Voormalig U23-wereldkampioen Filippo Baroncini volgt Mathieu van der Poel op in Super 8 Classic
foto: Cor Vos
zaterdag 21 september 2024 om 17:38

Voormalig U23-wereldkampioen Filippo Baroncini volgt Mathieu van der Poel op in Super 8 Classic

Filippo Baroncini (UAE Emirates) heeft zijn eerste profzege geboekt. De 24-jarige Italiaan, die in 2021 wereldkampioen werd bij de beloften in Leuven, soleerde zaterdag in dezelfde regio naar de overwinning in de Super 8 Classic. Rick Pluimers reed naar de tweede plaats. Baroncini’s ploeggenoot Rui Oliveira sprintte naar een derde plaats.

De renners kregen in de Super 8 Classic een 197,6 kilometer lang parcours voorgeschoteld. Deze route was stevig gekruid door maar liefst zestien hellingen. Onder die hellingen ook tweemaal de welbekende, gevreesde Moskesstraat (500 meter kasseien aan 7,2%) en de Smeysberg (600 meter aan 7,9%). In de laatste twintig kilometer kwamen de coureurs geen obstakels meer tegen. De streep lag opnieuw in Haacht, waar wereldkampioen Mathieu van der Poel vorig jaar zijn eerste zege in de regenboogtrui boekte.

Van den Berg op pad met drie Belgen en een Noor
De vlucht van de dag bestond aanvankelijk uit vijf renners. Thuisrijders Loïc Vliegen (Bingoal WB), Kay De Bruyckere (Pauwels Sauzen-Bingoal), Lars Craps (Flanders-Baloise) reden weg met Anders Halland Johannessen (Uno-X Mobility) en een Nederlander: Julius van den Berg (dsm-firmenich PostNL). De vijf kregen nooit meer dan tweeënhalve minuut.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Richting de heuvelzone slonk de voorsprong van de koplopers. Dat verleidde Johan Jacobs (Movistar) tot een tegenaanval, maar hij belandde in de chasse patate en werd weer teruggepakt. Er volgde nadien een wat onrustige fase in het peloton, met meerdere demarrages. Natnael Tesfatsion (Lidl-Trek) wist uiteindelijk weg te komen, maar het lukte ook hem niet om het gat te dichten. We begonnen met de drie overgebleven vluchters – Vliegen en De Bruyckere waren al overboord gegaan – aan de laatste veertig kilometer.

Wellens trekt door op de Moskesstraat
Bij het opdraaien van de tweede keer Moskesstraat hadden de vluchters nog twintig seconden, bovenop waren ze zo goed als gegrepen. Dit had alles te maken met een versnelling van Tim Wellens. Alleen Johannessen bleef nog even voor de meute uitrijden, totdat Wellens na de top nog een keer ging. De Belg maakte als eerste de aansluiting, samen met Gil Gelders en Florian Vermeersch. Al snel keerde echter ook de rest van het (uitgedunde) peloton terug.

Er volgden meer uitvalspogingen. Een aanval van Sandy Dujardin leidde ertoe dat vier renners uiteindelijk loskwamen. Naast de aanstoker van TotalEnergies waren dat Rick Pluimers (Tudor), Filippo Baroncini (UAE Emirates) en Roger Adría (Red Bull-BORA-hansgrohe), die woensdag nog de GP de Wallonie won. Ze werkten goed samen, maar de voorsprong bleef beperkt. Een klein achtervolgend groepje hield hen constant in het zicht.

Baroncini solo
Vanuit deze groep wilden er dan ook renners oversteken. We zagen onder meer Mike Teunissen, Toms Skujins en Matteo Trentin springen, waarna ‘alles’ – het ging om in totaal zeventien renners – weer bij elkaar kwam. Sprinters als Biniam Girmay en Jasper Philipsen zaten hier niet meer. Baroncini was er nog wel altijd bij en koos op veertien kilometer van de streep het hazenpad. De 24-jarige Italiaan, die in 2021 wereldkampioen werd bij de beloften na een koers die ook over onder meer de Moskesstraat ging, pakte bijna een halve minuut.

Het duurde even voordat de achtervolging goed op gang kwam. Na een tijdje zagen we onder meer Rick Pluimers werken voor Matteo Trentin, maar Baroncini hield sterk stand. Al enkele kilometers voor de streep was het duidelijk dat hij zou winnen. Het is zijn eerste profzege. Pluimers reed diep in de finale nog weg uit de achtervolgende groep en wist zo tweede te worden. De sprint voor plek drie werd gewonnen door Rui Oliveira, die zo het feestje compleet maakte voor UAE Emirates.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.