Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 3
Hou je van steile muren? Dan mag je de derde etappe in de Vuelta a España niet missen. In de Ronde van Spanje hoeven we nooit lang te wachten op spektakel en dat is ditmaal niet anders. Maandag eindigt de rit namelijk op de monsterlijke Mirador de Ézaro. WielerFlits blikt vooruit.
Voordat de renners aan de voet geraken van de slotklim moeten zij eerst ruim 170 kilometer afgeleggen. Het peloton gaat van start in de haven- en industriestad Marín, waar de Spaanse marineacademie is gevestigd, om vervolgens langs de Galicische kust noordwaarts te trekken. De klassementsmannen moeten hier attent koersen, want waaiers liggen op de loer.
Na 110 kilometer bereiken de renners het eerste klimmetje van de dag. De Alto Lestaio (8,3 kilometer aan 5,3 procent) mag voor de meeste renners geen probleem vormen. Ongeveer 35 kilometer later volgt nog een soortgelijke helling: de Alto Das Paxareiras. Deze hindernis is even steil, maar één kilometer langer en heeft daarom de tweede categorie in plaats van de derde.
Op twintig kilometer van het einde komt het peloton in waarschijnlijk uitgedunde vorm boven op de Alto Das Paxareiras. Daarna is het in dalende lijn naar de slotbeklimming. Op 1,8 kilometer voor het einde komen de renners daar aan. Vervolgens gaat de weg aan gemiddeld 13,8 procent omhoog. Ja, je leest het goed: dertien komma acht procent!
Het is niet voor het eerst dat de Vuelta hier aankomt. Vier jaar geleden lag de finish ook op de Mirador de Ézaro (zie video). Toen ging de overwinning na een spectaculaire finale naar Joaquim Rodríguez. De Katusha-renner reed samen met Alberto Contador voorop en sprong in de laatste honderden meters bij hem weg om vervolgens met acht seconden voorsprong over de streep te komen.
De nummers twee tot en met zeven van die dag doen ook maandag weer mee. Achter de inmiddels gestopte Rodriguez en Contador eindigden achtereenvolgens Alejandro Valverde (op 13s), Robert Gesink (op 20s), Chris Froome (op 23s), Daniel Moreno (op 23s) en Igor Antón (op 27s).
Favorieten
Voor kanshebbers op de ritzege moeten we kijken naar de (explosieve) klimmers. Het is niet waarschijnlijk dat vluchters zo vroeg in een ronde al cadeaus gaan krijgen. Daarvoor zijn de verschillen in het klassement te klein.
Een vluchtpoging op de Mirador de Ézaro zou wél kansrijk kunnen zijn, als de favorieten naar elkaar blijven kijken. Op die manier won Esteban Chaves vorig jaar ook de tweede in de etappe in de Ronde van Spanje. Hij was toen weggesprongen samen met Tom Dumoulin en Nicolas Roche.
Toch is het meest waarschijnlijke scenario een gevecht tussen de renners die normaal ook goed zijn in de Waalse Pijl. De aankomst op de Muur van Huy is namelijk redelijk vergelijkbaar met wat de renners maandag voor de kiezen krijgen. Het mag dan ook geen toeval heten dat Rodríguez in het seizoen van zijn overwinning op de Mirador de Ézaro ook de Waalse Pijl op zijn naam schreef.
Dit jaar ging de overwinning op de Muur van Huy naar Alejandro Valverde. En het jaar daarvoor ook. En dáárvoor ook. De topfavoriet voor de maandagetappe lijkt dus wel duidelijk. De vraag is alleen hoe zijn vorm is met zowel de Giro d’Italia als de Tour de France al in zijn benen. Voor de meeste renners zijn twee grote rondes achter elkaar al te zwaar, laat staan drie. Maar als iemand het kan, is het Valverde wel. Er zijn weinig renners zo constant als hij.
Zijn ploeg Movistar hoopt daarnaast ook met Nairo Quintana een goede klassering te halen. De Colombiaan heeft liever wat langere beklimmingen, maar dit kan hij ook. En wat te denken van Daniel Moreno? De Spanjaard is een specialist in dit werk. Ook hij heeft de Waalse Pijl al eens gewonnen. Moreno kent weliswaar nog geen geweldig seizoen, maar in de Vuelta is hij vaak goed, zeker op aankomsten als die van maandag.
Van Alberto Contador mag eveneens het nodige verwacht worden. De Spanjaard werd vier jaar geleden immers tweede op Mirador de Ézaro, al is hij nu in mindere doen. Tenminste, dat beweert hij zelf, maar zulke teksten heeft Contador wel vaker. Meestal blijkt hij uiteindelijk dan toch gewoon in orde. Zijn eindzege in de Ronde van Burgos verraadt in ieder geval dat Contador op schema zit.
