt zich af in de provincie Namen, waar klimmetjes zoals de Côte de Froidvau en Côte du Président liggen te wachten. In totaal is deze rit goed voor zo’n 2.700 hoogtemeters, en er wordt in de Condroz ook constant geflirt met de Belgisch-Franse grens. Ook Durbuy krijgt haar jaarlijkse passage.

Lokale rondjes, daar is de organisatie van deze ronde blijkbaar fan van, want ook nu vinden we daarin het zwaartepunt van de etappe terug. In Ouffet moet immers de Côte de Géromont (1,6 kilometer aan 8,1%) op twaalf kilometer van de streep worden overwonnen. Ook de weg richting Ouffet zelf loopt nog fors op, maar wordt niet als helling gecatalogeerd. Volgens wedstrijdleider Christophe Brandt maken sterke sprinters daar zelfs een kans.

Start: 12.45 uur
Finish: 17.30 – 18.00 uur


Woensdag 24 juli, etappe 3: Aarlen – La-Roche-en-Ardenne (192,6 km)

De koninginnenrit in deze Tour de Wallonie! Vanuit de Luxemburgse provinciehoofdstad Aarlen zijn de eerste zeventig kilometer nog relatief glooiend te noemen, maar in de finale krijgen we een terrein dat doet denken aan dat van Luik-Bastenaken-Luik. In totaal liggen er 2.900 hoogtemeters te wachten, waardoor dit de beslissende dag voor het algemeen klassement moet worden.

Vanaf de passage in Houffalize – niet toevallig een dorp dat in Luik-Bastenaken-Luik steevast wordt aangedaan – komen de renners op een lokaal circuit van ongeveer dertig kilometer. Daarin is het telkens de dubbele beklimming van de Côte de Maboge (2,8 kilometer aan 6,5 %) en Col de Haussire (4,1 % aan 6,9 %) die voor verschillen moet zorgen. Het centrale punt van het rondje is La-Roche-en-Ardenne, een dorp met een wielerhart dat de Belgische kampioenschappen op de weg van 2013 mocht verwelkomen, alsook verschillende keren de Tour de Wallonie en Baloise Belgium Tour.

De Col de Maboge kennen de renners nog uit de editie van 2019, maar de organisatoren zijn vooral trots op het aandoen van de Col de Haussire. Met zijn afstand van meer dan 4 kilometer, zou deze beklimming volgens organisator Christophe Brandt bekendstaan als ‘de langste en lastigste beklimming van België’, met een maximale hoogte van 498 meter. Aan de voet van deze klim is de aankomstlijn getrokken, vlak na de afdaling van de Côte de Maboge.

Start: 12.30 uur
Finish: 17.10 – 17.40 uur


Donderdag 25 juli, etappe 4: Verviers – Herve (188,5 km)

Opnieuw moeten de renners 2.900 hoogtemeters overbruggen, deze keer op het grondgebied van de provincie Luik. Na de start in Verviers krijgen we een etappe die nog meer aanleunt bij Luik-Bastenaken-Luik dan de dag voordien, al kan ook de passage op de Côte de La Redoute – de vaste opener van de finale in La Doyenne – daar voor iets tussen zitten.

Verviers krijgt de eer van startlocatie, waarna de renners vertrekken voor een hele dag op en af. Opvallend genoeg staan er met de Côte de Saint-Jean-Sart (3,5 kilometer aan 3,7%), Thier des Forges (4,4 kilometer aan 4,2 %) en uiteraard de Côte de La Redoute (1,5 kilometer aan 10,5 %) slechts drie officiële beklimmingen op het programma, maar dat doet de lastigheid van de etappe veel te weinig eer aan. Te meer omdat het vanaf La Redoute nog vijftig kilometer te gaan is.

In het lokale rondje van 28 kilometer in en rond Herve – in 1994 en 2022 al aankomstplaats van deze ronde, toen met respectievelijk Scott Sunderland en Oier Lazkano als winnaars – wachten immers nog tal van niet gecatalogeerde beklimmingen. Vooral de weg richting Clémont loopt stevig op voor de tussensprint, en ook de aankomst is naar goede gewoonte knaplastig.

