Voorbeschouwing: Trofeo Laigueglia 2019
Koers in Italië! Langs de Ligurische kust strijdt het peloton zondag om de zege in de Italiaanse seizoensopener, de Trofeo Laigueglia. Vorig jaar was het Moreno Moser die na een knappe solo met de zege aan de haal ging. Kan het neefje van Francesco dat dit jaar opnieuw? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Hoewel de Trofeo Laigueglia niet de historie heeft van een koers als de Ronde van Lombardije, Milaan-Turijn of Milaan-San Remo, kan de wedstrijd wel terugkijken op een mooie geschiedenis. Sinds 1964 staat de wedstrijd jaarlijks op de internationale wielerkalender. Tegenwoordig is de Trofeo Laigueglia de eerste Italiaanse wielerkoers op de UCI-kalender, aangezien de Gran Premio della Costa Etruschi ophield te bestaan.
Veel wielerhelden wisten ooit te zegevieren in de wedstrijd die eindigt in het dorpje Laigueglia, gesitueerd nabij de vuurtoren van de Capo Mele, bekend uit Milaan-San Remo. Opvallend gegeven: vooral Belgische grootheden scoorden goed in deze wedstrijd. Eddy Merckx (twee keer), Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw en Frank Vandenbroucke waren allemaal eens als eerste aan de meet. Ook Lance Armstrong won er ooit. Hij deed dat in 1993, het jaar waarin hij wereldkampioen in Oslo zou worden.
De afgelopen jaren waren vooral Italianen de beste in hun thuiswedstrijd. De namen van Moreno Moser, Andrea Fedi, Fabio Felline en Davide Cimolai prijken op de erelijst. Moser won vorig jaar voor de tweede keer in zijn loopbaan. In dienst van de Italiaanse selectie trok hij ten aanval op de Colla Micheri, waarna hij met een voorsprong van meer dan veertig seconden solo over de streep kwam. Achter hem sprintten Paolo Totò en Matteo Busato naar de plekken twee en drie.
Laatste tien winnaars Trofeo Laigueglia
2009: Francesco Ginanni
2010: Francesco Ginanni
2011: Daniele Pietropolli
2012: Moreno Moser
2013: Filippo Pozzato
2014: José Serpa
2015: Davide Cimolai
2016: Andrea Fedi
2017: Fabio Felline
2018: Moreno Moser
Parcours
Het parcours van de Trofeo Laigueglia nodigt uit tot aanvallen. Het aantal hoogtemeters (bijna 4.000) is zwaar genoeg om de sterke coureurs aan het front te krijgen, maar de klimmen zijn zo evenredig verdeeld over het tweehonderd kilometer lange parcours, dat sprinters er niet per se af moeten. Oftewel: veel coureurs komen in aanmerking voor de zege.
In de aanloop naar de finale wacht het peloton drie beklimmingen, waarvan er twee gecategoriseerd zijn. De Cima Paravenna na 68 kilometer en de klim naar San Damiano na 126 kilometer. Dat zijn de opwarmertjes voor de finale, die na 158 kilometer begint.
Op dat punt in de wedstrijd rijdt het peloton, na de start, voor de tweede keer Laigueglia binnen. Vanaf dan is het oorlog. Vier omlopen over heuvelachtig terrein moeten een winnaar uitwijzen. In elke omloop moeten de renners de Colla Micheri over. Hoewel de klim met een lengte van 2,6 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3% bij de meeste sprinters waarschijnlijk geen angst inboezemt, gaat deze toch voor een selectie zorgen. Op het steilste punt is de klim namelijk 11%: genoeg om een beslissend gaatje te slaan. De winnaar van vorig jaar, Moreno Moser, kan daar over meepraten. Hij won de koers vorig jaar volgens dit scenario.
Favorieten
Het is moeilijk te voorspellen wie de Trofeo Laigueglia 2019 gaat winnen. Zo vroeg in het seizoen is het koffiedik kijken welke renners er in vorm zijn en welke renners niet. Het koersverloop kan daarnaast erg variëren: een sterke klimmer zou zomaar de zege kunnen grijpen, net als een sterke sprinter. Toch is er een aantal coureurs dat net iets meer kans maakt op de zege.
Een renner die in zware wedstrijd altijd boven komt drijven is Gianluca Brambilla. De Italiaan is sterk aan zijn seizoen begonnen, getuige zijn zesde plaats in de Trofeo Andratx-Lloseta, waar hij onder andere Guillaume Martin, Warren Barguil en Alejandro Valverde voorbleef. Het zal Brambilla niet uitmaken of hij moet sprinten in een kleine groep of moet aanvallen om te winnen: de Italiaan kan het allebei. De coureur van Trek-Segafredo zou met zijn kwaliteiten en vorm zondag zomaar eens naar de zege kunnen rijden.
