Voorbeschouwing: Tour of Leuven 2024 – Maxim Van Gils favoriet op WK-parcours van 2021
foto: Cor Vos
donderdag 15 augustus 2024 om 08:10

Voorbeschouwing: Tour of Leuven 2024 – Maxim Van Gils favoriet op WK-parcours van 2021

Aanstaande donderdag is het weer tijd voor een Belgische eendagskoers. Het wielerpeloton zakt af naar Vlaams-Brabent voor de Tour of Leuven of de Memorial Jef Scherens. Op een gelijkaardig parcours als het WK in Leuven verwachten we een strijd tussen Maxim Van Gils, Alexander Kristoff en Axel LauranceWielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie

Het podium van vorig jaar – foto: Cor Vos

EENDAG

Parcours

Het parcours van de Tour of Leuven is zeer gelijkaardig aan dat van het WK van 2021. Natuurlijk zijn er tegenover het WK wel behoorlijk wat kilometers minder en zijn er hier en daar wat dingen aangepast. De renners zullen de koers namelijk starten in Leuven zelf. Rond de middag zal het peloton daar vertrekken op het Ladeuzeplein, om alvast twee rondes op de stadslus af te werken.

Na deze lus door de binnenstad van Leuven trekken de renners richting Huldenberg, waar de steile Smeysberg (600 meter aan 8,1%) de prelude is tot de befaamde Flandrienlus, die de renners twee keer voorgeschoteld krijgen. Een van de hellingen is de Mommaertstraat (1,9 km aan 3,1%) in Overijse, die initieel op het WK-programma stond, maar werd vervangen door de Moskesstraat. De Tour of Leuven wil de lange gestage kasseiklim toch graag laten zien aan de wielerfans.

Daarna gaat het terug richting Huldenberg om de Holstheide (1 km aan 5,4%) af te werken, waarna de laatste helling op grondgebied Overijse aangesneden wordt: de kasseien van de steile en smalle Bekestraat (500 meter aan 7,7%). In Duisburg wacht de Veeweidestraat (500 meter aan 4,3%) en om de Flandrienlus te beëindigen wordt de Smeysberg voor een tweede keer beklommen. Via Oud-Heverlee en Bierbeek keren de renners terug naar de Leuvense binnenstad om nog zes stadslussen af te werken.

De eerste passage aan de streep – als we de eerste 30 kilometer even buiten beschouwing laten – ligt op goed 50 kilometer van de uiteindelijke finish. In de zes lokale rondes zullen de renners vier stevige hellingen voorgeschoteld krijgen die we ook in de WK-finale tegenkwamen. Eerst de Keizersberg (300 meter aan 5,6%) en daarna de licht oplopende Decouxlaan (1,1 km aan 3,4%).

Hierna is het beurt aan de Wijnpers (300 meter aan 8,3%), waar de renners op het WK door een haag van supporters naar boven werden geschreeuwd. De Sint-Antoniusberg (200 meter aan 4,7%), de helling waar Alaphilippe zijn beslissende aanval lanceerde, sluit het rijtje. Na de laatste helling is het nog 3,4 kilometer tot aan de finish, die naar goede traditie op de Bondgenotenlaan ligt.

Donderdag 17 januari: Leuven – Leuven (192,7 km)
Start: 13.50 uur
Finish: tussen 17.55 en 18.20 uur


Favorieten

Er zijn een aantal ploegen die duidelijk een doel hebben gemaakt van de Tour of Leuven. Lotto Dstny is daar één van. De Belgische ploeg zakt namelijk met sterkhouder Maxim Van Gils af naar Vlaams-Brabant. Van Gils toonde de voorbije koersen dat hij in goede doen is, maar dat er wel nog een procentje ontbreekt. Het valt dus af te wachten of Van Gils zijn favorietenrol kan waarmaken.

De mannen van Uno-X Mobility zullen geduchte tegenstanders zijn. Zij rekenen op kopman Alexander Kristoff, die steun krijgt van Jonas Abrahamsen en Rasmus Tiller. De drie Noren zijn gemaakt voor dit soort afmattende koersen en mogen dan ook de overwinning ambiëren.

Lotto Dstny rekent op Van Gils – foto: Cor Vos

Alpecin-Deceuninck gaat vol voor Gianni Vermeersch. De voormalige wereldkampioen gravel is nog eens kopman in een eendagskoers en zal die kans met beide handen willen grijpen. Alpecin-Deceuninck brengt overigens nog een aantal andere sterke renners aan de start, waaronder de jonge renners Stan Van Tricht – de nummer twee van vorig jaar – en Tibor Del Grosso. Die sterkte kunnen ze zeker gaan uitspelen in de straten van Leuven.

Bij Arkéa-B&B Hotels brengen ze Arnaud Démare en Jenthe Biermans aan de start. Démare reed vorig jaar zijn eerste koers in het tenue van Arkéa in Leuven, maar reed een eerder anonieme wedstrijd. Biermans kan een zwaardere wedstrijd aan en maakt zeker kans op een mooie ereplaats. Of waarom niet meer? We hebben al heel wat Belgen genoemd, maar er is ook een Nederlandse kanshebber voor de zege. Mike Teunissen start namelijk namens Intermarché-Wanty. De Nederlander keert volgend jaar terug naar Visma I Lease a Bike, maar zal al te graag zijn Waalse team belonen met een overwinning. 

Laurance heeft een Tour de France in de benen – foto: Cor Vos

Er zijn heel wat outsiders voor de overwinning. Denk maar aan Belgen Tom Van Asbroeck (Israel-Premier Tech), Lars Craps (Flanders-Baloise), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Lionel Taminiaux, Milan Menten (Lotto Dstny), Laurenz Rex (Intermarché-Wanty), Lander Loockx (TDT-Unibet) en Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex). Wees ook niet verrast als Fransman Anthony Turgis (TotalEnergies) of Amerikaan Luke Lamperti (Soudal Quick-Step) in de buurt komt van de overwinning. Loockx en Craps zijn renners uit Leuven, zij zullen extra gemotiveerd zijn.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Maxim Van Gils
*** Alexander Kristoff, Mike Teunissen
** Rasmus Tiller, Jonas Abrahamsen, Anthony Turgis
* Lander Loockx, Gianni Vermeersch, Jenthe Biermans, Tibor Del Grosso

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het zou donderdag in de Tour of Leuven wel eens een prachtige dag kunnen worden. Momenteel worden er namelijk temperaturen rond de 26 graden Celsius verwacht. De renners moeten in principe geen rekening houden met een al te sterke sterke wind of neerslag.

De Tour of Leuven is live te bekijken in de Belgische huiskamers. Sporza start hun uitzending om 16.20 uur. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.