Vuelta 2015: Tijden ploegentijdrit tellen niet mee in klassement
vrijdag 21 augustus 2015 om 12:33

Vuelta 2015: Tijden ploegentijdrit tellen niet mee in klassement

De controverse rondom het parcours van de ploegentijdrit, heeft ertoe geleid dat de tijden van de ritten niet zullen meetellen in het algemene, individuele klassement. De tijden zullen alleen een impact hebben op het ploegenklassement, zo liet de organisatie weten.

Verontwaardiging alom toen de renners eerder deze week neerstreken in Puerto Banús, om het parcours van de ploegentijdrit te verkennen. Onverharde wegen, houten bruggetjes en een plastic pad over het strand, het is bepaald niet de meest veilige omgeving voor een ploegentijdrit. Renners uitten hun onvrede en een koortsig overleg tussen de ploegen, de UCI en de organisatie begon.

“Na ontvangst van de zorgen van de ploegen en de rijders en een inspectie van het parcours met de technisch directeur van de koers, heeft de koersleiding besloten dat de etappe op de geplande route zal plaatsvinden”, aldus een verklaring van de organisatie. “De tijden zullen tellen voor het ploegenklassement en niet voor het individuele klassement.”

Overigens zal er wel een rode trui uitgedeeld worden aan de man die als eerste over de streep komt bij de winnende ploeg. Dus wie op zoek is naar een tijdelijke eer, zal alsnog risico moeten nemen.

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
21 augustus 2015 14:02
Op zich een aanfluiting, maar ik wil het wel zien. Het zoveelste bizarre stukje wielergeschiedenis in de maak.
21 augustus 2015 14:06
Etixx dan voor de dagzege? Een paar Roubaix-types zonder klassement te verliezen? en anders een uitgelezen kans voor LottoNL op een dagsucces... Een etappewinst is een etappewint als je pas 1 WT-zege hebt (worden er wel WT-punten uitgedeelt(niet dat het uitmaakt)?).
21 augustus 2015 14:13
xistnc, mooi stukje wieler-romantiek.
21 augustus 2015 14:18
De Vuelta schiet zichzelf in de voet met deze situatie. Ze hebben em zelf gecreëerd door nergens van tevoren aan te geven dat er zand zou liggen. Als je het roadbook leest wordt je voorgespiegeld dat je 7 kilometer rechtdoor over de boulevard/promenade langs het strand moet. Als ik een ploeg was ik het ook niet gaan verkennen, want er lijkt niks ergs aan. Plus dat je pas had kunnen zien wat de organisatie hier precies van plan was zodra ze de dranghekken hebben neergezet.

In de Tour met die Kasseien of de Passage du Gois of de Giro met die onverharde berg was er wel gemopper, maar er was geen discussie, want het was een half jaar van tevoren bekend. Dan heb je je er maar op in te stellen.

Als de Vuelta organisatie een half jaar van tevoren had aangegeven dat er zand zal liggen dan is het gewoon duidelijk en dan is er niets aan de hand. Het plan was afgeschoten, want een TTT over zand is gewoon absurd, maar dan was er wel duidelijkheid en dan had je of een andere, goede TTT gehad of de Renners hadden geen excuus gehad, want het was bekend.
21 augustus 2015 14:27
Dat wordt wel heel saai morgen...

Wat gebeurd er dan met de rode trui als de #1 van ttt in dezelfde tijd als de #1 van rit 2 finisht?
21 augustus 2015 14:28
@Contadornr.1:

Komaan, kijk in het topic van gisteren naar de eerste foto van Roche en je ziet dat dit niet "een halve centimeter zand" is. Je kunt daar gewoon een zandkasteel bouwen... Wacht ik zie hier ineens wel iets in. De ploeg met het mooiste kasteel wint.

