Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Minsk 2019
De Minsk Arena Velodrome is voor de baanrenners de volgende tussenstop op weg naar de Olympische Spelen van Tokio. In de Wit-Russische hoofdstad verrijden de coureurs de eerste ronde van de Wereldbeker 2019-2020. WielerFlits blikt vooruit!
Programma
Donderdag 31 oktober
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)
Vrijdag 1 november
Ploegenachtervolging – mannen (1e ronde en finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde en finale)
Puntenkoers – mannen (kwalificatie en finale)
Puntenkoers – vrouwen (kwalificatie en finale)
Scratch – vrouwen (kwalificatie en finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Zaterdag 2 november
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Madison – vrouwen
Omnium – mannen
Scratch – mannen (kwalificatie en finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)
Zondag 3 november
Individuele achtervolging – mannen (kwalificatie, finale)
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Madison – mannen
Omnium – vrouwen
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)
Volledig programma en tijdschema
Sprint
Keirin
Matthijs Büchli bewaart goede herinneringen aan de piste van Minsk, want zes jaar geleden pakte hij hier zijn eerste WK-medaille op de Keirin. Ook dit weekend moet de Haarlemmer in staat zijn mee te strijden om de medailles. Wel moest hij tijdens de afgelopen Europese kampioenschappen in Apeldoorn de titel aan landgenoot Harrie Lavreysen laten. Grote kans dat opnieuw meerdere Nederlanders in de finale staan, want ook Lavreysen en Jeffrey Hoogland zijn erbij in Wit-Rusland. Daarnaast zijn onder meer Panamerikaans kampioen Kevin Santiago Quintero, Sébastien Vigier, Aziatisch kampioen Yuta Wakimoto en Shane Perkins – de wereldkampioen van 2011 – eveneens van de partij.
Bij de vrouwen is Laurine van Riessen namens Nederland de vooruitgeschoven pion. De sprintster wil zich revancheren voor haar optreden tijdens het EK in Apeldoorn, waar ze er niet aan te pas kwam. Vorig seizoen won ze nog een Wereldbeker op dit onderdeel en werd ze nationaal kampioen. Namens België staat Nicky Degrendele aan de start. Zij is de wereldkampioene van 2018. De nog altijd pas 23-jarige renster schopte het onlangs tot de EK-finale op de Keirin, waarin ze vijfde werd. Zij nemen het in Minsk op tegen onder andere wereldkampioene Wai Sze Lee. De Hongkongse pakte onlangs de titel tijdens de Aziatische kampioenschappen, die gelijktijdig met het EK werden gehouden.
Nederlandse deelnemers: Matthijs Büchli (BEAT), Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen; Laurine van Riessen
Belgische deelnemers: Nicky Degrendele (BEAT)
Sprint
Hoewel sommige landen naar verluidt hun kruit droog houden voor de Olympische Spelen, baadt Nederland momenteel in weelde op de individuele sprint. Eerder dit jaar bezorgde Harrie Lavreysen de nationale selectie de eerste WK-titel in twaalf jaar; het werd meteen een dubbel succes met Jeffrey Hoogland als vice-kampioen. Tijdens het EK stonden beide sprinters opnieuw op de hoogste tredes van het podium, ditmaal met Hoogland als winnaar. Beide Nederlanders staan ook in Minsk aan het vertrek. Daarnaast is ook Matthijs Büchli erbij namens BEAT. De concurrentie komt van onder meer de Poolse kampioen Mateusz Rudyk, de ex-wereldkampioenen Denis Dmitriev, Jason Kenny en Stefan Bötticher.
