Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 10
De niet-klimmers in het peloton zullen schrikken als ze in het routeboek van de Vuelta de bladzijde voor etappe tien openslaan. Na twee zware bergetappes verwachten ze wellicht een makkelijker parcours, maar niets is minder waar. De aankomst ligt namelijk wederom bergop. En op wat voor berg! De renners finishen maandag op de legendarische Lagos de Covadonga. Dat moet spektakel opleveren. WielerFlits blikt vooruit.
Het peloton gaat vanuit startplaats Lugones naar de kust om daar vervolgens vrij lang langs te rijden. Hier valt de zwaarte van het parcours nog mee. Het gaat wel constant op en af, zoals we van Spanje gewend zijn, maar het eerste deel van de wedstrijd is voor de gemiddelde prof wel te doen.
Dat ligt anders wanneer het peloton weer landinwaarts trekt. Dan moeten zij twee fikse beklimmingen overwinnen, te beginnen bij de Alto del Mirador del Fito (6,2 kilometer aan 7,8 procent). Deze berg van eerste categorie is (nog) steiler dan het stijgingspercentage doet vermoeden. De eerste kilometer is namelijk vrij makkelijk en gaat soms zelfs bergaf. Daarna loopt de weg veelvuldig aan meer dan tien procent omhoog. Dat gaan de renners zeker voelen.
De top ligt op veertig kilometer van het einde. Het waarschijnlijk flink uitgedunde peloton gaat vervolgens in dalende lijn naar de bevreesde Lagos de Covadonga. Eerst volgt op 21,7 kilometer van het einde nog een tussensprint. Hier zou een klassementsrenner wellicht bonificatieseconden kunnen sprokkelen.
De tijd die je daar wint, staat echter in het niet met wat je op de slotklim kan verliezen. Het is dus zaak niet te veel energie te verspillen. De Lagos de Covadonga (12,2 kilometer aan 7,2 procent) is immers van buitencategorie, samen met slechts twee andere bergen deze Ronde van Spanje. Ook hier geldt dat de gemiddelde stijging geen recht doet aan de zwaarte van de beklimming. De Lagos de Covadonga is vrij onregelmatig en wisselt steile stroken af met dalende stukken.
De slotkilometer is daarvan een perfect voorbeeld. Tot driehonderd meter voor de top loopt de weg namelijk iets omlaag, maar in het laatste deel moeten de renners weer tegen een gemiddelde van 17,5 procent omhoog klauteren.
Je moet dus van goeden huize komen om hier te winnen, al zijn de laatste winnaars geen toppers. Vaak blijft namelijk een kopgroep vooruit. Twee jaar geleden profiteerde Przemysław Niemiec daarvan. De Pool bleef Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez nipt voor. In 2012 ging de ritzege naar Antonio Piedra (zie video). Ook toen kwam Valverde als eerste klassementsrenner binnen. De overige ritwinnaars op Lagos de Covadonga in deze eeuw zijn Andrei Zintchenko (2000), Juan Miguel Mercado (2001), Eladio Jimenez (2005), Vladimir Efimkin (2007) en Carlos Barredo (2010).
Favorieten
Ook dit seizoen hebben vluchters een goede kans op Lagos de Covadonga. Het relatief eenvoudige eerste deel van de etappe is voor een kopgroep ideaal om een grote voorsprong bijeen te rijden. Vluchters kunnen dan met een ruime marge aan de slotbeklimming beginnen. Dat zagen we ook in de etappes van zaterdag en zondag. Sergey Lagutin en zijn vluchtmaten hadden ruim tien minuten voorsprong aan de voet van La Camperona, terwijl David de la Cruz en zijn kornuiten een bonus van vijf minuten hadden aan de voet van de Alto del Naranco.
Geen enkele ploeg was toen bereid om het gat klein te houden. Dat gaan we maandag waarschijnlijk opnieuw zien. Zolang geen van de koplopers hoog staat in het klassement, hebben de ploegen geen reden om te achtervolgen.
Dat begint een beetje een trend te worden. In de Tour de France gingen bergetappes al vaak naar vluchters en ook in de Ronde van Spanje krijgen aanvallers veel cadeautjes van het peloton. Vraag dat maar aan Alexandre Geniez (FDJ), Lilian Calmejane (Direct Energie), Sergey Lagutin (Katusha) en dus de nieuwe leider De la Cruz (Etixx-Quick-Step).
Luis León Sánchez hoopt zich maandag aan dat rijtje toe te kunnen voegen. De Spanjaard van Astana was afgelopen vrijdag al dichtbij een etappezege, toen hij met Simon Clarke op pad was, maar in de slotkilometer moesten de twee lijdzaam toezien hoe het peloton hen voorbij spurtte. “Sánchez was verdomde sterk”, twitterde Clarke later. Dat belooft! Sánchez krijgt op Lagos de Covadonga een herkansing. Al zou het voor de ex-Rabobank-renner dan wel fijn zijn als niet iedereen, zoals zondag, op zijn wiel rijdt.
