Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 13
In de vierde rit naar Tarragona voerden de sprinters voor de laatste keer het woord. Dit is inmiddels alweer negen ritten geleden. Etappe dertien richting Tomares biedt wellicht weer een uitgelezen mogelijkheid voor de snelheidsduivels in dit Vuelta-peloton. Wie de finale echter goed analyseert, ziet ook kansen voor de puncheurs. Welk type renner haalt de bovenhand? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
We hebben deze Vuelta al meerdere malen mogen genieten van Romeins schoon. Ook Coín – startplaats van de dertiende etappe – is een toonbeeld van Romeinse artisticiteit. Eenmaal in gang geschoten krijgt het peloton in de eerste 75 kilometer nog flink wat hoogtemeters voor de kiezen. Alleen op de Alto de Ardales (7,2 km aan 4.3%) zijn echter drie, twee en één punten voor de bergtrui op te rapen. Ideaal terrein voor aanvallers om de vroege vlucht op poten te zetten.
Na het passeren van de bevoorradingszone (na 86,5 kilometer) krijgen de renners een vlak parcours voorgeschoteld. Op vijftien kilometer van de streep zoeven de renners door Sevilla, de hoofdstad van de provincie Andalusië. In de stad van de flamenco, Real Alacázar (het koninklijk paleis), Alameda de Hércules (de bekende brede laan), Plaza de España en het voetbalstadion Ramón Sánchez Pizjuán staat nog een tussensprint op het programma.
Wanneer het Sevilla achter zich gelaten heeft, zal het peloton de vaart inzetten naar finishplaats Tomares. De finale is allerminst eenvoudig te noemen. In de laatste drie kilometer moeten namelijk nog enkele stroken bergop worden verwerkt. In de op-twee-na-laatste kilometer stijgt het wegdek zelfs voor een goede vierhonderd meter aan 10%. Ook in de laatste kilometer valt er een fikse knik van 6% te noteren. De laatste vijfhonderd meter zijn dan weer zo goed als vlak.
Favorieten
Op dit parcours zouden normaal gesproken de sprinters de dienst uit maken. Maar eerlijk is eerlijk: in deze Vuelta a España kunnen we beter spreken over snelle mannen. De topsprinters staan hier niet aan de start. Wel zijn er een aantal sterke mannen die over een rap eindschot beschikken. Zij zijn hier de favorieten, samen met de puncheurs die eveneens een extra versnelling in de benen hebben.
**** Matteo Trentin
Quick-Step Floors zal er alles aan gelegen zijn om het tot een sprint met het peloton aan te laten komen. De Belgische ploeg wist dit seizoen al liefst veertien etappezeges te boeken in de drie grote rondes, waarvan vier in deze Vuelta. Matteo Trentin won er daarvan twee: de massasprint in Tarragona en vanuit de vlucht – met een lastige finale – in Elpozo Adimentación. De Italiaan is hier dan ook de te kloppen man, want hij kan de laatste kilometers overleven en heeft op de laatste vlakke strook misschien wel het beste eindschot van de mannen in deze Vuelta.
*** Juan José Lobato & Søren Kragh Andersen
De grootste uitdager van Trentin komt waarschijnlijk uit het kamp van LottoNL-Jumbo. Juan José Lobato is namelijk geen pure sprinter, maar wel een snelle man die na een zware koers komt bovendrijven. De 28-jarige Spanjaard was er in Tarragona al dichtbij, op een aankomst die misschien nog iets eenvoudiger was dan die van aankomende vrijdag. In die vierde rit koos Lobato ervoor om van kop af te gaan, waarna Trentin nog uit zijn wiel kwam. Als de Spanjaard in staat is om de rollen om te draaien, heeft hij goede papieren op zijn gehoopte ritzege.
Ook bij Sunweb zullen ze met het plan om te winnen beginnen aan de dertiende rit. Net als LottoNL-Jumbo, kan ook Sunweb haar spoorboekje volmaken als het gaat om etappezeges in alle grote rondes in dit seizoen. Søren Kragh Andersen is daarvoor de aangewezen man. Het 23-jarige Deense talent is snel, maar delft normaal gesproken het onderspit tegen de topsprinters. Op een tricky aankomst zoals deze, is Kragh Andersen echter een heel gevaarlijke klant. Dat bewees hij aan het begin van het seizoen in de Tour of Oman al eens.
** Julian Alaphilippe, Gianni Moscon & Rui Costa
Naast Trentin, heeft Quick-Step Floors nog een heet hangijzer achter de hand. Vooraf werd er veel verwacht van Julian Alaphilippe, maar de 25-jarige Fransman liet al snel blijken dat die hoop ongegrond was. Bergop moest hij al vroeg passen in de door Alexey Lutsenko gewonnen rit naar Alcosebbre. Amper drie dagen later liet Alaphilippe zien dat hij toch over goede benen beschikte. Hij won de rit over de loeisteile Xorret de Catí. Gezien zijn capaciteiten zou hij met zijn snelle benen ook in Tomares voor de ritzege kunnen gaan.
De knechten van Sky beheersen deze Vuelta. David López en Mikel Nieve bewijzen andermaal hun diensten voor klassementsleider Chris Froome, terwijl Wout Poels er langzaamaan doorheen lijkt te komen. De meest opzienbarende wagon in de Sky-trein, is echter Gianni Moscon. De 23-jarige Italiaan rijdt de stenen uit de straat deze Vuelta en wellicht mag hij in deze etappe zijn kans gaan. Moscon kan een aankomst zoals deze zeker aan en hij beschikt tevens over een sterk eindschot. Gezien zijn huidige vorm, mag niemand verbaasd opkijken als hij de zegeruikers pakt.