Laurine van Riessen zien we ook op de individuele sprint in actie, samen met Shanne Braspennincx. Braspennincx greep tijdens het EK in Apeldoorn nog nipt naast een podiumplek op de Keirin en is op de UCI-ranking na Van Riessen de tweede Nederlandse. Wai Sze Lee is net als op de Keirin de favoriete; de Hongkongse was afgelopen seizoen in het internationale circuit schier onverslaanbaar. Andere kanshebbers moeten we met name in Oost-Europa zoeken. Denk bijvoorbeeld aan Europees kampioene Anastasiia Voinova, vice-Europees kampioene Olena Starikova en de Litouwse Simona Krupeckaitė. Namens Colombia staat Juliana Gaviria aan het vertrek. Inderdaad: de oudere zus van Fernando.
Nederlandse deelnemers: Matthijs Büchli (BEAT), Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen; Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen
Belgische deelnemers: –
Teamsprint
Tenzij een van de andere landen de afgelopen maanden het gouden ei heeft gevonden, draait de teamsprint uit op een nieuw Nederlands onderonsje: niet alleen de nationale selectie staat namelijk aan het vertrek, ook BEAT brengt haar drie sprinters in Wit-Rusland aan de start. Vorig jaar verdeelden beide teams in het Canadese Milton ook al eens de buit. Groot-Brittannië was de belangrijkste uitdager van de Nederlandse selectie tijdens de afgelopen Europese kampioenschappen en staat ook in Minsk met een sterk team aan het vertrek. Andere landen om rekening mee te houden zijn Polen, China, Frankrijk en Rusland.
In het spoor van de mannen draaien ook de Nederlandse vrouwen lekker mee in de wereldtop op de teamsprint. Onlangs werd nog brons gepakt tijdens het EK in eigen land. Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx en Steffie van der Peet mogen in Minsk een nieuwe fraaie prestatie najagen. China – dat de wereldranking aanvoert – stuurt niet haar sterkste vrouwen naar Wit-Rusland, maar Linyin Zhang en Wei Zhuang werden onlangs wel Aziatisch kampioen. Voorts is het uitkijken naar de Russische vrouwen (verspreid over de nationale selectie en het commerciële Gazprom-RusVelo), de Duitse tandem Lea Sophie Friedrich en Pauline Grabosch van Team Erdgas.2012 en Polen.
Nederlandse deelnemers: Theo Bos (BEAT), Matthijs Büchli (BEAT), Roy van den Berg (BEAT), Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Sam Ligtlee en Nils van ’t Hoenderdaal; Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx en Steffie van der Peet
Belgische deelnemers: –
Duur
Individuele achtervolging
Vanuit de Lage Landen is Rune Herregodts de enige renner aan de start op de individuele achtervolging. De jonge Belg heeft zich in korte tijd opgewerkt naar de 26e plaats op de wereldranglijst dankzij zijn zesde plaats op het EK en de Belgische titel. In Minsk gaat hij zich meten met de internationale elite, die bestaat uit onder anderen drievoudig wereldkampioen Filippo Ganna, kersvers Europees kampioen Corentin Ermenault en Ashton Lambie, de houder van het wereldrecord over vier kilometer. Andere kanshebbers zijn tweevoudig vice-wereldkampioen Domenic Weinstein, Alexander Evtushenko en Stefan Bissegger.
Nederlandse deelnemers: –
Belgische deelnemers: Rune Herregodts
Madison
Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip brachten twee weken geleden het thuispubliek in vervoering door naar de tweede plaats te rijden tijdens het EK. Vooral de beelden van Van Schip die na de finish uitgeteld op de safety zone lag, spraken boekdelen. Ook in Minsk vormen de Nederlanders een koppel. Namens België rijden Kenny De Ketele en Robbe Ghys weer samen, nadat Ghys de EK-Madison door ziekte aan zich voorbij moest laten gaan. Beide landen nemen het op tegen onder meer Europese kampioenen Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv (Denemarken), Bryan Coquard en Benjamin Thomas (Frankrijk) en Italië, dat aantreedt met Simone Consonni en Elia Viviani.
