Voorbeschouwing: WK baanwielrennen Pruszków 2019
Op nog geen half uurtje rijden van de Poolse hoofdstad Warschau vindt woensdag de aftrap plaats van het WK baanwielrennen 2019. De piste van de BGŻ Arena in Pruszków is vijf dagen lang het decor van de mondiale titelstrijd, waarin liefst twintig hagelnieuwe regenboogtruien te verdelen zijn. Wat krijgen we voorgeschoteld, wie zijn de favorieten en welke Nederlanders en Belgen kunnen we van voren verwachten? WielerFlits blikt vooruit!
Programma WK baanwielrennen, Pruszków
Woensdag 27 februari
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie, 1e ronde)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)
Scratch – vrouwen
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Donderdag 28 februari
Ploegenachtervolging – mannen (finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde, finale)
Keirin – mannen (1e-3e ronde, finale)
Scratch 15 km – mannen
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – 1/4e finale)
Vrijdag 1 maart
Individuele achtervolging – mannen (kwalificatie, finale)
Kilometer tijdrit – mannen (kwalificatie, finale)
Omnium – vrouwen
Puntenkoers 40 km – mannen (finale)
Sprint – vrouwen (1/2e finale, finale)
Zaterdag 2 maart
500m tijdrit – vrouwen (kwalificatie, finale)
Individuele achtervolging – vrouwen (kwalificatie, finale)
Madison 30 km – vrouwen
Omnium – mannen
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – 1/4e finale)
Zondag 3 maart
Keirin – vrouwen (1e-3e ronde, finale)
Madison 50 km – mannen
Puntenkoers 25 km – vrouwen
Sprint – mannen (1/2e finale, finale)
Volledig programma en tijdschema
Sprintonderdelen
Keirin
mannen – Op de Keirin veroverde Fabián Puerta in 2018 de wereldtitel, maar in augustus werd hij voorlopig geschorst na de vondst van Boldenona in zijn bloed. In Pruszków wordt dus een opvolger gezocht. Hiervoor gooit Matthijs Büchli hoge ogen. De Nederlander won de Wereldbekers van Berlijn en Londen op dit onderdeel en eindigde tevens eerste in het eindklassement. Met de ervaren Theo Bos, winnaar van de wereldbekerwedstrijd in Hongkong, heeft Nederland nóg een ijzer in het vuur. Belangrijke tegenstanders zijn ditmaal Europees kampioen Stefan Botticher, Edward Dawkins en Yuta Wakimoto. En wat kunnen de oud-wereldkampioenen Azizulhasni Awang en Joachim Eilers?
vrouwen – In Apeldoorn bezorgde Nicky Degrendele België een mooie regenboogtrui op de Keirin. Ze had in het wiel van Shanne Braspennincx haar kans afgewacht om in de slotronde haar duivels te ontbinden. Met duidelijk verschil kwam ze vervolgens als eerste over de streep. Een valpartij tijdens de Wereldbeker in Parijs hield haar enige tijd aan de kant, maar intussen is ze klaar om haar titel te verdedigen. Vanuit alle windstreken kan ze concurrentie verwachten op het WK; Madalyn Godby, Europees kampioen Mathilde Gros, Wai Sze Lee, Stephanie Morton en Laurine van Riessen – die met Braspennincx de Nederlandse inbreng vormt – staan te trappelen om de regenboogtrui over te nemen.
