Voorbeschouwing: Tour of Britain 2015
Terwijl in Spanje de Vuelta aan de laatste week begint, gaat zondag aan de andere kant van de Noordzee de Tour of Britain (2.HC) van start. Deze rittenkoers werd in 2005 geïntroduceerd onder de huidige naam en sindsdien hebben twee Nederlanders de ronde weten te winnen. Dylan van Baarle was vorig jaar de beste. Kan onze landgenoot zijn titel prolongeren? WielerFlits kijkt vooruit.
In 1945 werd de eerste editie van de Ronde van Groot-Brittannië verreden. Zoals veel koersen bestond het deelnemersveld tijdens de beginjaren enkel uit amateurs. Toen in 1958 de wedstrijd een hoofdsponsor kreeg die de Britse productie van melk regelde, werd de koers omgedoopt tot de Milk Race. In de jaren ’70 werd de race meermaals gewonnen door een Nederlander. Fedor den Hertog was eerst de beste in 1969, en daarna ook in 1971. Hennie Kuiper (1972), Piet van Katwijk (1973) en Roy Schuiten (1974) volgden het voorbeeld van Den Hertog.
Na diverse onderbrekingen kreeg de rittenkoers een doorstart onder de namen Kellogg’s Tour en Prudential Tour, tot in 2004 de Tour of Britain werd georganiseerd. De organisatie kreeg direct al toegang tot de UCI-kalender als 2.1-koers, en afgelopen jaar kreeg het een upgrade naar het 2.HC-niveau. Tegenwoordig is verzekeringsmaatschappij Aviva hoofdsponsor.
Met Lars Boom (2011) en Dylan van Baarle (2014) wisten er twee Nederlanders de laatste vijf jaar de koers te winnen. Zij staan tussen bekende namen als Bradley Wiggins, Edvald Boasson Hagen en Michael Albasini. De winnaar van 2012, Jonathan Tiernan-Locke, moest zijn eindzege inleveren vanwege schommelingen in zijn biologische paspoort. De naam van Nathan haas prijkt daardoor op de erelijst.
Laatste vijf eindwinnaars Tour of Britain
2014: Dylan van Baarle
2013: Bradley Wiggins
2012: Nathan Haas
2011: Lars Boom
2010: Michael Albasini
Parcours
De organisatie heeft acht etappes uitgestippeld door heel het Verenigd Koninkrijk. Er wordt begonnen aan de westkust, waarna er met de klok mee wordt gedraaid. De renners vinden hier een heuvelachtig parcours. De laatste etappe leidt het peloton traditioneel door hoofdstad Londen. In totaal zal er 1443,4 kilometer afgelegd worden. De tijdrit ontbreekt dit jaar
Zondag 6 september – Etappe 1: Beaumaris, Anglesey – Wrexham (177,7 km)
Voor het eerst zal de hernieuwde Tour of Britain beginnen in Wales. Beaumaris, een stad op het eiland Anglesey, is de startplaats. Alle regio’s in North Wales (Anglesey, Gwynedd, Conwy, Denbighshire, Flintshire en Wrexham) worden aangedaan in deze bijna 180 kilometer lange etappe, die drie beklimmingen kent. De laatste van die klimmetjes ligt op ruim dertig kilometer van de eindstreep. De kans dat de snelle mannen dit overleven is zeer groot. De aankomst ligt getrokken in de industriestad Wrexham. Kan Mark Cavendish zich direct tonen?
Maandag 7 september – Etappe 2: Clitheroe – Colne (159,3 km)
De tweede etappe gaat door de regio North West England en is kort van stuk, maar kent aardig wat hoogtemeters. Het gaat constant op en neer, inclusief veel draaien en keren. Desondanks zijn er slechts drie officiële beklimmingen in het parcours opgenomen. De finale richting Colne loopt lichtjes omhoog. Zullen de korte opeenvolgende klimmetjes de sprinters uitschakelen?
Dinsdag 8 september – Etappe 3: Cockermouth – Floors Castle, Kelso (216 km)
Etappe drie voert het peloton Schotland in. De start is nog in Cockermouth, Engeland, waarna de op twee na langste etappe in oostelijke richting de Schotse Hooglanden binnenrijdt. Het zwaarste deel van de rit ligt dan ook in de finale. In de laatste negentig kilometer zijn drie beklimmingen opgenomen, terwijl er ook nog typisch Britse kuitenbijters inzitten waar geen sticker op is geplakt. Na de top van laatste klim is het nog twintig kilometer afzakken naar Floors Castle. Dit kasteel liet de eerste hertog van Roxburghe in de 18e eeuw bouwen. Momenteel huisvest de tiende hertog zich in deze onderkomen. Gaat de hertog vanaf zijn landgoed de eerste grote verschillen aangebracht zien worden?
