Vuelta 2015: LottoNL-Jumbo met zes Nederlanders
LottoNL-Jumbo heeft haar negen renners voor de Vuelta a España op papier. Zes Nederlanders reizen naar Zuid-Spanje af voor de start. Mike Teunissen, Timo Roosen en Tom Van Asbroeck maken hun debuut in een grote ronde.
Door een aanrijding is Laurens ten Dam, de beoogde kopman voor de Nederlandse ploeg, niet inzetbaar. Daarom gaat de ploeg zonder klassementsman naar Puerto Banús, waar zaterdag gestart wordt met een ploegentijdrit. “Wat niet wegneemt dat er nog voldoende uitdagingen overblijven”, aldus ploegleider Merijn Zeeman.
“We gaan binnen onze mogelijkheden op zoek naar kansen”, vervolgt Zeeman. Hij is, samen met Erik Dekker, de ploegleider van dienst. “Op de dagen dat de klassementsmannen aan zet zijn, wordt het voor ons lastig, maar met bijvoorbeeld Tom Van Asbroeck hebben we iemand waar we in een sprintetappe als ploeg voor kunnen werken. Ook gaan we de aanval zoeken in jacht op succes. Alle negen renners krijgen de mogelijkheid om kansen voor zichzelf af te dwingen.”
De geel-zwarte formatie neemt drie debutanten mee. “Het wordt een belangrijk moment in de carrières van Tom, Timo en Mike. We verwachten in de toekomst veel van hen en in het kader van talentontwikkeling is dit een prachtige kans voor hen om sterker en beter te worden”, besluit Zeeman.
Selectie LottoNL-Jumbo voor de Vuelta a España 2015
George Bennett
Martijn Keizer
Bert Jan Lindeman
Timo Roosen
Mike Teunissen
Maarten Tjallingii
Tom Van Asbroeck
Dennis van Winden
Maarten Wynants
Als deze renners dat allemaal niet zijn, dan is de helft van het WT-peloton niet WT-waardig. En dat tweede is natuurlijk feitelijk onjuist.
Je ziet dat veel ploegen minstens één, twee of drie speerpunten hebben (of ze zijn pro-conti). Met WT-waardig bedoel ik; potentieel etappe winnaar. En inderdaad, 60-70% rijdt mee als ondersteuning. Prima, maar niet alle 9.
Feitelijk onjuist? Met 6 niet echt aansprekende overwinningen dit jaar vind ik het allemaal vrij summier.
Waarom, echt, waarom zou je Tjalingii of Wynants hier moeten laten rijden om zich te bewijzen? Zijn 25 rondes niet genoeg om te stellen dat steile klimmen niks voor hen is?
Kijk, als je alles in het meest minimale perspectief wil plaatsen, al tevreden bent met renners die naar behoren of verwachting presteren, dan houdt de discussie wel op. In die zin, dat er geen reden is om het eens te worden.
Wat lees jij trouwens over de 6de plaats van Gesink, als ik het over subliem heb?
Je ziet dat veel ploegen minstens één, twee of drie speerpunten hebben
LottoNL heeft er twee: Van Asbroeck voor de sprints; de rest van de ploeg mag aanvallen.
.
Met WT-waardig bedoel ik; potentieel etappe winnaar.
Dat is wel een heel beperkte interpretatie.
.
Met 6 niet echt aansprekende overwinningen dit jaar vind ik het allemaal vrij summier.
Dat wisten we voor het seizoen, de pech in het begin van het jaar deed ook nog eens een duit in het zakje. Maar nogmaals, als je vooral redeneert vanuit ontkenning en boosheid, dan ga je alleen maar nog meer teleurgesteld raken.
Waarom, echt, waarom zou je Tjalingii of Wynants hier moeten laten rijden om zich te bewijzen? Zijn 25 rondes niet genoeg om te stellen dat steile klimmen niks voor hen is?
Jij wilt de Vuelta reduceren tot alleen maar steile klimmen? Ik had Tjallingii en Wynants niet direct voor het eindklassement in gedachten. Zij zelf ook niet, vermoed ik.
LottoNL heeft er twee: Van Asbroeck voor de sprints; de rest van de ploeg mag aanvallen.
Valt me nog mee dat je uitrijden niet als speerpunt beschouwd.
Dat is wel een heel beperkte interpretatie.
Dat ligt maar net aan je persoonlijke interpretatie.
Dat wisten we voor het seizoen, de pech in het begin van het jaar deed ook nog eens een duit in het zakje. Maar nogmaals, als je vooral redeneert vanuit ontkenning en boosheid, dan ga je alleen maar nog meer teleurgesteld raken.
