Voorbeschouwing: X2O Trofee Herentals 2022
In Herentals zijn we woensdag aan de vijfde manche van de X2O Trofee toe. Wereldkampioene Lucinda Brand en Belgisch kampioen Wout van Aert zijn de topfavorieten in het Netepark. WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De X2O Trofee-manche in Herentals is pas aan zijn tweede editie toe. Vorig seizoen nam de nieuweling in het regelmatigheidscriterium voor een jaartje de plek in van de Azencross. In Loenhout pasten ze immers omwille van Covid-19. Dat uitgerekend Herentals die plek innam, was geen toeval. Erwin Vervecken, al 20 jaar inwoner van Herentals, aast immers al langer op een cross in eigen stad.
“Toen ik in 2010 op het toenmalige BLOSO-domein (nu Sport Vlaanderen Herentals, red.) afscheid nam als actief renner, was het mijn persoonlijke ambitie hier ooit een cross te organiseren met Golazo, mijn werkgever. Ik merkte toen al dat hier een uitdagend parcours kon worden uitgetekend”, vertelt de drievoudige wereldkampioen. Dat intussen zowel Wout van Aert, Sanne Cant, Corné van Kessel als Sean De Bie in Herentals woonachtig waren, zag Vervecken als een extra motivatie.
Dat het zo lang heeft geduurd, heeft er vooral mee te maken dat de veldritkalender al jaren overvol zit. En op het domein werd aanvankelijk niet al te enthousiast gereageerd op het voorstel. Pas toen zowel Van Aert als Cant in Luxemburg samen wereldkampioen werden en als inwoners van Herentals gehuldigd werden, kwam er concrete interesse. Na het afhaken van Loenhout raakte alles in een stroomversnelling.
Intussen is Loenhout terug, maar is Herentals toch op de kalender gebleven. “Klopt, maar met Ronse, Neerpelt en Eeklo verdwenen drie andere crossen die Golazo organiseerde”, duidt Vervecken. “Dus eigenlijk kan je stellen dat Herentals nu de plek inneemt van een van die drie.” Nieuwe organisaties in België kunnen in principe niet meer, net om de kalender niet extra te belasten. Maar zo kan het dus wel. Jammer genoeg voor de organisatoren moeten ze het in Herentals net als vorig jaar opnieuw zonder publiek doen.
Winnaars in Herentals:
Mannen
2020-2021: Wout van Aert
Vrouwen
2020-2021: Ceylin del Carmen Alvarado
Vorig jaar
Thuisfavoriet Van Aert pakt eerste van het seizoen
De twee tenoren van het hedendaagse veldrijden doken bij de start meteen voorin het veld in. En op het loodzware parcours maakten ze samen al in de beginfase het verschil. Eerste achtervolgers Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts wisten hoe laat het was en konden meteen focussen op plek drie.
Vooraan nam Van der Poel het initiatief en leek lange tijd de beste van de twee. Vooral op de technische passages nam hij de bovenhand van zijn rivaal en reed er ook van weg. Al hield Van Aert de wereldkampioen netjes binnen schot. En dat bleek even later ook de geen overbodige luxe, want na een lekke band van Van der Poel kon de thuisrijder de kloof dichten.
Meer zelfs, na de passage in de materiaalpost telde Van der Poel een halve minuut achterstand. In de tweede koershelft slaagde Van der Poel er niet meer in de achterstand nog om te buigen. De tweede reden quasi dezelfde rondetijden, zodat de voorsprong van Van Aert intact bleef. Goed voor zijn eerste van het seizoen, al werd Herentals toen twee weken vroeger verreden. Michael Vanthourenhout maakte de top drie vol.
Uitslag Mannen:
1. Wout van Aert
2. Mathieu van der Poel op 35″
3. Michael Vanthourenhout op 1’32”
4. Toon Aerts op 2’15”
5. Eli Iserbyt op 2’18”
Alvarado mag nog een keer juichen
Denise Betsema schoot als een komeet uit de startblokken en kreeg Sanne Cant, Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand mee in het wiel. Maar snel was het Alvarado die de meeste indruk maakte. Zij zorgde, met dank aan haar technische vaardigheden, voor een eerste schifting en die leidde tot een kopgroep van vijf: de vier bovenvermelde rensters en Yara Kastelijn.
