Voorbeschouwing: Veenendaal Veenendaal Classic 2019
foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2019 om 06:20

Voorbeschouwing: Veenendaal Veenendaal Classic 2019

Een hertekend parcours, fraaie weersverwachtingen en een hele rist kanshebbers, die staan te trappelen om Dylan Groenewegen op te volgen als winnaar op de Kerkewijk. Komende woensdag wordt de 34e editie van de Veenendaal Veenendaal Classic verreden. WielerFlits blikt vast vooruit!

Historie

De erelijst van de Veenendaal Veenendaal Classic gaat terug tot 1985. Met Joop Zoetemelk als winnaar kon meteen een naam met allure worden bijgeschreven. Het was toen namelijk al vijf jaar geleden dat hij de Tour de France won en hij had op 38-jarige leeftijd zijn sporen al lang en breed verdiend in het peloton. Wat men echter nog niet wist op die 28e augustus, was dat Joop vier dagen later in het Italiaanse Giavera del Montello wereldkampioen zou worden.

Veel grote namen volgden op de erelijst van de eendagswedstrijd, die vaak uitdraaide op een massasprint. Denk bijvoorbeeld aan Jean-Paul van Poppel, Viatcheslav Ekimov, Jeroen Blijlevens en later Tom Boonen, Elia Viviani en Dylan Groenewegen. Laatstgenoemde won de koers vorig jaar voor de derde keer en is daarmee recordhouder in Veenendaal. Ook Wiebren Veenstra, Steven de Jongh en Theo Bos wisten hier meermaals als eerste over de streep te komen.

Laatste tien winnaars Veenendaal Veenendaal Classic
2018: flag-nl Dylan Groenewegen
2017: flag-si Luka Mezgec
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-nl Dylan Groenewegen
2014: flag-be Yves Lampaert
2013: flag-it Elia Viviani
2012: flag-nl Theo Bos
2011: flag-nl Theo Bos
2010: flag-no Edvald Boasson Hagen
2009: flag-nl Kenny van Hummel

Theo Bos verslaat Peter Sagan in 2012 – foto: Cor Vos


Vorig jaar

Tweevoudig winnaar Dylan Groenewegen en zijn ploeg LottoNL-Jumbo, de enige WorldTour-ploeg aan de start, waren de huizenhoge favoriet vorig jaar. Bij een nieuwe, derde zege zou hij tevens de recordhouder worden wat betreft het aantal zeges in Veenendaal, een record dat hij toen nog met landgenoten Wiebren Veenstra, Steven de Jongh en Theo Bos moest delen. En amper een maand eerder had hij nog twee ritten gewonnen in de Tour de France.

Vier renners animeerden lange tijd de 33e editie van Veenendaalse semiklassieker. De boomlange Ierse kampioen Conor Dunne kreeg samen met de Nederlanders Piotr Havik, Jaap Kooijman en Ivar Slik de vrijheid van het peloton, maar groter dan drie minuten werd hun voorsprong nooit. Al op dertig kilometer van de streep werden de moegestreden renners weer ingerekend, wat kansen bood aan aanvallers die een massasprint wilden ontlopen.

Onder anderen Taco van der Hoorn, Jan-Willem van Schip, Daan Hoole, Mikhel Räim en Michel Kreder toonden zich gretig in hun aanvalsdrift. Zij kwamen echter nooit definitief weg, waardoor het in Veenendaal uitliep op een sprint. De renners van LottoNL-Jumbo deden wat van hen werd verwacht: sprinter Groenewegen na een chique lead-out afzetten, waarna de Amsterdammer het afmaakte voor Wouter Wippert en Sondre Holst Enger.

“Het was een overwinning uit het boekje. Het was lastig want we hadden maar zes man (Robert Wagner moest op het laatste moment passen door een hersenschudding, red), maar we hebben aardig de controle gehouden. Daarna heb ik het afgemaakt in de sprint”, reageerde Groenewegen.

