Voorbeschouwing: Vuelta a Burgos 2024 – Thymen Arensman tegen Cian Uijtdebroeks?
In de schaduw van de Olympische Spelen start maandag de Vuelta a Burgos. De Spaanse rittenkoers heeft, ondanks dat een relatief groot deel van het peloton in Parijs zit, een mooi deelnemersveld gelokt naar Burgos en omstreken. Een van de favorieten is Nederlander Thymen Arensman. Wat kan hij na een lange periode zonder koersen? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Laatste editie
Alles draaide vorig seizoen in de Vuelta a Burgos om Primoz Roglic. De Sloveense renner, die toen natuurlijk nog uitkwam voor Jumbo-Visma, hield zich in de eerste vlakke etappe wel nog koest. Die werd gewonnen door Juan Sebastián Molano. Een dag later stond er een ploegentijdrit van een kleine vijftien kilometer op het menu. Jumbo-Visma won overtuigend met een mooie voorsprong op Movistar.
Dat was zege één voor Roglic. Op dag drie maakte hij van een twee door een sprintje van een kleine groep naar zijn hand te zetten. Vintage Roglic. In de vierde etappe won Oier Lazkano vanuit de vroege vlucht, op de laatste dag was het weer aan de klassementsrenners. Roglic won opnieuw, wederom door een sprint – deze keer met drie – te winnen. Zo sloot hij de Vuelta a Burgos af door drie keer te winnen in vijf dagen tijd, plus de eindzege.
Eindklassement Vuelta a Burgos 2023
1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
2. Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) op 39s
3. Adam Yates (UAE Emirates) op 42s
4. Damien Howson (Q36.5) op 2m7s
5. Einer Rubio (Movistar) op 3m25s
Parcours
De Vuelta a Burgos telt naar goede gewoonte weer vijf etappes. Elk type renner zal naar Burgos afzakken met de gedachte dat hij een etappe kan winnen, want er zijn verschillende soorten ritten betrokken in het parcours. We noteren een of twee kansen voor de snelle mannen, een rit voor de tijdrijders, een of twee voor de aanvallers en een voor de pure klimmers.
De beslissing in het algemeen klassement zal vallen in de derde of vierde etappe. In de derde etappe wacht de rit met finish op Lagunas De Neila en een dag later wordt er tegen de klok gereden. Die ritten zullen cruciaal en beslissend zijn in de strijd tussen de klassementsrenners.
Maandag 5 augustus, Etappe 1: Vilviestre Del Pinar – Burgos (168km)
De Vuelta a Burgos begint dit seizoen andermaal met een rit voor de snelle mannen. Na de start in Vilviestre Del Pinar volgt er een rit van 168 kilometer. In de openingsfase staan er twee gecategoriseerde beklimmingen op het menu. Het gaat om de Alto de Arroyo (3,2 km aan 5,3%), een beklimming van derde categorie, en de Alto de Manquillo (5 km aan 5,5%), een beklimming van tweede categorie. De top van die laatste klim ligt na 45 kilometer koersen.
Na de twee beklimmingen wordt er voornamelijk in dalende lijn gereden richting Burgos, de finishplaats op dag één. In de laatste 20 kilometer ligt er met de Alto del Aquilón (2,4 km aan 4,3%), een beklimming van derde categorie, nog één hindernis. Daarna zal het niet biljartvlak zijn richting de streep, maar de verwachting is wel dat er zal gesprint worden voor de eerste leiderstrui. Dat was de voorbije jaren ook zo.
Start: 12.45 uur
Finish: tussen 16.35 en 16.55 uur
Dinsdag 6 augustus, Etappe 2: Valle De Mena – Complejo Karstico Ojo Guareña (161km)
Na de wat ‘makkelijkere’ etappe op dag één, is het op dag twee wat meer klimmen geblazen. Echt zwaar wordt het echter ook nog niet, daarvoor is het nog wat wachten. Maar toch, in de tweede rit staan er wel zes gecategoriseerde beklimmingen op het menu. Het zijn er vier van derde categorie – de Alto del Carel (2,5 km aan 5,1%), de Alto de Ro (5,2 km aan 4%), de Alto de Bocos (2,8 km aan 6,4%) en de Ojo Guareña (tweemaal, 1,2 km aan 5,8%) en eentje van tweede categorie – de Alto de Peña Angulo (12,1 km aan 4,1%).
Al snel na de start in Valle De Mena volgen er drie beklimmingen, waardoor daar niet al te hard op gekoerst zal worden. De Alto de Bocos en de Ojo Guareña volgen wel in de laatste 50 kilometer van de rit, maar liggen ook net wat te ver van de finish om de klassementsrenners aan te sporen om iets te proberen. Het zal dus wellicht wachten zijn tot de slotklim, de Ojo Guareña. Die klim wordt dus twee keer beklommen in de finale. Het lijkt een ideale finish te zijn voor puncheurs en snelle klassementsmannen.
