Vuelta 2016: Voorbeschouwing – Het Puntenklassement
Terwijl de Olympische Spelen nog aan de gang zijn, begint aankomende zaterdag de Ronde van Spanje alweer. Hier krijgen de renners geen medailles, maar truien. De belangrijkste is de rode, maar er zijn ook een aantal andere interessante tricots te verdienen. Vandaag richten wij ons op de groene puntentrui. Wie zijn daarvoor de belangrijkste kanshebbers? WielerFlits blikt vooruit.
Het aantal kanshebbers is in ieder geval een stuk groter dan in de Tour de France. Daar kun je in vlakke etappes een stuk meer punten verdienen dan in bergritten, waardoor klimmers eigenlijk kansloos zijn voor het puntenklassement. In de Ronde van Spanje is dat anders. In elke etappe kun je evenveel punten scoren. Aan de finish zijn dat er: 25 – 20 – 16 – 14 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 voor de eerste vijftien.
Net als in de Tour de France heb je in de Vuelta ook tussensprints, maar die zijn in Spanje minder belangrijk. De winnaar van een tussensprint krijgt namelijk maar vier punten. De nummers twee en drie kunnen rekenen op twee en één punt. In de Ronde van Frankrijk zie je geregeld sprinters in kopgroepen, zoals Peter Sagan, om bij tussensprints punten op te rapen, maar dat is in de Vuelta niet echt de moeite waard.
Historie
Het moge duidelijk zijn: de puntenverdeling is niet in het voordeel van de pure sprinters, en dat zien we ook terug in resultaten uit het verleden. De laatste vijf jaar ging de groene trui zelfs vier keer naar een klassementsrenner. In 2011 won Bauke Mollema het puntenklassement, door in de slotetappe nog slim wat punten te pakken, en ook Alejandro Valverde mocht het groen driemaal (2012, 2013 en 2015) naar huis nemen.
John Degenkolb is de enige uitzondering. De Duitser won het puntenklassement in 2014, maar daar had hij dan ook vier etappezeges voor nodig. Kortom: je moet als sprinter redelijk oppermachtig zijn om kans te maken op het groen. En dan is het nog steeds hopen dat je concurrenten niet te veel punten pakken in bergetappes. In 2012 Degenkolb boekte namelijk vijf (!) ritzeges, en toch bleek dat niet genoeg. Valverde eindigde destijds in 12 van de 21 etappes bij de eerste zes. Het parcours is dan ook vaak in het voordeel van klimmers. Elk jaar weer bevat het etappeschema vele heuvel- en bergritten. Dat is in de komende editie niet anders.
Toch werd het puntenklassement vorig jaar op het vlakke beslist. In een tussensprint zelfs. Joaquim Rodríguez begon toen met twee punten voorsprong op Valverde aan de slotetappe naar Madrid. De Katusha-renner dacht redelijk zeker te zijn van het groen, maar Valverde had andere plannen en sprokkelde stiekem vier punten bij een tussensprint, waardoor hij alsnog over Rodriguez wipte in het puntenklassement.
De strijd om het groen werd vorig jaar überhaupt gedomineerd door klassementsrenners. Op de plaatsen achter Valverde (118 punten) en Rodríguez (116) volgden Esteban Chaves (108), Tom Dumoulin (105), Nicolas Roche (97) en Fabio Aru (97). De eerste sprinter eindigde pas op plek zeven. Het gaat daarbij opnieuw om John Degenkolb (93), die dit seizoen ontbreekt op de deelnemerslijst.
Favorieten
De kans is groot dat de groene trui opnieuw naar een klassementsrenner gaat. Het parcours bevat namelijk erg weinig vlakke etappes. We krijgen waarschijnlijk maximaal vijf massasprints. Voor kandidaten op het groen moeten we daarom vooral kijken naar renners die ook in een van de vele bergetappes kunnen scoren. Het is daarbij een groot voordeel als je over een snel eindschot beschikt.
We kunnen wat dat betreft niet om Alejandro Valverde heen. De Spanjaard van Movistar is de snelste van alle klimmers. Daar bestaat geen twijfel over. Maar de vraag is: heeft hij nog energie over? De Giro en de Tour zitten immers al zijn benen. Voor velen zijn twee grote rondes achter elkaar al te veel, laat staan drie. Maar als iemand het kan, is het Valverde wel. De 36-jarige renner lijkt vaak het gehele seizoen in goede vorm, al viel zijn resultaat in de olympische wegrit een beetje tegen. Afwachten dus. Het feit dat niet Nairo Quintana, maar hij rugnummer één heeft gekregen, verraadt in ieder geval dat Valverde van plan is zich te tonen.
Daar is Alberto Contador ook op gebrand. Al sinds zijn valpartij in de Tour de France beschouwen velen hem als dé topfavoriet voor de Ronde van Spanje. En dat is niet onterecht, gezien zijn reputatie. Mocht Contador inderdaad meestrijden om eindwinst, dan heeft hij automatisch ook kans op de groene trui. Als je elke dag bij de besten hoort in een van de vele bergetappes kom je immers vanzelf bovendrijven in het puntenklassement.