Start: 12.30 uur
Start: 17.05 – 17.30 uur


Vrijdag 26 juli, etappe 5: Moeskroen – Thuïn (192,2 km)

Toch kijken we stiekem nog het meeste uit naar de slotetappe, waarin de kasseien hoogtij vieren. Dat begint vrijwel meteen na de start in Moeskroen, waarna het peloton de grens oversteekt naar de Vlaamse Ardennen. Daar wachten de Kluisberg (1,2 kilometer aan 6%) en de Oude Kwaremont (2,6 kilometer aan 3,7%). Het is misschien wat ijdele hoop om te denken dat een ploeg hier het volledige peloton uit elkaar wil rijden, maar als het op één beklimming kan, dan wel op deze scherprechter uit de Ronde van Vlaanderen.

Kort daarna wacht ook nog de Côte du Beau Site (1,6 kilometer aan 6%), waardoor het peloton na veertig kilometer koers weleens volledig uit elkaar zou kunnen zijn gereden. Oké, het is nadien wel nog 150 kilometer tot de streep. Maar wie wil koersen krijgt er in ieder geval het ideale terrein voor.

Het lange middenrif van de rit leidt ons terug naar Saint-Ghislain, de startplaats van rit 2, en via de Tienne du Dragon (400 meter aan 8,2%) en tal van kasseistroken in de regio rond Mons, bereiken de renners het traditionele slotrondje van Thüin. Dat is twaalf kilometer lang en pittig gekruid met de Muur van Thuïn, die in het verleden al vaker de ultieme beslisser van dit rondje was.

Start: 12.30 uur
Finish: 17.25 – 17.55 uur


Favorieten

De Tour de Wallonie is dit jaar sterk gestoffeerd, ten minste als je naar de aanwezige ploegen kijkt. Negen WorldTeams is meer dan behoorlijk voor een organisatie als de Tour de Wallonie. Alleen staan er weinig echt grote namen aan de start, zoals pakweg Arnaud De Lie, Joshua Tarling en Filippo Ganna vorig jaar. Thibau Nys had een publiekstrekker kunnen worden, maar hij kampt helaas met knieklachten en moest forfait geven.

Israel-Premier Tech komt misschien wel met de meest indrukwekkende selectie van allemaal aan de start. Met name Dylan Teuns heeft dit voorjaar grote indruk op ons gemaakt op Vlaamse en Waalse wegen, ook op zijn 32e is de Limburger nog niet versleten. Op de wegen van Vlaanderens Mooiste en de Brabantse Pijl maakte hij de grootste indruk, en ook in Luik-Bastenaken-Luik deed hij nog mee met de besten. Het zal voor Teuns een grote teleurstelling zijn geweest om naast de Tourselectie te vallen, maar hier kan hij meteen het ongelijk van de ploeg bewijzen.

Dylan Teuns reed een ijzersterk voorjaar – foto: Cor Vos

Extra leuk voor Teuns is dat hij hier terugkeert op het terrein waar hij in 2017 zijn doorbraak bij de grote jongens kende, toen in het truitje van BMC Racing. Teuns won er bijvoorbeeld op de Muur van Thuïn en pakte daarmee de eindzege, iets wat hij nu kan herhalen. Ook Corbin Strong is een sterke pion bij de ploeg. De stevige Australiër is in de eerste plaats een sprinter, maar rijd hem er maar eens af. In de Grote Prijs van Québec lukte het de punchers niet, en daar won Strong dan ook bijna – De Lie buiten beschouwing gelaten. Met Simon Clarke en Nick Schultz heeft de ploeg nog twee andere ijzers in het vuur.

Decathlon AG2R zet daar een uitmuntende selectie tegenover. Met Benoit Cosnefroy is de winnaar van de Brabantse Pijl present, de Fransman rekende daar af met… Dylan Teuns en behoort op zijn 28e tot de beste heuvelspecialisten ter wereld. Bij bijna elke aankomst heuvelop die in dit rondje zit verwerkt, ga je automatisch denken: dat is op het lijf van Cosnefroy geschreven. Ook hij moest voor het eerst in vijf jaar de Tour de France missen, en zal daarom extra geprikkeld zijn.

Pierre Gautherat is het jonge goudhaantje binnen de ploeg van Vincent Lavenu, eentje waar ouderdomsdeken Oliver Naesen al van in het begin van het seizoen lovend over was. In zijn eerste profjaar stak hij al een aantal keer de kop op, maar pas dit seizoen ontpopt de 21-jarige Fransman zich echt aan de top van het wielrennen. In de Baloise Belgium Tour was hij zomaar beter dan kopman Cosnefroy, daar won hij bijna de koninginnenrit. En ook kasseien kan hij aan, anders word je niet derde in de Tro Bro Léon. Kortom, iemand om in de gaten te houden.