Woensdag 9 september – Etappe 4: Edinburgh – Blyth (217,4 km)
De hoofdstad van Schotland is het decor van de start van etappe vier. Allereerst zal er een toeristische ronde door de stad gereden worden, alvorens in zuidelijke richting naar de kustplaats Blyth wordt gereden. De zwaarste klim van de dag ligt al na 45 kilometer, dus de kans is groot dat een goed bevolkt peloton de Engelse plaats aandoet. Echter, de wind moet niet vergeten worden, mocht die er staan aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk.
Donderdag 10 september – Etappe 5: Prudhoe – Hartside Fell (166,4 km)
Klimmen! Nabij Newcastle upon Tyne, in Prudhoe, wordt er gestart voor een etappe die zal voeren naar de Hartside Fell. Onderweg liggen al drie klimmetjes die de opmaat vormen voor de slotcol van bijna acht kilometer. Het gemiddelde stijgingspercentage is vijf procent, terwijl op sommige momenten de zeven procent aangetikt wordt. Hier gaat het klassement op zijn kop gezet worden.
Vrijdag 11 september – Etappe 6: Stoke-on-Trent – Nottingham (192,7 km)
Stoke-on-Trent, dé stad van het darten. Phil Taylor, Adrian Lewis en Ted Hankey zijn gedrieën goed voor bijna twintig wereldtitels. Maar vandaag geen pijltjes gooien, maar een heuvelachtige etappe door het Peak District National Park. De aankomststreep is in Nottingham, bekend van de plaatselijke voetbalclub Nottingham Forest, dat begin jaren ’80 tweemaal de beste club van Europa was. Ook zou Robin Hood hier zijn leven hebben doorgebracht. Zal, naar goed voorbeeld van Robin, een continentale renner hier de zege afsnoepen van de rijke teams?
Zaterdag 12 september – Etappe 7: Fakenham – Ipswich (227,1 km)
De langste etappe van de Ronde van Groot-Brittannië is ook de meest vlakke, op het criterium door Londen na. Fakenham, gelegen in het graafschap Norfolk, is het vertrekpunt. Er wordt koers gezet in zuidelijke richting. Onderweg ligt een drietal klimmetjes van derde categorie, maar die moeten geen hindernis vormen voor de sprinters. Wel kunnen aanvallers een poging wagen op achttien kilometer van de meet, als de Brantham Hill beklommen wordt. In Ipswich ligt de finish.
Zondag 13 september – Etappe 8: Londen – Londen (86,8 km)
De afsluiting vindt plaats in de hoofd- en wereldstad Londen. Er is aan de oevers van de Thames een plaatselijk parcours van 6,2 kilometer uitgezet dat veertien maal afgelegd dient te worden. Van hoogtemeters is geen sprake. De organisatie hoopt dat het publiek massaal afkomt op het veredelde criterium. Een koninklijke massasprint lijkt onontkoombaar.
Favorieten
Er staan dit weekend negen WorldTour-ploegen staan aan het vertrek, waaronder LottoNL-Jumbo. Natuurlijk is ook Sky van de partij. Dylan van Baarle komt met Cannondale-Garmin zijn eindzege verdedigen. Drie ProContinentale teams, zeven continentale formaties en een nationale selectie maken de startlijst compleet.
Doordat de teams maar met zes renners mogen starten, zal het voor ploegen lastig worden om deze wedstrijd te controleren. Dat biedt in combinatie met het heuvelachtige parcours kansen voor aanvallers, waardoor er een open wedstrijd kan ontstaan. Bovendien ontbreekt er een uitgesproken topfavoriet.
Etixx-Quick-Step steekt met een ijzersterke ploeg de Noordzee over. Kopman voor het algemeen klassement is Zdenek Stybar. Hij kreeg de voorkeur boven Michal Kwiatkowski, die vorig jaar tweede werd. De Tsjech reed nooit eerder een wielerkoers in Groot-Brittannië, maar toonde eerder deze maand zijn vorm in de door ploeggenoot Petr Vakoc gewonnen Ronde van Tsjechië. Thuisrijder Mark Cavendish gaat op jacht naar ritwinst. Daarnaast beschikt de ploeg over het Colombiaanse sprinttalent Fernando Gaviria, in Tsjechië nog goed voor twee ritzeges. Concurrent Lotto-Soudal rekent met name op de sprint van André Greipel
Bradley Wiggins is samen met Cavendish de grote publiekstrekker van deze ronde. De inmiddels 35-jarige routinier wist zijn thuisronde twee jaar geleden nog te winnnen. Vorig jaar eindigde hij als derde. Sinds zijn afscheid van Team Sky na Parijs-Roubaix stond hij in eigen land al aan de start van de Tour de Yorkshire en de London Surrey Classic. Het is gissen naar zijn vormpeil, maar voor eigen publiek zal ‘Sir Bradley’ zich ongetwijfeld willen laten zien.
