Voorbeschouwing: ZLM Tour U23 2017
foto: ASO
zaterdag 15 april 2017 om 08:30

Voorbeschouwing: ZLM Tour U23 2017

In Zeeland staat vandaag de enige Nederlandse wedstrijd in de UCI Nation’s Cup U23 op het programma: de ZLM Tour. Na het afhaken van Roompot Vakanties als hoofdsponsor, is deze koers niet langer een meerdaagse. Net als voor 2015 spreken we daarom weer van een eendagskoers. Wie mogen we aan het front verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De ZLM Tour is toe aan haar 22ste editie. De koers zag in 1996 het levenslicht, al ging het in de eerste drie jaar nog door het leven als de Arjaan de Schipper Trofee. Sinds 1999 is ZLM Verzekeringen uit Goes de hoofdsponsor. In de eerste jaren wisten latere profs als Gerben Löwik, Kenny van Hummel en niemand minder dan Fabian Cancellara te zegevieren. Tot en met 2007 waren er naast Spartacus nog slechts twee andere buitenlandse winnaars: de Belg Wesley Van Speybroeck en Peep Milki uit Estland.

Sinds de oprichting van de UCI Nation’s Cup U23 in 2008, maakt de ZLM Tour daar deel van uit. Het zorgde voor een ruimer pallet aan buitenlandse winnaars. In de voorgaande negen edities wist er namelijk nog maar één Nederlander te winnen: Yoeri Havik in 2013. Saillaint detail: Havik is de enige winnaar die geen prof op de weg werd. Jacopo Guarnieri (2008), Luke Rowe (2009 en 2011), regerend Kazachs kampioen Arman Kamyshev (2010), Maxime Daniel (2012), Thomas Boudat (2014) en Sunweb-renner Søren Kragh Andersen (2015) slaagden daar wel in.

Dat geldt ook voor Amund Grøndahl Jansen. De 22-jarige Noor wist vorig jaar na drie etappes het eindklassement te winnen. Het bezorgde hem uiteindelijk een contract bij LottoNL-Jumbo. Grøndahl Jansen greep de macht in de ploegentijdrit op de eerste dag, waar hij met de Noorse ploeg andere favorieten als Frankrijk, Denemarken, de Verenigde Staten, Italië, Australië en Groot-Brittannië te snel af was. Noorwegens marge was zo groot, dat de leidende positie van Grøndahl Jansen – ondanks sprintzeges van Fabio Jakobsen en Andreas Stokbro – niet meer in gevaar kwam.

Laatste tien winnaars flag-nl ZLM Tour U23
2007: flag-nl Ismaël Kip
2008: flag-it Jacopo Guarnieri
2009: flag-gb Luke Rowe
2010: flag-kz Arman Kamyshev
2011: flag-gb Luke Rowe
2012: flag-fr Maxime Daniel
2013: flag-nl Yoeri Havik
2014: flag-fr Thomas Boudat
2015: flag-dk Søren Kragh Andersen
2016: flag-no Amund Grøndahl Jansen

Parcours
Het parcours op de Zeeuwse eilanden is zo plat als een dubbeltje. De wind heeft echter vrij spel, waardoor het op een nerveuze koers kan uitdraaien. Het startschot klinkt zaterdagmiddag om 12.30 in Goes. Vervolgens rijden de renners een grote ronde door Zeeland, waarbij het Zuid-Bevelland, Noord-Bevelland, Schouwen-Duiveland, St. Philipsland, Tholen en opnieuw Zuid-Bevelland aandoet. Over de verschillende bruggen en langs een aantal dijken ligt het gevaar van waaiers op de loer, mits de wind gunstig staat.

Na Goes zetten de renners koers naar Wilhelminadorp, waarna het richting Kamperland trekt. Vervolgens gaat het peloton via Colijnsplaat over de brug naar Zierikzee. Daarna trekken de coureurs via Bruinisse terug – in zuidelijke richting – naar St. Philipsland en Oud-Vossemeer. Via Tholen, de gemeente Reimerswaal, Wemeldinge en Kattendijke komen de renners vervolgens weer aan in Goes. Na een eerste passage over de finish, werken de renners nog twee lokale ronden af. Daar ligt na 181,3 kilometer net na half vijf de finish. De geschiedenis laat zien dat deze koers vrijwel altijd in een massasprint eindigt.

Parcoursinformatie

Favorieten
Een groot aantal bekende namen uit het beloftencircuit geeft verstek voor deze wedstrijd. Zo verdedigt Logan Owen zaterdag zijn titel in Luik-Bastenaken-Luik U23, waar ook enkele andere beloftentoppers aan het vertrek staan. Daarnaast is onder andere Jonas Bokeloh actief in de Tour du Loir et Cher, rijdt Alan Banaszek het WK Baanwielrennen en ontbreken mannen als wereldkampioen Kristoffer Halvorsen en Yevgeniy Gidich op de startlijst.

