Voorbeschouwing: Tre Valli Varesine 2019
De Italiaanse najaarsklassiekers volgen elkaar in rap tempo op. Dit weekend streden de renners nog in de Giro dell’Emilia en de GP Bruno Beghelli, aankomende dinsdag is het tijd voor de 99e editie van Tre Valli Varesine. Wie mag zich straks de opvolger noemen van Toms Skuijns? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
In 2020 viert de organisatie van Tre Valli Varesine iets bijzonders: tegen die tijd staat de 100e editie van de Italiaanse semiklassieker op het programma. Het geeft nog maar eens aan dat de wielerwereld groter is dan alleen de Ronde van Vlaanderen, Giro d’Italia of de Tour de France. De allereerste editie werd vlak na de Eerste Wereldoorlog verreden, in het jaar 1919, toen er met Pierino Bestetti meteen een thuisrijder won. Het was ook meteen de allereerste profzege voor de toen slechts 21-jarige Bestetti, die later nog twee etappes won in de Ronde van Italië.
De Ronde van de Drie Valleien was in de beginjaren een Italiaans feestje, maar het waren toch veelal onbekende renners die zegevierden in de provincie Varese. Met alle respect voor Luigi Gilardi, Felice Brusatori en Liberio Ferrario, maar we hebben het niet over Costante Girardengo, Learco Guerra of Alfredo Binda, de Italiaanse Campionissimi die de dienst uitmaakten in de jaren tien, twintig en dertig van de twintigste eeuw. Al moeten we hierbij wel aantekenen dat Albino Binda – jawel, de broer van – won in 1930.
Domenico Piemontesi (winnaar van de Ronde van Lombardije en tweevoudig podiumklant in de Giro) werd in 1922 de eerste grote naam op de erelijst, maar het duurde vervolgens een tijdje voor we weer een klepper op het podium mochten verwelkomen. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog won de legendarische Gino Bartali, terwijl zijn al even legendarische tegenpool Fausto Coppi tijdens en na de oorlog de beste was. Met Gastone Nencini, Gianni Motta, Francesco Moser, Giuseppe Saronni en Gianni Bugno wonnen nog meer Italiaanse toppers.
Motta en Saronni zegevierden ieder viermaal, wat nog steeds een record is. En de buitenlanders? Voor de eerste niet-Italiaanse zege moeten we terug naar 1957, toen de Belg Germain Derycke als eerste over de streep kwam. Onze zuiderburen zijn sowieso redelijk succesvol in het noorden van Italië, met ook nog overwinningen voor Willy Vannitsen en de onvermijdelijke Eddy Merckx. Verder wachten we al 98 edities op een eerste Nederlandse zege, en het is maar de vraag of het lange wachten dit jaar wél zal worden beloond.
Van 1982 tot 2003 won er slechts één renner van buiten de Italiaanse landsgrenzen: in 1990 wist Zwitser Pascal Richard alle Italiaanse favorieten een hak te zetten. De laatste jaren zien we echter een verschuiving: de Tre Valli Varesine wordt steeds vaker gewonnen door een niet-Italiaan, denk aan Daniel Martin, David Veilleux, Michael Albasini en Alexandre Geniez. Maar de lokale toeschouwers konden de voorbije jaren blijven juichen voor overwinningen van Vincenzo Nibali en Sonny Colbrelli. Die eerste won vier jaar geleden als Italiaans kampioen.
Laatste tien winnaars Tre Valli Varesine
2018: Toms Skujiņš
2017: Alexandre Geniez
2016: Sonny Colbrelli
2015: Vincenzo Nibali
2014: Michael Albasini
2013: Kristijan Đurasek
2012: David Veilleux
2011: Davide Rebellin
2010: Daniel Martin
2009: Mauro Santambrogio
Vorig jaar
Voor de start van de 98e editie van Tre Valli Varesine was er slechts aandacht voor één man: Alejandro Valverde. De Spanjaard maakte in de Italiaanse semiklassieker namelijk zijn debuut als wereldkampioen. De renner van Movistar was echter niet de enige blikvanger: met oud-winnaar Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en Rigoberto Urán stonden er meerdere toppers aan de start. Geen van deze renners zou echter de wedstrijd winnen.
Het was namelijk Toms Skujiņš die er namens Trek-Segafredo met de overwinning vandoor ging. Van een gestolen overwinning was allerminst sprake, aangezien de aanvalslustige Let won na een felbetwiste wedstrijd waarin het nodige gebeurde. Het begon allemaal met een grotendeels Italiaanse kopgroep, maar deze aanvallers zouden geen rol van betekenis spelen in de finale, die losbarstte op vijftig kilometer van de streep.