Top-5 Veenendaal Veenendaal Classic 2018
1. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) in 4u20m57s
2. flag-nl Wouter Wippert (Roompot-Nederlandse Loterij) z.t.
3. flag-no Sondre Holst Enger (Israel Cycling Academy) z.t.
4. flag-nl Bas van der Kooij (Alecto) z.t.
5. flag-be Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) z.t.

foto: Cor Vos


Parcours

Het parcours voor de komende editie is stevig onder handen genomen. De oostelijke lus naar de Veluwezoom laat de koers links liggen; gekozen is voor meer wedstrijdkilometers in Veenendaal en de nabije omgeving. “We rijden vaker een ronde in de buurt van Veenendaal, dat scheelt in de kosten die we moeten maken voor zaken als begeleiding, afzetten van wegen en qua inzet van verkeersregelaars”, lichtte koersdirecteur Job van Schuppen toe.

Gestart wordt vanaf de Markt in het centrum van Veenendaal, waarna de renners in westelijke richting tweemaal de Amerongse Berg (2,4 km aan 2,6%) voor de wielen geschoven krijgen. Na de eerste van vier doorkomsten van de finish na 39,1 kilometer maakt het peloton een ronde in Gelderland langs Ede en Wageningen, waarna bij Rhenen de eerste van vier passages van de Grebbeberg (0,6 km aan 7,1%) wacht.

Op een kleine twintig kilometer van de aankomst snijden de renners deze klim voor de laatste keer aan, waarna via Achterberg naar de finish aan de Kerkewijk in Veenendaal wordt gereden. Na 190,7 kilometer weten we wie de opvolger is van Dylan Groenewegen.

Start: 12.30 uur
Finish: 17.16 uur


Favorieten

De jongste jaren mondde de Veenendaal Veenendaal Classic steevast uit in een massasprint met zeges van Dylan Groenewegen (in 2015, 2016 en 2018) en Luka Mezgec (2017). We moeten terug naar de overwinning van Yves Lampaert in 2014, toen voor het laatst de winnaar voortkwam uit een kopgroep. Sindsdien wisten de grote ploegen telkens alles samen te brengen om te kunnen sprinten om de winst.

Mede door de plaats op de kalender (ingeklemd tussen de BinckBank Tour en de Arctic Race of Norway enerzijds en o.a. de Ronde van Denemarken en de Vuelta a España anderzijds) was het voor de organisatie niet mogelijk om een WorldTour-ploeg aan de start te krijgen. Het gewicht van de koers komt daarmee te liggen bij de Procontinentale ploegen, terwijl teams uit het continentale circuit bloed ruiken. Wat kunnen de aanvallers uitrichten op het hertekende parcours?

Alberto Dainese – foto: Cor Vos

Voor het EK wielrennen in Alkmaar werd al voorspeld: als de titelstrijd bij de beloften uitdraait op een sprint, heeft Alberto Dainese de rapste benen. En zo geschiedde. Met Alexander Konychev had Dainese een landgenoot in de kopgroep, waardoor hijzelf vanuit een zetel kon toekijken hoe de andere landen het gat dichtten naar de renner met Russische roots. Vervolgens veroverde de rappe man uit Abano Terme met overmacht de wit-blauwe sterrentrui.

Niet alleen bij de beloften liet Dainese, die na komende winter SEG Racing Academy verruilt voor Team Sunweb, zich horen, ook tussen de elite gaf hij zijn visitekaartje reeds af. Vorig najaar reed hij al meerdere opvallende uitslagen in enkele Belgische semiklassiekers en dit seizoen was hij onder meer vijfde in de Arno Wallaard Memorial. Zijn Europese titel in Alkmaar gaf hij een sterk vervolg in de Czech Cycling Tour, waar hij de etappe naar Uničov won.

Benieuwd wat de volgende mijlpaal wordt in de rooskleurige loopbaan van Dainese. Mogelijk kan hij zich in de Veenendaal Veenendaal Classic nog eens tonen in een startveld waar de WorldTour-teams afwezig zijn. Tijdens de zeven overwinningen die hij dit seizoen al behaalde, toonde hij aan dat hij voor veel aanwezige sprinter niet onderdoet. En met een zege in Veenendaal treedt hij in de voetsporen van zijn landgenoot Elia Viviani, de huidige Europese kampioen bij de elite.