Ik ben niet boos, ik hou alleen niet van die alles dood relativerende reacties hier, die elk kritiekpuntje op TLJ proberen te smoren, puur op basis van een extreem laag verwachtingspatroon.
Jij wilt de Vuelta reduceren tot alleen maar steile klimmen? Ik had Tjallingii en Wynants niet direct voor het eindklassement in gedachten. Zij zelf ook niet, vermoed ik.
Samenvattend:
- een wielrenner is alleen WT-waardig als hij een etappe kan winnen in een grote ronde
- LottoNL komt met anderhalve man en een paardekop aan de start
- Tjallingii en Wynants zijn slechts kasseienvreters die niets te zoeken hebben in de Vuelta, die louter uit steile klimmen bestaat
- LottoNL stelt weliswaar drie debutanten op met het oog op hun toekomst, maar je hebt toch kritiek op het korte termijn beleid
Het is je goed recht om afkeer te hebben van 'alles dood relativerende reacties, die elk kritiekpuntje op TLJ proberen te smoren'. Maar misschien moet je toch eens rekening houden met de mogelijkheid dat dit geen reacties zijn op kritiek, maar op onzin. Zoals jij die uitkraamt. TLJ is niet meer het Rabobank van 5 jaar geleden, zelfs niet meer het Belkin van 2 jaar geleden. Dat heeft niets met doodrelativeren te maken, maar alles met accepteren van hoe het nu eenmaal is.
Helemaal eens met jouw laatste quote. Sommigen willen maar de realiteit niet inzien en klagen steen en been over TLJ. Ik vraag me af op grond waarvan eigenlijk. De redenen voor het minder presteren zijn bij iedere serieuze wielervolger bekend en toch blijven ze maar drammen en beroepen zich erop dat ze kritisch zijn. Het is dan ook nog eens zo dat je het wielrennen gratis kunt volgen, en ze hoeven de renners niet te betalen, nou ja waar hebben we het dan over. Als je nou voetbalsupporter was die een dure seizoenkaart hebt gekocht en je ploeg week na week niet naar behoren presteert, dan heb je tenminste nog een reden tot klagen. Voor het wielrennen zou ik de kritikasters aanraden eens te gaan genieten van het wielrennen wat ze voorgeschoteld krijgen en te grote ego,s te laten varen.
Met alle respect, maar jouw stelling dat je geen kritiek mag leveren omdat je het wielrennen ‘gratis’ krijgt is pure flauwekul. Dus jij verwacht dat ik ook eindeloos moet genieten van alle bagger die ik op TV ‘gratis’ uitgestort krijg? Mart Smeets dien ik ook te pruimen? En wat is ‘gratis’? Mijn vrouw doet wel eens boodschappen bij de Jumbo, betaalt ons gezin wel degelijk mee aan het salaris van de heren. Voor niks gaat de zon op heb ik weleens gehoord.
Quote:
Het is je goed recht om afkeer te hebben van ‘alles dood relativerende reacties, die elk kritiekpuntje op TLJ proberen te smoren’. Maar misschien moet je toch eens rekening houden met de mogelijkheid dat dit geen reacties zijn op kritiek, maar op onzin. Zoals jij die uitkraamt. TLJ is niet meer het Rabobank van 5 jaar geleden, zelfs niet meer het Belkin van 2 jaar geleden. Dat heeft niets met doodrelativeren te maken, maar alles met accepteren van hoe het nu eenmaal is.
Chapeau! :
schitterend weerwoord en interpretatie van de realiteit
Mooi, wijs en levensbeschouwelijk verwoord. Zo bezien is het volgen TLJ een soort metafoor voor het omgaan met voor-en tegenspoed in het leven.
Ok, het is wat duidelijker: het gaat erom dat bepaalde mensen alleen maar kritiek leveren omdat hun verwachtingspatroon niet wordt bevredigd. Dat ben ik met je eens. Maar zoals ik de keuze heb om geen tv te kijken en Smeets te ontwijken hebben andere mensen ook de keus om het wielrennen niet te volgen. Ik vond alleen het argument ‘gratis’ niet erg sterk. Als je je, waar dan ook, hoe dan ook, toont aan wat voor publiek dan ook heb je kans dat mensen iets van je gaan vinden. Hoe verder je komt als topsporter hoe meer mensen een mening over je hebben, positief of negatief. Acceptatie daarvan, hoe lastig soms ook, is onderdeel van dat topsportbestaan.
