Voorbeschouwing: Tour de Yorkshire 2019
De Tour de Yorkshire is toe aan haar eerste lustrumfeestje, namelijk de vijfde verjaardag. Vier dagen trekt het wielerpeloton door het grootste graafschap van het Verenigd Koninkrijk. Hoe ziet de jonge Britse rittenkoers er dit jaar uit en wie kunnen er dit jaar in de voetsporen treden van Greg Van Avermaet, de winnaar van vorig jaar? WielerFlits blikt vooruit!
Historie
In 1954 heeft Amsterdam de eer om als eerste een buitenlandse start van de Tour de France te organiseren. Sindsdien is het nog veel vaker gekomen dat grote rondes buiten de landsgrenzen beginnen. De Ronde van Frankrijk deed dat in totaal al 22 keer, en de 23ste keer zit eraan te komen. Dit jaar is Brussel namelijk het decor voor de Grand Départ. In 2014 viel de eer te beurt aan het graafschap Yorkshire.
Prince Harry (toen nog vrijgezel), Prince William en Kate Middleton knipten gezamenlijk een lint door voor de Leeds Town Hall en het peloton was vertrokken voor een Tour die uiteindelijk Vincenzo Nibali als laureaat op zou leveren. Maar daar hadden de drie royals en de naar schatting drieënhalf miljoen andere mensen aan het parcours toen nog geen weet van. Een aanzienlijk deel van die mensen hoopte de eerste dag op een overwinning van Mark Cavendish, maar in Harrogate (waar in 2019 wordt gevochten om regenboogtruien) kwam het niet zover. Hij had zijn in de finishplaats residerende moeder graag op de eerste gele trui getrakteerd, maar het was uitgerekend Cav die in volle voorbereiding op de massasprint ten val kwam. Weg gele droom, weg Tour.
Het felbegeerde tricot ging naar Marcel Kittel. Een dag later zou hij deze echter alweer kwijtraken, daar de parcoursbouwer van dienst er meteen een pittige heuvelrit in gooide over hellingen met schitterende namen als de Côte d’Oxenhope Moor, Côte de Midhopestones, Côte d’Oughtibridge en de Côte de Blubberhouses. Nibali greep deze rit direct aan om toe te slaan; de gehaaide Italiaan sloop in aankomstplaats Sheffield weg uit een elitegezelschap en niet voor het eerst die ronde sloeg hij een dubbelslag.
In 2014 blijft het bij twee dagen Yorkshire. Maar het peloton zou er een jaar later alweer terugkeren. Voortbordurend op het succes van de Tourstart wordt namelijk de Tour de Yorkshire in het leven geroepen. De ingrediënten bleven dezelfde: diverse venijnige hellingen en vele mensen langs het parcours. Enkel de eindwinnaars veranderden elk jaar: Lars Petter Nordhaug opende de erelijst, waarna achtereenvolgens Thomas Voeckler, Serge Pauwels en Greg Van Avermaet de laatste blauwe leiderstrui veroverden.
Erelijst Tour de Yorkshire
2018: Greg Van Avermaet
2017: Serge Pauwels
2016: Thomas Voeckler
2015: Lars Petter Nordhaug
Vorig jaar
De wielerfans waren opnieuw op de afspraak. Vier dagen lang stonden ze in groten getale langs het parcours. Zij zagen hoe Greg Van Avermaet met de eindzege aan de haal ging. Een simpel een-twee-drietje was dat echter niet, want hij moest er tot de laatste meter voor rijden.
Magnus Cort, die in de tweede rit de macht had gegrepen, kon een tijd lang mee in de heuvelachtige slotetappe naar Leeds, maar de steile muurtjes werden hem uiteindelijk teveel. Het werd Van Avermaet onder meer nog lastig gemaakt door Eduard Prades, maar de overgebleven groep bleef bij elkaar en in de sprint om de boni’s stond geen maat op de Belg, waardoor hij nu terug mag keren als titelverdediger.
Ook het vermelden waard: de strafste stoot van de ronde kwam op naam van Stéphane Rossetto. De Cofidis-renner won op razend knappe wijze de laatste etappe dankzij een solo van bijna 120 kilometer. Een prestatie waarmee hij zich in de harten van de Britse wielerfans heeft genesteld als we de publicitaire praatjes van de wielerronde mogen geloven.