Start: 12.55 uur
Finish: tussen 16.35 en 16.55 uur
Woensdag 7 augustus, Etappe 3: Bodegas Nabal Gumiel De izán – Lagunas De Neila (138km)
Op dag drie is het menens in de Ronde van Burgos. Er wordt namelijk gefinisht op Lagunas De Neila, een lange beklimming. Die staat overigens al een tijdje op het menu in de Spaanse rittenkoers, vorig jaar won Roglic op die aankomst door Adam Yates en Aleksandr Vlasov af te troeven in een sprint met drie. De start van de rit naar Lagunas De Neila ligt dit jaar wel ergens anders, in Bodegas Nabal Gumiel De izán.
In de eerste 40 kilometer is het nooit vlak, maar het is wachten tot de Alto del Cerro (5 km aan 4,4%) voor het echt zwaar wordt. Daarna volgen weer wat vlakkere kilometers, tot de Alto del Collado de Vilviestre (3,2 km aan 4,6%) en de Alto de Rozzavientos (10 km aan 4,7%) snel na elkaar moeten overwonnen worden. Na de top van die laatste beklimming, eentje van eerste categorie, volgt er een afdaling van ongeveer tien kilometer tot de voet van de slotklim.
Dat is dus de Lagunas De Neila, een beklimming van elf kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. Dat stijgingspercentage is wat misleidend, want de eerste kilometers zijn namelijk wat vlakker. Dat zal warmdraaien zijn voor de laatste vier kilometer, die continu rond of boven de 10% zullen uitstijgen.
Start: 13.10 uur
Finish: tussen 16.35 en 16.55 uur
Donderdag 8 augustus, Etappe 4: Santa María del Campo – Pampliega (ITT, 18.5km)
Lang zullen de renners niet kunnen herstellen van de moordende finish op Lagunas De Neila. Op donderdag wacht namelijk een individuele tijdrit van 18,5 kilometer van Santa María del Campo naar Pampliega. Het gaat om een biljartvlakke tijdrit, met nagenoeg geen enkele hoogtemeter.
Een rit voor de specialisten dus. Het gaat om een relatief korte inspanning, tussen de 20 en 25 minuten. De renners zullen het dus goed kunnen indelen, want elke renner kent zijn 20 minuten-waarde. De klassementsrenners zullen naar alle waarschijnlijkheid niet meedoen om de prijzen, voor hen zal het eerder een strijd binnen de strijd worden.
Start eerste renner: 13.58 uur
Finish laatste renner: tussen 16.45 en 16.55 uur
Vrijdag 9 augustus, Etappe 5: Frías – Condado de Treviño (156km)
De Vuelta a Burgos heeft dit jaar, in tegenstelling tot de editie van vorig jaar, maar één bergrit. Op de laatste dag krijgen de renners namelijk een heuvelrit voor de voeten geschoven. De start van de afsluitende etappe ligt in Frías, de finish – 156 kilometer later – in Condado de Treviño. Er staan andermaal heel wat hoogtemeters op het menu, maar deze keer geen gecategoriseerde beklimmingen. In de laatste vijf kilometer zal de weg gevaarlijk omhoog lopen. Een rit voor de aanvallers.
Start: 12.50 uur
Finish: tussen 16.35 en 16.55 uur
Favorieten
Noot: de deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet compleet. Er kunnen dus nog wijzigingen worden aangebracht.
Het deelnemersveld van de Vuelta a Burgos is best mooi. Er komen echt wel wat grote namen afgezakt naar Spanje, al zijn het wel vooral grote namen die dit seizoen al wat tegenslag hebben gehad of nog niet al te goede prestaties hebben neergezet. Verder zijn er een aantal renners die de Spaanse rittenkoers willen gebruiken om zich voor te bereiden op de Vuelta a España.
Tao Geoghegan Hart is een goed voorbeeld van een toprenner die dit seizoen heel wat pech heeft gehad. De Brit van Lidl-Trek viel eind vorig seizoen uit in de Giro, maar kon ook dit jaar niet blessurevrij blijven. Hij kon daardoor voorlopig nog niet deelnemen aan een grote ronde. Op papier moet Geoghegan Hart voor de prijzen meedoen in de Vuelta a Burgos, zeker omdat hij wel een prima tijdrit kan neerzetten, maar de vraag is hoe het met zijn vorm zal gesteld zijn.
