Vuelta 2017: Alaphilippe wint op Xorret de Catí, Froome verstevigt leiding
Julian Alaphilippe heeft de achtste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors versloeg Jan Polanc (UAE Emirates) en Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) in de sprint. Deze drie bleken over beste benen te beschikken op de Xorret de Catí. In de strijd om de eindzege wisten Chris Froome en Alberto Contador tijd te pakken op de rest.
Het openingsuur van de wedstrijd werd gekenmerkt door een spervuur aan demarrages. Dat resulteerde in een gemiddelde snelheid van maar liefst 49,8 kilometer per uur. Uiteindelijk kregen 21 renners een vrijgeleide, met daarbij twee Nederlanders: Daan Olivier (LottoNL-Jumbo) en Michel Kreder (Aqua Blue Sport).
Het tweetal had vooraan gezelschap van de volgende namen: Jesus Hernandez (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Loïc Vliegen (BMC), Nelson Oliveira (Movistar), Rafal Majka, Emanuel Buchmann, Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Alberto Losada (Katusha-Alpecin), Przemyslaw Niemiec, Jan Polanc (UAE Emirates), Sergei Chernetski, Laurens De Vreese (Astana), Bart De Clercq, Maxime Monfort (Lotto Soudal), Domen Novak (Bahrain-Merida), Serge Pauwels (Dimension Data) en Guillaume Bonnafond (Cofidis).
Oliveira was de best geplaatste renner in de kopgroep. Hij stond in het klassement op ruim drie minuten van Chris Froome. Aangezien de maximale voorsprong vijf minuten bedroeg, reed Oliveira een tijdlang virtueel in het rood.
Alaphilippe versus Majka
De vluchters mochten met een kleine vier minuten voorsprong aan de Xorret de Catí beginnen. Dat was vooral dankzij het werk van Pfingsten, die in dienst van Majka het tempo hoog hield, waardoor Sky amper dichterbij kwam. Op de beklimming zelf nam Buchmann het van Pfingsten over. De Duitser reed zo hard, dat alleen Alaphilippe en Majka in zijn wiel konden blijven.
Toen Buchmann paste, volgde een spannende strijd tussen deze twee. Alaphilippe en Majka bleken duidelijk aan elkaar gewaagd. Ze slaagden er niet in om van elkaar weg te rijden. Vooral Majka probeerde dat, maar Alaphilippe plakte aan zijn wiel. Polanc hing daarachter steeds op een meter of vijf. Hij deed er alles aan om terug te keren, maar Majka en Alaphilippe bleken net iets beter en kwamen als eersten over de top.
Polanc wist in de technische afdaling echter weer terug te keren en probeerde op en over het kopduo te gaan. Dat liet Alaphilippe echter niet gebeuren. De Fransman sprong in het wiel en sprintte vervolgens eenvoudig naar de overwinning. Kreder werd daarachter zesde, Olivier elfde.
Froome imponeert
In het peloton gooide Simon Yates als eerste de knuppel in het hoenderhok. De Brit van Orica-Scott kreeg Michael Woods (Cannondale-Drapac) met zich mee en even later maakte ook Alberto Contador (Trek-Segafredo) de sprong naar voren.
Chris Froome (Sky) bleef rustig in de buik van het favorietengroepje. Halverwege de beklimming stelde hij echter orde op zaken door hoogstpersoonlijk naar Contador toe te rijden, met in zijn wiel alleen Esteban Chaves (Orica-Scott), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) en Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin). Froome liet de concurrentie vervolgens niet op adem komen en plaatste tot twee keer toe een versnelling. Alleen Contador kon vervolgens volgen, maar ook de Spanjaard kraakte op het einde van de beklimming.
Contador gaf echter niet op en wist in de afdaling weer terug te keren. De twee kwamen uiteindelijk samen over de streep, met zeventien seconden voorsprong op Nibali, Aru, Zakarin, Poels en Chaves. Wilco Kelderman en Sam Oomen zaten in een groepje daarachter, dat op 27 seconden van Froome finishte. Steven Kruijswijk verloor ruim een minuut op de leider in het klassement.
In het klassement staan nu vijf Nederlanders op de plekken 12 tot en met 21. Kelderman (12e) is de beste landgenoot, gevolgd door Poels (15e), Oomen (16e), Bol (18e) en Kruijswijk (21e).
Jouw bewierrook wordt ook redelijk voorspel baar, de tour niet op volle kracht gereden, hoe kom je erbij? En negatief is niet inherent aan haten maar stoken ligt je blijkbaar.l
En Oomen op een kwartier met de vingers in de neus, heerlijk.
Wat zegt ben jezelf moesten wij vroeger altijd terug zeggen van me moeder.
Vind zijn stijl verschrikkelijk(mag dat?) vergeleken bij Alberto, beetje als Willempie vroeger, geen gevoel voor de bal, ben je mal.
Niet gezien hoe ie bijna Alberto mee de hekken injoeg?
En haten heb ik niet geleerd van me moeder, prijs je vijanden de hemel in zei ze altijd.
Nooit gevaren? Nood breekt wet soms als oud runner tussen de sleep wezen. Goed opgemerkt , wordt steeds leuker hier.
Die zie ik nog wel een etappe winnen.