Top-5 Tour de Yorkshire 2018
1. Greg Van Avermaet (BMC)
2. Eduard Prades (Euskadi-Murias)
3. Serge Pauwels (Dimension Data)
4. Robert Kiserlovski (Katusha-Alpecin)
5. Michael Storer (Team Sunweb)
Parcours
Na vier keer als 2.1-koers op de kalender te hebben gestaan wordt dit de eerste editie als 2.HC-wedstrijd. De etappekoers kiest ervoor om te beginnen met twee vlakkere ritten en de wedstrijd wordt afgesloten met wat Brits heuvelwerk.
Genoemde tijden zijn Nederlandse-Belgische tijden
Donderdag 2 mei, etappe 1: Doncaster – Selby (178,5 km)
De ronde begint in Doncaster, het meest zuidelijke punt van de ronde. Vanwege administratieve dwalingen behoort deze stad nog altijd toe aan Schotland, maar de facto valt deze stad met circa 80.000 inwoners onder Engels bewind. Misschien dat dit bij een eventuele Schotse afsplitsing (met de Brexit-kwestie weet je het immers maar nooit) nog voor politiek vuurwerk zal zorgen, maar voorlopig zijn wij enkel geïnteresseerd in de koers.
Doncaster heeft in het verleden van de Tour de Yorkshire al drie Nederlandse ritwinnaars mogen begroeten: in 2016 waren Danny van Poppel en Kirsten Wild er de beste in massasprints en The Wild Thing deed dit kunstje twee jaar later nog eens dunnetjes over in de vrouwenronde, die ook dit jaar weer op het programma staat. Dit is de eerste keer dat een etappe vanuit Doncaster vertrekt. Later dit jaar starten ook de junioren-vrouwen en beloftenrenners in de stad voor hun wegwedstrijd tijdens de WK wielrennen.
Middels een ruime lus trekt de karavaan over nagenoeg vlakke wegen naar Selby. Onderweg golft het landschap een paar keer, maar veel naam mag ook de enige klim van de dag niet hebben. De Côte de Baggaby Hill (1,9 km à 4,6%) is klein bier vergeleken met wat er nog komt en ze zou de topsprinters dan ook niet in problemen moeten brengen. In Selby, een nederzetting die naast een typisch Britse abdij weinig echte toeristische troeven heeft, mogen dan ook vermoedelijk de snelle mannen uitmaken wie de eerste blauwe trui mag aantrekken.
Start: 14.05 uur
Finish: 18.25-18.55 uur
Vrijdag 3 mei, etappe 2: Barnsley – Bedale (132 km)
Op de tweede dag van de ronde mogen de coureurs uitslapen. De start vindt namelijk pas rond kwart voor vier Nederlandse tijd plaats. Waarom? Eerst rijden de vrouwen namelijk over het parcours, als openingsrit van hun tweedaagse etappewedstrijd door Yorkshire, waardoor de vele fans langs de kant van de weg dus worden getrakteerd op twee koersen op één dag.
Barnsley, een stad die ergens halverwege Leeds en Sheffield ligt, is het decor voor de start. Van daaruit is het 69 kilometer koersen naar de opnieuw enige beklimming van de dag, maar veel renners zullen vooral geïnteresseerd zijn in de kilometers 75 tot en met 91,5. Dat zijn namelijk de kilometers die over het WK-parcours van Harrogate voeren. De renners krijgen een unieke kans om de omloop al eens in de benen te voelen.
De finish ligt niet in Harrogate. Zodra de coureurs de WK-omloop verlaten is het namelijk nog goed veertig kilometer fietsen naar Bedale. Tussen de plek waar in september de regenboogtruien worden verdeeld en de finishplaats ligt een biljartlaken waar de snelle snaken vermoedelijk wel raad mee weten. Toch is het in het verleden ook al voorgekomen dat een groep vluchters het peloton net voor weet te blijven. Ook dit jaar zullen er weer veel lieden hopen om de meute te verrassen.
