Voorbeschouwing: Tour of Britain 2024 – Duel tussen Remco Evenepoel en thuisfavoriet Tom Pidcock?
foto: Cor Vos
dinsdag 3 september 2024 om 07:30

Voorbeschouwing: Tour of Britain 2024 – Duel tussen Remco Evenepoel en thuisfavoriet Tom Pidcock?

Terwijl in Spanje de laatste week van de Vuelta a España begint, gaat ook in Groot-Brittannië de nationale wielerronde van start. De Tour of Britain (3-8 september) heeft dit jaar weer enkele grote namen op de deelnemerslijst, onder wie Tim Pidcock, Julian Alaphilippe én Remco Evenepoel. Dat belooft een spannende strijd. WielerFlits blikt vooruit!

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Historie


Laatste editie

De eerste helft van de Tour of Britain 2023 zagen we dag na dag dezelfde winnaar. Olav Kooij won – met de hulp van lead-out Wout van Aert – de eerste vier etappes van de achtdaagse ronde. Ook rit vijf ging naar (toen nog) Jumbo-Visma. Het leek erop dat Van Aert opnieuw de lead-out zou doen voor Kooij, maar laatstgenoemde liet in de laatste kilometer bewust een gaatje. Van Aert stoomde door en kwam met drie seconden voorsprong solo over de streep.

Door zijn overwinning nam Van Aert ook de leiderstrui over van Kooij. En de Belg zou het kleinood niet meer uit handen geven. Een zesde ritzege zat er niet in voor Jumbo-Visma, want het waren achtereenvolgens Danny van Poppel, Rasmus Tiller en Carlos Rodríguez die triomfeerden. Die laatste bracht Van Aert in de lastige slotrit nog even in de problemen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de dagzege. Van Aert sprintte op elf seconden van de Spanjaard naar plek twee en verzekerde zich van de eindwinst.

Van Aert sprint naar plek twee en de eindzege – foto: Cor Vos

AK

Parcours

Na het faillissement van de oorspronkelijke organisator SweetSpot, was er even onzekerheid of de Tour of Britain in 2024 wel door kon gaan. Wielerbond British Cycling besloot daarna echter zelf de organisatie op zich te nemen. Wel is de ronde ingekort: acht naar zes etappes. Het valt daarbij op dat de eerste drie ritten het lastigst zijn. De derde etappe, met een korte punchaankomst, is op papier de koninginnenrit. In het tweede deel van de ronde kunnen vooral de sprinters zich uitleven.


Dinsdag 3 september, Etappe 1: Kelso – Kelso (181,9 km)

De Tour of Britain begint dit jaar in Schotland. Kelso, een klein plaatsje op de grens met Engeland, is start -en finishplaats van de eerste etappe. De 183 kilometer lange openingsrit (‘The Scottish Borders Stage’, zoals de organisatie de rit noemt) gaat door de regio waar de beroemde schrijver Walter Scott (1771-1832) lange tijd leefde. De omgeving vormt dan ook het decor van veel van zijn romans.

Nu zal er een dus een peloton door het gebied denderen. De renners rijden in het eerste deel van de etappe langs de Tweed, een rivier die op bepaalde punten als grens fungeert tussen Schotland en Engeland. Het is hier vrij vlak. Na 65 kilometer komen de coureurs wel over de Scott’s View-klim – ja, naar Walter Scott – maar deze helling stelt niet al teveel voor: 4,2 kilometer aan 2,1%. De tien kilometer later volgende Dingleton (2,6 km aan 6,1%) is al een stuk pittiger. En in de onderste lus van de rit zit ook nog Dunion Hill (3,6 km aan 5%), met de top na 103 kilometer.

Daarna is er een weer wat gemakkelijkere tussenfase. Men komt in Kelso al een eerste keer over de streep, waarna nog een lus wacht met de Scott’s View-klim en de Dingleton. Bovenop die laatste helling is het nog 24 kilometer naar de streep. Deze finale gaat in (licht) dalende lijn.

Start: flag-nlflag-be 11.30 uur / flag-gb 10.30 uur
Finish: flag-nlflag-be tussen 15.40 en 16.30 uur / flag-gb tussen 14.40 en 15.30 uur


Woensdag 4 september, Etappe 2: Darlington – Redcar (152,1 km)

Op dag twee verlaten we Schotland en rijden we volledig op Engels grondgebied. De rit gaat van Darlington naar Redcar, twee steden die respectievelijk ten westen en oosten van het grotere Middlesbrough liggen. De naam Darlington was in Nederland overigens jarenlang berucht, nadat het Nederlands voetbalelftal hier in 1907 met 12-2 van de Engelse amateurs verloor. Dit is nog altijd de grootste nederlaag in de geschiedenis van Oranje.