Bij de vrouwen voeren Nederland en België de UCI-ranking aan dankzij de sterke prestaties tijdens de kampioenschappen en in de afgelopen Wereldbeker. Beide landen werden bovendien al eens wereldkampioen op deze – voor vrouwen – nog jonge discipline, die pas driemaal op WK-niveau betwist werd. Kirsten Wild en Amy Pieters waren eerder dit jaar in Pruszków de beste van de wereld en zijn ook in Minsk een duo. Bij België ontbrak Jolien D’Hoore op het EK al doordat haar arm na een blessure nog niet voldoende aangesterkt was om de talloze handaflossingen te doen. Daardoor nam in Apeldoorn Shari Bossuyt naast Lotte Kopecky de honneurs waar en ook tijdens de eerste Wereldbeker is dit het geval.
Nederlandse deelnemers: Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip; Kirsten Wild en Amy Pieters
Belgische deelnemers: Kenny De Ketele en Robbe Ghys; Shari Bossuyt en Lotte Kopecky
Omnium
Jan-Willem van Schip is namens Nederland de vooruitgeschoven man op het omnium. De Schalkwijker werd vorig jaar vice-wereldkampioen en is momenteel de nummer twee op de UCI-ranking, waar de toekomstig renner van BEAT alleen Christos Volikakis voor zich moet dulden. Ook de Griek is erbij in Minsk. Nieuw-Zeeland en Australië ontbreken in Wit-Rusland en daarmee ook wereldkampioen Campbell Stewart en Sam Welsford. Vice-wereldkampioen Benjamin Thomas komt op andere onderdelen in actie, maar Frankrijk schuift met de talentvolle Donavan Grondin een andere kanshebber naar voren. Andere omnium-cracks zijn thuisrijder Raman Tsishkou, Lindsay De Vylder en Elia Viviani.
Kirsten Wild is bij de vrouwen de onbetwiste nummer een op het omnium. De ervaren Nederlandse won vorig seizoen twee Wereldbekers op deze discipline en werd eerder dit jaar voor de tweede maal op rij wereldkampioen. Twee weken geleden nog pakte ze de Europese titel, waardoor het met de vorm wel goed zit bij aanvang van het nieuwe wereldbekerseizoen. Laura Kenny keerde in 2018 na haar bevalling van zoontje Albert terug op de baan. De huidige Olympische kampioene én tweevoudige wereldkampioene is – getuige haar tweede plaats op het recente EK – weer een geduchte kandidaat voor winst. Andere belangrijke kanshebbers zijn Letizia Paternoster, Jennifer Valente en Jolien D’Hoore.
Nederlandse deelnemers: Jan-Willem van Schip; Kirsten Wild
Belgische deelnemers: Lindsay De Vylder; Jolien D’Hoore
Ploegenachtervolging
Twee jaar geleden waren de Nederlanders voor het laatst actief tijdens een internationale ploegenachtervolging, sindsdien werd het stil en ontbreekt de nationale ploeg op de UCI-ranking. België daarentegen schurkt met de huidige ploeg dicht tegen de wereldtop aan. Tijdens de vierde ronde van de vorige Wereldbeker werd nog de tweede plaats behaald achter de commerciële ploeg HUUB Wattbike. Die ploeg is in Minsk opnieuw een van de favorieten. Andere kanshebbers zijn Denemarken (dat op indrukwekkende wijze de Europese titel pakte in Apeldoorn), vice-wereldkampioen Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Zwitserland.
Tegenover de afwezigheid van een Nederlandse mannenploeg, biedt het optreden van de jonge Bente van Teeseling, Amber van der Hulst, Mylene de Zoete en Kirstie van Haaften tijdens het afgelopen EK in Apeldoorn alvast perspectief voor de toekomst op dit onderdeel bij de vrouwen. De twintigers werden knap zevende, een prestatie waarop zij kunnen voortbouwen. In Minsk zijn zij er evenwel niet bij, als de baantoppers het nieuwe seizoen om de Wereldbeker aftrappen. De Belgische vrouwen zijn wel van de partij, nadat zij tijdens het EK het nationale record aanscherpten. Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en de Verenigde Staten (met wereldkampioene tijdrijden op de weg Chloe Dygert) strijden normaal gesproken om de zege.