Dat zagen we vorig jaar ook bij Johan Esteban Chaves. De Colombiaan van Orica-BikeExchange eindigde mede dankzij twee etappezeges als derde in het puntenklassement. Dit seizoen lijkt hij opnieuw een stapje in zijn ontwikkeling te hebben gezet. De 26-jarige renner eindigde als tweede in Giro d’Italia. Weet hij die lijn door te trekken? Zo ja, dan behoort naast het eindpodium ook de groene trui tot de mogelijkheden, want Chaves is redelijk explosief in omhooglopende finales. Daarin zou hij belangrijke punten kunnen scoren.
En wat te denken van Nairo Quintana en Chris Froome? De twee topfavorieten uit de Ronde van Frankrijk staan ook aanstaande zaterdag aan de start. Het is daarnaast uitkijken naar Steven Kruijswijk, Miguel Ángel López en Andrew Talansky: allemaal renners die bergop bij de beteren kunnen horen, en daarmee ook kans maken op het groen.
Als ze de sprinters voorblijven ten minste, want die mag men ondanks de geschiedenis niet uitsluiten. Als één renner alle massasprints wint, is diegene een gevaarlijke klant voor het groen. Maar wie zou dat kunnen zijn? Daarvoor moeten we goed zoeken, want het sprintersveld is op zijn zachtst gezegd niet bepaald sterk. Geen enkele topper doet mee. Het is daarom (vanuit Nederlands oogpunt) zonde dat renners als Moreno Hofland en Danny van Poppel ontbreken. In dit veld zouden zij best etappes kunnen winnen.
Wellicht gaat Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo) daarvan profiteren. De 22-jarige Italiaan is aan een goed seizoen bezig, met veel dichte ereplaatsen in WorldTour-koersen. Recent wist hij zelfs te winnen op het hoogste niveau. Bonifazio pakte vorige maand een etappezege in de Ronde van Polen.
De Vuelta heeft vaak voor de doorbraak van talentvolle sprinters gezorgd. Renners als Michael Matthews en John Degenkolb wonnen hier op jonge leeftijd veel etappes en groeiden daarna uit tot toppers. Wie weet is Bonifazio de volgende in de rij. Het speelt in ieder geval in zijn voordeel dat hij heuvels doorgaans goed overleeft, zeker in de Vuelta, waar etappes vaak nog een venijnige hindernis hebben in de finale. Die kwaliteit is ook gunstig met oog op het puntenklassement.
Zijn belangrijkste concurrenten zijn Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Kristian Sbaragli (Dimension Data), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Gianni Meersman (Etixx-Quick-Step), Jonas Van Genechten (IAM Cycling), Jean-Pierre Drucker (BMC) en Magnus Cort Nielsen (Orica-BikeExchagne). Daar hoeft Bonifazio niet per se bang voor te zijn. Alleen Arndt en Sbaragli hebben al eens een etappe in een grote ronde gewonnen. Sbaragli deed dat vorig jaar nota bene in de Vuelta, maar sindsdien staat hij droog. Deze overwinning is nog altijd zijn enige profzege. Arndt heeft er vier, waarvan één in de Giro. De Duitser schreef dit jaar de slotetappe op zijn naam, nadat Giacomo Nizzolo gediskwalificeerd werd.
Beide renners kunnen in ieder geval rekenen op een goede trein. Vooral Arndt beschikt over een sterke lead-out. De Duitser krijgt steun van Koen de Kort, die Degenkolb al vaak aan een overwinning heeft geholpen, Zico Waeytens en Tom Stamsnijder. Sbaragli heeft op zijn beurt ex-topsprinter Tyler Farrar als laatste man. Met voldoende hoge uitslagen zou zowel Arndt als Sbaragli ver kunnen komen in het puntenklassement.
Dat geldt tot slot ook voor puncheurs. De Vuelta bevat relatief veel etappes waarin dat type coureur goed kan scoren. Denk daarbij aan renners als Philippe Gilbert (BMC), die vorig jaar al tweede werd in het puntenklassement van de Giro, Fabio Felline (Trek-Segafredo), Simon Gerrans (Orica-BikeExchange), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Nathan Haas (Dimension Data) en Zdeněk Štybar (Etixx-Quick-Step).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Alberto Contador en Niccolo Bonifazio
** Nikias Arndt, Johan Esteban Chaves en Kristian Sbaragli
* Chris Froome, Philippe Gilbert, Nairo Quintana en Fabio Felline
@snellerfietsen: Goncalves is een beetje een slechte Valverde (totaal niet beledigend bedoeld, Goncalves is een hele leuke renner) en had hier een vermelding mogen/moeten krijgen, maar een ster was misschien een beetje te veel van het goede.
Het zou de Vuelta weldoen wanneer WT-punten zouden worden toegekend aan de tricots. Vijftig voor het winnen van een nevenklassement ofzo. Persoonlijk vond ik meer vreugde in de zege van Mollema (wat reed hij constant in 2011) dan een 5-10 GC-positie.
Misschien in de tussensprints, maar aan de finish zie ik weinig kansen voor punchers.
Off-topic: ben bang dat het loodzware parcours de koers een beetje gaat doodslaan en iedereen alleen maar gaat sparen-sparen-sparen waardoor je in etappes weer naar eindeloze vluchten van een stel nobodies kunt gaan kijken.
Chaves was vorig jaar al 3e. En hij is een stuk frisser. En veel aankomsten op zijn lijf geschreven.
Exact! Truien staan je altijd bij. Een top 10 in het AK nauwelijks