Nederlandse deelnemers
Theo Bos
Matthijs Büchli
Laurine van Riessen
Shanne Braspennincx
Belgische deelnemers
Nicky Degrendele
Tijdrit
mannen – Na zijn gewonnen race tijdens het WK in Apeldoorn kon Jeffrey Hoogland geen stap meer zetten. De baansprinter moest worden ondersteund toen hij de piste verliet en daarbij ging hij zelfs even languit: tv-beelden die nog vaak werden herhaald. Die prestatie van formaat krijgt in Pruszków geen vervolg, althans niet op de Kilometer; Hoogland focust zich namelijk volledig op de teamsprint en het sprinttoernooi. Landgenoten Theo Bos en Sam Ligtlee moeten de eer verdedigen op deze zware discipline, waarop Joachim Eilers de enige Wereldbeker won. In Berlijn deed hij beter dan Quentin Lafargue…en de Nederlandse tandem Bos-Ligtlee. Kunnen zij Hooglands titel een mooi vervolg geven?
vrouwen – In de laatste drie WK’s was het brons tweemaal weggelegd voor Elis Ligtlee. De sterke renster liet tijdens de vorige wereldbekercyclus nog zien mee te kunnen met de absolute top getuige haar vierde plaats in Berlijn, maar toch kondigde ze eind december aan te stoppen met baanwielrennen. De Nederlandse afvaardiging in Pruszków bestaat uit Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw, de nationaal kampioene op dit onderdeel. Ze treffen er een sterk startveld met onder meer wereldkampioen Miriam Welte, Europees kampioen Daria Shmeleva en Olena Starikova, die in Berlijn de enige Wereldbeker van het seizoen op haar naam schreef en daarin Welte en Shmeleva voorbleef.
Nederlandse deelnemers
Theo Bos
Sam Ligtlee
Kyra Lamberink
Hetty van de Wouw
Belgische deelnemers
–
Sprint
mannen – Matthew Glaetzer was de maatstaf in de eerste drie Wereldbekers, waarin liefst vijf van de zes overige podiumplaatsen werden ingevuld door Nederlanders; het lukte Harrie Lavreysen, Europees kampioen Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli maar niet om de wereldkampioen af te stoppen. Pas bij de vierde Wereldbeker, in Londen, had Lavreysen een antwoord op de Australiër, die ook in Pruszków te maken krijgt met het Nederlandse trojka. Het belooft een interessante strijd te worden in het sprinttoernooi, dat verspreid over het slotweekend plaatsvindt. Andere belangrijke kandidaten zijn Glaetzers landgenoot Nathan Hart, winnaar in Cambridge, en de Pool Mateusz Rudyk.
vrouwen – In Apeldoorn won Kristina Vogel de WK-sprint voor de vierde keer in haar profloopbaan, die verdrietig genoeg bruut onderbroken werd door een zwaar trainingsongeluk. Ze hield er een dwarslaesie aan over. Omdat andere winnaressen van het WK-sprint er ook niet bij zijn, krijgt de regenboogtrui een nieuwe eigenaresse. Daria Shmeleva zou graag de wereldtitel voor zich opeisen, nadat ze ook al de Europese titel pakte. In de Wereldbeker waren het juist de Hongkongse Wai Sze Lee (vier zeges) en de Australische Stephanie Morton (twee) die de buit verdeelden. En wat kunnen de Nederlandse vrouwen Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen en de Belgische Nicky Degrendele uitrichten?
Nederlandse deelnemers
Matthijs Büchli
Jeffrey Hoogland
Harrie Lavreysen
Laurine van Riessen
Hetty van de Wouw
Belgische deelnemers
Nicky Degrendele
Teamsprint
mannen – Werkelijk alles viel op zijn plaats voor de Nederlandse teamsprinters afgelopen seizoen; de ploeg won in eigen huis de WK-titel en schitterde ook in Glasgow tijdens de Europese kampioenschappen. In de Wereldbeker bleef Nederland ongeslagen, ongeacht in welke formatie werd gereden en dus zijn de verwachtingen hooggespannen voor de mondiale titelstrijd in Polen. De renners die het moeten doen zijn Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli. Toch blijft het opletten geblazen tot de allerlaatste meter is afgelegd, want met Frankrijk, Groot-Brittannië en ook Australië en Nieuw-Zeeland liggen enkele rappe landen op de loer.
