Voorbeschouwing: Wereldbeker Dendermonde 2020
Zondag wordt in Dendermonde de derde manche van de Wereldbeker afgewerkt. Net als in Heusden-Zolder staat (vrijwel) de volledige veldrittop er aan de start. Het wordt een wat atypische WB-manche op een door de regenval loodzwaar parcours. WielerFlits blikt vooruit
Historie
De Wereldbeker in Dendermonde is een nieuwe cross, maar toch ook weer niet. Organisator Jurgen Mettepenningen, naast event-organisator tevens manager van Pauwels Sauzen-Bingoal (het team van onder meer Iserbyt, Sweeck, Vanthourenhout en Betsema) organiseerde de voorbije twee jaar de Ambiancecross in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Dit seizoen aasde de Hammenaar – met succes – op een plekje in de vernieuwde Wereldbeker. Begin augustus viel echter een persbericht in de mailbox met de melding dat de wedstrijd zou worden overgeheveld naar Dendermonde, meer specifiek in deelgemeente Grembergen.
Een onverwachte verhuis als gevolg van een financiële onenigheid tussen Mettepenningen en het provinciaal domein in Wachtebeke. “De gedeputeerde van recreatiedomeinen en de directie van Puyenbroeck beslisten de locatie niet langer gratis ter beschikking te stellen ter promotie van de wielersport”, vertelt de organisator. “En een provinciaal domein afhuren vanaf het begin van de opbouw van het parcours tot en met het einde van de afbraak, was simpelweg onbetaalbaar.”
Mettepenningen is niet aan zijn proefstuk toe wat het organiseren van een klassementscross betreft. In 2002 stampte hij de Bollekescross in Hamme-Zogge uit de grond. Die zou van 2004 tot 2013 deel uitmaken van de Superprestige. In 2013 verkocht Mettepenningen de cross aan Golazo, die de wedstrijd omdoopte tot de Flandriencross. Die verhuisde naar de andere kant van Hamme en Golazo dropte die vervolgens in de Bpost Bank Trofee (vandaag X20 Trofee).
Nog dit: Dendermonde is een van de vijf wereldbekermanches die ondanks de coronacrisis wel plaatsvinden. “Ik organiseer mét verlies”, is Mettepenningen eerlijk. “Maar ik doe dit uit liefde voor de sport en, toegegeven, ik zie het ook als investering. Het veldrijden leeft in de streek. Als er in de toekomst opnieuw publiek wordt toegelaten, wordt deze cross een volksfeest zoals we dat vroeger meemaakten in Hamme-Zogge. Ik heb in die optiek alvast een vijfjarig contract met de eigenaar van de weiden en velden in Grembergen afgesloten.”
Laatste winnaars (Wachtebeke)
Heren
2019: Mathieu van der Poel
2018: Mathieu van der Poel
Dames
2019: Yara Kastelijn
2018: Denise Betsema
Vorig jaar
Losse cross of niet, Van der Poel gaat er vol tegenaan
Belgisch kampioen Toon Aerts dook als eerste het veld in, met de andere toppers op de hielen. Op Eli Iserbyt na dan: die had zijn start helemaal gemist en zou niet meer voorin geraken. Na een gezapige openingsronde probeerden Vanthourenthout en Sweeck het, maar onder impuls van Tim Merlier bleven de verschillen beperkt.
Mathieu van der Poel maakte enkele slippertjes, maar het was toch de wereldkampioen die de echte forcing voerde. Dat deed hij in eerste instantie met Tim Merlier en Quinten Hermans. Het duo Vanthourenhout-Sweeck deed nog wel een poging om het gat te dichten, maar de ploegmaats slaagden daar niet in.
Even voorbij halfcross schudde Van der Poel zijn twee kompanen af. Definitief. Hij bouwde zijn voorsprong gestaag uit en Merlier en Hermans drongen niet meer aan. Meer zelfs, ze focusten snel op Tom Pidcock, die uit de achtergrond aan een terugkeer bezig was. Maar de Brit kon de achterstand niet meer overbruggen. Merlier maakte in de slotfase komaf met Hermans in de strijd voor plaats twee.
Heren Elite
1. Mathieu van der Poel
2. Tim Merlier op 14″
3. Quinten Hermans op 23″
4. Tom Pidcock op 43″
5. Diether Sweeck op 55″
6. Toon Aerts op 1’09”
7. Jim Aernouts op 1’11”
8. Felipe Orts op 1’30”
9. Michael Vanthourenhout op 1’43”
10. Daan Soete
Vierde seizoenzege voor Yara Kastelijn
Ellen Van Loy dook als eerste het veld in. Maud Kaptheijns en Yara Kastelijn schoven mee met de 39-jarige renster van Telenet-Baloise. Nog in de openingsronde nam Kastelijn over, maar Van Loy beet zich wel vast in het wiel. Kaptheijns zakte weg en Sanne Cant was op dat moment de eerste achtervolgster.