Na een spervuur aan demarrages hoorden Skujiņš, Robert Power en Mathias Frank als eerste de bel van de laatste ronde. Deze drie renners kregen niet veel later het gezelschap van een tweede groepje, dat door de aanwezigheid Wilco Kelderman en Antwan Tolhoek Nederlands gekleurd was. Op het laatste steile klimmetje probeerde Power weg te rijden, maar de Australische klimmer werd – na een veelbelovend begin – bijgehaald door een sterke Kennaugh.
De inmiddels gestopte Brit ging op en over de moegestreden Power, op weg naar de zege? Nee, want Kennaugh had geen rekening gehouden met een vanuit de achtergrond terugkerende Rigoberto Urán. De Colombiaan reed in één ruk naar voren, maar ook de Colombiaan slaagde er niet om zijn voorsprong vast te houden. Urán kreeg in de laatste kilometers gezelschap van Pinot, Kelderman, Frank, Kennaugh, Michael Woods en Skujiņš.
Deze zeven renners mochten gaan sprinten om de overwinning in Tre Valli Varesine. De meeste ogen waren gericht op de rappe Woods en Pinot, maar het was Skujiņš die na 212 kilometer veruit de snelste bleek, voor Pinot en Kennaugh. Kelderman moest na een sterke race genoegen nemen met de zesde plaats, de in extremis ontsnapte Urán werd ‘slechts’ zevende.
Top-5 Tre Vali Varesine 2018
1. Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) in 4u55m41s
2. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) z.t.
3. Peter Kennaugh (BORA-hansgrohe) z.t.
4. Michael Woods (EF Education First) z.t.
5. Mathias Frank (AG2R La Mondiale) z.t.
Parcours
Startplaats Saronno ligt in het zuidwesten van de provincie Varese, regio Lombardije. De geboorteplaats van oud-renner Alberto Volpi is een belangrijk verkeersknooppunt, zo vertrekken er treinen naar Milaan, Como en Varese, daar waar de Tre Valli Varesine zal eindigen. De renners koersen na de start in noordwestelijke richting, langs vele pittoreske dorpjes zoals Tradate, dat kan pronken met enkele schitterende kerken.
De renners krijgen de tijd om de benen wat los te fietsen, maar na ruim vijftig kilometer gaat het voor het eerst écht bergop naar Motta Rossa. Vervolgens gaat het in gestrekte draf naar de finish in hartje Varese, waar de koers echt kan beginnen. Het begint allemaal met vijf kleinere rondjes van dertien kilometer in en rond de finishplaats, met telkens twee korte klimmetjes om het verschil te maken.
Zeker weten doen we het natuurlijk niet, maar de beslissing zal waarschijnlijk vallen in het laatste koersuur, als er twee grotere lokale rondes van 25 kilometer op het programma staan. Het begint allemaal met de Via Montello (1,8 km aan 5,2%), gevolgd door een snelle afdaling en de beklimmingen naar de plaatsjes Morosolo (1,7 km aan 7,5%, maar met pieken tot 10%) en Casciago (1,7 km aan 5,2%).
Na een tweede afdaling gaat het via de Casbeno (1,1 km aan 5,1%) weer naar de voet van Via Montello, waar de bel zal klinken van de allerlaatste ronde. Eenmaal boven zoeven de renners weer naar beneden, om zich voor een laatste keer te wagen aan de combinatie Morosolo-Casciago, waar je als sterkste renner zeker kunt wegrijden. En mocht dat laatste toch niet lukken, dan moet het gebeuren op drie kilometer van de meet, als we weer beginnen te klimmen.
Vorig jaar finishten de renners nog na vier relatief vlakke kilometers, maar nu heeft de organisatie gekozen voor een allerlaatste helling van een tweetal kilometer, opgedeeld in die naar Bobbiate (0,9 km aan 5,7%) en de eerder al besproken Casbeno. Hierdoor is Tre Valli Varesine nog meer een koers geworden voor puncheurs. De laatste kilometer loopt lichtjes bergaf, wat niet onbelangrijk is mocht het (toch) een sprint worden.
Datum: Dinsdag 8 oktober
Traject: Saronno – Varese
Totale Afstand: 197,8 km
Start: 12.00 uur
Finish: 16.29 – 17.12 uur
Favorieten
De organisatie van Tre Valli Varesine mag tevreden zijn: zo kan het rekenen op de aanwezigheid van de winnaars van respectievelijk de Giro d’Italia en Vuelta a España. En dat is slechts het neusje van de zalm, want de dertien WorldTour-ploegen hebben hun best gedaan om representatieve selecties samen te stellen. Verder hebben we ook nog acht – tot op het bot gemotiveerde – ProContinentale teams.