Snel weg uit deze stad dus, voor een rit van 152,1 kilometer. Het zwaartepunt van de etappe zit in het middenrif. Daar komen de coureurs drie gecategoriseerde beklimmingen tegen: Ugglebarnby Moor (1,9 km aan 7,9%), Raw Pasture Bank (1,5 km aan 6,6%) en Lythe Bank (1,5 km aan 8,3%). Bovenop die laatste helling is het nog meer dan vijftig kilometer van de streep, maar de finale is geenszins gemakkelijk. Er volgen nog verschillende korte, maar venijnige klimmetjes. Pas de laatste drie kilometer zijn weer echt vlak.

Start: flag-nlflag-be 12.00 uur / flag-gb 11.00 uur
Finish: flag-nlflag-be tussen 15.30 en 16.10 uur / flag-gb tussen 14.30 en 15.10 uur


Donderdag 5 september, Etappe 3: Sheffield – Barnsley (166,1 km)

De derde etappe gaat van start in de (qua inwoneraantal) vierde grootste stad van Engeland: Sheffield. Deze staalstad staat bij velen bekend om de betaaldvoetbalclubs die er vandaan komen – Sheffield United FC en Sheffield Wednesday FC – maar er ligt ook een stukje wielergeschiedenis. In 2014 finishte de tweede etappe van de Tour de France er namelijk. Vincenzo Nibali viel in de finale aan, won solo en veroverde de leiding in het algemeen klassement. In de rest van de ronde zou de Italiaan het geel niet meer afstaan.

Een renner die dankzij een late uitval een dubbelslag slaat, het zou de derde etappe van de Tour of Britain 2024 ook zomaar kunnen. Net voor de finish in Barnsley ligt namelijk nog Hound Hill (1,4 kilometer aan 5,5%). Op deze helling, met de top op minder dan vijf kilometer van de streep, moeten verschillen gemaakt kunnen worden. En zo niet, dan kunnen de puncheurs hun slag nog slaan op de aankomststrook. Want de laatste vierhonderd meter lopen aan 7,3% op.

Ongetwijfeld gaan we hier actie zien, want rit drie is de laatste rit waarin de betere klimmers het verschil kunnen maken. Vooral het begin en slot van de etappe zijn venijnig. Daartussenin is het  wat eenvoudiger, al blijft het de hele dag op en af gaan. In totaal zijn er drie gecategoriseerde beklimmingen. In de openingsfase Long Lane (2,4 km aan 5,5%) en Jawbone Hill (1,7 km aan 8,9%), diep in de finale dus Hound Hill.

Start: flag-nlflag-be 12.00 uur / flag-gb 11.00 uur
Finish: flag-nlflag-be tussen 15.15 en 15.50 uur / flag-gb tussen 14.15 en 14.50 uur


Vrijdag 6 september, etappe 4: Derby – Newark (138,5 km)

In de eerste drie etappes zullen sterke sprinters ongetwijfeld een kans krijgen, want héél lastig zijn de ritten nou ook weer niet. Maar op dag vier mogen ze zéker aan de bak. Het peloton vertrekt vanuit Derby – de hoofdzetel van Rolls Royce – voor een rit van 138,5 kilometer naar Newark-on-Trent. Onderweg komen de coureurs geen enkele gecategoriseerde helling tegen. De laatste rechte lijn is vijfhonderd meter lang.

Start: flag-nlflag-be 12.00 uur / flag-gb 11.00 uur
Finish: flag-nlflag-be tussen 15.15 en 16.50 uur / flag-gb tussen 14.15 en 15.50 uur


Zaterdag 7 september, Etappe 5: Northampton – Northampton (146,9 km)

Ook het profiel van de vijfde etappe zal de snelle mannen bevallen. Ook in deze rit, met start en finish in Northampton, zijn geen serieuze obstakels opgenomen. Alleen in de eerste twintig kilometer liggen twee klimmetjes, beide van de derde categorie. Wellicht dat hier een groep vluchters weg kan rijden. Maar de kans dat zij het halen, is klein. We gaan na 146,9 kilometer waarschijnlijk gewoon weer sprinten.

Start: flag-nlflag-be 12.00 uur / flag-gb 11.00 uur
Finish: flag-nlflag-be tussen 15.25 en 16.05 uur / flag-gb tussen 14.25 en 15.05 uur


Zondag 8 september, etappe 6: Lowestoft – Felixstowe (158,4 km)

De laatste etappe van de Tour of Britain bevat de minste hoogtemeters van alle ritten in de ronde: slechts 817. Op de slotdag hoeven we dus geen grootste klassementsstrijd meer te verwachten. Of zorgt de wind voor spektakel? De renners rijden de hele dag in de buurt van de kust, wat misschien nog wel voor wat nervositeit kan zorgen. Anders krijgen we na 158,4 kilometer vrijwel zeker een massasprint in finishplaats Felixtowe.

