Vuelta 2017: López wint na slagveld op Calar Alto, Kelderman vierde
De elfde etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Miguel Ángel López. Na een regenachtige dag was de 23-jarige Colombiaan van Astana de sterkste op de Calar Alto. Hij versloeg Chris Froome en Vincenzo Nibali. Het klassement werd compleet op zijn kop gezet, maar de Brit blijft aan de leiding. Een sterke Wilco Kelderman stormt de top-5 binnen.
Tijdens het eerste uur regende het aanvallen, maar het duurde lang voordat een groepje de ruimte kreeg van het peloton. Toen de vlucht uiteindelijk wel vertrokken was, bleken enkele klinkende namen vooraan te hebben postgevat. Onder meer Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Bob Jungels (Quick-Step Floors), Giovanni Visconti (Bahrain Merida), Igor Antón (Dimension Data) en Aldemar Reyes (Manzana Postobón) schoven mee. Ook onze landgenoten Lennard Hofstede (Sunweb) en Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo) waren present. In het peloton bepaalden de troepen van BMC het tempo.
Simon Yates naar kopgroep, Sky laat tempo zakken
Orica-Scott besloot haar duit in het zakje te doen toen de kopgroep net iets meer dan vier minuten voorsprong had. Het bleek een opmaat naar een plannetje van de Australiërs, want op de Alto Velefique (eerste categorie) stuurde het Simon Yates naar voren. Hij reed binnen en mum van tijd een minuut naar de kopgroep dicht, die op dat moment alleen nog uit Bardet en Reyes bestond. Even later maakten ook Darwin Atapuma en Hernan Aguirre de sprong naar voren, al moest die laatste snel afhaken. David De la Cruz reed op dat moment lek; hij keerde daardoor nooit meer helemaal terug voorin. Sky liet het gat met het peloton weer groeien.
Nibali en Contador bestoken Froome
Het plannetje van Orica-Scott om iemand vooruit te sturen viel daardoor letterlijk en figuurlijk in het water. Maar de vraag is of dat sowieso niet gebeurd was. Op elf kilometer van het einde demarreerde Alberto Contador en hij kreeg Nibali met zich mee. De favorietengroep werd door die poging uit elkaar geranseld. Grootste slachtoffers: Adam Yates én Johan Esteban Chaves. De kleine Colombiaan zou twee minuten verliezen vandaag en ook het BMC-duo Nicolas Roche en Tejay van Garderen was de dupe van de gemaakte oorlog. De Ier en de Amerikaan tuimelden zelfs uit de top-10. Yates was vooraan bovendien weggevallen.
López last man standing
Bardet en Atapuma werden onder aanvoering van Gianni Moscon (Sky) en Franco Pellizotti (Bahrain Merida) als laatsten teruggepakt. Met nog twee kilometer te gaan, besloot Nibali op de steile flanken van de slotklim een versnelling te plaatsen. In eerste instantie kon niemand volgen, maar uiteindelijk maakten López, Froome en Kelderman de oversteek. De Colombiaanse pocketklimmer besloot direct door te trekken en dat leek de doodsteek voor onze landgenoot. Even later keerde de Sunweb-kopman terug bij de Brit en de Italiaan; hij was als enige bij machte om hen te volgen. Superman López was toen al gaan vliegen.
Zelden zo'n domme reactie gelezen. Als je één keer goed rijdt, sta je niet halverwege een grote ronde op een 5e plek in het algemeen klassement! En op het moment dat je slechts op 3 seconden van de top 3 staat, is het heel logisch en reëel dat er ook richting het podium gekeken wordt. We zullen zien of het Kelderman gaat lukken...
Ik heb er vertrouwen in dat het team precies weet wat Wilco kan en dat hij nog kan verbeteren. Hij rijdt overigens niet altijd op de juiste plek in de groep, daar verliest hij onnodig krachten.
En die Oomen mensen! Staat gewoon in de top 15 zonder tijd te hebben gepakt in ontsnappingen.
Poels gaat nog wel wat laten zien in de derde week, Kruijswijk moet leren aanvallen anders wordt het wel een hele onzichtbare Vuelta. Ze laten hem wel rijden.
Wanneer heeft Kelderman gereden voor kopman Kruijswijk? Als LottoNL-jumbo iets fout heeft gedaan met betrekking tot de begeleiding van Kelderman is het wel dat ze hem op erg jonge leeftijd meteen tot beschermde renner/kopman hebben gebombadeerd, wat resulteerde in een te zware last op de schouders.
Dit is een uitgelezen kans voor Kelderman. Zijn tegenstanders hebben in het algemeen of net een zware Tour, of al eerder een zware Giro in de benen. Zijn frisheid moet een groot voordeel kunnen zijn. De drie dingen waar hij vooral op moet letten zijn niet vallen, niet vallen en niet vallen.
Als Kelderman top 10 rijd is zijn Vuelta geslaagd. Maar die jongen heeft meer in zijn mars, laat het maar eruit komen.
Dat gedoe met Barguil was misschien wel goed. Hij moet zich eens boos maken en zich bewust worden van zijn plaats als kopman en van zijn eigen kunnen.
Ik begreep ook niet het uit de wind zetten van MAL.
En ook begreep ik de beleefdheid niet richting Froome en Nibali vwb 2de en 3de plaats (bonificatie seconden).
+1 voor de drie zaken waar Wilco op moet letten. Wahaha
Aan het fietsen zal het niet liggen, maar wel aan het naast de fiets liggen.
Vandaag als amuse een drietal jongelingen (Tolhoek, Olivier en Bouwman) die lang meereden in een pelotonnetje van veertig over de bergen. Het stelt weinig voor, maar het prikkelt de zinnen juist omdat we weten dat er veel grotere en geraffineerdere gerechten al klaarstaan.
De maestro laat ons ruiken aan de opkomende Kruijswijk en de verfijnde Poels, terwijl het eerste hoofdgerecht Kelderman zich al bekend maakt met verbazingwekkende kreten van de kritische voorproevers. Terwijl deze absolute top kok ons tart met de bijna onmetelijke potentie van zijn toekomstige hoofdschotel Oomen, weten we dat hij zijn reeds bewezen 'piece de resistance' Dumoulin nog voor het WK heeft klaarstaan ondersteund door rijpere smaakeenheden van de Hollandse keuken.
Het toetje van licht gesouffleerd Lombardiaanse tiramisu zou wel eens een gelaagde verleiding kunnen blijken die de ervaren maar niet altijd verwende gasten verder zal doen uitzien naar een korte winter. Dit alles om zo snel mogelijk te kunnen proeven van de heerlijkheden, die deze masterchef met deze unieke combinatie van ingredienten, volgend jaar aan ons weet voor te schotelen.