Misschien chargeerde ik wat door mijn stelling dat wielrennen gratis is en je dus geen kritiek mag hebben. Maar als je even buiten alle vaste denkpatronen denkt kun je stellen dat een wielrenner aan ons als publiek juridisch geen enkele verplichting heeft om iets te presteren. Wij als publiek hebben daarentegen ook geen enkele juridische grond om prestaties van de renners te eisen. Dus in die zin kun je zeggen, het is gratis en als het je niet aanstaat wat ze presteren dan ga je niet lopen zeuren maar ga je wat anders doen. Natuurlijk is dat een heel droge theoretische stelling die in de praktijk niet opgaat. Want als iedereen dan het wielrennen de rug zou toekeren omdat ze vinden dat de renners geen spektakel bieden en de renners denken dat ze niets aan het publiek verplicht zijn en flauw hun rondjes rijden zonder panache en spektakel dan zal het wielrennen ook niet overleven. Renners vinden het prachtig als ze bejubelt worden door het publiek, maar ik ben het met je eens dat ze tot op zekere hoogte wel moeten kunnen omgaan met wat er onder de mensen leeft en dus ook moeten dealen met mensen die hun teleurstelling uitspreken over uitblijven van prestaties. Dat hoort inderdaad bij de status van een topsporter. Maar ik blijf er wel bij dat veel kritiek niet gerechtvaardigd is omdat die voornamelijk uitgaat van frustratie over niet uitgekomen verwachtingen en dat voorbij gegaan wordt aan de omstandigheden waarom niet optimaal gepresteerd wordt.
@Rennerske
Als je er goed over nadenkt is wielrennen inderdaad de metafoor voor het leven van de gewone man. De harde werker wordt vaak niet beloond. Tegenslagen heb je vaker dan gelukjes, maar boven alles blijft de drive om toch door te gaan omdat je van wielrennen en ook van het leven houdt.
– LottoNL stelt weliswaar drie debutanten op met het oog op hun toekomst, maar je hebt toch kritiek op het korte termijn beleid
Je wilt zeggen dat als Ten Dam niet was aangereden en Gesink een normaal jaar had gedraaid ze ook drie debutanten op zouden stellen? Ze kunnen niet anders, me dunkt.
Maar misschien moet je toch eens rekening houden met de mogelijkheid dat dit geen reacties zijn op kritiek, maar op onzin. Zoals jij die uitkraamt. TLJ is niet meer het Rabobank van 5 jaar geleden, zelfs niet meer het Belkin van 2 jaar geleden. Dat heeft niets met doodrelativeren te maken, maar alles met accepteren van hoe het nu eenmaal is.
Je kan je wel steeds beroepen op het feit dat het nu eenmaal is zoals het is, maar volgens mij gaat het daar nu om in deze discussie.
Nogmaals; Met het budget van TLJ kan je een miljoen scenario's bedenken. Ze gaan echter all-in bij de TdF, resulterend in een wat mij betreft matig rendement. Logisch, want de grote ploegen gaan ook all in. Vervolgens gaan alle ploegen met hun overige speelgeld nog even langs de Vueltatafel, bij TLJ moeten we echter constateren dat het geld nu wel echt op is. Ik vraag me af of dat wenselijk is, en of je als Team daar tevreden over moet zijn. Dat je het vervolgens verpakt als een leerschool, Tjalingii, Wynants en Van Winden afstoft om voor etappewinste te laten rijden; dan noem ik dat een zwaktebod.
Neem een voorbeeld aan Giant Alpecin; Het budget ligt niet veel hoger, maar daar rijden wel veel renners die stuk voor stuk een etappe kunnen afmaken. Die spelen in op hun mogelijkheden. Enkele klasbakken en daarom heen renners laten groeien. Maar zij stellen nooit een team op zonder mogelijkheden.
@alsjewint, melancholisch betoog, zoveel tegeltjeswijsheid kan ik bijna niet aan. Dit heeft helemaal niks met frustatie, niet kunnen genieten of te hoge verwachtingen te maken. Ik constateer alleen een heel zwak team, die wat mij betreft is ontstaan door foute keuzes, slecht beleid en het verkopen van onzin. Je voegt dan ook wat mij betreft niks toe met je gezever. Bovendien ben ik blij dat er mensen zijn die niet alles maar accepteren zoals ze zijn en wel voor het hoogst haalbare gaan, zoals topsporters.