vrouwen – Duitsland pakte in 2018 voor de vierde maal de wereldtitel op de teamsprint. Bij elke titel was Kristina Vogel betrokken, maar de Duitse vrouwen moeten hun collega dit jaar dus missen. Lukt het ze opnieuw naar de belangrijkste prijs te rijden? Europees kampioenen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova zouden de WK-titel graag mee terugnemen naar Rusland, nadat zij dit in 2016-17 ook al deden. In de Wereldbeker onderstreepten ze hun ambities alvast met twee zeges. Ook Australië en China toonden zich al snel dit seizoen. Vlak tot slot ook de Nederlandse vrouwen niet uit; in 2018 waren zij immers de runner-up en ook in de Wereldbeker van Londen stonden zij op het podium. Kortom, niet alleen de Nederlandse mannen gaan hard!
Nederlandse deelnemers
Roy van den Berg
Matthijs Büchli
Jeffrey Hoogland
Harrie Lavreysen
Shanne Braspennincx
Kyra Lamberink
Laurine van Riessen
Belgische deelnemers
–
Duuronderdelen
Individuele achtervolging
mannen – In de vorige Wereldbeker is niet gestreden op dit onderdeel, dus is het koffiedik kijken hoe de verhoudingen liggen. Filippo Ganna moest in Apeldoorn Ivo Oliveira voor zich dulden in de kwalificatieronde, maar in de finale zette de Italiaan dan de verhoudingen recht door voor de tweede keer de wereldtitel voor zich op te eisen. Op de weg was Ganna dit seizoen al op dreef; hij bezorgde zijn nieuwe werkgever Team Sky meteen tijdritwinst in de openingsetappe van de Tour de la Provence. Met zijn vorm zit het dus wel goed. Oliveira – UAE-Team Emirates – heeft eveneens zijn zinnen gezet op het WK. Andere belangrijke kanshebbers? John Archibald, Claudio Imhof, en Europees kampioen Domenic Weinstein.
vrouwen – Na de knappe tweede plek van alleskunner Annemiek van Vleuten in Apeldoorn, die nadien aangaf dat haar optreden op het WK Baan geen vervolg kreeg, staan er ditmaal geen Nederlandse vrouwen aan het vertrek op de individuele achtervolging. Omdat ook Chloé Dygert en eerdere winnaressen afwezig zijn, krijgen we een nieuwe draagster van de regenboogtrui op dit WK-onderdeel dat de laatste jaren door Angelsaksische landen werd gewonnen. Wellicht dat Europees kampioen Lisa Brennauer ditmaal hoge ogen kan gooien. Dan moet ze wel afrekenen met onder meer Eleanor Dickinson, de Poolse thuisrijdster Justyna Kaczkowska en Gudrun Stock.
Nederlandse deelnemers
–
Belgische deelnemers
–
Madison
mannen – In de eerste vier wereldbekerwedstrijden was het Denemarken-voor en Denemarken-na op de Madison. Wisselende formaties namen de concurrentie steeds de maat en daardoor behoort het WK-koppel Lasse Norman Hansen-Casper von Folsach tot de topfavorieten voor de titel. In Pruszków moeten ze dan wel afrekenen met de huidige wereldkampioenen Roger Kluge en Theo Reinhardt. Bij hun enige deelname aan de vorige wereldbekercyclus, in Berlijn, eindigden zij meteen op het podium. Met EK-koppel Kenny De Ketele-Robbe Ghys is België kansrijk op dit onderdeel. Nederland kwam punten tekort op de Madison Ranking en staat niet op het startvel.
vrouwen – Op papier belooft de Madison voor vrouwen een uiterst boeiende krachtmeting te worden met levensgrote medaillekansen voor zowel Nederland als België. Kirsten Wild en Amy Pieters reden vorig jaar voor het thuispubliek in Apeldoorn naar het zilver achter Groot-Brittannië en komen met prima cijfers naar Pruszków. Met Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky heeft België de wereldkampioenen van 2017 aan het vertrek. In de Wereldbeker stonden ze liefst viermaal op het podium, waarvan in Cambridge op het hoogste treetje. Echter, de Britse vrouwen Katie Archibald en Neah Evans willen de niet zomaar prijsgeven en leven met vertrouwen toe naar het WK. En dan zijn er nog de Deense vrouwen Amalie Dideriksen en Julie Leth, de winnaressen van de Wereldbeker in Parijs, en de Italiaanse vrouwen Elisa Balsamo en Letizia Paternoster, die haar rappe benen dit jaar al toonde op de weg.