Mathias Frank (IAM Cycling) en Omar Fraile (Dimension Data) krijgen ook een nieuwe kans. De twee konden allebei eveneens al eens aan een etappezege ruiken, op dezelfde dag zelfs. In de etappe van afgelopen vrijdag maakte dit duo veel indruk. Eerst liet Fraile zijn spierballen zien met een lange solo en later probeerde Frank hetzelfde, maar geen van beiden kon op tegen het aanstormde peloton. Als Fraile en Frank meer ruimte krijgen, is er wellicht meer mogelijk.
Bij IAM Cycling is het daarnaast uitkijken naar Larry Warbasse. De 26-jarige Amerikaan kon opvallend lang mee op La Camperona. Zijn ploeg zit bovendien in een winning mood. Iedereen lijkt vanwege het stoppen van de sponsor extra gemotiveerd om zich in de kijker te rijden. Let daarom ook op de andere renners van de ploeg.
José Gonçalves heeft zijn contract al binnen. De Portugees verlaat Caja Rural-Seguros RGA en maakt de overstap naar Katusha. Gonçalves reed deze Vuelta al enkele keren in beeld, maar een overwinning ontbreekt nog. Zijn vorm lijkt in ieder geval goed. Dat belooft voor als hij in een kopgroep geraakt. Eigenlijk geldt dat voor bijna iedere renner van Caja Rural. Ook Hugh Carthy, Ángel Madrazo en Jaime Roson zouden bijvoorbeeld ver kunnen komen.
Dat geldt eveneens voor Rudy Molard. De Fransman van Cofidis is misschien nog niet erg opgevallen, maar in de schaduw van de toppers rijdt hij best goede uitslagen. Op Mirador de Izaro werd Molard bijvoorbeeld elfde. De 26-jarige renner is dus goed op steile stukken. Dat komt goed uit, want die krijgt hij op Lagos de Covadonga ook voorgeschoteld. Alexandre Geniez (FDJ) bleek afgelopen week eveneens goed uit de voeten te kunnen wanneer de stijgingspercentages hoog zijn. De Fransman wón nota bene op Mirador de Ézaro en zat ook zondag op de Alto del Naranco mee. Let maandag dus ook op hem, want de Fransman is ook op zoek naar bergpunten.
Lotto Soudal hoopt op een goede uitslag met Thomas De Gendt en Louis Vervaeke. Bij de Nederlandse Lotto zou Robert Gesink misschien voor een stunt kunnen zorgen. Hij lijkt de enige Nederlander met kansen in een bergetappe. De laatste dagen lijkt de kopman van LottoNL-Jumbo – die zonder klassementsambities gestart is – er langzaamaan doorheen te komen.
Tot slot kunnen we niet volledig uitsluiten dat een klassementsman toch gaat winnen. Dan is het uitkijken naar de bekende namen. Alejandro Valverde (Movistar) heeft een goed track record op Lagos de Covadonga en ook van zijn ploegmaat Nairo Quintana mag men het nodige verwachten. Het Movistar-duo moet dan afrekenen met toppers als Chris Froome, Alberto Contador en Johan Esteban Chaves.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Luis León Sánchez
*** Omar Fraile en Mathias Frank
** José Gonçalves, Rudy Molard en Alexandre Geniez
* Chris Froome, Alberto Contador, Alejandro Valverde en Nairo Quintana
Weer en TV
De renners krijgen maandag prima koersweer voorgeschoteld met een temperatuur tussen de 18 en 23 graden Celsius. Er is alleen wel een kleine kans op regen. Eurosport en Sporza zenden de wedstrijd vanaf 15:00 live uit. De NOS komt met een livestream.
De hele Vuelta onzichtbaar tot nu toe.
Is deze voorbeschouwing nog bijgewerkt vandaag?
Daarnaast is hij eergisteren al heel diep gegaan toen hij net voor de aankomst strandde. En vandaag alweer in de aanval waarin hij duidelijk toch nog zware benen had van die inspanning. Die kan morgen beter een dagje in de bus binnenkomen en het volgende week opnieuw proberen.
Tuurlijk gebeuren er heel vreemde en onverwachtse dingen, dat maakt het ook mooi, maar vóór de race maak je toch een voorspelling op basis van de informatie die je op dat moment voor handen hebt. En dan is LLS een opvallende keuze.
Als je de video had gekeken had je dat geweten.
Maar even eerlijk ik verwacht Hermans, De Clerq/de Gendt/Vervaeke & Serry wel in de kopgroep
Of gewoon sterren aan mekkeraars gaan geven en die bij 4 sterren eruit gooien? Ik kan die voorbeschouwingen nl wel waarderen.
Je kunt het ook anders bekijken. De Vuelta biedt veel kansen aan vluchters. Dat zou renners die niet voor een top 5 in het AK gaan aan het denken moeten zetten.
Dan ga ik toch voor Quintana.