Op basis van zijn eerdere deelnames aan de Veenendaal Veenendaal Classic is Wouter Wippert met uitstek de topfavoriet. Behalve een DNF eindigde de renner uit Wierden altijd bij de beste elf. De afgelopen twee jaar was hij steeds de runner-up: in 2017 moest hij alleen Luka Mezgec voor zich dulden, een jaar later was Dylan Groenewegen de betere. In de kleuren van EvoPro Racing wist hij al driemaal te winnen. Weet Wippert opnieuw de weg naar het podium te vinden?

André Greipel – foto: Cor Vos

Na heel wat hoofdbrekens rekenen we André Greipel toch bij de belangrijke kanshebbers in deze editie van de Veenendaal Veenendaal Classic. Qua palmares kan niemand op de startlijst tippen aan de ervaren Duitser, die liefst elf Touretappes won en ruim 150 keer het zegegebaar maakte in zijn indrukwekkende carrière. Maar op basis van zijn erelijst gaat Greipel woensdag echt niet winnen: daarvoor zal hij toch als eerste de finishlijn moeten doorkruisen.

En juist dat lukte hem dit seizoen pas eenmaal. In januari won hij de sprint in de zesde etappe van de Gabonese rittenkoers La Tropicale Amissa Bongo, maar daar bleef de productie vooralsnog steken. In de eendagswedstrijden Trofeo Palma en Kuurne-Brussel-Kuurne reed hij nog top-10, maar sindsdien is het aantal keer dat Greipel bij de beste tien eindigde op één hand te tellen. Ook in de Tour de France bleef hij met lege handen achter.

Toch moeten we de Duitser misschien niet te snel afschrijven. In Veenendaal zou hij zijn seizoen een kick-start kunnen geven met een goed resultaat en normaal gesproken (lees: op basis van vorige jaren) moet hij in dit deelnemersveld altijd kunnen wedijveren om de overwinning bij afwezigheid van WorldTour-teams. En anders heeft zijn ploeg Arkéa-Samsic met de Nederlander Bram Welten en Clement Russo nog twee alternatieven achter de hand.

Bij Israel Cycling Academy heeft men de smaak te pakken. Met Ben Hermans werden al klinkende overwinningen geboekt in de ronden van Oostenrijk en Utah en tot op heden wist de ploeg reeds 25 keer te winnen. Ook Mihkel Räim deed daarbij een duit in het zakje met ritwinst en de eindzege in de Ronde van Estland. In Veenendaal moet de Estse renner opnieuw kunnen meespelen om de prijzen. Anders heeft de ploeg ook nog August Jensen en Tom Van Asbroeck aan boord.

Jan-Willem van Schip – foto: Cor Vos

Veenendaal heeft met Jan-Willem van Schip een echte wereldkampioen aan de start, al behaalde hij die weliswaar op de wielerbaan van Pruszków op het onderdeel Puntenkoers. Dit onderstreept wel zijn veelzijdigheid, tactisch inzicht en snelheid. De renner van Roompot-Charles verraste het peloton dit seizoen al eens vanuit de aanval in de Baloise Belgium Tour en vervolgens reed hij ook korte uitslagen in Dwars door het Hageland, de Heistse Pijl en de Slag om Norg.

Ook in de Veenendaal Veenendaal Classic weet hij de weg, want hier eindigde hij al tweemaal bij de beste twintig. Vorig jaar nog eindigde hij twintigste, nadat hij in de laatste dertig kilometer met enkele andere renners probeerde weg te komen om zo een massasprint te ontlopen. Geef hem niet te veel ruimte, want met elke meter vrijheid die hij krijgt, weet de renner uit Schalkwijk zonder twijfel raad. Anders heeft Roompot-Charles altijd Boy van Poppel en Michael Van Staeyen nog.

