Vuelta 2015: Landa wint koninginnenrit, Dumoulin verliest rood aan Aru
Foto: Sirotti
woensdag 2 september 2015 om 18:16

Vuelta 2015: Landa wint koninginnenrit, Dumoulin verliest rood aan Aru

Mikel Landa heeft in Andorra de koninginnenrit van de Vuelta a España gewonnen. De Spanjaard van Astana was in de loodzware elfde etappe de laatste overlevende van een grote kopgroep en hield knap stand op de slotklim. Tom Dumoulin kwam wederom goed voor de dag, maar kon niet voorkomen dat hij zijn rode leiderstrui verspeelde aan Fabio Aru. Hij staat nog wel keurig derde.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Dumoulin, die op de slotklim gevleugelde klimmers als Nairo Quintana en Alejandro Valverde achter zich liet, verspeelde uiteindelijk op de Alto Els Cortals d’Encamp ruim anderhalve minuut op Aru. Ook Joaquim Rodriguez glipt de Nederlander in het klassement voorbij.

Dramatische dag voor Froome
De rit over maar liefst zes zware cols beloofde voor spektakel te zorgen en die voorspelling kwam aanvankelijk ook uit. Al na drie kilometer kwam Chris Froome ten val, nota bene tijdens de beklimming van de Collada de Beixalis. Hoewel de schade leek mee te vallen, kostte het zijn ploeggenoten van Sky behoorlijk wat moeite om de Tourwinnaar terug te brengen in het peloton.

Romain Sicard en John Darwin Atapuma zaten toen al niet meer in de grote groep. De Fransman van Europcar en de Colombiaan van BMC waren de eerste aanvallers van de dag en kregen wat later het gezelschap van zeventien metgezellen. Daarbij geen Nederlanders, maar wel George Bennett van LottoNL-Jumbo.

Sicard virtueel in rode trui
Het uitgedunde peloton maakte zich niet druk en bleef een constant tempo rijden, zelfs toen Sicard even virtueel in de rode trui reed. Zo ontstond er een status quo tussen het peloton en de kopgroep die voort bleef duren op de Coll d’Ordino (eerste) en de Puerto de la Rabassa (eerste).

Zelfs op de Collada de Gallina van buitencategorie bleef het spektakel in eerste instantie uit, al was het strakke tempo van Astana te machtig voor Froome. Ook zijn ploeggenoot Nicolas Roche (vierde in de stand), eveneens ten val gekomen, moest lossen. Zij kwamen uiteindelijk op grote achterstand binnen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Dumoulin in problemen in afdaling
Dumoulin hield bergop keurig stand in de groep, maar liet zich verrassen in de afdaling door een aanval van Valverde en Rodriguez. Met name dankzij AG2R wist hij het onheil af te wenden en een achterstand van een minuutje dicht te rijden.

Door het gekrakeel onder de favorieten was de voorsprong van de laatste overblijvers van de kopgroep teruggelopen tot twee minuten. Van de vluchters probeerde Landa het alleen, terwijl zijn ploeggenoot Aru de boel bij de favorieten liet ontbranden. Hij kreeg Rodriguez met zich mee, maar ging wat later alleen verder.

Aru pakt rood, Dumoulin houdt schade beperkt
Dumoulin moest in eerste instantie passen en koos snel voor zijn eigen tempo. Daarmee hield hij de schade wonderwel binnen de perken en schudde hij zelfs Quintana en Valverde van zich af. Uiteindelijk finishte hij als negende, iets meer dan anderhalve minuut achter Aru en een kleine drie minuten achter de ritwinnaar.

Landa, die in de vorige etappes veel tijd verloor en daardoor een goed klassement verspeelde, liet zien zijn klimmersbenen weer teruggevonden te hebben. De Spanjaard verspeelde nauwelijks tijd op de slotklim en verwees Aru naar de tweede plaats in de rituitslag.

flag-es Vuelta a España (2.UWT)
Etappe 11: Andorra la Vella – Cortals d’Encamp (138 km)
1. flag-es Mikel Landa (Astana) op 4u34m54s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 1m22s
3. flag-us Ian Boswell (Sky) op 1m40s
4. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 1m57s
5. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 1m59s
6. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 2m10s
7. flag-es Mikel Nieve (Sky) z.t.
8. flag-co Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) op 2m59s
9. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) z.t.
10. flag-it Diego Rosa (Astana) op 3m2s

Klassement na de elfde etappe:
1. flag-it Fabio Aru (Astana) in 43u12m19s
2. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 27s
3. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 30s
4. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m28s
5. flag-co Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) op 1m29s
6. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 1m52s
7. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 1m54s
8. flag-es Mikel Nieve (Sky) op 1m58s
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m7s
10. flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) op 4m15s

