Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 6
De zesde etappe voert over vijf beklimmingen, maar kent een vlakke aankomst. Veel renners zullen deze rit aandachtig bekeken hebben in het rondeboek. Zowel sprinters als aanvallers komen donderdag namelijk in aanmerking voor de ritzege. Wat staat ze te verwachten en welke renners gaan we van voren zien? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De zesde etappe start in Villareal, bekend van de gelijknamige voetbalclub. De finishplaats is Sagunto. Hemelsbreed liggen deze twee plaatsen ongeveer 35 kilometer uit elkaar. De organisatie besloot echter om het binnenland in te gaan en er een mooie etappe door het middengebergte van te maken van ruim tweehonderd kilometer. Onderweg komen de renners vijf gecategoriseerde beklimmingen tegen. De eerste, de Alto de Alcudia de Veo, begint na 37 kilometer en kent een gemiddelde stijgingsgraad van 3,4% op elf kilometer. Na een relatief korte afdaling dient de volgende hindernis zich al aan. De Puerto de Eslida is met 5,3 kilometer een stuk schappelijker, maar is gemiddeld genomen wel een stuk steiler (5,1%). Na een afdaling en een vlak tussenstuk van bijna dertig kilometer krijgen de renners de Alto de Chirivilla voorgeschtoteld, een klim van 7,9 kilometer á 4,1%.
De Puerto del Oronet is de voorlaatste hindernis van de dag: de klim is 6,4 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 4%. Op de top zijn, net als op alle voorgaande beklimmingen van deze rit, drie, twee en één punt te pakken voor het bergklassement. Op de laatste klim zijn vijf punten voor de winnaar, drie voor de nummer twee en één punt voor de renner die als derde de top rondt. Dat betekent dat er morgen maximaal zeventien punten te verkrijgen zijn.
De top van de Puerto del Garbí ligt op 36,4 kilometer van de meet. De klim is 9,3 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 5,1%. In het eerste deel van de klim zitten stroken met percentages die niet op drie handen te tellen zijn. Wie hier als eerste bovenkomt moet nog 36,4 kilometer afleggen tot aan de eindstreep. Op 8,2 kilometer van de meet ligt nog een tussensprint. Zien we een uitgedund groepje sprinten voor de zege of pakken de avonturiers hun kans?
Favorieten
Deze rit door het middengebergte leent zich voor verschillende scenario’s. Kunnen de aanvallers voorop blijven, of komt in de afdaling richting de aankomstplaats alles weer bij elkaar? Aangezien er genoeg renners zijn met een veilige achterstand op de rodetruidrager, is het niet ondenkbaar dat de vluchters een aanzienlijke voorsprong cadeau krijgen.
Veel zal afhangen van de plannen van Quick-Step Floors. De Belgische formatie kende een succesvolle start van deze Vuelta met twee zeges in de eerste vier etappes. Het bepaalde in de openingsweek voor een belangrijk deel het koersverloop. Het is een van de weinige ploegen die baat heeft bij een massasprint. Met Matteo Trentin beschikt het immers over een renner met een snelle eindspurt. De Italiaan won dinsdag in Tarragona en was ook in Gruissan (achter ploeggenoot Lampaert) al tweede. Wanneer het op een sprint aankomt, hoeft hij maar weinig renners te vrezen. Indien er na de beklimming van de Puerto del Garbí maar een kleine groep overblijft, is ook een snelle finisher als Julian Alaphilippe allerminst kansloos.
LottoNL-Jumbo heeft met Juan José Lobato een renner die op dit soort aankomsten kansrijk is. De Andalusiër is deze Vuelta op jacht naar dagsucces, nadat hij kort geleden ook al een rit wist te winnen in de Tour de l’Ain. Naar eigen zeggen heeft hij de voorbije twee maanden goed getraind. De Spanjaard hoopt daarvan de vruchten te plukken. In Tarragona was hij daar al dichtbij. Heeft hij in Sagunto meer succes?
De Belgen zijn in deze Vuelta a España met zeventien man aanwezig. Daaronder bevinden zich diverse renners die hier tot de kanshebbers behoren. Bijvoorbeeld Edward Theuns, die deze Vuelta al de nodige ereplaatsen scoorde. Ook voor zuiderburen Tom Van Asbroeck (Cannondale-Drapac) en Jens Debusschere (Lotto Soudal) liggen er hier mogelijkheden. De voor Cofidis rijdende Jonas Van Genechten won vorig jaar in Puebla de Sanabria al een rit waarbij hij in de finale een lastige beklimming moest overwinnen.