Start: 15.45 uur
Finish: 18.45-19.05 uur
Zaterdag 4 mei, etappe 3: Bridlington – Scarborough (135 km)
Peterselie, salie, rozemarijn en tijm. Je kunt allemaal verkrijgen op de jaarmarkt in de finishplaats van de derde etappe. Tenminste, als we het bekende lied Scarborough Fair mogen geloven.Vooral de uitvoering van Simon & Garfunkel staat in het collectieve muzikale geheugen gegrift, maar het lied wordt al vele eeuwen gezongen. De middeleeuwse markt die wordt bezongen, wordt nog altijd georganiseerd. Weliswaar in sterk afgeslankte vorm, want in de middeleeuwen hadden ze liefst 45 dagen voor het evenement uitgetrokken.
Tussen startplaats Bridlington en Scarborough liggen over een afstand van 132 kilometer vijf gecategoriseerde hellingen. Dit traject maakt het een geschikte etappe voor een tros vluchters, maar ook een groepssprint is niet uitgesloten. Vanaf de laatste klim van de dag (de Côte de Ugglebarnby) is het namelijk nog een goede dertig kilometer tot de eindstreep wordt bereikt. Kunnen de rappe mannen nog terugkomen voor de kustplaats wordt bereikt?
Start: 15.45 uur
Finish: 18.35-18.55 uur
Zondag 5 mei, etappe 4: Halifax – Leeds (175 km)
De Tour de Yorkshire komt tot besluit met een etappe over vijf beklimmingen. Mocht er nog een sprinter in de leiderstrui rijden, dan zal hij het op de laatste dag zeer lastig krijgen om deze te behouden. De drie klimmetjes in het begin van de rit zijn misschien nog wel te overleven, maar geldt dat ook voor de hellingen in de slotfase? Zeer waarschijnlijk niet, want de rit door de Yorkshire Dales is echt pittig.
Finishplaats Leeds is meer dan de plek waar ooit de Tour startte. Het is tevens de stad waar de legendarische Britse wielrenster Beryl Burton het levenslicht zag. Op haar palmares staan onder meer zeven wereldtitels en meer dan negentig nationale titels, en haar kwaliteiten werden ook door mannen opgemerkt. Vanwege haar prestaties werd de wielerpionier in 1968 bijvoorbeeld uitgenodigd voor de Grand Prix des Nations, indertijd zoiets als het WK tijdrijden. Daar sloeg Burton als voltijds amateur zeker geen modderfiguur. En dat was zeker niet de enige keer in haar carrière.
In 1967 vestigde Burton het wereldrecord over 12 uur. Ze had tijdens haar recordpoging snoepgoed meegenomen en tijdens de tocht zou ze die uitdelen aan een hoop mannen die ze onderweg inhaalde. Hoewel ze 45 seconden te vroeg stopte (ze vond dat ze genoeg had gedaan) zou het twee jaar duren voor ze het wereldrecord kwijt raakte. Het is één van de verhalen die we in aanloop naar de WK later dit jaar ongetwijfeld nog veelvuldig zullen horen. Maar of de coureurs in de slotfase aan Burton zullen denken? Vermoedelijk niet.
De renners die kans willen maken op de eindwinst zullen tot het einde moeten blijven strijden, want de laatste vijftig kilometer zijn lastig met twee beklimmingen zoals de Côte de Greenhow Hill (3,3 km aan 8,2%) en de Côte de Otley Chevin (1,4 km aan 10,3%). Vanaf daar is het nog twintig golvende kilometers naar de finish.
Start: 13.35 uur
Finish: 18.00-18.30 uur
Favorieten
De strijd om de eindzege is altijd een secondenspel gebleken. Toen Lars Petter Nordhaug de eerste editie op zijn naam schreef, deed hij dat met een voorgift van slechts elf tellen op de destijds nog zuiver geachte Samuel Sánchez. Dat is nog altijd het grootste verschil ooit tussen de nummers één en twee in de meerdaagse door Yorkshire.
Met Greg Van Avermaet staat de winnaar van vorig jaar aan het vertrek. Nu het klassieke voorjaar achter de rug is kan hij concluderen dat het steeds net niet was, op een rit in de Ronde van Valencia na dan. In de Tour de Yorkshire krijgt hij in ieder geval al een kans het WK-parcours te verkennen, maar een eindzege wil hij toch ook niet door de vingers laten glippen. Zeker in de laatste twee ritten kan hij zijn ei kwijt op de diverse steile hellingen. Daar moet hij in staat worden geacht de rest eraf te kunnen rijden.