RIDE Magazine
158 Reacties
02-09-2015 18:40
'Topprestatie van Tom , astana weer erg geloofwaardig'

:) !
02-09-2015 18:41
@koel
Hij heeft ook een achterstand van bijna 'n minuut moeten dichtrijden voor de finale begon, dat zal hem ook wel niet in de koude kleren gaan zitten. Als je ziet waar Pozzovivo finisht, die bij hem zat...
02-09-2015 18:41
@LL
De Tour van 2013 is toch meer dan twee jaar geleden? Technisch heeft hij dus gelijk.
02-09-2015 18:42
Zeer gunstig dat Tom nu derde staat. Astana en Katoesja - die leuke ploegen - moeten de koers vanaf nu echt controleren. Movistar op het vinkentouw met de onverslaanbare.

Mooi.
02-09-2015 18:42
@omhoog73

Aru bah, Tom top????
Aru had ik verwacht, zoals iedereen denk ik. Daarmee insinueer ik niets. Maar alle anderen nemen doping he? Ja toch he?
02-09-2015 18:43
Ben ik de enige die een borrelende maag (iets meer dus dan onderbuikgevoelens) krijgt van hardfietsende lichtblauwe en roodwitte tenues met russisch tintje en vervolgens ietwat teleurgesteld wegzappt???
02-09-2015 18:43
Wat een tik voor de enige echte spaanse ploeg Movistar............... Valverde en Quintana kwamen (dik) te kort ...... Dat belooft nog wat......
02-09-2015 18:44
Tom haalt hier het maximale uit. Nu weet hij dat hij de Vuelta kan winnen, want hij hoeft niet heel veel tijd bergop te verliezen van Aru ook niet in het komende drieluik. Reken maar dat hij er vol voor gaat!
02-09-2015 18:45
@LL
Wat zit je nou te zeuren? Torres wordt vandaag 13e!, met Quintana, maar voor Pozzo. Dat is een fantastische prestatie voor iemand die nauwelijks WT-koersen rijdt en nog ziek is geweest deze Vuelta.

Hij rijdt kortom zo sterk als ik had verwacht (zo niet nog sterker). En die rit gaat komen.

Cano inderdaad teleurstellend. Maar ook dat hoort erbij. Niet al je verwachtingen komen uit.

En natuurlijk is dit de beste klimprestatie van Purito, in een rit met meerdere cols. Ik bedoel ook sinds de Tour van 2013. Dat is toch al ruim 2 jaar? Ik heb hem in 2014 en dit jaar nog nimmer zo'n sterke klimprestatie zien neerzetten. En daar ben ik trots op.

Ik begrijp echt je irritatie niet.
02-09-2015 18:45
Ook vandaag weer FENOMENAAL, maar er komen nog een aantal van deze bergop aankomsten deze week al vóór de tijdrit. Maar hij doet het goed en eindigt vandaag ook "gewoon" voor quintana, valverde en froome. Dus ik heb hoop op een top 5 en misschien wel top 3. Maar hij heeft nog nooit 3 weken een klassement gereden, maar we gaan no mooie dagen te gemoed.
02-09-2015 18:45
@tendam,
Dumoulin heeft niks gedaan in die achtervolging. Heel slim, dat wel.
02-09-2015 18:46
@tendam - 2 september 2015 om 18:41
Dat klopt, daarom zou een mannetje van de ploeg erbij geen overbodige luxe zijn, maar dat zit er blijkbaar niet in.
02-09-2015 18:47
Gewoon even afwachten mensen, er komen nog een paar etappes waarin Rodriquez weer tijd terug zou kunnen pakken en hij doet gewoon mee voor de eindzege. Ik snap best dat onze Purito daar heel enthousiast over is. En het is juist prettig dat hij rekening houdt met renners die zouden kunnen verrassen. Renners als Barbero en Goncalves zouden ook een Alaphilippe-achtige ontwikkelingen kunnen doormaken of niet?
02-09-2015 18:49
Misschien vond ik dat nog wel indrukwekkender dan de klim van Dumoulin: hoe rustig hij bleef op dat vlakke stuk en anderen het werk liet doen.
02-09-2015 18:50
Quote:
@LL
Wat zit je nou te zeuren?

Ik begrijp echt je irritatie niet.


Haha ik ben helemaal niet geïrriteerd, maar het zou je sieren niet zo vast te houden en renners die je stuk voor stuk fenomenaal en geweldig noemt, ze "zeker" een rit ziet winnen, en die iedereen in zijn spelletjes moet nemen (die win ik trouwens sowieso niet deze Vuelta :) ). Ze laten namelijk totaal niet zien wat je constant over ze zegt, en ik overdrijf niet als ik dat zeg toch? Barbero ook, zou één van de rapste mannen in dit peloton zijn...