**** flag-nl Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen – foto: Léon van Bon / Topcompetitie

De topfavoriet komt uit Nederland. In het deelnemersveld van aankomende zaterdag is Fabio Jakobsen een van de, zo niet dé, beste sprinter. De nationale beloftenkampioen wist dit seizoen al de Ster van Zwolle en een rit in de Tour de Normandie op zijn naam te schrijven. Het lopende seizoen is voor hem belangrijk, omdat hij komende winter mogelijk de overstap naar de profs maakt. Met een zege in deze Nation’s Cup-koers kan de 20-jarige coureur uit Heukelum laten zien dat hij klaar is voor een niveau hogerop.

*** flag-fr Jérémy Lecroq & flag-gb Christopher Lawless

Jérémy Lecroq – foto: Sirotti

De voornaamste concurrentie voor Nederland komt uit de hoek van Frankrijk. Zij brengen namelijk het 21-jarige sprinttalent Jérémy Lecroq aan de start. De sterke Fransman was al vroeg in het seizoen op dreef. Justin Jules voorkwam in de eerste rit van de Tour de Provence Lecroqs eerste profzege. Vorig weekend was hij bovendien derde in de Ronde van Vlaanderen U23 en donderdag eindigde hij als zesde in de door Arnaud Démare gewonnen GP de Denain. Jakobsen is gewaarschuwd.

Finding out this little fella had won today made me feel better after the disappointment of my race! #proveit 📷: @joycejason

Een bericht gedeeld door Chris Lawless (@chrislawless95) op

Groot-Brittannië produceert al een aantal jaren op rij een hele batterij aan goede talenten. Zo wist Luke Rowe deze koers in het verleden al twee keer te winnen, bijvoorbeeld. Veel van die talenten stromen door vanuit British Cycling of de opleidingsploeg van Sir Bradley Wiggins. Christopher Lawless zoekt zijn weg buiten de gebaande paden. De 21-jarige coureur rijdt namelijk voor Axeon-Hagens Berman, misschien wel de beste opleidingsploeg ter wereld. Lawless hikt tegen zijn eerste seizoenzege aan, waardoor de spurter zijn kans weleens kan pakken in Goes.

** flag-dk Michael Carbel Svendgaard, flag-ru Alexandr Kulikovskiy & flag-nl Bram Welten

Michael Carbel Svendgaard – foto: Stölting Service Group

Denemarken komt net als in 2015 en 2016 met een hele sterke selectie naar Zeeland. Michael Carbel Svendgaard was daar in beide gevallen bij en ook dit jaar is hij van de partij. De 22-jarige renner is na het fiasco van Cult Energy en Stölting Service Group weer prof af, maar heeft op dat niveau wel twee jaar ervaring opgedaan. Carbel Svendgaard werd in 2015 derde in de ZLM Roompot Tour en kent de Zeeuwse wegen dus goed. Blaast hij zijn profcarrière nieuw leven in?

 

Alexandr Kulikovskiy – foto: Sirotti

De Russische hoop is gevestigd op Alexandr Kulikovskiy. De 20-jarige coureur won tijdens het WK 2014 zilver bij de junioren, na Jonas Bokeloh en voor onze landgenoot Peter Lenderink. Kulikovskiys uitslagen zijn tot op heden wat grillig, maar hij liet in 2016 zien niet zomaar een eendagsvlieg te zijn. In de Trofeo Almar-Coppa dei Laghi – toen nog onderdeel van de UCI Nation’s Cup U23 – wist hij knap te winnen. Hoewel het deelnemersveld daar niet top was, liet hij jongens als Riccardo Minali, Piet Allegaert en Nans Peters toch maar mooi achter zich. Zij zijn nu alle drie prof.

#TB #qatar #bad #luck #45 #degrees

Een bericht gedeeld door bramwelten (@bram_welten) op

Nederland heeft op papier een van de sterkste ploegen, want ‘we’ kunnen naast Jakobsen ook rekenen op Bram Welten. Het neefje van Jean-Paul, Boy en Danny van Poppel ontwikkelt zich gestaag bij de opleidingsploeg van BMC. Twee jaar geleden liet hij met winst in Parijs-Roubaix voor junioren al zien dat hij een van de grotere talenten van Nederland is. Sprintersbenen zitten in de familie, want ook Welten is snel aan de meet. Dit jaar wist hij nog niet te winnen, maar dat deed hij vorig jaar als eerstejaarsbelofte wel. Een tweede troefkaart voor Nederland, dus.

* flag-no Anders Skaarseth, flag-dk Andreas Stokbro, flag-gb Jacob Hennessy & flag-de Leon Rohde

Anders Skaarseth – foto: Sirotti

Noorwegen staat net als Denemarken opnieuw met een sterke ploeg aan het vertrek in Zeeland. Ze missen dan weliswaar wereldkampioen Halvorsen, maar ze hebben met Rasmus Tiller, Ole Forfang en vooral Anders Skaarseth nog altijd drie sterke renners in hun selectie. Het enige probleem is dat Noorwegen het dus niet op een sprint aan moet laten komen. Tiller (derde in Gent-Wevelgem/Kattekoers U23) en Forfang (aanvalslustig in Nokere Koerse) hebben bewezen te kunnen anticiperen. Skaarseth kan in een groepje rap aankomen, maar moet dus ook het offensief kiezen.

