Voorbeschouwing: WK Gravel 2024 – Deelnemersveld om van te duizelen met Van der Poel en Kopecky
Foto: Cor Vos
donderdag 3 oktober 2024 om 14:00

Voorbeschouwing: WK Gravel 2024 – Deelnemersveld om van te duizelen met Van der Poel en Kopecky

De organisatoren van het WK Gravel hebben zichzelf weer overtroffen. In het Belgische Leuven krijgen we een startlijst voorgeschoteld met onder andere Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Matej Mohoric, Jasper Stuyven, Pauline Ferrand-Prévot, Puck Pieterse en Marianne Vos, en dan vergeten we nog altijd een groot deel van de wereldtoppers die komen meedoen. Iets om naar uit te kijken dus. WielerFlits blikt vooruit naar de mondiale titelstrijd bij zowel de mannen als de vrouwen.

Het gravelen is nog altijd een jonge discipline in de wielerwereld. Het eerste WK gravel vond namelijk drie jaar geleden pas plaats, maar in het Italiaanse Veneto. Er was meteen best wat interesse uit het WorldTour-peloton, want Mathieu van der Poel, Peter Sagan, Magnus Cort, Greg Van Avermaet en Alexey Lutsenko kwamen aan de start. Met Pauline Ferrand-Prévot en Gianni Vermeersch kwamen er ook mooie winnaars uit de bus. Van der Poel moest tevreden zijn met het brons, achter de rug van de Italiaan Daniel Oss.

Een jaar nadien moesten de gravelaars opnieuw naar Italië afzakken voor een kopie van het jaar voordien. Ditmaal rekende Sloveen Matej Mohoric af met Florian Vermeersch en Connor Swift, terwijl de Poolse Kasia Niewiadoma een partij te sterk was voor Silvia Persico en Demi Vollering. Een nieuwe trend werd gezet om begin oktober de beste wegrenners, crossers en gravelspecialisten te verenigen in een discipline die nog altijd in haar kinderschoenen staat.

Mohoric is de regerende wereldkampioen bij de mannen – foto: Cor Vos

En die discipline trekt nu voor het eerst naar hét wielerland bij uitstek. Een jaar geleden kregen we reeds een voorproefje in en rond Heverlee, toen de Europese en Belgische kampioenschappen doorheen de Brabantse Wouden werden georganiseerd. Het werd toen een chaotische wedstrijd, waarbij veel renners gedubbeld werden of met pech uitvielen. Thuisrijder Jasper Stuyven hield Tim Merlier van de titel bij de mannen, terwijl Tiffany Cromwell bij de vrouwen wel als eerste over de finish kwam, maar als Australische de Europese titel naar Lorena Wiebes zag gaan.

Parcours

De startboog voor alle wedstrijden staat in het Vlaams-Brabantse Halle op het Possozplein. Na een lokale ronde en een nieuwe passage in Halle gaat het naar het Hallerbos. Meteen het begin van een lange passage dwars door de zo geroemde Brabantse Wouden.

Het gloednieuwe Nationaal Park, dat pas pas officieel erkend werd in oktober 2023, verbindt het Hallerbos, Zoniënwoud, Dijlevallei en Meerdaalwoud; exact ook de weg die de renners zullen volgen. Hun onverharde gravelwegen, monumentale bomen en pittige hellingen in holle wegen bieden een uitdagend parcours.

Afhankelijk van de categorie rijden de renners op het eind nog één (of twee) lokale rondes in Leuven. Die lus die vanuit Leuven het Meerdaalwoud intrekt tot in Oud-Heverlee lijkt sterk op de lus die vorig jaar het hart van het EK en BK gravel uitmaakte. Nu loopt de lus wel tot in Leuven stad, waar de kasseitjes van de Ramberg en de laatste gravelstrook in het stadspark op amper een kilometer van de finish de laatste scherprechters zijn. De streep ligt aan het einde van de Bondgenotenlaan, pal voor het station.

De elite vrouwen rijden op zaterdag over een parcours 135 km met dus eenmaal de lokale lus (weliswaar twee passages door Leuven centrum) De elite mannen rijden 182 km met tweemaal de lokale lus tussen Leuven en Oud-Heverlee. Meteen na de aankomst vindt de podiumceremonie plaats op het Martelarenplein, vlak voor het station.

Programma WK Gravel
Zaterdag 5 oktober 2024

12u00: Vrouwen elite
12u15: Mannen 50-54
12u17: Mannen 55-59
12u19: Mannen 60-64
12u20: Vrouwen 19-34
12u21: Vrouwen 35-39
12u22: Vrouwen 40-44
12u23: Vrouwen 45-49
12u24: Mannen 65+
12u25: Vrouwen 50+

Zondag 6 oktober 2024
12u00: Mannen elite
12u05: Mannen 19-34
12u07: Mannen 35-39
12u09: Mannen 40-44
12u11: Mannen 45-49


Deelnemers

Mannen
De favorieten voor dit WK Gravel moeten we in de eerste plaats zoeken bij de wegrenners die aan het einde van het seizoen nog de motivatie hebben om één keer te knallen, bij voorkeur klassiekerspecialisten die wel over de nodige stuurvaardigheid en techniek beschikken. Althans, dat leerden de eerste twee edities van dit WK ons, waarin de mannen met een grote motor aan het einde toch altijd kwamen bovendrijven.