De glibberige afdalingen waren een kolfje naar de hand van wereldkampioene Alvarado. Cant en Kastelijn waren de eerste slachtoffers. En een rondje later moesten ook Brand en Betsema er aan geloven. Al gaf Brand zich niet gewonnen. Op de baggerstroken kroop ze terug naar Alvarado. Maar net toen ze de aansluiting zou maken, schoof ze onderuit in een technische afdaling.
Alvarado wachtte nu niet meer, bleef vooral ook foutloos en snelde zo naar haar eerste zege in anderhalve maand tijd. Brand werd tweede en deed daarmee wel een prima zaak in het klassement van de X2O Trofee. Betsema, die een hele wedstrijd op quasi dezelfde achterstand bleef fietsen, mocht als derde mee op het podium.
Uitslag Vrouwen:
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Lucinda Brand op 19″
3. Denise Betsema op 23″
4. Clara Honsinger op 1’30”
5. Sanne Cant op 1’36”
Parcours
Het parcours in deze Herentals Crosst is opgedeeld in twee zones: een deel ten zuiden van de Vorselaarsebaan, waar de start- en finishzone zich bevindt, de andere helft ten noorden – waar je op de afbeelding de atletiekpiste ziet. “Deel één, tussen de Vorselaarsebaan en de rivier de Nete, is volledig vlak, met veel passages door het bos. De focus ligt er op techniciteit en snelheid, maar door de overvloedige regenval van de voorbije dagen wordt het er toch steeds modderiger”, vertelt Vervecken. Ook de materiaalpost bevindt zich in dit gedeelte van het parcours.
In vergelijking met vorig jaar is het parcours ingekort van 3,5 naar 2,7 kilometer. “Na de eerste technische passage door het bos en de materiaalpost is er een lus uitgeknipt. Verderop is ook de lus tussen de twee vijvers uit het parcours gehaald.”
Ten noorden van de start- en aankomstzone rijden de renners en rensters via een hellend baantje het Sport Vlaanderen-domein op, voor eerst een (driekwart) rondje op de atletiekpiste. Daarna volgt met de skiberg het zwaartepunt. Al is dat wat veranderd in vergelijking met vorig jaar. “De beklimmingen wordt in omgekeerde volgorde gedaan”, zegt Vervecken. “De renners zullen eerst naar boven moeten lopen. Nadien volgt de afdaling, gevolgd door de beklimming óp de fiets.”
De skiberg dateert overigens uit de jaren ’70, was indertijd een trekpleister om jongeren op matten te leren skiën en is gebouwd op dezelfde Kempische heuvelrug die de meeste veldrijders kennen van hun trainingsparcours in Camping Floréal in Lichtaart. “Maar dan wel in een bosomgeving en niet in het zand”, voegt Vervecken nog toe.
Programma
Programma woensdag 23 december 2020
10u00: Vrouwen junioren
11u00: Mannen junioren
12u00: Mannen beloften
13u45: Vrouwen elite en beloften
15u00: Mannen elite
Locatie
Sport Vlaanderen-domein Herentals
Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Trofee
Tussenstand X2O Trofee Mannen na Baal:
1. Toon Aerts
2. Eli Iserbyt op 1’20”
3. Michael Vanthourenhout op 6’21”
4. Wout van Aert op 8’43”
5. Corné van Kessel op 8’49”
6. Tom Meeusen op 9’54”
7. Laurens Sweeck op 11’23”
8. Jens Adams op 11’41”
9. Vincent Baestaens op 12’06”
10. Lars van der Haar op 12’31”
Tussenstand X2O Trofee Vrouwen na Baal:
1. Denise Betsema
2. Lucinda Brand op 46″
3. Ceylin del Carmen Alvarado op 2’38”
4. Annemarie Worst op 5’14”
5. Clara Honsinger op 8’15”
6. Sanne Cant op 8’40”
7. Anna Kay op 11’37”
8. Marion Norbert Riberolle op 11’55”
9. Blanka Kata Vas op 12’00”
10. Yara Kastelijn op 12’50”
Favorieten
Mannen
Geen Mathieu van der Poel in Herentals. De wereldkampioen kampt nog steeds met rugproblemen en blijft uit voorzorg voorlopig aan de kant. Ook Quinten Hermans is er niet bij. Die gaf in het begin van het seizoen al aan geen doel van de X2O Trofee te maken en verkoos deze week Gullegem te rijden.
Topfavoriet in Herentals is uiteraard Wout van Aert. In voorlopig zijn laatste wedstrijd in de tricolore, misschien wel zijn voorlaatste cross van het seizoen en bovendien voor eigen volk, zal hij ongetwijfeld nog een keertje willen schitteren. Concurrentie zou in eerste instantie moeten komen van Tom Pidcock, al stellen we ons de vraag of de Brit voldoende fris aan de start zal staan. Hij is immers de enige die Gullegem combineert met Herentals.
