Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 3
In de Ronde van Spanje hoeven we doorgaans niet lang te wachten voor de eerste serieuze bergen en dat is ook in deze editie het geval. Maandag krijgen we direct een eerste indicatie van de vorm van de kanshebbers voor de eindzege, want op het menu staan drie niet te onderschatten beklimmingen. Dat belooft dus vuurwerk. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Op de derde dag trekt het peloton de bergen in. De route voert de renners vanaf de Franse startplaats Prades naar Andorra la Vella, de hoofdstad van de dwergstaat Andorra. In 158,5 kilometer doet het peloton drie landen aan. De start is in Frankrijk, na vijftig kilometer voert de Vuelta voor het eerst over Spaanse wegen en de laatste vijftig kilometer wordt in Andorra afgelegd. Onderweg krijgen de coureurs drie beklimmingen voor de kiezen.
Het is maandag al direct vanuit de start klimmen geblazen. Hoewel de Col de la Periche (19,5 km aan 4,8%) van eerste categorie pas na twaalf kilometer begint, loopt het stuk daarvoor ook al gevoelig omhoog. Renners die in de vlucht van de dag willen zitten, moeten dus over bovengemiddelde klimmersbenen beschikken.
Een lange afdaling voert het peloton over de Spaanse grens. In de laatste vijftig kilometer wachten er nog twee bergen. De eerste is de zwaarste. De beklimming van de Coll de la Rabassa is 13,3 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 6,8%. Kort na de afdaling doemt alweer de Alto de la Camella op. Deze is iets vriendelijker dan de Rabassa maar met 4,8 kilometer aan 8,6% allerminst een pretje. Aangezien het na de top nog maar zeven kilometer tot aan de meet is, vormt deze helling een ideale springplank voor een late uitval. De berg leent zich voor een explosieve aanval in de laatste honderden meters om daarna als een komeet de afdaling in te suizen. Pas wanneer de renners onder de boog van de laatste kilometer komen wordt de weg weer vlak.
Favorieten
Voor de belangrijkste kanshebbers op de etappezege is het vooral uitkijken naar de aanvallers. Zij vinden hier een uitgelezen mogelijkheid om als eerste over de streep te komen en daarmee ook een gooi te doen naar het rood. Weinig ploegen zullen immers bereid zijn om de koers te controleren en zelfs als enkele formaties het heft in handen willen nemen, gaat dat vanwege het bergachtige karakter van de wedstrijd geen eenvoudige opgave zijn.
Ook vorig jaar zagen we dat vluchters succesvol waren in de eerste dagen van de Vuelta. Alexandre Geniez won toen de derde etappe naar Mirador de Ízaro en zijn landgenoot Lilian Calmejane was een dag later de sterkste uit de kopgroep. In tegenstelling tot de Tour de France, waar de koers vanwege de grote belangen traditioneel erg gecontroleerd is, krijgen aanvallers in de Ronde van Spanje vaak wel een vrijgeleide. Dat levert waarschijnlijk een hevige strijd op in het openingsuur van de wedstrijd. Veel renners ruiken immers hun kans.
Dat geldt ongetwijfeld ook voor Julian Alaphilippe. De Fransman van Quick-Step Floors is weer hersteld van zijn knieblessure en hoopt zijn seizoen in de Ronde van Spanje goed te maken. Hij vindt daarvoor een ideale gelegenheid op dag drie. De renner kan in theorie op verschillende manieren winnen: door in de vroege vlucht te zitten, door op de slotklim weg te springen of door de sprint van een favorietengroepje te winnen. Dat maakt hem een erg gevaarlijke klant. De vraag is alleen of hij op tijd in vorm is, maar zijn prestatie in de Vuelta a Burgos geeft goede hoop. Daar reed hij veelvuldig in beeld, met twee podiumplekken als resultaat.
Darwin Atapuma (UAE Emirates) was vorig jaar al bijna succesvol in de openingsweek van de Ronde van Spanje. Hij strandde echter op plaats twee achter Calmejane. Dat overkwam hem ook in de Tour de France, waar Warren Barguil hem op Izoard in extremis wist bij te halen. Een overwinning in een grote ronde lijkt echter steeds dichter bij te komen. Wie weet is maandag zijn dag. Zijn ploegmaat Jan Polanc was al eens succesvol in een drieweekse koers. Twee keer zelfs, beide keren in de Giro en telkens ook in de openingsweek. Kan hij dat kunstje in de Vuelta herhalen?
