Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 11
De elfde etappe is zonder twijfel de koninginnenrit van deze Vuelta a España. De ronde trekt daarvoor de landsgrenzen over naar het bergstaatje Andorra. Daar wacht een rit van slechts 138 kilometer, maar wel met zes zware beklimmingen. Kan Tom Dumoulin zijn rode trui behouden? WielerFlits blikt vooruit.
In grote rondes is de rustdag meestal na een zware bergrit gepland. In deze Ronde van Spanje is het andersom. Heel wat renners zal het schrik inboezemen. En dat is niet onterecht, want daags na de rustdag wacht een loodzware bergrit. De wedstrijdorganisatie spreekt zelfs over misschien wel de lastigste Vuelta-etappe ooit.
De weg loopt vanuit startplaats Andorra La Vella direct omhoog richting de top van de Collada de Beixalis, de eerste beklimming van de dag van 9,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent. Na een bijna even lange afdaling wachten nog twee beklimmingen van de eerste categorie: de Coll d’Ordino (10,3 km, aan 6,7%) en de 13,8 kilometer lange Puerto de la Rabassa (6,6 procent gemiddeld stijgingspercentage).
Wat daarop volgt is wellicht de zwaarste berg in deze ronde. De statistieken van de Collada de Gallina liegen niet. Deze berg van de buitencategorie is 12,8 kilometer lang en kent pieken van meer dan 15%. Het gemiddeld stijgingspercentage is daardoor liefst 7,9 procent. In 2012 was de Collada de Gallina het eindpunt van de achtste etappe. Die dag werd Cameron Meyer (Orica-GreenEDGE) als laatste renner van de vroege vlucht op twee kilometer van het einde ingelopen. In de slotkilometer leek Alberto Contador dankzij een demarrage op weg naar de etappezege, maar in de laatste meters werd hij alsnog voorbij gestreefd door Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez. De twee laatst genoemden zijn er dit jaar opnieuw bij.
Pas na de top van de Collada de Gallina passeren de renners het punt van de honderd kilometer. De finish ligt in deze rit nog twee bergen verder. De Alto de la Comella is kort (4,2 km) maar steil (8% gemiddeld) en bijna niet noemenswaardig in vergelijking met de andere beklimming, maar mag zeker niet worden onderschat. Als toetje moeten de renners naar het dak van deze Vuelta klimmen. De finishstreep is getrokken op de Alto Els Cortals d’Encamp, gelegen op 2.100 meter boven zeeniveau. De klim naar de top is vijftien kilometer lang met pieken richting de 12% en tegen een gemiddeld stijgingspercentage 6,8%. Wie deze rit wint mag met recht een van de zwaarste bergritten uit de Vueltageschiedenis bijschrijven op zijn palmares.
Favorieten
In het algemeen klassement zal deze rit ook een stempel drukken. Op dit loodzware parcours zullen de verschillen eerder oplopen in minuten dan in seconden. De ritwinnaar zit naar alle waarschijnlijkheid bij de klassementsfavorieten.
”Ik ben er kapot van. Ik dacht echt eventjes dat ik zou winnen”, zei Tour de France-winnaar Chris Froome nadat hij in de negende rit was verslagen door Tom Dumoulin. Op de steile beklimming naar Cumbre del Sol was de Brit van Sky the best of the rest. Intrinsiek is hij een veel betere klimmer dan Dumoulin.
Froome heeft ook de meeste ervaring in het afmaken van belangrijke gevechten in het hooggebergte. Maar dan moet de 30-jarige renner wel van voren zitten. In eerdere bergritten deze Vuelta moest hij meerdere keren lossen. Gezien zijn prestatie van afgelopen zondag lijkt dat achter de rug. De concurrenten van Froome zijn gewaarschuwd want in de Tour deelde de Britse kopman daags na de rustdag een mokerslag uit in de rit met aankomst bovenop La Pierre-Saint-Martin. Bij Sky hebben ze nog een troef. De Ier Nicolas Roche rijdt verrassend sterk. Met een vierde plek in het klassement doet hij het voorlopig beter dan Froom (8e).
