Voorbeschouwing: Tour of Norway 2016
Terwijl in Italië de strijd om de roze trui nog altijd in volle hevigheid bezig is, wordt er door de profs vanaf woensdag ook in het noorden van Europa gekoerst. Dan gaat namelijk de zesde editie van de Tour of Norway van start. Met LottoNL-Jumbo en Roompot Oranje Peloton zijn er twee Nederlandse ploegen die acte de presence zullen geven. Wie wordt de opvolger van Jesper Hansen, die vorig jaar namens Tinkoff-Saxo met de eindzege aan de haal ging? WielerFlits blikt vooruit.
Waar de meeste koersen op Europese bodem een rijke traditie kennen, geldt dat voor de Tour of Norway allerminst. De rittenkoers bestaat pas sinds 2011, toen de destijds pas 20-jarige Wilco Kelderman zich in Lillestrøm tot eindwinnaar mocht laten kronen. Het ging toen overigens nog om een wedstrijd van 2.2-niveau. Na vervolgens twee jaar als 2.1-koers te hebben gefungeerd, kreeg de Tour of Norway in 2014 het stempel 2.HC opgeplakt.
Waarom de Tour of Norway in het leven werd geroepen, laat zich makkelijk raden. De organisatoren wilden inspelen op het groeiende enthousiasme van de Noorse fans voor de wielersport, dat werd aangewakkerd door toppers als Thor Hushovd en Edvald Boasson Hagen.
Op de kalender nam de Tour of Norway de plaats in van de Ringerike GP, een 2.2-koers die verder ging als eendagswedstrijd. In 2013 zag bovendien ook de Arctic Race of Norway het levenslicht. Deze door Tourorganisator ASO gecreëerde wedstrijd wordt jaarlijks in augustus verreden.
De Tour of Norway leverde in zijn korte bestaan al aardig wat Noorse successen op. In 2012 én 2013 werd de eindzege een prooi voor thuisrijder Edvald Boasson Hagen en bovendien wist Alexander Kristoff bij de afgelopen drie edities maar liefst zeven van de in totaal vijftien etappes te winnen. Het aantal Nederlandse ritzeges staat op drie, behaald door Raymond Kreder (2012), Theo Bos (2013) en Bauke Mollema (2014). Daar komt de eindwinst van Kelderman dus ook nog bij.
In 2014 stonden met Marc de Maar en Bauke Mollema twee Nederlanders op het eindpodium. Zij kwamen respectievelijk drie en negen seconden tekort op de Pool Maciej Paterski. De meest recente winnaar luistert naar de naam Jesper Hansen. Hij voorkwam vorig jaar een derde eindzege voor Boasson Hagen.
Lijst van winnaars van de Tour of Norway
2011: Wilco Kelderman
2012: Edvald Boasson Hagen
2013: Edvald Boasson Hagen
2014: Maciej Paterski
2015: Jesper Hansen
Parcours
Hoewel de Tour of Norway de afgelopen jaren regelmatig promoveerde naar een hoger niveau, is er aan de duur nooit gesleuteld. De etappekoers telt in totaal vijf etappes en die zijn bijna altijd tussen de 150 en 200 kilometer lang. De ritten spelen zich voornamelijk af in het zuidoosten van Noorwegen. Veel start- en finishplaatsen keren regelmatig terug in het routeschema.
Woensdag 18/5- Etappe 1: Drammen – Langesund (174 km)
Het peloton, met daarin drie WorldTour-ploegen (LottoNL-Jumbo, Lotto Soudal en Dimension Data) start op woensdag met een niet al te lastige etappe. Onderweg naar Langesund liggen er op het parcours twee klimmetjes van derde categorie. De laatste daarvan ligt op ruim twintig kilometer van de finish. Reken dus maar op een sprint.
Donderdag 19/5- Etappe 2: Kragerø – Rjukan (211 km)
Op de twee dag krijgen de renners het eerste serieuze klimwerk voorgeschoteld. Na een lange aanloop wacht hen in de absolute finale een klim van 11,3 kilometer à zeven procent. Na de top is het, voornamelijk in dalende lijn, nog twintig kilometer tot aan de finish. Vorig jaar legde Jesper Hansen hier de basis voor zijn eindzege.
Vrijdag 20/5 – Etappe 3: Rjukan – Geilo (168 km)
Ook in de derde etappe is het klimmen geblazen. Na onderweg al twee cols van eerste categorie te hebben bedwongen, ligt de finish in Geilo op de top van een berg van tweede categorie. Amets Txurruka was vorig jaar de sterkste op dit lastige klimmetje (2,3 km a 7,9%). Bauke Mollema verloor die dag drie minuten.
Zaterdag 21/5 – Etappe 4: Flå – Eggemoen (174 km)
De vierde etappe wordt beslist bij de Hønefoss Airport in Eggemoen. Daar wordt na 140 kilometer voor het eerst de eindstreep gepasseerd. Vervolgens wachten er nog drie rondjes op het plaatselijke circuit. De finishstraat loopt gevoelig bergop, waardoor de etappe geknipt is voor een sprinter met macht in de benen.