Voorts kijken we uit naar het duel in het klassement van de X2O Trofee tussen Eli Iserbyt en Toon Aerts. Laatstgenoemde zag zaterdag in Baal zijn voorsprong van twee minuten slinken naar 1’20”. Met nog vier manches te rijden is de buit nog niet binnen. Iserbyt is al eindwinnaar van de Wereldbeker, leidt ook in de Superprestige en droomt stiekem van een hattrick. Dan moet hij ook in Herentals wat van zijn achterstand proberen weg te werken.
Onze laatste sterren gaan naar Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. Vanthourenhout is aan een sterke reeks bezig met zes topvijfplaatsen in zijn laatste zeven wedstrijden. Technisch sterk en in heel goede conditie. Misschien is Vanthourenhout zelfs wel podiumkandidaat. Van der Haar was een poos op de sukkel met de knie, maar deed het zowel in Baal (7de) als in Hulst (3de) meer dan voortreffelijk. Zondag trekt de Europese kampioen wellicht als topfavoriet naar het NK. Dan kan een goede prestatie in Herentals hem nog dat tikje extra vertrouwen geven.
Verder kijken we – vier dagen voor de nationale kampioenschappen – ook nog uit naar Corné van Kessel en Laurens Sweeck. Van Kessel is op het NK een challenger voor Van der Haar, maar dan moet hij dringend opnieuw in staat zijn een wedstrijd uit te rijden. Na zijn val in Baal gaf hij vroegtijdig op in Hulst en paste hij voor Gullegem. Dan is Herentals een belangrijke laatste test.
Idem voor Sweeck. Als zandspecialist is hij een outsider voor het BK in Middelkerke, maar de voorbije tien wedstrijden finishte hij slechts één keer in de top vijf, vorige donderdag in Loenhout.
Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Tom Pidcock, Eli Iserbyt
* Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar
Vrouwen
Blijft Lucinda Brand het vrouwenveldrijden domineren? We hebben geen enkele reden om daar voorlopig aan te twijfelen. Dertien zeges in haar laatste vijftien wedstrijden, waarvan de laatste zes op rij. Op het snelle, technische rondje in Hulst durfden we het aan om Brand niet als topfavoriete te bestempelen. Een foute gok, zo bleek. Op het zware parcours in Herentals twijfelen we niet.
En toch… Misschien verrast Ceylin del Carmen Alvarado de wereldkampioene wel. In Baal, op een min of meer gelijkaardig parcours, slaagde Alvarado er tot diep in de finale in in het spoor van Brand te blijven. Alvarado paste daarna voor Hulst en ook in Gullegem was ze er niet bij. De Rotterdamse is fris, met andere woorden. En ze won vorig jaar al in Herentals.
Ook Denise Betsema – in Hulst geplaagd door pech in de openingsronde – vlakken we niet uit. Betsema is nog steeds leider in de X2O Trofee en is naar eigen zeggen niet zinnens die driekwart minuut voorsprong op Brand zomaar uit handen te geven. Ook een jaar geleden haalde de Texelse het podium in Herentals.
Bij afwezigheid van de jonkies Fem van Empel, Shirin van Anrooij, Blanka Kata Vas en Puck Pieterse en van Yara Kastelijn komen we voor onze laatste sterren uit bij Annemarie Worst (in haar laatste vier wedstrijden twee keer derde en twee keer vierde), de Amerikaanse Clara Honsinger en de Canadese Maghalie Rochette. Die laatste twee vinden in Herentals een parcours dat bij hun mogelijkheden past en hebben er voldoende tijd om een eventuele mindere start recht te zetten.
De laatste namen die we willen droppen zijn die van Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle en Alicia Franck. Drie vrouwen met een Belgische vlaggetje achter hun naam. En nee, het parcours in Herentals is dan wel niet te vergelijken met dat van het BK in Middelkerke, toch kan een goed resultaat net dat tikkeltje extra vertrouwen geven.
Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema
* Annemarie Worst, Clara Honsinger, Maghalie Rochette
Weer en TV
Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd van Herentals wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland.
Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be. Het blijft fris, met maximumtemperaturen die niet boven de vijf graden uitkomen. Bovendien waait er een behoorlijke westenwind en wordt regen verwacht. Dat wordt alweer ploeteren dus, daar in het Netepark.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.