Dimension Data beschikt over een hele ploeg vol aanvallers. Het wordt maandag een belangrijke etappe voor mannen als Serge Pauwels, Igor Anton, Omar Fraile, Lachlan Morton en Merhawi Kudus. Zij beschikken allemaal over de kwaliteiten om een vlucht succesvol af te ronden. Voor Fraile is de etappe extra van belang. De Spanjaard wil graag nog eens een bergklassement winnen en kan hier meteen een goede slag slaan.
Omdat Dimension Data geen klassementsman heeft, krijgt iedere renner de vrijheid om aan te vallen. Dat geldt ook voor ploegen als BMC (met o.a. Nicolas Roche, Damiano Caruso en Tejay van Garderen), Movistar (met o.a. Rubén Fernandez en Carlos Betancur), Cannondale-Drapac (met o.a. Michael Woods en Simon Clarke) en Caja Rural-Seguros RGA (met o.a. Jaime Roson en Sergio Pardilla).
En wat kan Jetse Bol? De Nederlander liet in de Ronde van Burgos zien dat hij een stuk beter is gaan klimmen. Met die benen is het niet eens ondenkbaar dat hij maandag de hellingen overleeft en daarna is hij met zijn snelle benen natuurlijk erg gevaarlijk. Vanuit Belgisch oogpunt is het vooral uitkijken naar Thomas De Gendt. De renner van Lotto Soudal won al etappes in de Giro en de Tour en hoopt nu ook op dagsucces in de Vuelta.
Mocht het verschil tussen de kopgroep en het peloton beperkt blijven, dan zou ook een sprong op de laatste beklimming succesvol kunnen zijn. De echte toppers gaan waarschijnlijk geen ruimte krijgen, maar de mannen van de tweede lijn kunnen wellicht rekenen op meer vrijheid. Denk aan bijvoorbeeld Daniel Moreno. De ervaren Movistar-renner smult van steile beklimmingen en heeft al vaker op deze manier gewonnen. Simon Yates lukte het zelfs vorig jaar in de Vuelta. Op dag zes kwam hij solo over de streep in Ribera Sacra.
Zowel Moreno als Yates zijn bovendien snel genoeg om een eventueel sprintje te winnen. Dat geldt eveneens voor Wout Poels, zoals hij liet zien in de Ronde van Polen, en wie weet krijgt Poels ook wel de ruimte om aan te vallen. De steile Alto de la Comella moet hem alvast goed liggen. Tot slot zal ook Warren Barguil, een aanvaller pur sang, daar naar uitkijken.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Darwin Atapuma, Omar Fraile
** Jaime Roson, Nicolas Roche, Jan Polanc
* Daniel Moreno, Wout Poels, Simon Yates, Warren Barguil
Weer en TV
Het peloton krijgt maandag prima koersweer voorgeschoteld. Weeronline geeft zelfs het weercijfer tien. Het blijft droog en de temperatuur zal schommelen rond de 29 graden. De koers is live te volgen via Sporza (vanaf 13:30) en Eurosport (vanaf 13:00). De NOS komt met een livestream.
Ze staan hier: http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/es/etapa-3.html
Ik denk trouwens dat Froome, Aru, Majka en de andere favorieten om de ritzege gaan strijden.
Afdaling lijkt op slechts 5%, te weinig technisch waarschijnlijk voor Nibali om een kloof te slaan.
Is het niet zo dat in de Vuelta ook in de bergritten bonus seconden worden vergeven?
Laatste klim lijkt veel op de Izoard
Meen je dat echt ?
Izoard 14 kilometer klimmen aan gemiddeld 7,3% met 1023 hoogte meters ; van 1337 meter naar 2360 meter.
Alto de la Comella 380 meter hoogte verschil in 4,3 kilometer ; van 965 meter naar 1345 meter.
Het gaat om de grilligheid, niet de afstand, de Izoard kent ook stroken rond de 10% en Barguil gaat hopelijk beseffen dat top vijf niet onmogelijk is, al is de leiderstrui nog veel te vroeg, drie weken verdedigen is loodzwaar.
Ik zie de klassementsrenners hier toch eerder winnen.
Shitload aan potentiële winnaars, AK of niet? Vind 'm lastig te voorspellen, ik zeg de aanval wint
Denifl zal wel voor de bollentrui willen gaan strijden gok ik