Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe naar de Alto de l’Angliru
Op zaterdag volgt er een rit waar menig wielerliefhebber reikhalzend naar heeft uitgekeken. De mythische Alto de l’Angliru moet het decor vormen van de apotheose van deze Vuelta a España. Wie beslist deze ultieme confrontatie in zijn voordeel? WielerFlits blikt voor de voorlaatste keer deze ronde vooruit.
In Asturië wacht de renners een dag voor het einde de kortste etappe van deze rittenkoers. Rond twee uur wordt het startschot gegeven van een rit over 117,5 kilometer die hen naar de top van de Angliru brengt.
Direct vanuit de start is het klimmen geblazen. Aan de 12,7 kilometer lange beklimming naar de top van La Reigada zijn weliswaar geen bergpunten toegekend, maar na drie weken Vuelta zullen de renners deze klim ongetwijfeld voelen. Het is goed mogelijk dat deze openingsfase direct vuurwerk oplevert. Het wordt interessant om te zien of hier al een aanval op touw gezet kan worden, of dat de Sky-ploeg het peloton compact wil houden. Na de afdaling begint de aanloop naar de eerste van drie gecategoriseerde klimmen, die elkaar in snel tempo opvolgen.
De beklimming van de Alto de la Cobertoria (1ste categorie) is volgens het rondeboek 8,1 kilometer lang, maar ook in de kilometers ervoor loopt het wegdek al aardig op. De klim kent een stijgingspercentage van 8,6%, maar dat wordt enigszins vertekend door een vlakke passage in de beginfase. Na ongeveer 3,5 kilometer loopt het stijgingspercentage op tot maar liefst 18%. Tot de top op 1.195 meter hoogte komen de stijgingspercentages niet onder de acht procent.
Na een tien kilometer lange afdaling wacht met de Alto del Cordal de volgende hindernis. De 5,7 kilometer lange klim kent een stijgingspercentage van 8,6%, met een uitschieter tot 12,9% in de laatste kilometer. Na een afdaling kunnen de renners zich opmaken voor het dessert.
De Angliru is dit jaar voor de zevende keer in het etappeschema opgenomen. De steile bergweg maakte zijn debuut in 1999. Toen was het de betreurde klimmer José María Jiménez, die in een decor van in mist opgloeiende koplampen zegevierde. Het jaar erop ging de overwinning naar Gilberto Simoni, maar was het Roberto Heras die de klim als snelste opreed. De Kelme-renner beklom de Angliru in een tijd van 41 minuten en 55 seconden, tot op heden nog steeds een record
De gevreesde Asturische bergtop, vaak beklommen in een sluier van mist, zou in de jaren erop regelmatig terugkeren. In 2008 was Alberto Contador oppermachtig. Hij veroverde er in de twaalfde etappe de leiderstrui, die hij tot Madrid zou behouden. Drie jaar later reed Juan José Cobo op de Angliru Bradley Wiggins uit de leiderstrui en nam hij een voorschot op zijn latere eindzege. Bij het laatste bezoek in 2013 ging een dag voor het einde de dagzege naar de Fransman Kenny Elissonde, maar beslechte in de achtergrond Chris Horner het duel met Vincenzo Nibali in zijn voordeel.
De renners stijgen over een afstand van 12,5 kilometer van 340 naar 1575 meter. Tijdens het eerste gedeelte gaat het met stijgingspercentages van maximaal 11,2% procent al behoorlijk omhoog. In de laatste zes kilometer wordt het buitengewoon zwaar. Het zwaarste stuk is bij Cueña las Cabres, waar het stijgingspercentage oploopt tot een duizelingwekkende 23,5%. Hierna is het nog enkele kilometers tot de top, waarna in de slotfase een korte afdaling richting de finishlijn voert.
Favorieten
De etappe naar de Angliru is de laatste aankomst bergop van deze Vuelta. Renners met de ambitie en de fysieke mogelijkheden om nog iets aan de huidige situatie te veranderen, krijgen daar op zaterdag een laatste kans voor. Wanneer we de kanshebbers voor een ritzege overlopen, zien we dat de voornaamste kandidaten in de top van het klassement staan.
Chris Froome gaat als leider de slotdag in. Hoewel er veel kritiek is gekomen op de spektakelwaarde van het optreden van Froome en zijn ploeg Sky, kan er allerminst gezegd worden dat hij een eventuele Vuelta-zege gestolen heeft. Met een overwinning op Cumbre del Sol en een zege in de tijdrit in Logroño heeft hij al twee ritzeges te pakken. Na een mindere dag op Los Machucos, bewees hij donderdag dat hij nog niet op is. Op de Angliru heeft hij de keuze om zijn voorsprong om te consolideren, of zijn leiderstrui extra glans te geven.
Over de vraag of Froome ook de sterkste klimmer van deze Vuelta is, valt te discussiëren. Die titel komt wellicht eerder toe aan Miguel Ángel López. De Colombiaan kende deze Vuelta zijn definitieve doorbraak en imponeerde met overwinningen in de bergritten naar Calar Alto en Sierra Nevada. Op Los Machucos probeerde hij het opnieuw, maar kwam hij niet verder dan een derde plaats. Op weg naar Santo Toribio kon hij in de slotfase het snelle tempo echter niet meer volgen. Zaterdag leren we of dat een incident was, of dat de pijp bij de jonge klimmer inmiddels leeg is. Wanneer we zijn prestaties eerder deze Vuelta in ogenschouw nemen, behoort een zege op deze monsterlijke klim tot de mogelijkheden. Wellicht dat de mogelijkheid om ten koste van Davide Villella de bergtrui te veroveren nog voor extra motivatie zorgt.