Nederlandse deelnemers: –
Belgische deelnemers: Kenny De Ketele, Lindsay De Vylder, Robbe Ghys, Rune Herregodts en Fabio Van den Bossche; Shari Bossuyt, Gilke Croket, Jolien D’Hoore, Annelies Dom en Lotte Kopecky
Puntenkoers
Jan-Willem van Schip is weliswaar de huidige wereldkampioen puntenkoers, maar de Schalkwijker focust zich dit weekend op de Olympische onderdelen Madison en omnium. Daardoor is Roy Pieters aangewezen voor deze discipline. De nationale kampioen op het omnium treft in de Minsk Arena vice-wereldkampioen Sebastián Mora, de Griekse kampioen Christos Volikakis, de sterke Pool Wojciech Pszczolarski en de Italiaan Liam Bertazzo. Namens België rijdt Kenny De Ketele de puntenkoers; de inmiddels 34-jarige Belg won begin oktober nog het Belgisch kampioenschap op deze discipline, waar in het verleden o.a. Cameron Meyer (vijfmaal), Simon Yates en Vasil Kiryienka wereldtitels pakten.
Ook bij de vrouwen staat een Pieters aan de start: net als haar oudere broer Roy rijdt Amy Pieters de puntenkoers in Minsk, haar tweede koers naast de Madison. Ook tijdens het EK reed ze deze wedstrijd en werd ze twaalfde. Annelies Dom is de Belgische op de startlijst, waar Europees kampioene Maria Giulia Confalonieri, Aziatisch kampioene Olga Zabelinskaya, Panamerikaans kampioene Jennifer Valente en de oud-wereldkampioenes Jarmila Machačová, Anastasia Chulkova en Tatsiana Sharakova enkele in het oog springende namen zijn.
Nederlandse deelnemers: Roy Pieters; Amy Pieters
Belgische deelnemers: Kenny De Ketele; Annelies Dom
Scratch
De niet-Olympische scratch laat Nederland ditmaal links liggen, ondanks recente successen van Roy Eefting (vice-wereldkampioen) en Wim Stroetinga (derde op het EK). Namens België rijdt vice-nationaal kampioen Robbe Ghys dit onderdeel. De 22-jarige pistier ontloopt behalve Eefting ook wereldkampioen Sam Welsford en Thomas Sexton, de nummer drie van het WK. Wel aan het vertrek staan de oud-wereldkampioenen Yauheni Karaliok en Sebastián Mora. Ook moeten zij rekening houden met de Italiaan Michele Scartezzini, de rappe Bryan Coquard en de jonge Pool Filip Prokopyszyn. Die laatste was vorig seizoen nog actief bij de beloften en onlangs was hij achtste op het elite-EK.
Tot slot zijn we aanbeland bij de scratch voor vrouwen, waar we opnieuw Kirsten Wild tegenkomen. Niet alleen op de Madison en het omnium behoort ze tot de favorieten, maar dat geldt ook zeker voor deze pelotonswedstrijd. Op deze discipline werd de Almelose namelijk al tweemaal wereldkampioen. In Minsk neemt ze het op tegen onder anderen de Belgische Gilke Croket (na Jolien D’Hoore de een-na-beste Belgische op de UCI-ranking), Europees kampioene Emily Nelson en de Italiaanse Martina Fidanza. Zij wist vorig seizoen nog twee Wereldbekers te winnen op de scratch.
Nederlandse deelnemers: Kirsten Wild
Belgische deelnemers: Robbe Ghys; Gilke Croket
Links
Website organisatie
Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen
TV
Beelden van de Wereldbeker in Minsk zijn zondag vanaf 14.00 uur rechtstreeks te zien via de Eurosport Player. Op het programma staan dan het omnium en de Keirin voor vrouwen, de Madison voor mannen de ontknoping van de individuele sprint. Vanaf 18.05 uur zijn de beelden semi-live op Eurosport 1 te zien.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.