Nederlandse deelnemers
Kirsten Wild-Amy Pieters
Belgische deelnemers
Kenny De Ketele-Robbe Ghys
Jolien D’Hoore-Lotte Kopecky
Omnium
mannen – Jan-Willem van Schip zorgde vorig jaar voor een mooie WK-medaille op het omnium. Als derde begon de sterke Nederlander aan de afsluitende puntenkoers, waarin hij de nodige punten wist te sprokkelen en daardoor opschoof naar de tweede plek. Een val dreigde roet in het eten te gooien, maar hij herpakte zich. Op punten kwam hij zelfs in gelijke stand met leider Szymon Sajnok, maar uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in de Pool. Beide renners zijn opnieuw belangrijke kanshebbers op eremetaal. Maar ook Europees kampioen Ethan Hayter, Claudio Imhof, Niklas Larsen, Benjamin Thomas, Albert Torres, Raman Tsishkou en Sam Welsford moeten een woordje kunnen meespreken.
vrouwen – Heeft Kirsten Wild nog een introductie nodig na haar spetterende optreden vorig jaar in Apeldoorn? Liefst drie wereldtitels pakte ze, waarvan één op het omnium. Bovendien voert ze met stip de Omnium Ranking aan, die de UCI bijhoudt op basis van resultaten. Driemaal stond ze de voorbije wereldbekercyclus aan het vertrek van deze meerkamp en driemaal prijkte haar naam bovenaan. Daarmee is Wild de topfavoriete in Pruszków. Ze hoeft er echter niet op te rekenen dat de concurrentie haar een nieuwe WK-titel cadeau doet. Het wordt dus opletten op vrouwen als Amalie Dideriksen, Annette Edmondson, Laura Kenny, Letizia Paternoster en Jennifer Valente.
Nederlandse deelnemers
Jan-Willem van Schip
Kirsten Wild
Belgische deelnemers
Lindsay De Vylder
Lotte Kopecky
Ploegenachtervolging
mannen – Meerdere landen gooien hoge ogen op de ploegenachtervolging, waarop Groot-Brittannië vorig jaar de titel pakte ten koste van Denemarken. Italië won destijds de bronzen finale. Deze drie landen behoren ook dit jaar tot de favorieten. De Denen schoten in de Wereldbeker uit de startblokken door meteen te winnen in Parijs en Milton. Ook de Britten en Italianen stonden toen al op het podium. Australië wist in Berlijn als eerste de Deense hegemonie te doorbreken en mag ook tot de favorieten worden gerekend. In België wordt ook uitgekeken naar de prestaties van de nationale ploeg, nadat deze zilver pakte tijdens de Wereldbeker van Londen. Kunnen de Belgen opnieuw excelleren?
vrouwen – Zoek op Wikipedia de wereldkampioenen ploegenachtervolging voor vrouwen op en je zal zien dat sinds 2008 de titels voor Engelstalige landen waren; zes keer waren de Britse vrouwen de beste, tweemaal de Australische en sinds 2016 is de Verenigde Staten ongeslagen. Deze landen doen normaal gesproken opnieuw mee om de hoofdprijs, maar er kan wel eens een vervelende luis in de pels kruipen. Denk hierbij aan de Italiaanse vrouwen, die een solide wereldbekercyclus draaiden; vijfmaal stonden ze op het podium met de winst in Hongkong als hoogtepunt. Andere gevaarlijke landen zijn Canada en Nieuw-Zeeland. En hoe ver reiken de Belgische vrouwen in dit deelnemersveld?