Naast bovengenoemde renners, herbergt het peloton nog tal van sprinters die kansrijk zijn. De Italiaan Sacha Modolo van UAE Emirates blijft op vlakke aankomsten een gevaarlijke klant. FDJ beschikt over Lorrenzo Manzin. Michael Schwarzmann is de sprinter van dienst bij BORA-Hansgrohe. Magnus Cort Nielsen heeft bij Orica-Scott de opdracht gekregen om in dienst te rijden van zijn kopmannen, dus zal waarschijnlijk niet meesprinten om de dagzege.
Søren Kragh Andersen heeft die vrijheid bij Sunweb wel. De rappe Deen kan een geaccidenteerd terrein goed aan en kan met zijn snelle benen toeslaan in de sprint. Ook Jetse Bol mag zichzelf kansen toedichten. Onze landgenoot zat weliswaar mee in de vlucht van woensdag, maar werd in Tarragona tiende in de massasprint. Zijn ploeggenoot Juan Sebastian Molano is ook razendsnel, maar hij kwam in de vierde rit ten val. In de tweede rit was Adam Blythe bovendien dichtbij de zege. De voormalig Brits kampioen van Aqua Blue Sport strandde toen in het wiel van Trentin. Eindigt de rit in een sprint met een elitegroep, houd dan ook José Joaquin Rojas, Pelle Bilbao en José Gonçalves in het oog.
De sterkte van de vlucht van de dag zal bepalend zijn voor de overlevingskans van de aanvallers. De 17 bergpunten die onderweg te verdienen zijn, kunnen voor renners een reden zijn om mee te sprinten. Voor Omar Fraile (vorig jaar met 58 punten winnaar van het klassement) kan dat een reden zijn om de aanval te zoeken. Leider in het klassement Davide Villela was in de etappe naar Andorra la Vella en Alcosebbre al in de aanval. Wanneer hij werk wil maken van de bergprijs, kan hij hier beter mee zitten. Deze rit lijkt bovendien geschikt voor rasaanvallers Luis Léon Sánchez en Alessandro De Marchi.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Matteo Trentin
*** Juan José Lobato, Edward Theuns
** Tom Van Asbroeck, Jens Debusschere, Jonas Van Genechten
* Sacha Modolo, Davide Villela, Omar Fraile, Luis Léon Sánchez
Weer en TV
Donderdag wordt de etappe verreden in warme, maar droge omstandigheden. Het wordt ongeveer 31 °C. De wind waait uit het oosten en is matig, windkracht 3.
Eurosport en Sporza beginnen om 15:00 met de live-uitzending. Via nos.nl is de wedstrijd te volgen via een livestream. De aankomst wordt verwacht tussen half zes en zes uur.
Erg lastig in te schatten etappe.
Zo zwaar is de rit nu ook weer niet, het zijn vrijwel allemaal derde categorie klimmetjes en de laatste klim is op 40 km van de streep. Met Jungels, Alaphilippe en Mas valt er een sprint te regelen. Terpstra voor het eerste deel van de rit samen met Lampaert.
Maar goed, ze moeten het dus wel willen. En waarom niet? Trentin kan goede zaken doen voor de sprinttrui. Wil hij hem winnen, zal hij zoveel mogelijk relatief eenvoudige ritten moeten sprinten voor de overwinning, anders gaat een of andere klimmer met de "sprinttrui" aan de haal in Madrid.
En als ik de vingers van mijn handen goed tel, zijn er in de laatste klim percentages van boven de 14 %
http://3.bp.blogspot.com/-6wqet-yXqu0/Uxw7Rjv-_1I/AAAAAAAAB_4/nFj2EdgK9Vc/s1600/perfil2.JPG
Bij een percentage van minder dan 5% is de gem sprinter nog niet uitgeteld en hebben nog 30km om eventuele achterstand goed te maken.
https://4.bp.blogspot.com/-pvOVf2PG6Ec/WMUqfuPm21I/AAAAAAACV9o/YUxXKil68lc_oBMYyqtZN1KAl_SRP9YsQCLcB/s1600/GARB%25C3%258D%2BPOR%2BSEGART.png
Ik zie weinig sprinters dit overleven.