Vrouwen rijden mogelijk tijdrit in Apeldoorn op Giro-parcours
dinsdag 10 november 2015 om 13:28

Vrouwen rijden mogelijk tijdrit in Apeldoorn op Giro-parcours

Op de dag dat de Giro d’Italia in Apeldoorn van start gaat, komen mogelijk ook de vrouwen in actie. De Nederlandse organisatie van de Giro-start in Gelderland bestudeert de mogelijkheid om een internationale tijdrit voor vrouwen te organiseren op het proloogparcours. Dat laten betrokkenen weten aan De Stentor.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Het plan om ook de vrouwen op vrijdag 6 mei te laten koersen komt uit de koker van Vera Koedooder. “De proloog van de Giro in Apeldoorn is zo’n mooie gelegenheid om het vrouwenwielrennen op de kaart te zetten”, zegt de in Apeldoorn woonachtige renster. Het zou moeten gaan om twintig tot dertig rensters die om de minuut worden weggeschoten en het volledige rondje van 9,8 kilometer afleggen over het toch al afgezette parcours.

Koedooder verwacht dat veel wereldtoppers graag naar Apeldoorn willen afreizen. “Ik ga zeker proberen hen warm te maken voor het idee”, belooft ze. “Als je een selecte groep toppers uitnodigt en ook nog wat ruimte laat voor Apeldoornse en Gelderse rensters- als Annemiek van Vleuten- in je startveld, heb je een mooi evenement. Rijden tussen de drommen toeschouwers- net voordat het spektakel van de Giro losbarst- zou héél bijzonder zijn.”

De Nederlandse organisatie laat weten het plan zeer serieus te nemen. “Dat we op deze termijn een toevoeging aan het programma nog overwegen, geeft dat aan”, meldt een woordvoerder in het artikel. Wel moet het plan nog intern besproken worden en is toestemming nodig van Giro-organisator RCS.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
10 november 2015 21:52
@řezník, scotty
Lol, omdat mensen het niet met het standpunt eens zijn 'begrijpen' ze het niet? Als die vrouwenproloog je niet boeit kijk je toch lekker niet. In zekere zin wordt die Giro je ook door de strot geduwd, zoals jullie dat noemen... immers, het grote publiek in Nederland volgt de Giro ook niet, behalve als er een paar miljoen wordt uitgetrokken om hem hierheen te halen. Dan kun je voor dat geld ook wel even het dameswielrennen in de schijnwerpers zetten, daar is de kans op Nederlands succes ook nog eens groter dan bij de heren.

Het argument 'als man ben ik geinteresseerd in mannensport' begrijp ik trouwens inderdaad niet. Ik heb afgelopen week naar damesturnen zitten kijken, daar kan ik me totaal niet mee identificeren maar ik vind het prachtig, en ook nog eens veel mooier dan mannenturnen, wat er vaak wat onbeholpen uitziet. Ben ik nu geen man ofzo?
10 november 2015 22:07
edit redactie: niet doen
10 november 2015 22:16
@tendam

Ik denk dat elke sport zijn eigen ontwikkeling heeft wat betreft het een mannensport is of vrouwensport of dat het gelijkwaardig aan elkaar is. Om wat voorbeelden te noemen: bij hockey, schaatsen en zwemmen zijn de mannen en vrouwen qua beleving voor mij gelijkwaardig, maar als je nu voetbal neemt, dan zit de vrouwentak bij lange na nog niet op het niveau van de mannen qua beleving. Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar tegelijkertijd is er natuurlijk wel een algemene tendens te zien over hoe de verschillende takken beleeft worden.

Terugkomend op het wielrennen het is gewoon nog overduidelijk dat vrouwenwielrennen qua belevingsniveau in het algemeen nog niet op het niveau van de mannen zit. De schoen wringt zich dus op het feit dat het mannenwielrennen misbruikt moet worden om ergens in de verre toekomst op hetzelfde niveau uit te laten komen. Ik ben niet van mening dat het zo moet en dat ze op eigen kracht daar moeten komen. Aan de andere kant helpt het natuurlijk wel het vrouwen wielrennen een zetje te geven, als ze daarbij dan ook meer televisietijd krijgen. Maar goed dan kan ook weer verkeerd uitpakken, omdat het dan als voorprogramma dient, wat misschien onrecht doet aan de volwaardigheid van het vrouwenwielrennen.
10 november 2015 22:22
@LG

Uit de statestieken bleek dat er weinig belangstelling voor was.
10 november 2015 23:32
@reznik ik krijg vooral het idee dat Wielerflits beleid voert op het aantal reacties. Ik ben anders wel benieuwd naar die statistieken die jij schijnbaar wel hebt ingezien...
11 november 2015 12:21
@reznik
Als er wat valt te winnen kijken de Nederlanders wel. Zie de wegrit van de vrouwen in Londen, volgens mij keken daar meer mensen naar dan naar de mannen. Het was ook nog eens een veel vermakelijker koers in epische omstandigheden. Qua belevenisniveau onder de wielervolgers op deze site is het inderdaad een ondergeschoven kindje, maar voor het grote publiek maakt het volgens mij weinig uit. Als Anna van der Breggen straks de vrouwenproloog in Apeldoorn wint staan ze net zo hard te juichen. Als de Giro Rosa live werd uitgezonden zouden daar net zoveel mensen naar kijken, daar ben ik van overtuigd.

@scotty
Jij hanteert de argumentatietrant van een neanderthaler. Als dat 'mannelijk' is, count me out ;)
11 november 2015 12:32
Zie ze daar staan, die mannen in het roze, daar moeten vrouwen vanaf blijven, is toch voor mietjes, wielrennen? Ongelooflijk hoe de vrouwen nog altijd gediscrimineerd worden omdat ze 2 a 3 km langzamer rijden, relatief gezien eigenlijk harder en zeg niet dat ze geen 200km aankunnen.
12 november 2015 11:48
@tendam

Ik denk dat jij er wat te makkelijk over denkt, want dat zou bij de Nederlandse vrouwen op het WK voetbal net zoveel mensen hebben gekeken als bij de mannen, dit was niet het geval. De Olympische spelen is een evenement op zichzelf waar grote waarde aan gehecht wordt. De Nederlanders juichen dan altijd voor de Nederlanders ongeacht de sport, zeker wanneer er een grote kans op een medaille is. In dat opzicht is het ook niet verwonderlijk dat de wegwedstrijd in 2012 bij de vrouwen beter werd bekeken dan bij de mannen. De kans op een medaille bij de vrouwen met Vos was zo groot, dat er ook meer aandacht aan voorafging. De Olympische spelen valt dan ook niet te vergelijken met een Giro Rosa. Geeft hoogstens indicatie, dat er een eventuele markt ervoor is. Belevingsniveau heeft deels ook met historie te maken. Het is gewoonweg ingepeperd dat de Tour en de Giro grote evenementen zijn, waar veel waarde aan een prestatie wordt gehecht. Om het even op mezelf te betrekken ik juich harder voor een 5e plaats van Gesink in de Giro, dan een overwinning van Anna van der Breggen in de Giro Rosa. Terwijl op de Olympische Spelen ik daar weer geen onderscheid in maak. Ik ben dan ook nog meer fan van wielrennen dan de gemiddelde Nederlander. Voor die mensen is het in hun beeldvorming al helemaal zo. Dus qua belevingsniveau heeft het vrouwenwielrennen nog een stap te maken en extra tv tijd zou daarbij helpen. Ik vind het gewoon dat zoiets op eigen kracht moet en daarbij niet misbruik moet worden gemaakt van de mannen tak.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.