Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe naar de Alto de l’Angliru
zaterdag 9 september 2017 om 09:00

Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe naar de Alto de l’Angliru

Op zaterdag volgt er een rit waar menig wielerliefhebber reikhalzend naar heeft uitgekeken. De mythische Alto de l’Angliru moet het decor vormen van de apotheose van deze Vuelta a España. Wie beslist deze ultieme confrontatie in zijn voordeel? WielerFlits blikt voor de voorlaatste keer deze ronde vooruit.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!
Parcours
In Asturië wacht de renners een dag voor het einde de kortste etappe van deze rittenkoers. Rond twee uur wordt het startschot gegeven van een rit over 117,5 kilometer die hen naar de top van de Angliru brengt.

Direct vanuit de start is het klimmen geblazen. Aan de 12,7 kilometer lange beklimming naar de top van La Reigada zijn weliswaar geen bergpunten toegekend, maar na drie weken Vuelta zullen de renners deze klim ongetwijfeld voelen. Het is goed mogelijk dat deze openingsfase direct vuurwerk oplevert. Het wordt interessant om te zien of hier al een aanval op touw gezet kan worden, of dat de Sky-ploeg het peloton compact wil houden.  Na de afdaling begint de aanloop naar de eerste van drie gecategoriseerde klimmen, die elkaar in snel tempo opvolgen.

De beklimming van de Alto de la Cobertoria (1ste categorie) is volgens het rondeboek 8,1 kilometer lang, maar ook in de kilometers ervoor loopt het wegdek al aardig op. De klim kent een stijgingspercentage van 8,6%, maar dat wordt enigszins vertekend door een vlakke passage in de beginfase. Na ongeveer 3,5 kilometer loopt het stijgingspercentage op tot maar liefst 18%. Tot de top op 1.195 meter hoogte komen de stijgingspercentages niet onder de acht procent.

Na een tien kilometer lange afdaling wacht met de Alto del Cordal de volgende hindernis. De 5,7 kilometer lange klim kent een stijgingspercentage van 8,6%, met een uitschieter tot 12,9% in de laatste kilometer. Na een afdaling kunnen de renners zich opmaken voor het dessert.

De Angliru is dit jaar voor de zevende keer in het etappeschema opgenomen. De steile bergweg maakte zijn debuut in 1999. Toen was het de betreurde klimmer José María Jiménez, die in een decor van in mist opgloeiende koplampen zegevierde. Het jaar erop ging de overwinning naar Gilberto Simoni, maar was het Roberto Heras die de klim als snelste opreed. De Kelme-renner beklom de Angliru in een tijd van 41 minuten en 55 seconden, tot op heden nog steeds een record

De gevreesde Asturische bergtop, vaak beklommen in een sluier van mist, zou in de jaren erop regelmatig terugkeren. In 2008 was Alberto Contador oppermachtig. Hij veroverde er in de twaalfde etappe de leiderstrui, die hij tot Madrid zou behouden. Drie jaar later reed Juan José Cobo op de Angliru Bradley Wiggins uit de leiderstrui en nam hij een voorschot op zijn latere eindzege. Bij het laatste bezoek in 2013 ging een dag voor het einde de dagzege naar de Fransman Kenny Elissonde, maar beslechte in de achtergrond Chris Horner het duel met Vincenzo Nibali in zijn voordeel.

De renners stijgen over een afstand van 12,5 kilometer van 340 naar 1575 meter. Tijdens het eerste gedeelte gaat het met stijgingspercentages van maximaal 11,2% procent al behoorlijk omhoog. In de laatste zes kilometer wordt het buitengewoon zwaar. Het zwaarste stuk is bij Cueña las Cabres, waar het stijgingspercentage oploopt tot een duizelingwekkende 23,5%. Hierna is het nog enkele kilometers tot de top, waarna in de slotfase een korte afdaling richting de finishlijn voert.

Favorieten
De etappe naar de Angliru is de laatste aankomst bergop van deze Vuelta. Renners met de ambitie en de fysieke mogelijkheden om nog iets aan de huidige situatie te veranderen, krijgen daar op zaterdag een laatste kans voor. Wanneer we de kanshebbers voor een ritzege overlopen, zien we dat de voornaamste kandidaten in de top van het klassement staan.

Geeft Froome zijn rode leiderstrui extra glans? – Foto: Sirotti

Chris Froome gaat als leider de slotdag in. Hoewel er veel kritiek is gekomen op de spektakelwaarde van het optreden van Froome en zijn ploeg Sky, kan er allerminst gezegd worden dat hij een eventuele Vuelta-zege gestolen heeft. Met een overwinning op Cumbre del Sol en een zege in de tijdrit in Logroño heeft hij al twee ritzeges te pakken. Na een mindere dag op Los Machucos, bewees hij donderdag dat hij nog niet op is. Op de Angliru heeft hij de keuze om zijn voorsprong om te consolideren, of zijn leiderstrui extra glans te geven.