Heel wat mensen twijfelden aan Primož Roglič na diens eindzege in de Vuelta a España. Het WK tijdrijden leek voor de Sloveen de koers te veel, maar in Giro dell’Emilia maakte de renner van Jumbo-Visma grote indruk. De manier waarop hij de tegenstand uit het wiel reed op de San Luca, indrukwekkend! Als we aan Roglič denken, denken we al snel aan een uitmuntende klassementsrenner met een geweldige tijdrit, maar de 29-jarige renner is ook enorm explosief. We zagen het nog maar eens op de steile flanken van de San Luca.
Jumbo-Visma komt dinsdag met een zeer sterke ploeg aan de start, met Sepp Kuss, George Bennett, Robert Gesink en Steven Kruijswijk, maar deze renners hebben ook gezien wat hun Sloveense kopman allemaal presteerde in Emilie. En dus delen we de vier sterren uit aan Primož Roglič, die zich vast nog wel één keer wil testen voor zijn laatste hoofddoel van het seizoen: de Ronde van Lombardije. Een ding is zeker, de topfavoriet hoeft zich geen zorgen te maken over een gebrek aan steun. Jumbo-Visma is een van de sterkste ploegen, hier in Italië.
Het ging een tijdje helemaal niet goed met Gianni Moscon, maar de Italiaan lijkt langzaam maar zeker weer naar zijn oude niveau te groeien. Op het voorbije wereldkampioenschap in Yorkshire dacht hij Matteo Trentin naar de titel te loodsen, maar hij zag in de verte dat niet Trentin, maar Mads Pedersen als eerste over de streep kwam. Een ontgoochelde Trentin pakte het zilver, terwijl Moscon als vierde eindigde, toch een flinke opsteker met het oog op Tre Vall Varesine en de Ronde van Lombardije. Is het dinsdag wél raak voor de renner van Team Ineos?
De 25-jarige Moscon is zeker een van de grote favorieten voor de overwinning, aangezien hij snel én explosief is, kwaliteiten die van pas komen in de finale van Tre Valli Varesine. En vergeet ook niet dat hij in het verleden al zegevierde in vergelijkbare Italiaanse semiklassiekers, en dan bedoelen we de Coppa Agostoni en de Giro della Toscana. Maar Moscon is niet de enige Italiaanse kanshebber, want Bahrain Merida trommelt oud-winnaars Sonny Colbrelli en Vincenzo Nibali op. Die laatste kwam in 2015 solo aan, terwijl Colbrelli een jaar later de snelste was van een omvangrijke groep.
En ook dit jaar mogen we het nodige verwachten van beide renners. Colbrelli is al enkele weken op dreef met goede eindnoteringen in de Coppa Sabatini, Memorial Marco Pantani en de Trofeo Matteotti. En ook op het WK was Colbrelli op de afspraak, al eindigde hij net buiten de top-10. Van dergelijke uitslagen kan ploeggenoot Nibali alleen maar dromen, maar het is nog slechts één week tot de Ronde van Lombardije. En we weten van Nibali dat hij dan op zijn best is, dus we kunnen de gelauwerde Italiaan maar beter opschrijven voor aankomende dinsdag.
Nibali heeft wel een probleem: de Siciliaan zal solo moeten aankomen, want hij moet het niet hebben van zijn vlijmscherpe sprint. Dit geldt in mindere mate ook voor Jakob Fuglsang, al is de Deen na een zware wedstrijd zeker niet traag. Fuglsang mocht na afloop van het wereldkampioenschap een feestje vieren, maar wel voor zijn jongere landgenoot Pedersen, die op indrukwekkende wijze naar de regenboogtrui spurtte. En Fuglsang? De renner van Astana werd twaalfde, maar zat wellicht een beetje gevangen in de landentactiek.
Gelukkig voor de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en het Critérium du Dauphiné heeft hij dinsdag weer alle vrijheid om te koersen. En daar komt nog eens bij dat een verzwaarde finale in het voordeel is van een klimmer als Fuglsang. Ook Michael Woods zal met tevredenheid hebben gekeken naar het nieuwe parcours. Er zijn weinig maar renners zo explosief als de Canadees van EF Education First, dat bleek maar weer op het WK in Innsbruck. De voormalig hardloper eindigde vorig jaar net naast het podium, kan hij nu wel zegevieren in Tre Valli Varesine?
Woods hoeft zich geen zorgen te maken over zijn benen, want hij mocht na afloop van de Giro dell’Emilia plaatsnemen op het tweede treetje van het podium. Hij werd die dag vergezeld door winnaar Roglič en Sergio Higuita, zijn ploeggenoot bij EF Education First. De explosieve Colombiaan liet op de San Luca nogmaals zien uit het juiste wielerhout gesneden te zijn. De 22-jarige Higuita is sterk, snel en slim en daardoor ook een renner om in de gaten te houden. Boekt hij aankomende dinsdag zijn eerste zege in Italië?