Ook Ben Hermans is een renner waar op gelet moet worden. De allrounder van Israel Cycling Academy is prima in vorm. Hermans bewees in de koninginnenrit van de Ronde van Valencia de allerbesten te kunnen volgen. Op een tiende plaats kwam de Belg binnen: genoeg voor een veertiende plaats in het algemeen klassement. Vorig jaar werd Hermans negende in de Trofeo Laigueglia. Dit jaar hoopt hij met een aanval op de flanken van de Colla Micheri op meer succes.
Twee oud-winnaars met rappe benen azen zondag op de winst. Davide Cimolai is één van hen. De Italiaan van Israel Cycling Academy is goed in staat heuvels zoals die in de Trofeo Laigueglia te overleven om vervolgens in de sprint dodelijk toe te slaan. Cimolai won de wedstrijd al eens in 2015. Fabio Felline won de koers twee jaar later. De spurter van Trek-Segafredo werd jarenlang een grote toekomst toegedicht, maar is op 28-jarige leeftijd nog altijd niet helemaal doorgebroken. Kondigt de veelzijdige Italiaan met de winst in de Trofeo Laigueglia alsnog een verlate doorbraak aan?
Giovanni Visconti is een oude rot in het vak. Alhoewel de routinier inmiddels alweer 36 jaar is, mag er nog steeds rekening met hem gehouden worden. De Italiaan wint nog jaarlijks zijn koersen en werd vorig jaar bijvoorbeeld vijfde in de heroïsche Strade Bianche. Nu hij Bahrain Merida heeft ingeruild voor Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, wordt Visconti uitgespeeld als kopman. De Italiaan gaat er zondag alles aan doen om deze koers aan zijn palmares toe te voegen. Het peloton moet op zijn hoede zijn voor de sluwe vos.
Moreno Moser is naast Felline en Cimolai de andere oud-winnaar aan de start. In tegenstelling tot zijn landgenoten kan Moser het niet op een sprint aan laten komen. Daar is de Italiaan immers net niet rap genoeg voor. Dus zal Moser moeten proberen om net als voorgaande jaren de beslissende slag te slaan op de Colla Micheri. De Italiaan deed afgelopen seizoen een stapje terug na acht jaar op WorldTour-niveau te hebben gereden. Bij Nippo-Vini Fantini-Faizanè – waar hij onder meer Marco Canola aan zijn zijde heeft – hoopt Moser opnieuw tot bloei te komen.
Een andere Italiaan die als kopman van zijn ploeg wordt uitgespeeld is Fausto Masnada. Masnada was vorig jaar één van de smaakmakers in de Giro d’Italia door zijn aantrekkelijke manier van koersen. Daarnaast won hij de Tour of Hainan en werd hij derde in de Giro dell’Appennino. Een WorldTour-contract leverde het de 25-jarige Italiaan nog niet op – een extra jaar om kopman te spelen bij zijn ploeg Androni Giocatolli-Sidermec wel. Mocht de klimmer zondag niet de ruimte krijgen, dan kan de ploeg altijd terugvallen op Matteo Busato, die vorig jaar naar een derde plaats sprintte.
Update 15 februari 16.45 uur – Fausto Masnada is van de startlijst gehaald
Het zijn met name de Italianen die zondag in aanmerking komen voor de overwinning. De sterke Italiaanse selectie bevat naast de eerder genoemde Brambilla en Felline ook onder meer Giulio Ciccone. Namens Androni Giocattoli-Sidermec moet ook Francesco Gavazzi in staat geacht worden deze wedstrijd te kunnen winnen, maar hij heeft in zijn eigen ploeg ook al te maken met Masnada, Busato en Matteo Montaguti. De vraag is verder of Gavazzi de heuvels kan overleven. Kan hij dat, dan is de inmiddels 34-jarige Italiaan levensgevaarlijk.
Paolo Totò is bij zijn team Sangemini-Trevigiani-MG.Kvis dan wel weer de onbetwiste kopman. Vorig jaar werd hij hier tweede, wat hem een renner maakt om rekening mee te houden. Ook de Franse ploegen Groupama-FDJ (Ladagnous, Roux), AG2R La Mondiale (Cosnefroy, Peters) en Arkéa-Samsic (Hardy, Vachon) staan hier aan de start. Kunnen zij een Italiaans feestje voorkomen?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Gianluca Brambilla
*** Giovanni Visconti, Ben Hermans
** Moreno Moser, Fabio Felline, Davide Cimolai
* Fausto Masnada, Francesco Gavazzi, Matteo Busato, Paolo Totò
Website organisatie
Deelnemerslijst
Weer en TV
Het weer zal zondag aan de Ligurische kust aangenaam zijn. Met een temperatuur van veertien graden Celsius en een fel schijnende zon zal het voor de coureurs een mooie dag op de fiets worden. Windkracht 1 zal geen invloed hebben op het koersverloop. De wedstrijd wordt niet uitgezonden op Nederlandse en/of Belgische televisie. Via de Facebook-pagina van de koers zal naar verwachting wel een livestream komen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.