Start: flag-nlflag-be 12.00 uur / flag-gb 11.00 uur
Finish: flag-nlflag-be tussen 15.45 en 16.25 uur / flag-gb tussen 14.45 en 15.25 uur


Favorieten

De Tour of Britain is niet de allergrootste koers op de wielerkalender, maar toch staan er ook dit jaar weer enkele absolute toppers aan de start. De organisatie zal met name verheugd zijn met de komst van Remco Evenepoel. De Belg nam even rust nadat hij olympisch tijdrit- en wegkampioen was geworden, maar is inmiddels weer in volle voorbereiding op de WK in Zürich. De Tour of Britain vormt voor hem een belangrijke voorbereidingswedstrijd.

Maar dat het een voorbereidingswedstrijd betreft, betekent niet dat Evenepoel niet zal willen winnen. Om dat te doen, zal hij wel moeten toeslaan in het eerste deel van de ronde. Reken dus maar dat we hem ten strijde zullen zien trekken in de eerste drie etappes. De Belg had die ritten waarschijnlijk graag nog wat zwaarder gezien, maar in Parijs had hij ook geen grote bergen nodig om de tegenstand op een hoop te fietsen. Geef hem een paar meter en hij is vertrokken. Dat maakt hem de topfavoriet voor de Tour of Britain.

Evenepoel met zijn twee gouden olympische medailles – foto: Cor Vos

Mocht Evenepoel het verschil toch niet kunnen maken, dan heeft Soudal Quick-Step met Julian Alaphilippe nog een klepper achter de hand. De Fransman laat zich dit seizoen weer goed zien, na enkele mindere jaren. Hij boekte in 2024 al ritzeges in de Giro d’Italia, Ronde van Slowakije en de Czech Tour. En in de Clásica San Sebastián stond hij onlangs ook weer eens op het podium van een WorldTour-klassieker. Weet hij nu weer eens een rittenkoers te winnen?

Terwijl Soudal Quick-Step door de aanwezigheid van Evenepoel en Alaphilippe de te kloppen ploeg is, mag INEOS Grenadiers gerust de grote uitdager genoemd worden. De Britse formatie stelt in eigen land onder meer goudhaantje Tom Pidcock op. De olympisch kampioen mountainbiken zal in de heuvelritten moeilijk te lossen zijn en heeft de punch om toe te slaan in de rit naar Barnsley.

Tom Pidcock won dit jaar de Amstel Gold Race – foto: Cor Vos

Zijn ploeggenoot Ethan Hayter is nog wat sneller. En de 25-jarige Brit, die volgend jaar overigens voor Soudal Quick-Step koerst, moet de eerste ritten ook perfect aankunnen. Per slot van rekening werd hij in mei nog tweede op een aankomst bergop in de Tour of Norway. Anderzijds reden daar niet mannen als Evenepoel en Alaphilippe. Als zij er een klap op geven, zou het weleens lastig kunnen worden van Hayter. Bovendien kan hij geen tijd goedmaken in de sprintritten door bonificatieseconden te pakken, want aan boni’s doet men niet in de Tour of Britain.

Niet alleen INEOS Grenadiers brengt sterke thuisrijders aan de start. Ook Israel-Premier Tech stelt Britten op die hoge ogen kunnen gooien. Het zal met name interessant zijn om te zien hoe Joseph Blackmore zich verhoudt tot Evenepoel en co. De 21-jarige renner won onlangs de Tour de l’Avenir, maar is geen pure klimmer, eerder een puncheur. Niet voor niets won hij dit jaar Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften. Bij de profs was onder meer al vierde in de Brabantse Pijl.

Samen met ploeg- en landgenoot Stephen Williams kan Blackmore mooie dingen laten zien in de Tour of Britain. Ook Williams, de winnaar van de Waalse Pijl, heeft een enorme explosie bergop. Zeker als de weergoden hem gunstig gezind zijn. Dat betekent: als ze zorgen voor regen en koude.

Blackmore bewees zich ook al bij de profs – foto: Cor Vos

De jonge Britten die houden van het heuvelwerk zijn nog niet op. dsm-firmenich PostNL brengt bijvoorbeeld Oscar Onley (21) aan het vertrek. Niemand zal gemotiveerder beginnen aan de Tour of Britain dan hij, want de Schot is geboren in Kelso, de start- en finishlocatie van de openingsrit. En Onley zal zich ook de dagen erna kunnen uitleven. Hij kan uitstekend uit de voeten op korte, venijnige hellingen, bewees hij dit vroeg in het jaar met een ritzege in de Tour Down Under – op Willunga Hill. Onlangs eindigde Onley nog als derde in een van de lastigste ritten van de Ronde van Polen.