De aanwezigheid van die andere Belgische winnaar van deze wielerronde in zijn ploeg, maakt dat CCC vol vertrouwen aan de start kan staan. In perspraatjes voorafgaand aan wielerwedstrijden wordt al eens vaker gezegd dat renners zin hebben in de koers die aanstaande is, maar bij Serge Pauwels zal het vermoedelijk niet gespeeld zijn. Zijn overwinning in de slotrit twee jaar geleden was namelijk zijn eerste profzege. En hij kreeg er als bonus direct zijn tweede overwinning bij cadeau, daar hij tevens de laatste leiderstrui mocht aantrekken.
Tegen WielerFlits zegt Pauwels dat hij ook niet zijn beste voorjaar achter de rug heeft. De Tour de Yorkshire is voor het Belgische duo misschien een mooie kans om voor een deel sportieve revanche te nemen. Binnen CCC is het verder nog uitkijken naar Alessandro De Marchi. De aanvalslustige Italiaan kan terugkijken op een degelijke voorjaarscampagne, waarin vooral zijn zevende plaats in de Amstel Gold Race er qua resultaat bovenuit torende. In het Verenigd Koninkrijk moet ook hij in de laatste twee ritten zijn slag slaan.
Naar de prestaties van Team Sky, eh, Team Ineos wordt natuurlijk ook uitgekeken. De Tour de Yorkshire is uitgekozen als eerste koers waarin in het nieuwe tenue wordt gereden. Maar hoewel de ploeg alle mogelijke marketingmiddelen inzet om het een positief gebeuren te laten worden, zijn er ook mensen en organisaties die tegen de komst van de nieuwe geldschieter zijn. De intrede in de koers van de in Monaco residerende, overtuigde Brexiteer Jim Ratcliffe wordt door veel activisten niet gewaardeerd. Zo zijn er onder meer al 15.000 maskers uitgedeeld waar Ratcliffe als duivel wordt afgebeeld en de kans is zeer reëel dat ze de komende dagen langs het parcours te zien zullen zijn. Kortom: dat kan nog gezellig worden.
De renners van Ineos zouden hun nieuwe geldschieter graag al een overwinning willen schenken. Of ze nu met een gigantische walvis en de hashtag #PassOnPlastic op de rug rijden om aandacht te vragen voor het wereldwijde plasticprobleem, of juist een tenue van één van de grootste plasticproducenten ter wereld dragen, ze willen voornamelijk koersen om te winnen. Chris Froome is de grootste naam in de selectie, maar op dit parcours moet er al heel veel goed gaan wil hij winnen.
Een grotere kans heeft misschien Eddie Dunbar. Vorig jaar maakte de Ier zo’n indruk in de Tour de Yorkshire, dat hem dat uiteindelijk later in het jaar een contract bij de Britse miljoenenformatie opleverde. Hij heeft al diverse malen bewezen dat het heuvelwerk hem wel ligt en de laatste twee dagen vindt hij een parcours waar hij wel uit de voeten zou moeten kunnen.
Een andere nieuwe sponsor in de wielrennerij die van greenwashing wordt beschuldigd is Total, de oliegigant die sinds kort ook op het tenue van Direct Energie prijkt. Deze blauwe brigade mag hopen op Jonathan Hivert. Bijna ongemerkt heeft de intussen 34-jarige Fransman inmiddels toch een leuke erelijst opgebouwd. Het is vermoedelijk geen renner die we ons tot aan het einde der wielertijden zullen blijven heugen, maar het is absoluut een meer dan degelijke broodrenner.
Dit jaar reed Hivert bijvoorbeeld nog naar de overwinning in de Gran Premio Miguel Indurain, toch zeker geen misselijke koers, en in de Tour du Finistère werd hij negende. Kan hij in de Tour de Yorkshire ook voor het eerst buiten het Europese vasteland winnen? In 2017 was hij er alvast dichtbij in de Britse etappewedstrijd, toen was hij derde. Ook Lilian Calmejane vindt met name de laatste dagen een traject naar zijn gading. De 26-jarige Fransman excelleert op listige parcoursen en zeker op de laatste dag zal hij zijn uiterste best willen doen om de concurrentie te sterk af te zijn.
