Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 13
Voordat komend weekend het geweld weer losbarst in de bergen, krijgen de renners in de Vuelta a España nog een typische overgangsrit voorgeschoteld. Tussen Catalayud en Tarazona moeten drie bergen worden bedwongen, al liggen deze allemaal vrij ver van de finish. Een rit geknipt voor de aanvallers dus, al zullen ook sprinters die aardig een bergje over komen mee willen dingen naar de winst. Laten ze deze kans liggen, dan moeten ze wachten tot aan de slotetappe in Madrid. WielerFlits blikt vooruit.
Veel vlakke meters hoeven de renners in de regio Aragon niet te verwachten. Vanaf het startschot in Catalayud, een plaats waar in het verleden zowel Jo de Roo (1966) als Rini Wagtmans (1970) een Vuelta-etappe wist te winnen, gaat de weg direct omhoog. De eerste klim die meetelt voor de bergtrui wordt bereikt na bijna vijftig kilometer. De Collado de Oseja (derde categorie) is 8,2 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7 procent.
De zwaarste hindernis van de dag doemt bijna direct daarna op. De Alto de Beraton (10,9 km à 4,8 procent) is een berg van eerste categorie en heeft vooral in het tweede deel een paar lastige stroken. Deze klim speelt echter geen rol in de finale, want na de top moeten nog circa zeventig kilometer worden afgewerkt.
Een lange afdaling brengt de renners uiteindelijk naar de voet van de laatste klim van de dag. De Alto del Moncayo (derde categorie, 8,5 km à 4,6 procent ) is een gelijkmatige en niet al te lastige klim. Nadat de top is bereikt volgt er na de lange afdaling een vlakke finale, al zit er nog wel een addertje onder het gras. Net voordat de vlakke slotkilometer wordt bereikt, loopt de weg namelijk nog 1500 meter lang gevoelig omhoog (circa drie procent gemiddeld). Wie nog wat overheeft in de finale, kan hier proberen weg te springen.
Favorieten
Als er een sprinter in Tarazona de kussen van de rondemissen in ontvangst mag nemen, moet deze van goede huize komen. Het heuvelachtige terrein vereist namelijk ook de nodige klimmerscapaciteiten van de potentiële ritwinnaar. John Degenkolb en Kristian Sbaragli hebben die kwaliteiten in huis. De Duitser zal bovendien niet na de Tour ook de Vuelta zonder ritzege willen verlaten.
Sbaragli heeft zijn overwinning al wel te pakken. De Italiaan deed dat in de eveneens lastige rit naar Castellon, waar ook José Joaquin Rojas en Tosh van der Sande goed voor de dag kwamen. De vraag blijft natuurlijk wel hoeveel energie Giant-Alpecin en MTN-Qhubeka willen steken in een lastige achtervolging op de onvermijdelijke kopgroep.
Ook Danny van Poppel mag niet onvermeld blijven. De sprinter van Trek Factory Racing, die een moeilijke eerste week beleefde, blaakt na zijn ritzege van donderdag in Lleida van het vertrouwen. Bovendien liet hij dit jaar in de Ronde van Wallonië al zien dat heuvelachtig terrein hem niet hoeft af te schrikken.
De aanvallers die zich niet zo thuis voelen in het hooggebergte zullen deze laatste echte overgangsetappe ook zeker hebben aangekruist in hun agenda. Nederlandse wielerfans denken dan meteen aan Niki Terpstra. De Nederlands kampioen zal nog eens uit willen pakken, al is het maar om zich nog eens echt te testen met het oog op het WK. Zijn korte beurt op kop van het peloton in de koninginnenrit van woensdag was al een goed voorteken, net als zijn vijftiende plaats in de sprint van donderdag.
Ook de renners van LottoNL-Jumbo hoeven niet om te kijken naar een kopman en kunnen vol voor de aanval kiezen. Voor Timo Roosen en Mike Teunissen een mooie kans om hun debuut in een grote ronde nog wat extra kleur te geven.
De lijst van renners die je kan verwachten in een kopgroep is groot. Zoals Ruben Plaza en Stephen Cummings, die in de Tour de France al lieten zien dat de aanval soms loont. En wat te denken van aanvallers pur sang als Alessandro de Marchi, Giovanni Visconti, Adam Hansen, Sylvain Chavanel en Luis Leon Sanchez. En wat kan de rappe Belg Jens Keukeleire?
Daarnaast hebben we nog Caja Rural-Seguros RGA, dat zo graag voor het eerst in drie jaar tijd weer eens een ritzege zou willen boeken in de eigen ronde. Met Pello Bilbao (tweede in Murcia) kwamen ze al dichtbij, maar de ploeg heeft ook nog Carlos Barbero en José Gonçalves achter de hand. Die laatste liet deze Vuelta al zien aardig te kunnen klimmen en ook nog over een goed eindschot te beschikken.
Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Kristian Sbaragli, Danny van Poppel
** Tosh van der Sande, Niki Terpstra, José Gonçalves
* Adam Hansen, José Joaquin Rojas, Jens Keukeleire, Giovanni Visconti
*** Dumoulin en Terpstra
** Lindeman, Tjallingi en Keizer
* Degenkolb, Sbaragli, Impey en Drucker
3 vd 12 etappes is 25% van de etappes gewonnen. we kunnen morgen haast niet verliezen!
oke, serieus! morgen 65% kans op een vluchtgroep, en daar verwacht ik mannen in die genoemd worden zoals terpstra, de marchi, chavanel(?) etc. en iemand van LottoJumbo, zal teunissen worden.
*** Terpstra, de Marchi, Visconti, Hansen etc.. (aanvallers)
** Degenkolb, Van poppel
* Sbaragli, Rojas, Drucker, van der Sande, Bilbao
Hmmmmmmmm, kopgroepje met 4 marginale Spanjolen dat de ruimte krijgt en er een bazenfinale van maakt, dat verdienen ze onderhand wel in Paellalonie
Zubeldia gaat voor het eerst in zijn carriere een grote etappe pakken.... ...
L. Sanchez
***
J. Rojas - visconti
**
A. hansen , Terpstra - G . thomas
*
Kiryienka , bilbao , Rolland , Goncalves
Degenkolb gewoon mee in de aanval sturen. Dan gaat de groep het zeker halen tot het einde en kunnen alle giantmannen rustiger aan doen.
De kans om de etappe te winnen is dan natuurlijk kleiner (iedereen rijdt in de finale tegen degenkolb), maar zoals het nu gaat lukt het degenkolb ook niet.
En zoals BJL donderdag zei, ze proberen omstebeurt mee te zitten in de vlucht en dan moet je hopen in de vlucht van de dag te zitten.