Over de vraag of Froome ook de sterkste klimmer van deze Vuelta is, valt te discussiëren. Die titel komt wellicht eerder toe aan Miguel Ángel López. De Colombiaan kende deze Vuelta zijn definitieve doorbraak en imponeerde met overwinningen in de bergritten naar Calar Alto en Sierra Nevada. Op Los Machucos probeerde hij het opnieuw, maar kwam hij niet verder dan een derde plaats. Op weg naar Santo Toribio kon hij in de slotfase het snelle tempo echter niet meer volgen. Zaterdag leren we of dat een incident was, of dat de pijp bij de jonge klimmer inmiddels leeg is. Wanneer we zijn prestaties eerder deze Vuelta in ogenschouw nemen, behoort een zege op deze monsterlijke klim tot de mogelijkheden. Wellicht dat de mogelijkheid om ten koste van Davide Villella de bergtrui te veroveren nog voor extra motivatie zorgt.

Besluit Contador zijn carrière in stijl? – Foto: Sirotti

Alberto Contador toonde zich tijdens zijn afscheidstournee een renner zoals wielerfans ze graag zien. Door aanvallend te koersen zorgde hij voor het nodige spektakel. Vooraf had hij zich een podiumplek tot doel gesteld en dat behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Een (nieuwe) zege op de Angliru, zou een waardige afsluiter van zijn carrière als beroepsrenner zijn.

De Italianen kleurden de voorbije weken mede de koers. Vincenzo Nibali is op papier nog steeds de voornaamste uitdager van Froome. De kopman van Bahrain Merida heeft ervaring met de Angliru, al zal hij de dag uit 2011 waarop hij zijn Vuelta verloor het liefst willen vergeten. Donderdag werd hij op achterstand gereden, dus het is afwachten of hij in staat is om Froome nog één keer het vuur aan de schenen te leggen. Landgenoot Fabio Aru probeerde donderdag op weg naar Santo Toribio de orde te verstoren, maar moest aan de finish constateren dat zijn poging weinig rendement had opgeleverd. Waagt hij een dag voor het einde een nieuwe poging?

Kunnen de Nederlanders nog een rol van betekenis spelen? – Foto: Sirotti

Onder de Nederlanders zijn er diverse kandidaten om op deze loodzware beklimming een rol van betekenis te spelen. Voor Wilco Kelderman wordt het de dag van de waarheid. Voor de kopman van Sunweb ligt als beloning een podiumplaats klaar wanneer hij deze dag goed door weet te komen. Wout Poels zal naar verwachting in dienst van kopman Froome moeten koersen, al bewaart hij goede herinneringen aan zijn tweede plaats op de Angliru in 2011. Steven Kruijswijk groeit langzaam in deze Vuelta. Wanneer hij de goede lijn doortrekt, behoort een goede klassering op de Angliru tot de mogelijkheden.

De top tien van het algemeen klassement herbergt voornamelijk goede klimmers. Wanneer renners als Ilnur Zakarin en Michael Woods nog op willen schuiven, zullen zij risico moeten nemen en voor de aanval moeten kiezen. En de vluchters? Hoewel de overwinning van Kenny Elissonde vier jaar geleden de uitzondering op de regel is, vormt de Angliru doorgaans het decor voor een duel tussen klassementsrenners. Mocht een vlucht vooruit blijven, biedt dat kansen voor renners als Rafal Majka, Romain Bardet, Esteban Chaves, de gebroeders Yates en Louis Meintjes.

Aan de andere kant zijn er deze Vuelta nog genoeg ploegen zonder overwinning. In negentien ritten wisten acht ploegen dagsucces te realiseren. Een simpele rekensom leert dan dat 14 teams nog met lege handen staan. Ook het feit dat er tot dusver nog steeds geen Spaanse overwinning te vieren viel, zal de eerzuchtige Spanjaarden steken. Wellicht dat Daniel Moreno, Sergio Pardilla of David de la Cruz hier verandering in kan brengen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome,
*** Miguel Ángel López, Alberto Contador
** Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Wilco Kelderman
* Ilnur Zakarin, Michael Woods, Wout Poels, Steven Kruijswijk

Weer en TV
De beklimming van de Angliru staat bekend om de sluierbewolking die vaak rond de berg hangt wanneer deze beklommen wordt. Als toeschouwer krijg je het idee dat de herfst is ingetreden. Ook de aanloop ernaartoe verloopt zaterdag in herfstachtige omstandigheden. Er wordt namelijk de nodige regen voorspeld, wat de afdalingen onderweg vanzelfsprekend gevaarlijk maakt.