Wie het vaakst wordt genoemd als beste klimmer van het peloton is Nairo Quintana. Maar deze Vuelta heeft de gedrongen Colombiaan die status nog niet weten waar te maken. De overtuigende tred waarmee hij in de Tour de France de bergen opreed ontbreekt (nog). Maar op de flanken van de Alto Els Cortals d’Encamp kan van alles gebeuren. Quintana moet wel oppassen voor zijn ploegmaat Alejandro Valverde, die in dezelfde tijd staat in het klassement maar wel een plekje hoger.
Joaquim Rodríguez verloor in de Tour de France al op dag twee het uitzicht op een goed eindklassement. Die teleurstelling wist hij ruimschoots te compenseren met twee ritzeges, op de Mur de Huy en Plateau de Beille. In achtste etappe van deze Vuelta liet hij met een derde plek doorschemeren in goede doen te zijn. Met ‘slechts’ 57 seconden achterstand op klassementsleider Dumoulin heeft Purito na tien koersdagen nog altijd een kansrijke uitgangspositie voor de felbegeerde rode trui.
Astana kan na de diskwalificatie van Vincenzo Nibali rekenen op Fabio Aru. De 25-jarige Italiaan weet zich voorlopig kranig te handhaven en is opgeschoven naar de vijfde plek in het klassement. Leeftijdsgenoot Rafał Majka zit in hetzelfde schuitje, maar dan bij Tinkoff-Saxo. Door de afwezigheid van Alberto Contador kan hij voor eigen kansen fietsen en doet dat niet onverdienstelijk met een voorlopige negende plek in het klassement. Majka is een gevaarlijke kandidaat-ritzege voor zijn concurrenten want hij schuwt niet voor een (vroege) aanval.
In Nederland is men vooral benieuwd naar Tom Dumoulin. Is de klassementsleider sterk genoeg om deze loodzware rit te overleven? Wie deze vraag een week geleden had gesteld, zou resoluut een negatief antwoord als reactie krijgen. Door de indrukwekkende ritzege in etappe negen is het verwachtingspatroon van de Limburger opgerekt alsof het elastiek is. Dumoulin zelf sluit handhaving in het klassement niet uit. Met het beste vormpeil uit zijn leven lijkt niets onmogelijk, al is hij zwaar in het nadeel op het parcours van woensdag.
Een gevaarlijke outsider voor de ritzege is de Italiaanse pocketklimmer Domenico Pozzovivo. De renner van AG2R La Mondiale moest de Giro d’Italia eerder dit jaar verlaten na een zware val en heeft zich sindsdien volledig kunnen focussen op de Vuelta. Ook Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) moet in men in de gaten houden. De jonge Colombiaan (die al twee ritzeges boekte deze Vuelta) kreeg zondag een flinke oplawaai te verwerken, maar wist de schade te beperken. In het hooggebergte is Chavito als lichtgewicht – evenals Pozzovivo – een geduchte kandidaat.
Datzelfde geldt ook voor de Spaanse armada met Mikel Nieve (Sky), Luis Léon Sánchez (Astana), Samuel Sánchez (BMC), Daniel Navarro (Cofidis), Daniel Moreno (Katusha) en de mannen van Caja Rural-Seguros RGA. Als zij in de vroege vlucht zitten, kan het peloton wel eens achter het net vissen. Of zorgt Louis Meintjes voor een nieuwe verrassing bij MTN-Qhubeka.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez
** Alejandro Valverde, Fabio Aru, Rafal Majka
* Tom Dumoulin, Mikel Landa, Domenico Pozzovivo, Johan Esteban Chaves
Ja dus, op één al om 13:30 uitzending.
"Can I win the Vuelta? I don't think so. But I didn't think I would win yesterday. Maybe I should stop thinking and go for it. Thats what I'm going to do on Wednesday."
"Purito [Rodriguez who has designed stage 11] is crazy. A stage like Wednesday's should be held over two days! Seriously, me, Purito, Quintana, we're looking forward to this stage. Tomorrow is also important, we must pay attention to what we eat, how we rest, how we train. I hope to sleep 15 hours tomorrow!"
Ik ben heel benieuwd of de koers vroeg openbarst. Vaak blijven de favorieten verbazend lang op elkaar loeren voordat iemand het aandurft om te gaan. Wie zou de eerste zijn?
Dit gaat nog een bere-interessante Vuelta worden want de toppers blijken helemaal niet zo top te zijn.
Aru en Majka gaan het uitmaken.
Nog nooit zo enorm veel hoogtemeters in zo weinig kilometers gezien.
Weersvoorspelling: af en toe een bui