Een renner van wie we deze Vuelta nog niet veel hebben gezien, is Rui Costa. De Portugese ex-wereldkampioen zou in de rit naar Tomares echter zo maar op de voorposten te zien kunnen zijn. De 30-jarige kopman van UAE Emirates kan namelijk op meerdere manieren deze rit winnen. De lastige laatste drie kilometers zijn voer voor aanvallers. Wanneer Costa besluit op de steilere stukken door te trekken, dan is hij in staat om zijn aanval lang vol te houden. Maar ook wanneer hij zich voorin handhaaft, zou hij in een sprint met een elitegroepje kunnen toeslaan.
* Edward Theuns, Sacha Modolo, Magnus Cort Nielsen, Jetse Bol
Voor Trek-Segafredo is het jammer dat John Degenkolb er niet meer bij is. Voor de Duitser was deze finale misschien wel op zijn lijf geschreven. Maar de Amerikaanse ploeg heeft nog een troef om uit te spelen. Edward Theuns is namelijk een renner die na een zware wedstrijd een sterke sprint heeft. De 26-jarige Belg laat dat voornamelijk in eendagskoersen zien, maar ook in rittenkoersen wist hij al eens etappes te winnen. Onlangs liet hij dat nog zien in de BinckBank Tour, met zijn zege in Lanaken. Tijdens deze Vuelta eindigde hij in de twee sprintetappes steeds vierde.
Net als Quick-Step Floors, kan ook UAE Emirates op twee scenario’s gokken. Naast Costa, hebben zij namelijk ook Sacha Modolo in de gelederen. De 30-jarige Italiaan is misschien wel de meest ervaren killer die in Spanje aanwezig is, want op zijn palmares prijken al 45 profzeges. Slechts een enkeling in dit Vuelta-peloton kan dat hem nazeggen. Modolo is al jaren een sprinter van de tweede lijn. Maar omdat alle topsprinters hier niet aan de start staan, is het voor hem een uitgelezen kans op zijn eerste Vuelta-ritzege. Kan hij dat kunstje flikken in deze lastige slotkilometers?
Bij Orica-Scott likken ze na de rit van woensdag hun wonden. Waar Simon Yates eerder al weggezakt was in het klassement, werden ook Adam Yates en Johan Esteban Chaves weggeblazen op Calar Alto. Magnus Cort Nielsen heeft in de vlakke ritten steeds op zijn klassementsrenners moeten letten, terwijl hij hier een van de snelste mannen in het peloton is. Als hij door het tijdsverlies van woensdag z’n kans mag gaan in Tomares, dan kan-ie de nare nasmaak van woensdag zo maar eens wegspoelen met een overwinnings-Cava tijdens het avonddiner.
Een van de smaakmakers van de eerste Vuelta-week, is zonder twijfel Jetse Bol 2.0. De eerste versie van de Noord-Hollander moest het vooral van het klassieke werk hebben, waarna hij altijd kon terugvallen op een sterk eindschot. Waar de renner van Manzana Postobón nu vooral bergop goed meegaat, is hij zijn snelle benen nog niet verloren. Vorige maand werd hij bijvoorbeeld nog zesde in de Ordiziako Klasika en in Tarragona sprintte hij naar plek tien. En dat terwijl hij in eerste instantie de sprint aan zou trekken voor een ploeggenoot. Vlak Speedy Bolzález niet uit op de aankomst in Tomares.
Outsiders
Op een aankomst als deze ligt een verrassing op de loer. Verkeerd timen – te vroeg óf te laat – kan het verschil maken tussen winst en verlies. Er zijn renners die je niet te veel ruimte moet geven op het laatste knikje in de slotkilometer. Wanneer Giovanni Visconti daar bijvoorbeeld zijn kans gaat en hij krijgt een paar meter te veel, dan kan de Bahrain Merida-renner zo maar zegevieren. Bij FDJ hopen ze met Anthony Roux of Odd Christian Eiking op een soortgelijke ontknoping. Astana heeft met Sergei Chernetckii en vooral Luis León Sánchez ook renners die hetzelfde trucje kunnen.
Wanneer de ploegen in de slotkilometers toch afwachtend koersen en het gros van het peloton de laatste vijfhonderd meter samen aanvat, hebben de intrinsiek snellere mannen meer kans dan de puncheurs. Denk dan aan spurters als Michael Schwarzmann, Tom Van Asbroeck, Adam Blythe, Lorrenzo Manzin, jonkies Juan Sebastian Molano en Ivan García. Of misschien zint José Joaquin Rojas op revanche na zijn sprint-á-deux met Trentin, waar de Movistar-sprinter veel te vroeg aan leek te gaan en zodoende verloor.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Matteo Trentin
*** Juan José Lobato, Søren Kragh Andersen
** Julian Alaphilippe, Gianni Moscon, Rui Costa
* Edward Theuns, Sacha Modolo, Magnus Cort Nielsen, Jetse Bol
Weer en tv
De Spaanse temperaturen keren terug in La Vuelta. Vrijdag stijgt het kwik namelijk tot 35 graden Celsius. Er staat een licht briesje uit het oosten en de kans op regen is vrijwel gelijk aan nul. De koers is ’s middags vanaf 15.00 live op tv te zien bij Sporza en Eurosport 1. De NOS begint een uur later met een livestream. Bespreek de koers in de Volg Hier van WielerFlits.
Wat denken jullie?
https://twitter.com/Vaughters/status/903386038646820865
https://twitter.com/Vaughters/status/903412694606159872