In de tweede ronde moest Van Loy Europees kampioene Kastelijn laten rijden. Ze werd op wat later bijgehaald door de Belgische kampioene en dat duo zag een rondje verder ook Alice Maria Arzuffi en Laura Verdonschot aansluiten. Vier achtervolgsters dus op de eenzame leidster Kastelijn.
Maar het mocht niet zijn voor Van Loy. In de vierde ronde viel ze weg met kettingproblemen. Arzuffi en Verdonschot zetten in de voorlaatste ronde ook nog Cant onder druk, maar de Kempense brak niet. Zo trokken ze met z’n drieën de finale in, op zoek naar de beste ereplaatsen. Kastelijn was dan al aan een ererondje bezig, klaar voor haar vierde overwinning van het seizoen. Cant sprintte uiteindelijk toch naar plaats twee, voor Verdonschot en Arzuffi.
Dames Elite
1. Yara Kastelijn
2. Sanne Cant op 17″
3. Laura Verdonschot op 18″
4. Alice Maria Arzuffi
5. Ellen Van Loy op 1’22”
6. Marion Norbert Riberolle
7. Kim Van De Steene op 1’34”
8. Aniek van Alphen op 1’37”
9. Lindy van Anrooij op 1’54”
10. Loes Sels op 2’05”
Parcours
Organisator Jurgen Mettepenningen beschikt over een terrein van maar liefst 75.000 vierkante meter waar hij de komende jaren mee aan de slag kan. Die weiden en velden bevinden zich aan de Hamsesteenweg (start en finish) in Grembergen, deelgemeente van Dendermonde. Mettepenningen liet zich voor het uittekenen van de omloop trouwens bijstaan door ex-toppers Mario De Clercq en Richard Groenendaal.
Opvallend: het terrein slorpt amper water op. “Een beetje te vergelijken met de weiden vroeger in Hamme-Zogge, hier trouwens amper een paar kilometer verderop”, vertelt Mettepenningen. “Met de enorme regenval van de voorbije weken zou het dus wel eens een loodzware editie kunnen worden. We doen ons best om zoveel mogelijk water weg te pompen, maar ook zondag wordt echt winterweer voorspeld.”
Parcours in twee delen
Na de start maken de renners een lus in een eerste weide, waarna er via een verhard stuk richting de eerste hindernis wordt gefietst: een heuvel die pas een paar maanden geleden werd aangelegd en met gras werd ingezaaid. Eenmaal boven gaat het via een korte afdaling in S-vorm richting eerste doortocht door de materiaalpost. En die is in Dendermonde wel heel groot en voorzien van zestien hogedrukreinigers in plaats van de normaal voorzien acht. Na een tweede passage over de eerste helling gaat het via een bosdreef naar deel twee van het parcours (links op de afbeelding), waar de regenval echt wel sporen heeft nagelaten.
In dat tweede deel onder meer een brug (65 meter lang, zes meter hoog) en een tweede gebouwde heuvel, een stuk technischer dan de eerste. Na dit stuk volgt de tweede passage door de materiaalpost en een balkenzone, waarna we opnieuw richting Hamsesteenweg en finish gaan.
Via deze link vindt u het relaas van een verkenningsrondje van Rebecca Fahringer. Ook in onderstaande fotoreeks vindt u een kleine impressie van de omloop, die overigens 2.650 meter lang is.
Programma
Programma zondag 29 november
13u40: Dames Elite en U23
15u05: Heren Elite
Locatie:
Hamsesteenweg, Grembergen (Dendermonde)
Opgelet: door de huidige coronamaatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.
Website organisatie
Website Wereldbeker
Twitteraccount Wereldbeker
Alle deelnemerslijsten
Tussenstand Wereldbeker Heren na Namen
1. Michael Vanthourenhout – 62 punten
2. Wout van Aert – 55 punten
3. Toon Aerts – 41 punten
4. Lars van der Haar – 41 punten
5. Mathieu van der Poel – 40 punten
6. Quinten Hermans – 40 punten
7. Corné van Kessel – 37 punten
8. Daan Soete – 36 punten
9. Tom Pidcock – 34 punten
10. Eli Iserbyt – 30 punten
Tussenstand Wereldbeker Dames na Namen
1. Lucinda Brand – 80 punten
2. Ceylin del Carmen Alvarado – 52 punten
3. Denise Betsema – 50 punten
4. Blanka Kata Vas – 43 punten
5. Anna Kay- 36 punten
6. Puck Pieterse – 35 punten
7. Clara Honsinger – 30 punten
8. Alice Maria Arzuffi – 29 punten
9. Sanne Cant – 28 punten
10. Perrine Clauzel – 27 punten
Favorieten
Heren
Gaven we in onze voorbeschouwing op Heusden-Zolder vier sterren aan Mathieu van der Poel en drie aan Wout van Aert, dan draaien we voor Dendermonde de rollen om. De drassige ondergrond, die er ongetwijfeld zal voor zorgen dat de wedstijd uitmondt in een modderpartij, is op papier meer spek voor de bek van Van Aert. De winnaar van Milaan-San Remo kijkt verlekkerd uit naar nog eens een ouderwetse cross met veel loopwerk.