Wat is Del Grosso sterk bezig – foto: Cor Vos

Van Nederlands-Belgische zijde houden we naar goede gewoonte Alpecin-Deceuninck in de gaten. Want ook daar rijdt een rijzende ster rond. Tibor Del Grosso kennen we natuurlijk al langer als crosser. Nadat hij in die discipline afgelopen weekend de Wereldbeker bij de beloften won en in Heusden-Zolder zomaar mee streed voor een dichte ereplaats bij de profs, beloofde hij dat we hem deze zomer ook in de gaten moesten houden op de weg. Del Grosso zag zichzelf dan wel in de eerste plaats als veldrijder, maar dat kan snel veranderen. Met name zijn Nederlandse titel bij de U23-renners moet hem toch enigszins aan het denken zetten.

Overal waar Visma | Lease a Bike aan de start staat, verdient de ploeg het om uitgelicht te worden. Uiteraard is Yellow B hier niet met de allergrootste namen present, maar daarom zijn ze nog niet kansloos. Na een dikke maand zit de rustperiode van Tim van Dijke – die al 54 (!) koersdagen op de teller heeft – er alweer op, maar de Nederlander bewees al dat hij rondjes van een week perfect aankan. En wat te denken van Tosh Van der Sande? In zijn tijd bij de Lotto-ploeg boekte Van der Sande één van zijn twee profzeges in deze Tour de Wallonie op de Muur van Thuïn. Dit vat vol ervaring weet perfect wat hem te wachten staat.

Zijn ex-ploeg, nu Lotto Dstny genaamd, stelde Arnaud De Lie deze keer op in de Tour de France, maar het brengt wel genoeg interessante pionnen aan de start. Denk maar aan Andreas Kron. U was de Deen misschien alweer vergeten, want blessures hypothekeerden voorlopig bijna heel zijn seizoen. Maar weet dat de sterke Deen vorig jaar nog de tweede Vuelta-rit op zijn naam schreef en kickt op dit terrein. Het is alleen afwachten op welk niveau hij alweer zit. Hetzelfde geldt voor Florian Vermeersch, die ook heel het voorjaar miste. Pascal Eenkhoorn en Alec Segaert kunnen dit terrein ook zeker aan.

Doet Kron zijn kunstje nog eens over? – foto: Cor Vos

Tot slot nog een rijtje met outsiders, dat wordt getopt door de Spanjaard Carlos Canal (Movistar). Die mag je in het circuit onder de WorldTour gerust tot de revelaties van dit seizoen bestempelen, met dichte ereplaatsen op het Spaans kampioenschap, de Baloise Belgium Tour en O Gran Camiño als grootste uitschieters. Verder houden we ook Emil Herzog (Red Bull-BORA-hansgrohe), Lilian Calmejane en Rune Herregodts (Intermarché-Wanty), Natnael Tesfatsion en Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek), Matteo Trentin (Tudor), Emilien Jeannière en Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Jens Reynders (Bingoal WB) in de gaten.

Voor de sprints, voor zover die hier aanwezig zijn natuurlijk, zullen alle ogen gericht zijn op Jordi Meeus, de snelle man van Red Bull-BORA-hansgrohe. Bij hem hetzelfde verhaal als de andere toppers die hier starten: aan de kant gelaten voor de Tour, maar hier een extra kans om zich te tonen op een lager niveau. Hij neemt het op tegen Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck), Jarne Van de Paar (Lotto Dstny), Alberto Dainese (Tudor), Madis Mikhels (Intermarché-Wanty) en Tord Gudmestad (Uno-X Mobility).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Teuns
*** Benoit Cosnefroy, Pierre Gautherat
** Andreas Kron, Tibor Del Grosso, Tosh Van der Sande
* Emil Herzog, Tim van Dijke, Corbin Strong, Carlos Canal

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

De Tour de Wallonie is elke dag live te volgen op het scherm. Eurosport.nl, HBO Max en Discovery+ zorgen dat de rittenkoers online te volgen is, op televisie kunnen de Belgen ook kiezen voor het Waalse RTBF.

Eén geluk voor de renners: de hoge temperaturen van de afgelopen week zullen volgens Meteovista niet meer van tel zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.