Update: Lilian Calmejane start niet in de Tour de Yorkshire
De grootste Nederlandse kanshebbers op succes in Yorkshire zien we vermoedelijk in de tweedaagse vrouwenkoers, maar ook Tom-Jelte Slagter is wellicht in staat bij de mannen het veld te verrassen. Het is absoluut nog geen boerenjaar voor Dimension Data met slechts twee zeges in kleinere wedstrijden en hoewel ook de Tour de Yorkshire een seizoen niet maakt, zou het de ploeg wel goed uitkomen om het goed te doen. Misschien dat Mark Cavendish het tij in één van de eerste etappes weet te keren, waarna Slagter verder gaat op dat elan. Toegegeven, gebaseerd op het seizoen tot nog toe is het geen heel realistisch scenario, maar het zou desalniettemin kunnen.
Ook een ploeg waar het nog geen vetpot is, is Katusha-Alpecin. De van oorsprong Russische formatie gaf de kwakkelende Marcel Kittel een paar weken vrijaf, maar in Yorkshire is hij er weer bij. Ook thuisrijder Harry Tanfield, die vorig jaar zijn doorbraak beleefde in de ronde, is dit jaar van de partij. De grootste kanshebber op succes in het eindklassement lijkt echter Nathan Haas. Nee, ook zijn resultaten zijn nog niet om over naar huis te schrijven, maar deze wedstrijd is er wel één die hem moet kunnen liggen.
Cofidis heeft met Jesper Hansen ook een troef in handen. Zeker in dit deelnemersveld moet de Deen in staat worden geacht om er in de finales bij te zitten, ook al loopt het dit seizoen nog niet zo lekker bij de 28-jarige. Dit is voor hem een mooie koers om aan te tonen dat hij het leiderschap in de Franse ProContinentale formatie waard is.
In een ronde als deze is het ook altijd uitkijken naar enkele namen van Britse bodem. In de kleinere ploegen rijdt er namelijk ook genoeg talent rond. Connor Swift van Madison Genesis is bijvoorbeeld gehuld in de Britse kampioenstrui en ook hij vindt in deze etappekoers wel iets van zijn gading. En misschien zijn er nog wel meer mensen die reikhalzend uitkijken naar de prestaties van Tom Pidcock. De regerend beloftenwereldkampioen in het veld heeft de afgelopen weken zijn crossende collega’s flink zien huishoudeen op de weg en in Yorkshire krijgt hij de kans om datzelfde te doen namens Wiggins Le Col. Het klassement winnen zal vermoedelijk te hoog gegrepen zijn, maar het in Leeds geboren toptalent wil het eigen publiek ongetwijfeld wel iets laten zien.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Jonathan Hivert, Eddie Dunbar
** Alessandro De Marchi, Tom-Jelte Slagter, Jesper Hansen
* Serge Pauwels, Lilian Calmejane, Nathan Haas, Tom Pidcock
Website organisatie
Deelnemerslijst
Weer en TV
In Yorkshire kunnen de renners komende week diverse weeromstandigheden verwachten. Het neerdalen van regendruppels zal worden afgewisseld met zonnige periodes. Warm zomerweer wordt het volgens de voorspellingen niet: het kwik stijgt volgens de laatste meteorologische updates naar maximaal een graad of vijftien. Arm- en beenstukken zullen dus geen overbodige luxe zijn.
Elke dag is de koers via Eurosport live te volgen. De eerste drie etappes worden in beeld gebracht vanaf 17.30 uur. De slotetappe wordt vanaf 15.00 uur in beeld gebracht. Ook is op 3 mei (12.00 uur) en 4 mei (10.40 uur) een paar uur voor de mannenkoers al de vrouwenwedstrijd live te aanschouwen. Dat zal deels ook zijn via de online Eurosport Player. U hoeft zich in het ogenschijnlijke zwarte gat tussen de voorjaarsklassiekers en de Giro d’Italia dus zeker niet te vervelen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.