Belachelijk van de organisatie en UCI. Terecht protest van de renners en een dwaze oplossing. Nu ja, in het voetbal spelen zo ook wel eens vriendschappelijk ;)
21 augustus 2015 14:31
@ivo
Bonificatieseconden.
21 augustus 2015 14:39
Verwende renners plus een veiligheidsfobie. Karakteriserend voor de tijdsgeest.
Vroeger was het echt allemaal een stuk leuker. Niet zeuren, maar rijden.
21 augustus 2015 14:44
GCN heeft het parcours bekeken en ik denk echt dat hier niet goed over nagedacht is.

https://www.youtube.com/watch?v=YpqaBOJNejI&feature=youtu.be

Ik moet wel zeggen, het uitzicht is magnifiek
21 augustus 2015 14:44
Heb ik net vd Poel opgenomen in mijn scorito-team.
21 augustus 2015 15:10
Even de eindtijd van het zweeler spel van de ploegentijdrit omhoog gooien!!!
21 augustus 2015 15:51
Ik blijf erbij dat je niet kan beoordelen of het onacceptabel is of niet op basis van een paar foto's. Of de renners mogen een flinke dosis peper in hun reet krijgen of het parcours is zó onbegaanbaar dat het onverantwoord is.
Maar op basis van een paar foto's kun je dat zelf niet beoordelen. Desondanks kan dit natuurlijk niet, en al helemaal niet in een grote ronde. Hoe diep kun je door de grond zakken!?
21 augustus 2015 16:00
Rij dan helemaal niet.
21 augustus 2015 16:05
Een ploegentijdrit van 7km is net zo belachelijk. Vorig jaar won movistar met behulp van motoren, puur vlagvertoon.
21 augustus 2015 16:07
@schipperaar
Ik moet nu nog zien hoe de cameramotoren door die zandbak gaan komen, op zich is dat wel een goede graadmeter van de moeilijkheid en het evt gelijk van de organisatie of de renners...
21 augustus 2015 16:31
@west
je kunt fietsen en motoren niet met elkaar vergelijken.
21 augustus 2015 16:35
@Benen
Nee, maar als een motor daar in de problemen komt, dan kun je wel definitief zeggen dat het een belachelijk idee was van de organisatie.
21 augustus 2015 16:56
@rahmins
Mooi filmpje. Beetje makkelijk, nu het spel al op de wagen is, maar okee.

En maar links rijden, die mafkees :p
21 augustus 2015 17:14
Dank voor het filmpje, Rahimns.

Zootje idioten daar in Spanje. Gezwicht voor het geld van Marbella.
21 augustus 2015 17:16
@ West > Die onverharde afdaling in de giro hadden ze er toch, zeer tegen de zin van de lokale vrijwillige 'nettenspanners' 1 of 2 dagen vantevoren uitgehaald hoor. Hoe heette die berg ook alweer?
21 augustus 2015 18:53
Was trouwens ook benieuwd hoe ze er bij TLJ over dachten. Dus maar is geprobeerd om er daar via de whatsapp achter te komen en ik kreeg inderdaad antwoord vanuit de ploeg:

Parcours is echt niet geschikt voor een ploegentijdrit. Smalle wegen en de verschillende ondergronden maken het met hoge snelheid verraderlijk. Toch zien ze het ook als een kans en gaat ze er serieus naar toewerken. We hebben behendige en sterke renners voor dit werk.
21 augustus 2015 19:27
Als ze het echt leuk willen maken, waarom niet met een waterfiets, kan Maarten ook weer lekker zeveren over het nieuwe wielrennen.
21 augustus 2015 19:51
Blijkbaar geen nazicht op de wegen door de bevoegde verantwoordelijken.
Zie je al een internationale voetbalmatch of tennismatch op een patattenveld, slecht veld ja maar dit, nooit gezien? Vooraleer iemand de renners wil controleren zorg dan dat je zelf je werk gedaan hebt, foei alle organisaties die warm blazen.
21 augustus 2015 20:04
@RV: Monte Crostis.
21 augustus 2015 22:06
Wat een aanfluiting. Schrap dan heel die eerste dag. Zo heel moeilijk moet het toch ook niet zijn om nog even 7 andere kilometertjes uit te zoeken als je een welwillende burgervader hebt?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.