One year ago I did this at the ZLM Tour, let’s try to do it again #readytorace

Een bericht gedeeld door Andreas Stokbro Nielsen (@stokbro) op

Andreas Stokbro hoeft dat niet te doen. De 20-jarige Deen is een goede sprinter. Vorig jaar won hij de laatste etappe van de ZLM Roompot Tour, die over vrijwel dezelfde wegen ging als de eendagskoers anno 2017. Stokbro liet via Instagram al weten zaterdag zijn kunstje van vorig jaar te willen herhalen. Voortekenen zijn er niet direct, al wist de snelle Deen twee weken geleden in eigen land zijn eerste seizoenszege te boeken in een nationale wedstrijd. De concurrentie was aldaar echter een stuk minder dan hier.

❤ gent wevelgem u23 victory

Een bericht gedeeld door Jacob Hennessy (@jakehennessy96) op

Een van de mogelijke ontdekkingen in het beloftencircuit in dit nog prille seizoen, is Jacob Hennessy. De 20-jarige Brit wist Gent-Wevelgem/Kattekoers U23 op zijn naam te schrijven. Hij sprong mee met de vroege vlucht, die daarna niet meer werd teruggezien door het peloton. De Brit is een relatief onbeschreven blad, want zijn prestatie in Gent-Wevelgem leerde ons eigenlijk niets. Toch moet men in Goes rekening houden met Hennessy, want hij beschikt over snelle benen. Tussen de profs werd hij dertiende in de door Daniel McLay gewonnen Trofeo Palma op Mallorca, aan het begin van dit seizoen.

launch Team Sunweb DEV #devoteamsunweb #wirsindteamsunweb #creatingmemories #keepchallenging

Een bericht gedeeld door Leon Rohde (@moccabaer_leon) op

Duitsland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om sprinters opleiden. Pascal Ackermann en Phil Bauhaus zijn daarvan de jongste vruchten. In het beloftencircuit beschikken ze ook over een snelle man, al gaat het te ver om Leon Rohde als een sprinter pur sang te bestempelen. De van origine baanrenner hoopt bij de opleidingsploeg van Sunweb de stap naar de profs te zetten. Wanneer Rohde erin slaagt om zijn goede vorm uit Le Triptyque des Monts et Chateaux te verzilveren in de ZLM Tour, dan zit er iets moois voor hem in.

Outsiders
Er staan slechts een paar sprinters van naam aan de start in Goes. Een verrassing ligt daarom op de loer, wanneer de spurtersploegen het peloton niet bij elkaar kunnen houden. Vooral België, Italië, Slovenië en Zwitserland zijn bij dat scenario gebaat. De Belgen rekenen in dat geval op Stan De Wulf, Charlie Arimont en de jonge Jasper Philipsen. Giovanni Lonardi en Alessio Brugna mogen namens de Italianen niet te veel ruimte krijgen. Lukas Rüegg moet het voor de Zwitsers doen, al kunnen jongens als Martin Schäppi en Stefan Bissegger ook een eind komen. Bij de Slovenen is het naast hun snelle man Gašper Katrašnik ook uitkijken naar Jaka Primožič en Žiga Jerman.

Jasper Philipsen – foto: Sirotti

Naast de eerder genoemde afwezigen, zijn ook de Australiërs opnieuw niet van de partij. Wit-Rusland heeft zich voor de derde opeenvolgende Nation’s Cup-koers afgemeld, waardoor we U23-Europees kampioen Aliaksandr Riabushenko eveneens niet in actie zien. Renners die in een massasprint in dit veld wél kunnen verrassen zijn Ian Garrison (Amerika), Konrad Geßner (Duitsland), Rui Oliveira, Cesar Martingil (beiden Portugal), Luke Mudgway (Nieuw-Zeeland) en Silver Maoma (Estland). Met Bob Olieslagers heeft Nederland overigens nóg een troefkaart om te spelen. De andere oranjehemden zijn Julius van den Berg, Dennis van der Horst en Patrick van der Duin.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabio Jakobsen
*** Jérémy Lecroq, Christopher Lawless
** Michael Carbel Svendgaard, Alexandr Kulikovskiy, Bram Welten
* Anders Skaarseth, Andreas Stokbro, Jacob Hennessy, Leon Rohde

Officiële website
Deelnemerslijst

Weer & tv
Er staat de renners rotweer te wachten in Zeeland. De zon laat zich af en toe tussen de regenbuien door zien. Warmer dan dertien graden Celsius is het zaterdag niet. Er staat windkracht vijf vanuit het noordwesten. Bovendien staat de wind gunstig om in de finale waaiers op te zetten. De grote vraag is of die pogingen standhouden op de twee plaatselijke rondjes in Goes. De koers is niet live op tv te volgen.

[poll id=”480″]

RIDE Magazine
1 Reacties
15-04-2017 08:39
Benieuwd of Jakobsen zijn goede vorm hier kan doortrekken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.