Al verwachten we niet dat Van der Poel zich zomaar bij de zaak zal neerleggen. Hoe de regerende wereldkampioen in Heusden-Zolder tussen de bomen fladderde, toont alleen dat ook hij steeds beter wordt en het goede crossgevoel te pakken heeft. Het minpuntje voor Mathieu in Dendermonde is dat zijn technisch vernuft hem tijdens deze pure vermogenscross amper voordeel gaat opleveren.
Na bovenvermeld duo komen we in eerste instantie bij Toon Aerts terecht. De kopman van Telenet-Baloise kan sponsor Telenet, dat zich na twaalf jaar sponsoring terugtrekt uit de ploeg, misschien wel een mooi afscheidscadeau bezorgen. Aerts’ vormpeil gaat crescendo en naast Van Aert is er geen crosser die meer van dit soort omlopen houdt dan Aerts dat doet. Denk maar terug aan het BK 2019 in Kruibeke, waar hij verrassend de titel pakte.
In afwezigheid van Eli Iserbyt, die in Heusden-Zolder onfortuinlijk uitviel, rekenen ze bij Pauwels Sauzen-Bingoal in hun thuiscross op Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Ook zij moeten in staat zijn op dit parcours mee te doen voor de betere ereplaatsen. Vanthourenhout, vierde in Namen, verdedigt overigens zijn leidersplaats in de Wereldbeker. Met amper zeven punten voorsprong op Van Aert, probeert hij maar beter de schade te beperken als hij (met hierna nog Hulst en Overijse voor de boeg) een gooi naar eindwinst wil doen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Mathieu van der Poel, Toon Aerts
** Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Tom Pidcock
* Quinten Hermans, Corné van Kessel
Dames
Lucinda Brand is bij de dames dé topfavoriete in Dendermonde. Meer nog, mocht de Rotterdamse op dit parcours geklopt worden, zou dat een van de grote verrassingen van de maand december zijn. Brand won al de eerste twee manches van de Wereldbeker en ook deze omloop is haar op het lijf geschreven.
Al zijn we benieuwd hoe ver Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst kunnen komen. Alvarado zette de voorbije week, zoals zowel in Herentals als in Heusden-Zolder gebleken, een stap voorwaarts. Op deze omloop de schade beperken, zou een sterke prestatie zijn. Hetzelfde geldt voor Annemarie Worst. De competitieloze week die de kopvrouw van het 777-team inlaste, heeft haar zichtbaar deugd gedaan. Al is een zware modderomloop uiteraard nog iets anders dan het droge parcours op Circuit Terlaemen.
Voorts is het uitkijken naar Yara Kastelijn, die net als Alice Maria Arzuffi wel uit de voeten moet kunnen in de modder. De Italiaanse kan zomaar de revelatie van Dendermonde worden. Denise Betsema houdt minder van dit genre parcours, maar teert op een hoog vormpeil en ook dat kan volstaan om de schade te beperken. En wat vermag Marianne Vos, die paste voor Heusden-Zolder en in Dendermonde de kloof met de huidige veldrittop bij de dames hoopt te verkleinen.
Nog dit: Lotte Kopecky rijdt voor het eerst in haar carrière een Wereldbeker veldrijden. Normaal zou Kopecky vanop de laatste startrij moeten vertrekken, maar door een nieuwe regel krijgen renners en rensters die in de top 50 van de UCI-ranking op de weg of in het mountainbiken staan echter een voordeel in de startorde. Zo zal Kopecky (nummer 8 op de UCI Road World Ranking) als 26ste worden afgeroepen. Eenzelfde voordeel geldt voor Marianne Vos (nummer 6 op die wegranking), die als 25ste wordt afgeroepen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand
*** Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst
** Yara Kastelijn, Denise Betsema, Marianne Vos, Alice Maria Arzuffi
* Clara Honsinger, Puck Pieterse, Kata Blanka Vas, Sanne Cant
Weer en TV
De World Cup in Dendermonde voor elite vrouwen en elite mannen is zondag vanaf 13u30 live en integraal te volgen op Sporza, Telenet Play Sports en Proximus Open. In Nederland is de wedstrijd te volgen op Eurosport en NOS (online). Bekijk hier de volledige TV-kalender.
Hieronder vindt u de weersverwachting volgens Meteovista.be.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.