Misschien is mijn betoog inderdaad wat tegeltjes wijsheid, maar zeker voor wie de essentie wil begrijpen geen gezever. Waarschijnlijk ben jij een stuk jonger dan mij en kijk je er daarom nog wat anders tegen. Dat vind ik begrijpelijk als ik kijk hoe ik zelf in mijn jongere jaren tegen bepaalde zaken aankeek. Ik ben het met je eens dat je ook met een beperkt budget verschillende keuzes kan maken. Of die keuze goed uitpakt kun je pas achteraf oordelen. Soms heb je pech waardoor de uitkomst van je keuze tegen valt en soms maak je verkeerde keuzes. Bijv. Het aantrekken van Van Asbroeck vond ik een top transfer. Achteraf moet je vaststellen dat die jongen nog niet heeft kunnen brengen wat hij in zich heeft door valpartijen en aanpassingsperikelen. De Weert leek mij ook een goede transfer als knecht die een berg overkomt. Nu blijkt dat hij het niet meer op kan brengen en helemaal stopt. Beide zijn dus tegenvallers, maar ik vind niet dat je dat de ploeg kan verwijten. Dat is een kwestie van accepteren dat het tegenvalt. Goos is een goede renner maar de blessure sleept zo lang aan dat je hem het hele seizoen niet ziet in koers, brute pech. Ten Dam zou mogelijk een leuk klassement kunnen rijden in de Vuelta, maar ja dan wordt je van de sokken gereden. Kun je dat soort zaken allemaal de ploeg verwijten? Alle goede renners in de Tour opstellen heeft volgens jou een matig rendement opgeleverd. Ja achteraf kun je dat stellen maar Kelderman en ten Dam gaan op hun plaat, Kruijswijk komt er pas de laatste week doorheen, zodat alleen Gesink goed presteert. Kun je dat de ploeg verwijten? Trouwens vanuit sponsor optiek was de Tour een groot succes. Zo kan ik nog wel even doorgaan met allerlei dingen bij TLJ die sommige mensen niet naar de zin zijn, maar waar de ploeg vaak weinig aan kan veranderen gegeven de beperkte middelen. Daar gaat het mij in essentie om. Er mag best kritiek zijn, maar blijf realistisch zou ik tegen veel mensen willen zeggen. Nu wordt al voordat er een meter in de Vuelta gereden is, gezegd dat he niks wordt. Ik wacht even tot na de Vuelta met het oordelen over de Vuelta. Dit team gaat met een heel andere insteek de Vuelta in. Misschien wordg het niks misschien gaan we wel heel leuke dingen zien.
Neem een voorbeeld aan Giant Alpecin; Het budget ligt niet veel hoger, maar daar rijden wel veel renners die stuk voor stuk een etappe kunnen afmaken. Die spelen in op hun mogelijkheden. Enkele klasbakken en daarom heen renners laten groeien. Maar zij stellen nooit een team op zonder mogelijkheden.
.
Kijk het team van Giant in de Giro nog even na. Of de ploeg van Giant in de Eneco Tour, toch ook belangrijk voor hun sponsor. Wat dat betreft is de overeenkomst tussen Giant en LottoNL misschien wel groter dan je denkt.
Hoewel, maak eens een eenvoudig statistiekje van de hoogste finishposities van de WT-ploegen in de WT-koersen en dan zie je dat 6 logische ploegen er aan de bovenkant bovenuit steken, er een grote middenmoot is van 10 ploegen met TLJ halverwege en dat Giant helemaal eenzaam onderaan bungelt, ondanks de gewonnen monumenten. Dat laatste komt niet omdat ze, zoals jij meent, nooit een team opstellen zonder mogelijkheden.
zoveel tegeltjeswijsheid kan ik bijna niet aan
Wat kun je wel aan? Tegeltjes vatten vaak heel kernachtig en treffend de werkelijkheid samen, niks meer en niks minder.
Je voegt dan ook wat mij betreft niks toe met je gezever. Bovendien ben ik blij dat er mensen zijn die niet alles maar accepteren zoals ze zijn en wel voor het hoogst haalbare gaan, zoals topsporters.
?
Het enige echte inhoudelijke punt wat je maakt, is dat je vindt dat Kruijswijk niet in de Tour maar in de Giro had moeten starten, met een enorm 'zie je nu wel' gehalte. Tja, dat heeft toch vooral te maken met jouw persoonlijke voorkeur en met jouw onjuiste inschatting van het relatief belang van de Tour. Het is niet, zoals jij doet voorkomen, de uitkomst van een eenvoudige rekensom waarvan jij vindt dat je hem helemaal goed hebt en de ploeg en de renner samen helemaal fout. Ook met de kennis van nu hadden ze vooraf dezelfde rekensom gemaakt, daar ben ik van overtuigd.
Zoals je zelf aangeeft, speelt het opnieuw omvallen van Ten Dam en het bijzondere seizoen van Gesink een rol. Maar minder groot dan je denkt, zoals voor het seizoen al werd erkend. Met Ten Dam had de ploeg allicht met 2 in plaats van 3 debutanten gestart, want met uitzondering van Roosen had de ploeg en dan echt niet anders uitgezien.
Dank aan allen voor dit geweldige leesvermaak.