Sporza zendt de etappe al vanaf 14:15 live uit. Eurosport begint om 15:00 met de rechtstreekse uitzending. De NOS volgt om 16:00.

RIDE Magazine
83 Reacties
09-09-2017 07:22
Majka, De La Cruz of Contador wint deze. Majka was op Los Machucos goed mee met de favorieten en rijdt geen klassement. DLC lijkt er wat door te komen en wil zijn Vuelta nog wat glans geven. Bertje om de overduidelijke redenen.
09-09-2017 08:50
Ik hoop vooral dat Kelderman (de rest trouwens ook) gezond blijft en op zijn fuets blijft zitten. De laatste jaren zo vaak Nederlanders grote rondes in de laatste week zien verliezen door pech, dat ik dat niet meer aan kan.
En dat dan de beste maar mag winnen! Contador zou mooi zijn, Kelderman ook hoe zeer ik dat ook niet verwacht op dit steile monster, maar als Froome hier overeind staat heeft hij het gewoon verdiend!
09-09-2017 08:52
Kan kruiswijk deze etappe winnen?
09-09-2017 09:47
2500 hoogtemeters in de laatste 50 km. Dat zie je niet vaak. Gaat vast een spektakel worden. Contador die van ver aanvalt. Of Kruijswijk die het nog eens probeert voor de etappe. Zou mooi zijn. Laat Kelderman maar rijden zoals gisteren en een goed resultaat binnenhalen. Op de laatste klim is het toch ieder voor zich.
09-09-2017 09:52
Oeii gevaarlijke afdalingen op eind van grote ronde... die zijn de Nederlanders vaak niet gunstig gezind. Kom op Wilco!!
09-09-2017 10:04
Wat een fantastische etappe. Ik vrees wel dat Kelderman aan het eind van de etappe vijfde staat. Hopelijk stuurt Sunweb wat mannetjes mee in de vroege vlucht. Hopelijk kan iemand Froome nog bedreigen.
09-09-2017 10:12
Idd, deze natte steile afdalingen zouden vandaag voor nog meer opschudding kunnen zorgen dan de beklimmingen. Hup Nederlanders, keep it up !
09-09-2017 10:18
Het regent, het regent! Nibali wrijft zich in de handen. Froome is nooit goed in de kou. Wat ik verwacht: de Sky ploeg wordt op de eerst klim behoorlijk uitgedund waarna het vooral een man tegen man gevecht gaat worden. Gaat Froome risico nemen in de afdalingen als Nibali hem onder druk zet? Kelderman moet er maar niet op vertrouwen dat Sky alles wel dicht gaat rijden maar op Zakarin rijden.
09-09-2017 10:20
Ik vind het verrassend dat hier nog zo veel mensen blijven verwachten (hopen) van Kruijswijk. Natuurlijk, een top 10 plaats is bevredigend, maar in de loop van de koers is toch wel gebleken dat hij niet aan Kelderman of Poels kan tippen. Ook op voorhand leek me het vreemd dat men Kruijs boven Kelder plaatste. In mijn poeltjes had ik iig 3x Kelderman en 1x Kruijswijk, en Kruijs als Kluns bij Sportpools (al had ik daar beter S Yates kunnen kiezen)
09-09-2017 10:25
Even iets anders: weet iemand een café in of rond het centrum van Amsterdam waar ze de Vuelta uitzenden?
09-09-2017 10:29
Bij Rapha denk ik. Kun je ook wat drinken.
09-09-2017 10:33
Hoop dat kelderman zich eens echt laat zien... Zijn rijden tot dusver heeft meer weg van die Colombiaan in de Tour dan van een strijder met amusementswaarde. Mag van mij dan ook best van het podium af om plaats te maken voor zon strijder. Jammer dat iemand die zo dichtbij een winst kan komen niet probeert en gelooft in winst. Het is turen naar Zakarin en angst voor Alberto en Lopez. Prestatie die hij tot dusver leverde zeker in de tijdrit is natuurlijk zeer goed dat staat buiten kijf.
09-09-2017 10:43
Hopelijk is het niet zo slecht weer dat dit de beeldverbinding bemoeilijkt.
Mocht het inderdaad regenen dan is Froome nog niet thuis, schijnt toch minder met dit soort omstandigheden om te kunnen gaan
09-09-2017 10:49
Vooralsnog is het slechts licht bewolkt in Oviedo, al is het wel fris. Het zou allemaal wel eens heel erg mee kunnen vallen vandaag.
09-09-2017 11:07
@PF
Bij Maats kun je ook kijken. Is net als Rapha maar randje centrum/oost.
09-09-2017 11:09
@Skylimit