Zondag 22/5 – Etappe 5: Drøbak – Sarpsborg (163 km)
In de slotetappe komen de renners niet meer voor verrassingen te staan. Er staan weliswaar nog twee cols op het menu, maar de finale is grotendeels vlak. Vorig jaar was in Sarpsborg de streep van de openingsetappe getrokken. Zoals zo vaak in de Tour of Norway ging Alexander Kristoff daar met de overwinning aan de haal.
Favorieten
Er staan in Noorwegen 21 teams aan de start, waarvan drie uit de WorldTour. De ploegen mogen slechts zes renners opstellen.
Edvald Boasson Hagen is in eigen land de te kloppen man. De 28-jarige Noor voert de selectie van Dimension Data aan. Hagen kende begin dit jaar zijn wederopstanding met overwinningen in Qatar en Oman. In het voorjaar werd hij vijfde in Parijs-Roubaix. Hagen won de Ronde van Noorwegen in 2012 en 2013. Vorig jaar werd hij in eigen land tweede, achter Jesper Hansen.
LottoNL-Jumbo beschikt met Paul Martens over een renner die dit parcours aan moeten kunnen. Sep Vanmarcke begint hier een maand na de Amstel Gold Race aan het tweede gedeelte van zijn seizoen. Samen met Martens is hij een renner die in de lastige finales het verschil moet kunnen maken, al lijkt de rit op donderdag op papier wat te zwaar voor hem.
Roompot Oranje Peloton neemt Pieter Weening mee naar Noorwegen. De Fries maakt zijn rentree nadat hij in Yorkshire met een ribblessure vroegtijdig op moest geven. Indien hij tijdig hersteld is, behoort hij tot de kanshebbers voor een topklassering. Maurits Lammertink is bij de oranje formatie de man in vorm. Begin deze maand werd hij in Frankfurt nog achtste.
Lotto Soudal start hier slechts met vijf renners. Sander Armée – die in Noorwegen als eens vierde werd – is de man voor het klassement. Hij won in Romandië nog het bergklassement. Tosh Van der Sande wordt uitgespeeld in de sprints, met Greg Henderson als lead-out. Gert Dockx en Tomasz Marczynski mogen mee in de vroege vlucht.
Caja Rural-RGA brengt de Spanjaard Pello Bilbao aan de start. Vorige maand won hij in Turkije nog de rit naar Kapadokya. Hij reed er enkele dagen in de leiderstrui, totdat ziekte hem de das omdeed. Neemt hij in Noorwegen sportieve revanche? Wanty-Groupe Gobert selecteert onder meer Marco Marcato en Marco Minnaard. Het Duitse Stölting start zonder uitgesproken kopman, maar heeft met Linus Gerdemann een renner die hier een goede klassering moet kunnen behalen. Met landgenoot Fabian Wegmann beschikt de ploeg over een tweede renner die het lastige terrein aan moet kunnen.
In eigen land zullen de Noorse renners zich ongetwijfeld willen tonen. Er staan 38 (voornamelijk jonge) Noren aan de start. Dat er voor de Noren ook daadwerkelijk wat te halen valt in hun thuiswedstrijd, bewijst de uitslag van vorig jaar. Fredrik Strand Galta (Delko Marseille Provence KTM) en Andreas Vangstad (Sparebanken Sør) werden in 2015 respectievelijk vierde en vijfde.
Door het samenstellen van een Noorse selectie kunnen onder meer oud wereldkampioen bij de beloften Sven Erik Bystrøm (Katusha), Kristoffer Skjerping (Cannondale), Sondre Holst Enger (IAM Cycling), Daniel Hoelgaard en Odd Christian Eiking (FDJ) hier alsnog starten. Hierdoor wordt het deelnemersveld verrijkt met enkele renners die op eigen grond net een beetje extra kunnen geven.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Edvald Boasson Hagen
*** Pieter Weening, Pello Bilbao
** Sven Erik Bystrøm, Paul Martens, Maurits Lammertink
* Sander Armée, Sondre Holst Enger, Odd Christian Eiking, Marco Marcato
Deelnemerslijst Ronde van Noorwegen 2016
Website organisatie Tour of Norway
Weer & TV
De renners krijgen in Noorwegen te maken met vrij veel bewolking en temperaturen rond de vijftien graden. Af en toe kan er regen vallen.
In de Benelux wordt de wedstrijd niet live uitgezonden, maar de Noorse zender TV2 doet dagelijks rechtstreeks verslag.
Overigens ontzettend jammer dat ze niet net wat verder de Noorse bergen intrekken, hoewel daar nog wel wat sneeuw zal liggen deze tijd van het jaar. Zou graag eens een finish bergop zien op de Juvasshytta. Prachtig desolaat landschap en een verschrikkelijke klim naar vlak (600m) onder de top van de hoogste berg van Noorwegen.
Misschien in de Tour des Fjords eind augustus.
Anyways boasson is de te kloppen man.
Overigens is die klim van je loodzwaar gezien de lengte en de gemiddelde stijging! Maar de klim ziet er wel mythisch uit
Ik heb hem zelf gefietst en kan bevestigen dat hij loodzwaar is