Nederlandse deelnemers
–
Belgische deelnemers
Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Gerben Thijssen, Fabio Van den Bossche en Sasha Weemaes
Shari Bossuyt, Gilke Croket, Jolien D’Hoore, Annelies Dom en Lotte Kopecky
Puntenkoers
mannen – In Apeldoorn won Cameron Meyer voor de vijfde keer de wereldtitel op de puntenkoers, maar de Australiër past ditmaal voor dit onderdeel. Runner-up Jan-Willem van Schip is wel van de partij, net als nummer drie Mark Stewart. In Pruszków behoren zij tot de favorieten. Hoe de verhoudingen verder liggen, is nog onzeker. De enige keer dat de puntenkoers deel uitmaakte van de Wereldbeker ging de zege naar Moritz Malcharek. In Parijs deed de Duitser beter dan Stewart en Christos Volikakis. Van deze drie rijdt alleen Stewart in Polen dit onderdeel. Andere kanshebbers zijn Liam Bertazzo, Kenny De Ketele, Sebastian Mora en Europees kampioen Wojciech Pszczolarski.
vrouwen – Kirsten Wild behaalde vorig jaar één van haar drie WK-titels op de puntenkoers en dat deed ze op sublieme wijze. Gedurende de koers wist ze de meeste tussensprints te winnen. Even dreigde Elinor Barker roet in het eten te gooien toen zij een ronde probeerde te pakken, maar de scheve situatie werd snel rechtgezet. Wild pakte vervolgens zelf een winstronde en kon ruim voor de finish al feestvieren. Ook nu is zij de torenhoge favoriete. De concurrentie wil zich echter niet zomaar naar de slachtbank laten leiden, onder hen Charlotte Becker, Europees kampioene Maria Giulia Confalonieri, Jarmila Machačová, wereldkampioene in 2013, en Jennifer Valente.
Nederlandse deelnemers
Jan-Willem van Schip
Kirsten Wild
Belgische deelnemers
Kenny De Ketele
Lotte Kopecky
Scratch
mannen – Tot slot op het programma, de scratch – het onderdeel waaraan geen punten te pas komen, maar de opzet juist simpel is: wie het eerst de finish doorkruist, die wint. Yauheni Karaliok verdedigt zijn titel op dit onderdeel, maar er zijn voldoende kapers op de kust die hem zijn regenboogtrui willen ontfutselen. Stefan Matzner en Liang Guo toonden met hun wereldbekerzeges al dat ze geduchte tegenstanders zijn. Ook Europees kampioen Roman Gladysh wil een toontje meespreken. Adrian Teklinski verloor vorig jaar zijn WK-titel aan Karaliok en is uit op revanche. En wat kan Michele Scartezzini? Nederland en België zijn vertegenwoordigd op de scratch met Roy Eefting en Moreno De Pauw.
vrouwen – Kirsten Wild pakte vorig jaar in Apeldoorn haar tweede WK-titel op de scratch, nadat ze in 2015 ook al eens de beste was. Net als op het omnium won ze later in het jaar in Glasgow vervolgens ook de Europese titel. In de Wereldbeker kwam ze deze cyclus niet in actie. Wie daarin indruk maakte, was de jonge Martina Fidanza. Deze 19-jarige Italiaanse reed alleen de wedstrijden in het Nieuw-Zeelandse Cambridge en Hongkong, maar greep daarin wel beide keren de hoofdprijs. Ook in Pruszków is zij erbij. Andere namen om te volgen zijn Olivija Baleisyte, Elinor Barker, Jolien D’Hoore en Jennifer Valente.
Nederlandse deelnemers
Roy Eefting
Kirsten Wild
Belgische deelnemers
Moreno De Pauw
Jolien D’Hoore
Links
Website organisatie
Mannen / vrouwen (deelnemerslijsten)
TV
Het WK Baanwielrennen Prusków 2019 is rechtstreeks te volgen op Sporza en Eurosport. Kijk op sporza.be en eurosport.nl voor de actuele uitzendtijden.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.