Bij Alecto treffen we met Coen Vermeltfoort nog een interessante kanshebber uit Nederland. In zijn zeven eerdere deelnames liet de lange renner al eens een top 10-klassering noteren door in 2016 op de negende plaats te eindigen. Deze maand nog maakte hij het zegegebaar in de Slag om Norg, door na een wedstrijd van 187 kilometer de sprint van een groep van zes renners te winnen. Ook in de Arno Wallaard Memorial reed hij al top-10.

Met Israel Cycling Academy, Arkéa-Samsic en Roompot-Charles zijn drie van de vijf ploegen uit het Procontinentale circuit al aan bod gekomen, maar ook Vital Concept-B&B Hotels is met een team aanwezig. Adrien Garel is wellicht de belangrijkste troef in de hand van de Franse ploeg; de pas 23-jarige renner was dit weekend nog tiende in de semiklassieker La Poly Normande. Bij Wanty-Gobert moet Boris Vallée voor het mooie weer zorgen.

Mihkel Räim – foto: Cor Vos

Behalve SEG Racing Academy, EvoPro Racing en Alecto, hebben ook andere conti’s interessante kanshebbers aan het vertrek. Bij BEAT Cycling Club komen we bijvoorbeeld Piotr Havik tegen, die vorig jaar nog zeventiende was. Dit seizoen zette de Nederlander al meerdere mooie resultaten neer in de eendagswedstrijden. Zo was hij vorige week nog vijfde in de Slag om Norg. Ploegmaat Martijn Budding rijdt eveneens een sterk seizoen en staat ook in Veenendaal aan de start.

Vorig jaar had Monkey Town-à Bloc een renner mee in de vroege vlucht en eindigde het team met drie renners in de top-30. Ook in 2019 moet de ploeg zich kunnen laten zien en daarvoor kan Bas van der Kooij zomaar eens gaan zorgen. De bebaarde renner stond in eerste instantie niet op de startlijst, maar doet wel mee in Veenendaal. Tijdens het NK wielrennen in buurgemeente Ede was Bas van der Kooij derde, nadat Danny van Poppel gedeklasseerd werd. Na een sterk optreden in de Tour of Qinghai Lake volgde afgelopen week de tweede plaats in de Antwerpse Havenpijl.

Metec-TKH komt met meerdere snelle mannen naar Veenendaal, maar we willen vooral de naam van Arvid de Kleijn onder het voetlicht brengen. De 25-jarige Nederlander reed dit seizoen al vijf zeges bijeen, waaronder de Midden-Brabant Poort Omloop. In de Veenendaal Veenendaal Classic was hij twee jaar geleden al eens achtste, dus hij weet er de weg te vinden. Andere mannen om in de gaten te houden bij deze ploeg zijn David Dekker, Jason van Dalen en Marijn van den Berg.

Tussen alle conti’s vinden we ook een Brits team. Canyon-DHB p/b Bloor Homes korten we graag af tot Canyon-DHB en bij deze ploeg treffen we onder anderen Rory Townsend aan. De Ier vond dit seizoen al meermaals de weg naar het podium, onder anderen in de Classic Loire Atlantique en de Heistse Pijl. Winnen deed de 24-jarige renner nog niet. Bij de ploeg rijden ook Jacob Hennessy en Andrew Tennant, die vorig jaar elfde was in de Veenendaal Veenendaal Classic.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Dainese
*** André Greipel, Wouter Wippert
** Bas van der Kooij, Mihkel Räim, Jan-Willem van Schip,
* Piotr Havik, Arvid de Kleijn, Rory Townsend, Coen Vermeltfoort

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Voor woensdag wordt rond Veenendaal zonnig weer verwacht met plaatselijke bewolking aan een temperatuur van 21 °C. De neerslagkans is vrijwel nihil en de wind waait vanuit het zuidwesten en is zwak aan windkracht 2. De koers is ditmaal niet live te volgen op televisie. Wel verschijnt deze website een Volg hier, waar het koersverloop kan worden besproken.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.