Bij Wiggins zijn oude ploeg Team Sky zijn er meerdere renners die een rol kunnen spelen in het klassement. Peter Kennaugh, Wout Poels en Ian Stannard bijvoorbeeld, maar afgaande op de woorden van Kennaugh is het Ben Swift die op papier begint als kopman zal beginnen. Zoals gebruikelijk bij een nationale ronde, is ook bij de Tour of Britain het deelnemersveld aangevuld met kleinere, continentale formaties. Naast het al genoemde Team Wiggins staat ook de Britse nationale ploeg aan de start. Toptalent Tao Geoghegan Hart (20) is daar de meest opvallende renner.
Titelverdediger Dylan van Baarle staat aan de start namens Cannondale-Garmin. De 23-jarige Zuid-Hollander won vorig jaar het eindklassement door aanvallend te koersen, maar dit jaar zal er ongetwijfeld meer op hem gelet worden. Hij heeft al aangekondigd opnieuw de aanval te kiezen.
Oud-Sky renner Alex Dowsett rijdt in Groot-Brittannië in dienst van het Spaanse Movistar. Vorig jaar droeg hij een dag de leiderstrui en eindigde hij als achtste in het eindklassement. Het ontbreken van een tijdrit is in zijn nadeel. Daarnaast lijkt de aankomst bergop wat te zwaar voor hem. Hij zal zich waarschijnlijk richten op dagsucces. Naast Dowsett huisvest de Spaanse formatie met Beñat Intxausti, Igor Anton en Rubén Fernández kanshebbers voor de etappe met aankomst bergop. Het drietal heeft de voorbije weken echter weinig laten zien, waardoor een topklassering niet waarschijnlijk lijkt.
BMC heeft Taylor Phinney aangewezen als kopman. De 25-jarige Amerikaan maakte vorige maand in eigen land zijn rentree na maandenlang blessureleed. Met een ritzege in de USA Pro Challenge bewees Phinney dat hij weer een renner is om rekening mee te houden. Hij wordt vergezeld door de talentvolle Belg Dylan Teuns, die vorig jaar als tiende eindigde in het eindklassement. Edvald Boasson Hagen voert de selectie van MTN-Qhubeka aan. Hij won de Britse rittenkoers zes jaar geleden. Tinkoff-Saxo vertrouwt op de kwaliteiten van Robert Kišerlovski en Chris Anker Sørensen.
LottoNL-Jumbo rekent op Steven Kruijswijk voor het algemeen klassement. Naast de Brabander heeft het Nick van der Lijke en Bram Tankink achter de hand. Moreno Hofland wordt uitgespeeld wanneer het op een sprint aankomt.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Zdenek Stybar
*** Bradley Wiggins, Dylan van Baarle
** Steven Kruijswijk, Edvald Boasson Hagen, Ben Swift
* Taylor Phinney, Wout Poels, Chris Anker Sørensen, Dylan Teuns
Kijken wat v.d. Lijke laat zien in deze ronde.
Hoe vaak heeft Heintje Wiggins (of Bradley Davids) nou al afscheid genomen? Zullen we maar ophouden daar nog aandacht aan te besteden?
Hofland is getergd hoor!
Dat getergd zijn heeft niet geholpen; dus misschien een andere aanpak. Hij zou ook eens de aanval moeten proberen.
Dylan Teuns kan wel eens de verassende eindwinnaar gaan worden.
Dat getergd zijnkomt van TLJ, wordt steeds ironischer zo
Heb jij Hofland keer voor keer zelf horen zeggen dat hij getergd is of is dat iets wat iemand een keer heeft opgeschreven en wat dan een eigen leven is gaan leiden. Daarnaast vind ik het nu niet direct een grote mond als je zegt dat je getergd bent of gebrand bent om een goede prestatie neer te zetten, na een teleurstellende (vorige) koers. Dat getuigd van een gezonde ambitie en zie ik liever dan het wat grijze "we zullen wel zien". Dat het er vervolgens niet uitkomt is all in the game. Als hij nou vooraf roept dat hij wel even gaat winnen en er vervolgens niet aan te pas zou komen, dat is wat anders. Benieuwd naar jouw reactie als hij komende week zegevierend over de streep komt.