Van der Poel verkeert in bloedvorm – foto: Cor Vos

We komen dan al snel bij Mathieu van der Poel terecht, die zich richting het WK op de weg in Zürich oppepte en in bloedvorm aan de start kwam. Naar eigen zeggen reed hij daar de beste wedstrijd uit zijn hele loopbaan. In de Ronde van Lombardije had de Nederlander geen zin meer, maar dit WK staat wel nog met stip in zijn agenda. Als hij geen pech kent, zal hij lastig te verslaan zijn.

Matej Mohoric is uittredend winnaar en iemand die van het gravelen zijn specialiteit heeft gemaakt. Mohoric sprak vorig jaar over de mooiste zege in zijn loopbaan, terwijl hij ook Milaan-San Remo op zijn palmares heeft staan. Alleen heeft hij niet bepaald de beste voorbereiding achter de rug. Enkele weken terug viel hij tijdens de verkenning voor zijn generale repetitie voor het komende WK in Leuven, de Sea Otter Europe Girona, en bezeerde daarbij zijn pols. Het kostte Mohoric zijn deelname aan het WK op de weg, maar hier wil hij zijn trui toch verdedigen.

Verder komen alle grote favorieten uit België. Denk maar aan Florian Vermeersch – de nummer twee van vorig jaar – en diens naamgenoot Belgisch kampioen Gianni Vermeersch, die zich in 2022 bovendien tot de allereerste wereldkampioen in deze discipline kroonde. Gianni Vermeersch doet het op gravelwegen altijd net iets beter dan op het asfalt, kijk ook naar zijn triomfen in Dwars door het Hageland en de Antwerp Port Epic op de weg. En dus start hij ook hier bij de grote favorieten.

Vermeersch was al eens wereldkampioen Gravel – foto: Cor Vos

Dat doet ook Jasper Stuyven, die vorig jaar op dit parcours nog de Europese en Belgische titel veroverde. Verder brengt België ook WorldTour-profs Tiesj Benoot, Quinten Hermans, Tim Merlier, Timo Kielich en Bert Van Lerberghe aan de start. Ook de Mexicaan Isaac Del Toro, de Zwitser Jan Christen, Amerikaan Luke Lamperti, Est Madis Mikhels en crossers Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts zijn interessant.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Matej Mohoric, Gianni Vermeersch
* Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Quinten Hermans


Vrouwen
Het deelnemersveld bij de vrouwen moet daar zeker niet voor onderdoen. De grootste naam is op papier tweevoudig wereldkampioen op de weg, Lotte Kopecky. Net als Mathieu van der Poel bij de mannen, heeft Kopecky haar goede benen van op de weg meegenomen. Veel gravelervaring heeft Kopecky nog niet, maar ze werd natuurlijk wel vice-Belgisch kampioene in het veldrijden. Stuurmanskunst heeft ze alleszins, maar vooral die onuitputtelijke motor.

Datzelfde kan je stellen bij Pauline Ferrand-Prévot, die pas afgelopen week aan de deelnemerslijst werd toegevoegd. De olympische mountainbike-kampioene maakte geen al te beste beurt op het WK op de weg, maar het was nog maar haar eerste grote wegkoers in jaren. Dan ligt gravelen haar een pak beter. De Française kroonde zich in deze discipline al tot wereldkampioene in 2022 en zal ook nu weer meedoen.

Volgt er een nieuwe regenboogtrui voor Kopecky? – foto: Cor Vos

Verder doet ook wereldkampioene mountainbiken Puck Pieterse mee, net als veldritwereldkampioene Fem van Empel. De twee Nederlandse dames zijn zo multi-getalenteerd dat we hen hier meteen ook op de voorposten mogen verwachten. Dat geldt ook voor hun weg-collega’s met een veldritverleden, zoals Marianne Vos, Lucinda Brand, Lorena Wiebes, Yara Kastelijn, Thalita de Jong en Shirin van Anrooij.

Ook de Australische Tiffany Cromwell – vorig jaar nog winnaar in Leuven – en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio vlakken we niet uit. Om nog maar te zwijgen van de Italiaanse Silvia Persico, de Deense Emma Norsgaard, de Hongaarse Kata Blanka Vas of de Luxemburgse Marie Schreiber.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lotte Kopecky
** Puck Pieterse, Pauline Ferrand-Prévot
* Marianne Vos, Fem van Empel, Lorena Wiebes

Bekijk hier de deelnemerslijsten

Weer en TV

De renners lijken geluk te hebben. Vanaf begin volgende week wordt er volgens Meteovista behoorlijk wat neerslag verwacht in Leuven, maar voor zondag blijven ze nog gespaard. Er is wel 45 % kans op neerslag, maar deze zou niet meer dan 1 mm over de hele dag bedragen en vooral in de avond vallen. Verder lopen de temperaturen op tot 15 graden Celsius en blaast de wind aan 3 Beaufort vanuit het zuiden.

De wedstrijden voor de elite mannen én vrouwen zijn allebei live te volgen via Sporza op VRT 1. Op beide dagen is de Belgische zender present vanaf 14.15 uur. Ook de digitale kanalen van HBO Max en Eurosport 2 zullen de wedstrijden live op het scherm brengen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.