Kan me nog een aankomst bergop herinneren waar je alleen de laatste 200 meter of zo beeld had via de vaste camera. Was volgens mij in de giro
09-09-2017 11:12
@kleomantra en anderen: "Hoop dat Kelderman zich eens echt laat zien". Sorry hoor, maar dat is echt flauwe kul. Na een moeilijke eerste week stond Wilco op 2:31 van Froome. Nu op 2:17. Tel daarbij op dat Wilco door top-klasseringen nu 5-e staat in het puntenklassement (voor Contador en Zakarin) en je weet dat ie geweldig gereden heeft en top klasseringen in verschillende etappes. Laat je je dan zien??? Dacht het wel! De tweede en (tot nu toe) derde week van Kelderman in deze Vuelta is heel opvallend en eigenlijk gewoon een teken dat ie een grote ronde kan winnen. Veel succes vandaag voor Kelderman!
09-09-2017 11:12
Ik heb hoge verwachtingen vandaag! Dit is de laatste mooie etappe in een grote ronde van het jaar, laat dit toetje dus maar lekker smaken.

Kruijswijk:
Wat is zijn hoogste klassering geweest in deze ronde? Precies.
Hoeveel etappes in grote rondes heeft ie al gewonnen in zin carriere? Precies.
Zelfs als Kruijswijk in zijn allerbeste vorm is, wint ie vooralsnog niet.
Ik denk en hoop wel dat ie vandaag weer bij de beste acht AK renners rijdt, en als de koers heeeel vroeg wordt opengegooid kan ie misschien nog stijgen in het AK.

Kelderman:
Ik hoop (maar vrees het ergste) dat ie iets meer de grinta, ballen, en spirit krijgt van Nibali vandaag. Als ie zich echt goed voelt, moet ie mijn inziens risico nemen en gaan voor de OVERWINNING. Kans is erg klein dat het lukt, maar als het lukt is het fantastisch. En als het niet lukt, nou, dan wordt ie misschien 4e of 5e, maar is dat nu zo erg?
09-09-2017 11:17
Ik voorspel een massasprint tot de eerste gekwalificeerde klim. Niemand komt weg omdat werkelijk alles en iedereen weg wil komen. Een slagveld dus, waarbij al 10km na de start de zware mannen gelost zijn die zich dan serieus moeten gaan inspannen in hun bus. Wanneer op de eerste klim eindelijk wat luxeknechten en een enkele klassementsrenner op achterstand (ik gok Kruis, Aru en Lopez) ervandoor gaan, zet Sky zich in formatie en begint aan het uitdunnen. Een groep van max 25 man in achtervolging op een man of 8 die niet meer dan een minuut krijgen. In de afdaling van de tweede klim (of vlak voor de top) begint Nibali eraan. Zakarin en hopelijk niet Kelderman schuift onderuit. Froome houdt nog maar twee man over. Uiteindelijk zit alles aan de voet van de Angliru op een zakdoek, maar wordt het een man tegen man gevecht. Poels loodst Froom betrekkelijk eenvoudig naar zijn verdiende overwinning, Contador sluit zijn carrière af met rechte rug en Nibali rijdt podium. Als Kelderman podium rijdt maak ik een diepe buiging, maar vandaag geef ik meer voor de kansen van Kruissie! Fingers crossed!
09-09-2017 11:26
vraagje : hoeveel % is de tijdslimiet ?
09-09-2017 11:28
@PedroDelgado,
Na jaren van schever gaan fietsen zou het toch mooi zijn als Contador inderdaad zijn carriere met rechte rug weet af te sluiten.
09-09-2017 11:40
Ik reken er wel op dat vandaag weer de grootste kerels uit de Guardia Civil geposteerd worden op de klim om de weg vrij te houden voor de renners. De grootste ergernis op zo'n beklimming wordt te vaak gevormd door zogenaamde 'supporters'.
09-09-2017 11:46
Tnx voor de tips!
09-09-2017 12:08
kelderman twijfelde alleen maar of die mee moest springen maar als ik hem was zou ik denken als ik nu niet ga kan het nooit niet ben benieuwd of kelderman een poging gaat wagen
09-09-2017 12:12
Mijn dag zou goed zijn, als zowel Contador als Kelderman op het podium in Madrid staan morgen. Froome mag van mij instorten vandaag, maar we gaan het beleven.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.