Voorbeschouwing: Tour of Britain 2016
Op zondag 4 september is het Schotse Glasgow het decor van de start van een nieuwe editie van de Tour of Britain (2.HC). Aan de overkant van de Noordzee staan in acht dagen negen etappes op het programma. Bradley Wiggins en Mark Cavendish zijn in eigen land de publiekstrekkers, maar wat mogen we nog meer verwachten? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Kort na de Tweede Wereldoorlog werd onder de naam Victory Cycling Marathon de eerste editie van de Ronde van Groot-Brittannië georganiseerd. De eerste decennia was de wedstrijd enkel voor amateurs. Vanaf de jaren ’50 kreeg de rittenkoers de naam de Milk Race en genoot het gaandeweg steeds meer aanzien. In de zeventiger jaren zorgden Fedor den Hertog, Hennie Kuiper, Piet van Katwijk en Roy Schuiten voor Nederlandse successen. Vanaf 1985 konden ook professionals deelnemen. Tussen 1987 en 1994 heette de ronde de Kellog’s Tour, naar de bekende fabrikant van cornflakes.
Vanaf 2000 zou de wedstrijd vier jaar van de kalender verdwijnen, maar organisator SweetSpot blies de koers nieuw leven in. De voorbije jaren won de wedstrijd – mede dankzij het succes van het Britse wielrennen – steeds meer aan prestige. Sinds de herrijzenis van de Tour of Britain zijn er twee Nederlandse overwinningen geweest.
Lars Boom won het eindklassement in 2011, drie jaar later was het de beurt aan Dylan van Baarle. Vorig jaar ging de eindoverwinning naar Edvald Boasson Hagen, die Wout Poels met dertien seconden voorbleef. Doordat de Noor dit jaar niet op de startlijst staat, krijgen we een nieuwe winnaar.
Laatste vijf winnaars
2011: Lars Boom
2012: Nathan Haas
2013: Bradley Wiggins
2014: Dylan van Baarle
2015: Edvald Boasson Hagen
Parcours
De Tour of Britain gaat in acht dagen over 1.308,5 kilometer van Glasgow naar Londen. Onderweg doet de route Schotland, Wales en Engeland aan. De aankomst bergop in Haytor en de individuele tijdrit in Bristol en zullen beslissend zijn voor het klassement.
Zondag 4 september: Etappe 1 – Glasgow – Castle Douglas (168 km)
De Britse rittenkoers gaat dit jaar van start in Glasgow. Aan de oevers van de River Clyde beginnen de renners aan een etappe zuidwaarts. Hoewel er onderweg drie beklimmingen van de derde categorie wachten, lijkt dit op papier een rit voor de sprinters. De aankomst ligt in het plaatsje Castle Douglas.
Maandag 5 september: Etappe 2 – Carlisle – Kendal (195 km)
Het parcours van de tweede rit moet het klassement door elkaar schudden. Tijdens deze rit door het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland krijgen de renners twee beklimmingen van tweede categorie voorgeschoteld, alvorens op 28 kilometer van het einde de beklimming van The Struggle (1e categorie) wacht. De finishlijn ligt getrokken in het centrum van het plaatsje Kendal, aan de River Kent. De aankomst volgt na de beklimming van Beast Banks.
Dinsdag 6 september: Etappe 3 – Congleton – Tatton Park, Knutsford (182 km)
De regio Cheshire is gastheer van de derde rit. Met een klim van tweede en twee beklimmingen van eerste categorie mogen de renners opnieuw hun borst nat maken. De top van de beklimming van Cat and Fiddle markeert het hoogste punt van deze ronde. Na de top gaat het in 45 kilometer tot de finish voornamelijk in dalende lijn. De aankomst is in Tatton Park, een landgoed in Knutsford, ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Manchester.