Je weet gewoon vreselijk veel van wielrennen af, en ik zou het zo leuk vinden als je dat meer laat zien dan bijna alleen maar over Purito te spreken en namen te noemen van weinig presterende renners om ze de hemel in te prijzen.

(slecht Nederlands, maar you get the point)

Wat betreft Purito: ok, got it. Dacht zelf in wielerjaren, maar dit is dan sinds de Tour een van de betere prestaties. Hoewel, als je je eigen knecht maar net kan volgen vind ik dat nou ook niet super indrukwekkend, toch?
02-09-2015 18:50
@LL
En wat betreft Landa. Hij verliest op Aru slechts 30 seconden. En houdt gelijke tred met Purito en Moreno op de slotklim. Een straffe prestatie.

Met deze benen is het Landa die op de plek van Aru staat. Dus eigenlijk is mijn uitspraak van het podium halen juist ;)
02-09-2015 18:52
Dat is gewoon the Giant Way anderen het werk laten doen.
02-09-2015 18:52
Nog 3 aankomsten bergop. Als TD max 4 minuten verliest is het zeker podium.
02-09-2015 18:53
Fantastisch weer van Tom, mist ook een echte ploeg om hem heen. Die Chaves had vandaag ook wel wat meer mogen rijden voor zijn eigen klassement.
02-09-2015 18:54
Dumoulin weer erg sterk gereden. Wat een talent. Ik verwacht wel dat hij het eindpodium uiteindelijk niet gaat halen.

Mijn verhaal over combi Tour-Vuelta is nu helemaal aan het uitkomen. De volgorde van afvalling van de Tourtoppers klopt zelfs met de (omgekeerde) rangorde die ik voor ze koos achter de ene ster die ze van me kregen: Nibali, Froome, Quintana en dan Valverde.

Aru de sterkste, zoals verwacht. Er komen nog genoeg bergen waarop hij zijn voorsprong kan uitbouwen.
02-09-2015 18:56
Mensen die zeuren over Aru en Landa, wat hypocriet zeg. De prestaties van Dumoulin zijn eerder gek te noemen dan die van hen. Hiermee zeg ik trouwens zeker niet dat Dumoulin niet schoon rijdt, integendeel. Maar er wordt wel heel erg met twee maten gemeten.
02-09-2015 18:57
Tom doet me een beetje denken aan de eerste keer dat Gesink in de Vuelta voor het podium mee deed. Prachtige prestatie van Tom en Astana is wel echt heel sterk als die met Land als meesterknecht gaan rijden zie ik niemand daar overheen gaan bergop.
02-09-2015 18:57
Quote:
Barbero ook, zou één van de rapste mannen in dit peloton zijn…


Heb ik dat gezegd? Ik verwachtte zeker een ritzege, maar 'een van de rapste mannen in het peloton'?

Quote:
en ik zou het zo leuk vinden als je dat meer laat zien dan bijna alleen maar over Purito te spreken en namen te noemen van weinig presterende renners om ze de hemel in te prijzen.


Maar ik interesseer me in Purito. Of het Zuid-Amerikaanse wielrennen. Of koersgerelateerde zaken (dingen die in de koers zelf gebeuren). Maar ik interesseer me ook in heel veel onderwerpen niet/voel niet de behoefte te reageren op heel wat zaken. Bijvoorbeeld zaken rondom Lotto-Jumbo, of andere dingen. En van sommige dingen heb ik ook geen verstand. Nou, daar hoef ik dan niet op te reageren. In tegenstelling tot andere leden ;)

Quote:
Hoewel, als je je eigen knecht maar net kan volgen vind ik dat nou ook niet super indrukwekkend, toch?


Ik draai het liever om. Hij pakt een minuut op een frisse Chaves in topvorm. En op mannen als Quintana en Valverde. Moreno had gewoon een superdag. En als Moreno een superdag heeft, dan tikt hij de wereldtop aan. Dat kan toch?
02-09-2015 18:59
@drikkes - 2 september 2015 om 18:52
Die opmerking had je zeker een paar jaar geleden al getikt maar vergeten te posten...?
02-09-2015 18:59
Ik ben heel erg benieuwd of Tom nog een stel van die steile krengen van aankomsten zal kunnen behappen zoals in etappe 9, puur fysiek dan, want zijn geest lijkt me onbreekbaar deze Vuelta. De vlakkere ritten moet Giant Tom echt erdoor gaan loodsen om hem maximaal te sparen. Koen (o.a.), ik reken op je ! Tom zelf moet absoluut geen diensten meer verlenen aan teamgenoten, c.q. John. De TT wordt super caliente !

P.S. Als Tom niet het podium zou halen van deze Vuelta, zou dat tragisch zijn want met 3 weken Vuelta in de benen als AK man, wordt WK succes twijfelachtig at best.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.