Vuelta 2017: Lutsenko zegeviert nabij Ermita Santa Lucia, Jetse Bol achtste
De vijfde etappe in de Vuelta a España 2017 is bijgeschreven op het palmares van Alexey Lutsenko. De 24-jarige Kazach van Astana was op de steile slotklim naar de Ermita Santa Lucia de sterkste van een kopgroep van zestien renners. Merhawi Kudus en Marc Soler werden twee en drie. Jetse Bol eindigde als achtste. Chris Froome blijft de leider.
In de openingsfase van de koers vormde zich een zestien man sterke kopgroep. Met Julian Alaphilipe, Rubén Fernández, Marc Soler, Alexis Gougeard, bergtruidrager Davide Villella, Matej Mohoric, Alexey Lutsenko, Merhawi Kudus en Lluis Guillermo Mas zaten er behoorlijk wat klinkende namen mee. Ook twee Nederlanders maakten deel uit van deze kopgroep. Jetse Bol (Manzana Postobón) en Michel Kreder (Aqua Blue Sport) slopen mee. Zij kregen de ruimte van het peloton. Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin) besloot op het laatste moment de sprong naar voren te wagen en slaagde daarin.
Bol virtueel leider
Waar Christian Knees en Ian Stannard namens Sky de vlucht eerst controleerden, kregen de zeventien voorop in de laatste vijftig kilometer een ruimere marge. De maximale voorsprong betrof een dikke zeven minuten, waardoor de best geplaatste renner virtueel leider werd. Dat was niemand minder dan onze landgenoot Bol. Hij leek slim te rijden, maar sprong niet mee met aanvallen van Marco Haller, Lutsenko, Kudus en Gougeaurd. Die demarrages zorgden er in de finale wel voor dat de kopgroep volledige uit elkaar geslagen werd. In brokjes stevenden zij af op de Ermita Santa Lucia.
Lutsenko v.s. Kudus
Lutsenko en Haller begonnen als eerste twee aan de slotklim naar Alcosebbre. Op een klein half minuutje volgden rasaanvaller Gougeard en de Afrikaanse klimmer Kudus. Vooraan moest Haller in de eerste meters zijn vluchtmakker laten gaan. Daarachter ontstond hetzelfde beeld, toen Kudus weg dartelde bij zijn Franse campagnon. Op kop bleef Lutsenko een mooie cadans houden. Achter het geweld vooraan ontbrak ieder spoor van de overige vluchters van de dag. Lutsenko zou zijn voorsprong op Kudus behouden, wat hem de dagzege opleverde.
Contador weert zich, Nibali, Kruijswijk en Poels verliezen tijd
In het peloton besloot BMC stevig door te trekken naar de voet van de klim. Sky werd hiermee een beetje onder druk gezet, maar Froome was bij de pinken. Niet veel later postvatte Gianni Moscon opnieuw vooraan het peloton. De jonge Italiaan zette het gehele peloton onder druk, waardoor de achterdeur wagenwijd open stond. Onder meer Steven Kruijswijk, Wout Poels, Miguel Ángel López en Romain Bardet waren daarvan het slachtoffer. In de slotkilometer nam Froome het commando over. Alberto Contador ging over hem heen, waarna alleen de Brit, Michael Woods en Johan Esteban Chaves konden volgen. De rest verloor tijd.
jouW en getuigT.
Natuurlijk is dat mijn mening. Met empathie mag je namelijk best zuinig zijn. Het staat nergens dat je overal maar begrip voor moet hebben en rekening mee moet houden.
Als er op gewezen wordt dat het denigrerend/beledigend over kan komen, zeg je eigenlijk gewoon in andere woorden, dat je het denigrerend/beledigend vindt. En dus is dat wel degelijk een verwijt.
Gatverdamme, lutsjenko. Vervelend ventje.
Pardon? Vervelende vent bedoel je!
@djoop
Vertrouwd moet met een t, met humor spoelen we de azijn door, hou vol Djoop.
Zo ook het ongetwijfeld goed bedoelde adviesje. Ik zou een vlammend epistel grammaticaal kunnen verknoeien en deze taalfanatici wijzen op onze overdreven neiging anderen de morele les te willen lezen. Dat eeuwige Hollandse vingertje, in menig poel des verderfs als laatste zichtbare teken van protest. Maja, dan doe je in principe hetzelfde...
[e] jajajajaja
On
Mooie zege voor Lutsenko. Die is toch wel van vele markten thuis.
"Op een klein half minuutje volgden rasaanvaller Gougeard en het Afrikaanse klimmertje Kudus"
Zou Gougeard het op Kudus hebben voorzien, of blijft het bij Moscon dit seizoen? Of gewoon een ongelukkige woordkeuze als je het bekijkt vanuit het perspectief van de WF'ers die struikelen over 'klimmertje'.
Als Vlaming zijnde, staan in de krant wielerverslagen van jeugdwielerwedstrijden. Systematisch wordt door een journalist iemand van Wallonië Waaltje genoemd. Dit duidt op (latente) discriminatie.
Hier is dat echter naar mijn mening niet het geval, maar de grens is redelijk dun en ook een beetje tricky dus snap niet dat WF zo heftig in de tegenreactie gaat: "de kaart racisme wordt weer getrokken" etc. Als iemand dat zo aanvoelt , laat het toch gewoon zijn ipv een hele preek te geven