We gaan door naar Bahrain Victorious, dat ook een sterke ploeg afvaardigt. Matej Mohorič stond ook op de oorspronkelijke startlijst, maar is er toch niet bij. Wel van de partij: Pello Bilbao en Wout Poels. Hoewel Bilbao nog altijd op zoek lijkt naar zijn beste vorm, schrijven we hem toch maar op. Hij noteerde dit jaar immers al top-tienklasseringen in zowel de Amstel Gold Race als Luik-Bastenaken-Luik. Poels stond vijf keer eerder aan de start van de Tour of Britain en wist vier keer een etappe te winnen. De wedstrijd ligt hem dus.

Onley klopte Williams op Willunga Hill – foto: Cor VOs

Onze laatste ster gaat naar een renner van Uno-X Mobility. Markus Hoelgaard schreef onlangs de Tour of Leuven op zijn naam en triomfeerde niet lang daarvoor in een heuvelrit in de Ethias-Tour de Wallonie. Die laatste zege was weliswaar vanuit de vroege vlucht, maar winnen is winnen. Het laat alleen maar zien dat 29-jarige kampioen van Noorwegen niet onderschat moet worden.

Tot slot noemen we nog de namen van Hoelgaards ploeggenoot Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), Nick Schultz (Israel-Premier Tech), Noa Isidore (Decathlon AG2R La Mondiale Development), Mark Donovan (Q36.5), Tyler Stites (Project Echelon) en Pim Ronhaar (Lidl-Trek).

Ronhaar noteerde in zijn eerste wedstrijden als stagiair voor Lidl-Trek – de Ronde van Burgos en Circuito de Getxo – een DNF, maar was nadien wel veertiende in de Muur Classic Geraardsbergen. Wie weet kan hij de stijgende lijn doorzetten in de Tour of Britain. Vanuit Nederlands oogpunt is het ook interessant om Jelte Krijnsen te volgen. De stagiair van Q36.5 schreef onlangs de Druivenkoers Overijse op zijn naam en won kort daarvoor – in de kleuren van Parkhotel Valkenburg – een rit in de Ronde van Denemarken.


Sprinters

De snelle mannen krijgen behoorlijk veel kansen deze Tour of Britain, maar het sprintveld is niet bijzonder sterk. Dat biedt mogelijkheden voor Casper van Uden. De 23-jarige Nederlander won dit jaar al een rit in de Saudi Tour, Rund um Köln en twee etappes in de ZLM Tour. In Groot-Brittannië kan hij zijn totaal van vier overwinningen verder aanvullen.

Van Uden wint in de ZLM Tour – foto: Cor Vos

Van Udens voornaamste concurrent lijkt op papier Paul Magnier, de sensatie van het vroege voorjaar. In januari won de toen nog 19-jarige neo-prof van Soudal Quick-Step de Trofeo Ses Salines-Felanitx op Mallorca. En daarna volgde nog een ritzege in de Tour of Oman. Dat succes kreeg in de daaropvolgende maanden geen vervolg, maar inmiddels is de renner van Soudal Quick-Step weer goed op dreef. Zo sprintte hij onlangs nog naar de tweede plaats in de Bretagne Classic. We moeten hem dus ook niet uitvlakken voor de zwaardere ritten in de Tour of Britain.

In de sprints zal het verder letten zijn op Ethan Vernon (Israel-Premier Tech), Matevž Govekar (Bahrain Victorious), Rory Townsend (Q36.5) en meerdere talenten van Equipe continentale Groupama-FDJ, al zullen ze daar waarschijnlijk de kaart Noah Hobbs trekken. Tot slot, moeten we ook nog iemand noemen die we ook al bij de klassementsfavorieten hebben opgeschreven: Ethan Hayter. In dit veld moet de Brit in staat zijn om zich ook in de vlakkere massasprints te mengen.

Magnier aan het feest bij zijn profdebuut op Mallorca – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Remco Evenepoel
*** Tom Pidcock, Julian Alaphilippe
** Ethan Hayter, Oscar Onley, Matej Mohorič
* Pello Bilbao, Stephen Williams, Joseph Blackmore, Markus Hoelgaard

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

De renners treffen het. In aanloop naar de Tour of Britain regent het flink in Groot-Brittannië, maar vanaf dinsdag wordt het on-Brits weer: droog en een zonnetje. De temperaturen blijven wel wat achter. Het wordt de meeste dagen niet warmer dan 16 à 17 graden Celsius. De wind lijkt, vooralsnog, geen bepalende factor te zullen gaan spelen.

De Tour of Britain is dagelijks live te zien via de online kanalen HBO Max en Discovery+. Bekijk voor de precieze uitzendtijden onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.