De winnaar zal over een goede dosis explosiviteit en sprintsnelheid moeten beschikken. Dan komen we al snel uit bij Alex Aranburu, de Baskische puncheur van Caja Rural-Seguros RGA die volgend jaar zal uitkomen voor Astana. De 24-jarige renner reed een zeer opvallende Vuelta, al bleef hij net verstoken van een ritoverwinning. Voor Aranburu is Tre Valli Varesine ook pas zijn derde wedstrijd sinds de Ronde van Spanje, dus is het afwachten of hij al genoeg koersritme heeft. Is het antwoord ja, dan is Aranburu een van de favorieten voor de zege.
Voor Aranburu moet het eigenlijk allemaal nog beginnen, maar Giovanni Visconti zit al in de herfst van zijn carrière. De 36-jarige renner uit Turijn rijdt echter nog altijd de stenen uit de straat. Zo won hij dit jaar nog etappes in de rondes- van Slovenië en Oostenrijk, maar versloeg hij ook Tourwinnaar Egan Bernal in de Giro della Toscana. De voor Neri Sottoli-Selle Italia-KTM uitkomende Visconti won al vele Italiaanse semiklassiekers, maar hij was nog nooit de beste in Tre Valli Varesine. Komt daar dit jaar eindelijk verandering in?
Een landgenoot van Visconti, Diego Ulissi, is ook een van de topfavorieten voor de overwinning. De razendsnelle puncheur van UAE Emirates werd al eens tweede en vierde in Tre Valli Varesine, is het dit jaar kassa? De sluwe Ulissi is bezig aan een uitstekend seizoen, zo won hij de Ronde van Slovenië en werd hij derde in de Waalse Pijl. En onlangs finishte hij als tweede in de GP de Montréal, achter de snellere Greg Van Avermaet. De Belg is er komende dinsdag niet bij, opent dit deuren voor de 30-jarige Ulissi? Aan zijn voorbereiding zal het niet liggen: de Italiaan werd zesde in de Giro dell’Emilia.
Voor we het vergeten: de organisatie kan ook uitpakken met wereldkampioen Mads Pedersen. Voor de jonge Deen is het zijn voorlaatste wedstrijd van 2019, dus hij zal met een knalprestatie afscheid willen nemen. De grote vraag is alleen of het vele feesten niet zijn tol heeft geëist. Zondag gaf hij bovendien aan verkouden te zijn. Of laat Pedersen zien waarom hij (terecht) wereldkampioen werd in Yorkshire? Hou ook maar rekening met Davide Formolo en Laurens De Plus. Die eerste is Italiaans kampioen en werd eerder dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik.
De Plus maakte dit seizoen al grote indruk in onder meer de Tour de France en de BinckBank Tour, kan hij ook schitteren in Italië? De Belg van Jumbo-Visma is geen pure springveer, maar wel oersterk. Een andere naam om in de gaten te houden is Richard Carapaz. De Girowinnaar was nog in de aanval tijdens het WK. Let ook op Rafał Majka, Bauke Mollema (vierde in Emilie) en diens ploeggenoot Gianluca Brambilla en Wilco Kelderman, vorig jaar nog zesde.
Vanuit Nederlands oogpunt is het ook nog uitkijken naar Tom-Jelte Slagter, al dan niet met het oog op de Ronde van Lombardije. Voor Daniel Martin is het een van zijn laatste wedstrijden voor UAE Emirates: zien we de Ier nog eens van voren? Verder is Alejandro Valverde in extremis opgeroepen voor Tre Valli Varesine. In de GP Bruno Beghelli greep de renner van Movistar net naast de zege, is Valverde dinsdag wel de allerbeste?
Tot slot dienen we de namen van Tim Wellens, Eduard Prades, Frans kampioen Warren Barguil, Pierre Latour, Maximilian Schachmann (hoe is het met de Duitser na zijn verloren Tour?) en Krists Neilands met potlood te noteren. En wat kan titelverdediger Toms Skujiņš?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Alejandro Valverde, Sergio Higuita
** Diego Ulissi, Michael Woods, Jakob Fuglsang
* Alex Aranburu, Sonny Colbrelli, Bauke Mollema, Gianni Moscon
Website organisatie
Deelnemerslijst
Weer en tv
Het belooft dinsdag prima weer te worden tussen Saronno en Varese. De renners kunnen overdag rekenen op een gemiddelde temperatuur van 16℃. Verder is de kans op neerslag nihil, terwijl de wind zwak is en waait vanuit het noordoosten. De Tre Valli Varesine is vanaf 15.30 uur live te volgen via Eurosport 1 en de Eurosport Player. Bespreek het koersverloop in de Volg Hier op WielerFlits!
Om te reageren moet je ingelogd zijn.