Van Chris Froome weten we dat nog niet. Zijn olympische wegrit viel namelijk een beetje tegen, maar hij staat dan ook niet bekend als goede eendagscoureur. De Tourwinnaar spreekt in interviews over unfinished business in de Vuelta, na twee tweede plaatsen. Dat straalt toch ambitie uit. Na de derde etappe weten we waarschijnlijk meer. Als Froome in goeden doen is, zou hij in ieder geval weinig problemen moeten kennen met steile muren. Vorig jaar was Froome in de Tour-etappe naar de Muur van Huy zelfs de enige die Joaquim Rodriguez kon volgen. Bij Sky zou ook Michał Kwiatkowski ver kunnen geraken op de slotbeklimming. De Pool werd al eens derde en vijfde in de Waalse Pijl.
De Colombianen Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) en Miguel Ángel López (Astana) komen doorgaans eveneens goed uit de voeten op steile wegen. Ze hebben allebei de ambitie om een goed klassement te rijden in de Ronde van Spanje. Hier kunnen ze alvast een eerste tik uitdelen aan de concurrentie. Bij Orica-BikeExchange heeft ook Simon Yates kansen op een dergelijke aankomst. Wellicht kan hij net Chaves vorig jaar wegglippen in de finale. De favorieten laten hém waarschijnlijk wel rijden, maar Chaves niet meer, na zijn tweede plaats in de Giro.
Igor Antón probeerde vier jaar geleden ook weg te springen op de Mirador de Ézaro, maar hij werd toen teruggepakt, om uiteindelijk als zevende binnen te komen. Wellicht doet Anton maandag een nieuwe poging. De renner van Dimension Data lijkt na een mindere periode weer in goede vorm, op basis van zijn vijfde plaats op Lagunas de Neila in de Ronde van Burgos. Samuel Sánchez, zijn voormalig ploegmaat bij Euskaltel, zou zoiets ook moeten kunnen. De twee Spanjaarden hebben in ieder geval genoeg ervaring om te weten hoe je een dergelijke exercitie aan moet pakken.
Voor de Nederlanders lijkt het vooral belangrijk om schade te beperken. Steven Kruijswijk had na de Olympische Spelen last van ziekte en zal in de eerste week wellicht nog niet top zijn. Bovendien liggen langere klimmen hem beter dan dit korte, explosieve werk. Gesink is normaal wel sterk op steile muren, getuige ook zijn vierde plaats vier jaar geleden, maar hij zoekt nog naar zijn topvorm na zijn harde valpartij in de Ronde van Zwitserland.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Chris Froome en Alberto Contador
** Esteban Chaves, Nairo Quintana en Miguel Ángel López
* Daniel Moreno, Igor Anton, Samuel Sanchez en Simon Yates
Weer en TV
Het peloton krijgt op weg naar Mirador de Ézaro prima weersomstandigheden voorgeschoteld. Weeronline geeft zelfs het weercijfer tien. De temperatuur gaat rond de 27 graden liggen. Het blijft bovendien droog. Eurosport en Sporza beginnen vanaf 15:00 met het tonen van beelden.
Deze drie en wat er verder nog aan mijn aandacht is ontsnapt.
<blockquote>Vandaag meteen de steilste aankomst van de <a href="https://twitter.com/lavuelta" rel="nofollow">@lavuelta</a>. Plus punt, het is 'maar' 1,8km zelfkastijding. Spektakel! <a href="https://t.co/PfHmTEGvZB" rel="nofollow">pic.twitter.com/PfHmTEGvZB</a>— Bram Tankink (@bramtankink) <a href="https://twitter.com/bramtankink/status/767651618603012096" rel="nofollow">22 augustus 2016</a></blockquote>
Froome gaf juist aan op het eind te hebben doorgetrokken waardoor ie al een minuut afstand kon nemen op alberto. Rijdt op souplesse en kan vandaag al een flink gat slaan als ie wil en net als in de tour elke dag bij sprokkelen, pure wetenschap.
Volgens mij heeft Froome genoeg laten zien dat hij op eigen tempo een gat kan dichten.
Natuurlijk is een trein handiger maar dat is voor elke kopman.
Hij is wel zo snugger om niet op alles te reageren, is ook niet nodig als je in feite de grootste motor hebt. Zou wijs zijn van steven om een pact te sluiten en naast evt 2/3e in ak ook nog een of meer ritten. If you can't beat them, join them.
14 x 18 maakt zo'n 250m hoogteverschil, zal wel kloppen dus.