Alberto Contador toonde zich tijdens zijn afscheidstournee een renner zoals wielerfans ze graag zien. Door aanvallend te koersen zorgde hij voor het nodige spektakel. Vooraf had hij zich een podiumplek tot doel gesteld en dat behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Een (nieuwe) zege op de Angliru, zou een waardige afsluiter van zijn carrière als beroepsrenner zijn.
De Italianen kleurden de voorbije weken mede de koers. Vincenzo Nibali is op papier nog steeds de voornaamste uitdager van Froome. De kopman van Bahrain Merida heeft ervaring met de Angliru, al zal hij de dag uit 2011 waarop hij zijn Vuelta verloor het liefst willen vergeten. Donderdag werd hij op achterstand gereden, dus het is afwachten of hij in staat is om Froome nog één keer het vuur aan de schenen te leggen. Landgenoot Fabio Aru probeerde donderdag op weg naar Santo Toribio de orde te verstoren, maar moest aan de finish constateren dat zijn poging weinig rendement had opgeleverd. Waagt hij een dag voor het einde een nieuwe poging?
Onder de Nederlanders zijn er diverse kandidaten om op deze loodzware beklimming een rol van betekenis te spelen. Voor Wilco Kelderman wordt het de dag van de waarheid. Voor de kopman van Sunweb ligt als beloning een podiumplaats klaar wanneer hij deze dag goed door weet te komen. Wout Poels zal naar verwachting in dienst van kopman Froome moeten koersen, al bewaart hij goede herinneringen aan zijn tweede plaats op de Angliru in 2011. Steven Kruijswijk groeit langzaam in deze Vuelta. Wanneer hij de goede lijn doortrekt, behoort een goede klassering op de Angliru tot de mogelijkheden.
De top tien van het algemeen klassement herbergt voornamelijk goede klimmers. Wanneer renners als Ilnur Zakarin en Michael Woods nog op willen schuiven, zullen zij risico moeten nemen en voor de aanval moeten kiezen. En de vluchters? Hoewel de overwinning van Kenny Elissonde vier jaar geleden de uitzondering op de regel is, vormt de Angliru doorgaans het decor voor een duel tussen klassementsrenners. Mocht een vlucht vooruit blijven, biedt dat kansen voor renners als Rafal Majka, Romain Bardet, Esteban Chaves, de gebroeders Yates en Louis Meintjes.
Aan de andere kant zijn er deze Vuelta nog genoeg ploegen zonder overwinning. In negentien ritten wisten acht ploegen dagsucces te realiseren. Een simpele rekensom leert dan dat 14 teams nog met lege handen staan. Ook het feit dat er tot dusver nog steeds geen Spaanse overwinning te vieren viel, zal de eerzuchtige Spanjaarden steken. Wellicht dat Daniel Moreno, Sergio Pardilla of David de la Cruz hier verandering in kan brengen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome,
*** Miguel Ángel López, Alberto Contador
** Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Wilco Kelderman
* Ilnur Zakarin, Michael Woods, Wout Poels, Steven Kruijswijk
Weer en TV
De beklimming van de Angliru staat bekend om de sluierbewolking die vaak rond de berg hangt wanneer deze beklommen wordt. Als toeschouwer krijg je het idee dat de herfst is ingetreden. Ook de aanloop ernaartoe verloopt zaterdag in herfstachtige omstandigheden. Er wordt namelijk de nodige regen voorspeld, wat de afdalingen onderweg vanzelfsprekend gevaarlijk maakt.
Sporza zendt de etappe al vanaf 14:15 live uit. Eurosport begint om 15:00 met de rechtstreekse uitzending. De NOS volgt om 16:00.
En dat dan de beste maar mag winnen! Contador zou mooi zijn, Kelderman ook hoe zeer ik dat ook niet verwacht op dit steile monster, maar als Froome hier overeind staat heeft hij het gewoon verdiend!
Mocht het inderdaad regenen dan is Froome nog niet thuis, schijnt toch minder met dit soort omstandigheden om te kunnen gaan
Bij Maats kun je ook kijken. Is net als Rapha maar randje centrum/oost.
Kan me nog een aankomst bergop herinneren waar je alleen de laatste 200 meter of zo beeld had via de vaste camera. Was volgens mij in de giro
Kruijswijk:
Wat is zijn hoogste klassering geweest in deze ronde? Precies.
Hoeveel etappes in grote rondes heeft ie al gewonnen in zin carriere? Precies.
Zelfs als Kruijswijk in zijn allerbeste vorm is, wint ie vooralsnog niet.
Ik denk en hoop wel dat ie vandaag weer bij de beste acht AK renners rijdt, en als de koers heeeel vroeg wordt opengegooid kan ie misschien nog stijgen in het AK.
Kelderman:
Ik hoop (maar vrees het ergste) dat ie iets meer de grinta, ballen, en spirit krijgt van Nibali vandaag. Als ie zich echt goed voelt, moet ie mijn inziens risico nemen en gaan voor de OVERWINNING. Kans is erg klein dat het lukt, maar als het lukt is het fantastisch. En als het niet lukt, nou, dan wordt ie misschien 4e of 5e, maar is dat nu zo erg?
Na jaren van schever gaan fietsen zou het toch mooi zijn als Contador inderdaad zijn carriere met rechte rug weet af te sluiten.