Woensdag 7 september: Etappe 4 – Denbigh – Builth Wells (217 km)
Op woensdag doet de Tour of Britain Wales aan. Tijdens de langste rit van deze achtdaagse rijdt het peloton opnieuw over een golvend parcours, met twee beklimmingen van de tweede en een klim van derde categorie. Een afdaling in de slotfase gaat ongetwijfeld zorgen voor een razendsnelle finale.
donderdag 8 september: Etappe 5 – Aberdare – Bath (205 km)
De tweede dag in Wales kent onderweg drie beklimmingen van tweede categorie. Iets meer dan tweehonderd kilometer verder ligt de aankomstlijn getrokken in het Engelse Bath, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Dit wordt waarschijnlijk de laatste massasprint tot de slotdag.
vrijdag 9 september: Etappe 6 – Sidmouth – Haytor, Dartmoor (150 km)
De zesde rit mag bestempeld worden als de koninginnenrit van deze Tour of Britain. Renners met ambities voor het eindklassement kunnen zich in deze rit door het graafschap Devonshire met aankomst bergop niet meer verstoppen. De 5,7 kilometer lange slotklim naar Haytor (6% gemiddeld) zat voor het laatst in het parcours in 2013. Toen ging de zege naar de destijds nog maar 21-jarige Simon Yates, die toen uitkwam voor de nationale ploeg.
zaterdag 10 september: Etappe 7a – Bristol – Bristol (tijdrit 15 km)
We zien het niet heel vaak meer, maar deze Tour of Britain kent daags voor het einde zowel een ochtend- als een middagetappe. In de ochtend staat in de straten van Britsol een 15 kilometer lange rit tegen de klok op het programma. De tijdrit is grotendeels vlak, met onderweg twee kleine klimmetjes. Renners als Tom Dumoulin, Tony Martin, Rohan Dennis en Alex Dowsett zullen hier meedoen om de overwinning.
zaterdag 10 september: Etappe 7b Bristol – Bristol (76,5 km)
In de middag krijgen de renners nog een korte rit in lijn met start en aankomst in Bristol voorgeschoteld. De renners rijden vijf rondjes over hetzelfde parcours waar eerder op de dag nog de rit tegen de klok werd verreden. In 2014 wist Michal Kwiatkowski hier te winnen.
zondag 11 september: Etappe 8 London – London (100 km)
De rittenkoers wordt afgesloten met een criterium van zestien rondjes in de straten van de Britse hoofdstad Londen. Onderweg komen de renners langs beroemde trekpleisters als Piccadilly Circus, Trafalgar Square en Whitehall. De finish ligt aan Regent Street, een van de belangrijkste winkelstraten in West-Londen. Vorig jaar ging de zege naar Elia Viviani, na een diskwalificatie van André Greipel.
Favorieten
Met maar liefst 11 van de 18 WorldTour-teams aan de start, mag de organisatie niet klagen. Nog nooit mocht het zoveel ploegen uit de hoogste divisie verwelkomen. Onder de deelnemers uiteraard de Sky-ploeg, maar ook ploegen als Giant-Alpecin, Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal en LottoNL-Jumbo. De teams mogen met zes renners per ploeg starten.
Voor een deel van het deelnemersveld betekent de Tour of Britain het eerste optreden in wedstijdverband sinds de Olympische Spelen in Rio. Deze rittenkoers voert een belangrijke tussenstop richting de wereldkampioenschappen in Qatar. Een van hen is Tom Dumoulin. De kopman van Giant-Alpecin rijdt de Britse rittenkoers voor het eerst. Dumoulin wil zich via deze wedstrijd en de Eneco Tour in vorm rijden voor het WK in Qatar. De tijdrit in Bristol moet hem liggen en wanneer hij op dat moment nog meedoet om het klassement, kan hij daar de concurrentie een gevoelige slag uitdelen.
Voor Rohan Dennis geldt hetzelfde. Voor de 26-jarige Australiër – die in Rio tijdens de tijdrit genoegen moest nemen met de vijfde plek – markeert deze ronde de start van het laatste gedeelte van het seizoen. Dennis richt zich in eerste instantie op de tijdrit, maar indien hij de eerste etappes weinig tijd verliest is hij een renner om rekening mee te houden.
Daniel Martin is dan juist weer een renner die bergop het verschil moet maken. De in Birmingham geboren kopman van Etixx-Quick Step staat hier voor het eerst sinds 2013 weer aan de start. De 31-jarige nummer negen uit de voorbije Tour is een renner om in de gaten te houden in de etappe naar Haytor. Bij zijn Belgische werkgever wordt hij onder meer ondersteund door Tony Martin. De talentvolle Amerikaanse stagiair Adrien Costa (19) maakt zijn debuut voor de ploeg.