Hetzelfde geldt voor Thymen Arensman. De Nederlander is een van de blikvangers van de Ronde van Burgos. Voor Arensman zelf zal het wellicht ook gissen zijn naar zijn vorm, hij kwam namelijk niet meer in actie sinds zijn zesde plaats in de Ronde van Italië. Het is in die periode een tijdje stil gebleven voor Arensman, wat vaak geen slecht teken is. Aangezien er een tijdrit ligt in het parcours, zien we de renner van INEOS Grenadiers als de topfavoriet voor de eindzege.
Bij UAE Emirates, EF Education EasyPost en Red Bull-BORA-hansgrohe hebben ze meerdere kanshebbers. Bij de Emiraten zijn dat voornamelijk Finn Fisher-Black en Rafal Majka. Van Jay Vine verwachten we nog niet al te veel, hij maakt zijn rentree na een zware val. EF rekent op Jefferson Alexander Cepeda en Hugh Carthy, Red Bull-BORA-hansgrohe op Sergio Higuita en Ben Zwiehoff. Van dit lijstje lijkt Cepeda de sterkste renner te zijn, hij bewees zijn goede vorm onlangs nog door de Tour de l’Ain te winnen.
Visma | Lease a Bike start met een team dat zich aan het voorbereiden is op de Vuelta a España. De twee kopmannen zijn Cian Uijtdebroeksen Sepp Kuss. Beide klimmers reden begin juni hun laatste wedstrijd, waarna ze zich op hoogte hebben voorbereid op de aankomende Ronde van Spanje. Zowel Uijtdebroeks als Kuss deden dit seizoen nog niet echt mee voor de prijzen, al was Uijtdebroeks wel op weg om een mooi resultaat te rijden in een Giro, tot hij door ziekte moest opgeven. In principe zijn het twee grote kanshebbers, maar de vlakke tijdrit in de Vuelta a Burgos zal niet in hun voordeel zijn.
Er zijn ook een hoop jonge renners die hun slag zullen proberen te slaan in de Vuelta a Burgos. De 21-jarige Marco Brenner bijvoorbeeld. De Duitse kampioen van Tudor toonde zich recent in de Czech Tour, waar hij vijfde werd. Hij heeft met Michael Storer ook nog een sterke mede-kopman bij zich. Lenny Martinez (Groupama-FDJ) wil dan weer zijn mindere Tour doen vergeten. Er is ook nog Max Poole. De renner van dsm-firmenich PostNL maakt zijn rentree na een blessure.
Het zijn niet de enige outsiders voor de eindzege. Antionio Tiberi, Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan), Eddie Dunbar (Jayco AlUla), Nairo Quintana en Ruben Guerreiro (Movistar) zijn ook zeker nog niet kansloos. Tot slot melden we nog de deelname van Pim Ronhaar, die zijn eerste koers zal rijden als stagiair van Lidl-Trek.
Noot: de deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet compleet. Er kunnen dus nog wijzigingen worden aangebracht.
Sprinters
Er zal zeker een, misschien wel twee keer gesprint worden in de Vuelta a Burgos. Een mooie kans dus voor de snelle mannen. De absolute topfavoriet als er zal gesprint worden, is Caleb Ewan. De Australiër van Jayco AlUla is intrinsiek met voorsprong de snelste man van het deelnemersveld. Eind juli won hij nog maar voor de tweede keer dit seizoen, daar zal Ewan maar al te graag een of twee zeges aan toevoegen.
De grootste uitdagers van Ewan zijn José Alvaro Hodeg (UAE Emirates), Marius Mayrhofer (Tudor), Orluis Aular (Caja Rural-Seguros RGA) en Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL). Hodeg en Mayrhofer konden nog niet juichen dit seizoen, Aular wel. Verder noteren we ook de namen van Giacomo Nizzolo (Q36.5), Iván García Cortina (Movistar), Jon Aberasturi (Euskaltel-Euskadi) en Roger Adrià (Red Bull-BORA-hansgrohe).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Thymen Arensman
*** Tao Geoghegan Hart, Cian Uijtdebroeks
** Antonio Tiberi, Sepp Kuss, Sergio Higuita
* Marco Brenner, Rafal Majka, Max Poole, Valentin Paret-Peintre
Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)
Weer en TV
Het belooft een zeer warme week te worden in de Vuelta a Burgos. Zowat elke dag worden temperaturen boven de 30 graden Celsius voorspeld. Door de hoge luchtvochtigheid zal het extra warm aanvoelen, waardoor het dus echt afzien zal zijn voor de renners. Verder zal er ook heel wat wind staan, regen wordt er in principe niet verwacht.
De Vuelta a Burgos is live te bekijken. De Spaanse rittenkoers zal elke dag uitgezonden worden via de kanalen van Proximus Pickx Sports. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.