Wout Poels bewaart goede herinneringen aan de Tour of Britain. Vorig jaar won hij de rit met aankomst bergop in Hartside Fell en eindigde hij in het eindklassement als tweede. Ook Poels komt voor het eerst in actie sinds Rio, waar hij de wegrit vroegtijdig moest staken met een bezeerde arm. De vraag is hoe het staat met zijn vorm. Sky hoopt dat de Limburger de ploeg de tweede overwinning sinds de zege van Wiggins in 2013 kan bezorgen. Als hij net zo sterk voor de dag komt als vorig jaar, kan hij meestrijden voor de eindoverwinning. Sky heeft met de Ier Nicolas Roche – die de Vuelta moest missen vanwege een longontsteking – een tweede troef achter de hand.
Bradley Wiggins staat aan de start namens het team dat zijn naam draagt, maar het is onwaarschijnlijk dat hij een rol van betekenis gaat spelen in de strijd om het algemeen klassement. De ploeg gaat waarschijnlijk voor Owain Doull, die vorig jaar nog derde werd. Na deze wedstrijd maakt hij de overstap naar Team Sky. Bij de Britten is het daarnaast uitkijken naar Tao Geoghegan Hart. De uit het Londense Hackney afkomstige renner staat te boek als een van de grootste talenten uit de beloftencategorie. Deze wedstrijd komt hij nog uit voor de Britse selectie, maar volgend seizoen verdedigt ook hij de kleuren van Sky.
Naast Wiggins is Dylan van Baarle de tweede oud-winnaar aan de start. De renner uit Zoetermeer slaagde er vorig jaar niet in om zijn titel te verdedigen, maar met een negende plaats nestelde hij zich opnieuw in de top tien. Stephen Cummings is bij afwezigheid van titelverdediger Edvald Boasson Hagen de vooruitgeschoven man bij Dimension Data.
LottoNL-Jumbo heeft onder meer Paul Martens in de gelederen, maar zijn resultaten vallen dit seizoen tegen. Het Belgische Lotto Soudal brengt Tony Gallopin aan de start. Movistar rekent op Giovanni Visconti. Bardiani-CSF heeft Edoardo Zardini in de gelederen. Zardini won in 2014 de aankomst bergop The Tumble in Monmouthshire, maar is nadat hij in februari vier ruggenwervels brak nog niet helemaal de oude.
Sprinters
Naast de mannen voor het algemeen klassement verwelkomt de Tour of Britain ook de nodige sprinters. Vorig jaar waren er maar liefst vijf ritten die in een massasprint eindigden en ook deze editie liggen er weer de nodige kansen. Mark Cavendish is de meest aansprekende spurter op de startlijst. De ‘Manx Missile’ won in eigen land al tien etappes en wil daar ongetwijfeld een vervolg aan breien. Hij krijgt onder meer concurrentie van zijn rivaal André Greipel, die namens Lotto Soudal aan de start staat. Caleb Ewan – recent nog winnaar van de Hamburg Cyclassics – zal zich namens Orica-BikeExchange in de sprints mengen.
Bij de Italianen is het uitkijken naar Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) en Elia Viviani (Sky). De twee strijden naast dagsucces om het kopmanschap voor Squadra Azzurra in Qatar. Sky beschikt naast de Olympisch kampioen op het omnium ook over Danny van Poppel, die in augustus goed was voor drie overwinningen. LottoNL-Jumbo rekent op Dylan Groenewegen, terwijl nieuwe aankoop Juan José Lobato nu nog uitkomt voor Movistar. Daniel McLay (Fortuneo – Vital Concept) won dit jaar in Frankrijk al de GP de Denain en GP de la Somme. In eigen land zal hij zich ongetwijfeld willen tonen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Daniel Martin, Wout Poels
** Rohan Dennis, Stephen Cummings, Tao Geoghegan Hart
* Dylan van Baarle, Tony Gallopin, Nicolas Roche, Giovanni Visconti
Website organisatie
Deelnemerslijst Tour of Britain 2016 (Pro Cycling Stats)
Routeboek
Op eurosport?
Het Britse ITV4 doet wel live-verslag dus er zal tzt wel een livestream te vinden zijn.
Ik ben benieuwd hoeveel ritten er in een massasprint eindigen. Een aantal sprinters kiest hier toch voor in plaats van op het vaste land te gaan sprinten. Het sponsorbelang speelt uiteraard een rol hierbij.