Vuelta 2018: Voorbeschouwing bergklassement
Davide Villella won vorig jaar het bergklassement - foto: Sirotti
woensdag 22 augustus 2018 om 07:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing bergklassement

Wanneer je aan de Vuelta a España denkt, dan denk je aan klimmen. De renners mogen zich de komende weken opmaken voor de nodige kilometers bergop. Maar wie pronkt er in Madrid met de opvallende blauwe bollentrui ? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Spanje staat bekend als een land dat gevleugelde klimmers als Federico Bahamontes, José Manuel Fuente en José María Jiménez voortgebracht heeft. Het bergklassement in de Vuelta kent dan eveneens een rijke historie. Al sinds de eerste editie in 1933 wordt het nevenklassement bijgehouden. De overwinning ging toen nog naar de Italiaan Edoardo Molinar, maar de jaren erna zouden de thuisrijders het klassement domineren.

Recordhouder met vijf bergtruien is de Spanjaard José Luis Laguía. In de jaren ’80 wist hij in het shirt van Reynolds de trui vijf maal te winnen.

David Moncoutié won het bergklassement vier keer – foto: Sirotti

Joop Zoetemelk is de enige landgenoot die erin slaagde om de bergtrui naar Nederland te brengen. Hij was de beste klimmer in 1971. Vanaf de jaren negentig prijken toppers als Luis Herrera (1991), Tony Rominger (1993 en 1996), Laurent Jalabert (1995), José María Jiménez (1997, 1998, 1999 en 2001), Carlos Sastre (2000) en Joaquim Rodriguez (2005) op de erelijst. De laatste jaren gaat de prijs met name naar aanvallers. De Fransman David Moncoutié maakte tussen 2008 en 2011 zijn handelsmerk van het veroveren van de trui. Hij won het klassement vier keer op rij. De truien hebben in de geschiedenis verschillende kleuren gekend, maar sinds enkele jaren draagt de beste klimmer een wit shirt met blauwe bollen.

Afgelopen seizoen was het de Italiaan Davide Villella die het klassement voor zich opeiste. In de derde rit naar Andorra pakte hij de leiding door onderweg twaalf punten te veroveren. In de vijfde rit naar Alcossebre pakte hij nog eens 18 punten en creëerde hij een voorsprong die hij tot Madrid niet meer af zou geven.

Laatste tien winnaars bergklassement
2008: flag-fr David Moncoutié
2009: flag-fr David Moncoutié
2010: flag-fr David Moncoutié
2011: flag-fr David Moncoutié
2012: flag-au Simon Clarke
2013: flag-fr Nicolas Edet
2014: flag-es Luis Léon Sánchez
2015: flag-es Omar Fraile
2016: flag-es Omar Fraile
2017: flag-it Davide Villella

Puntentelling
Er zijn dit jaar in de Vuelta 51 bergtoppen waar punten te verdienen zijn voor de bergtrui. De bergen in de Ronde van Spanje zijn ingedeeld in vier categorieën, waarbij de derde categorie het minste aantal punten waard is. De renner die hier als eerste bovenkomt, ontvangt drie punten. Voor beklimmingen van de tweede en eerste categorie zijn maximaal vijf en tien punten te winnen. Bij de drie aankomsten op een col van buitencategorie (Alto de La Covatilla, Lagos de Covadonga en Coll de la Gallina ) zijn er vijftien punten te verdienen.

Tot slot zijn er op de top van de Cima Alberto Fernández 20 punten te verdienen. Dat is dit jaar de Coll de la Rabassa, de aankomst van de negentiende etappe. Het klassement op deze bergtop is ook doorslaggevend bij een gelijke stand. Alberto Fernández was een Spaanse wielrenner die in 1984 om het leven kwam bij een verkeersongeval. Als eerbetoon vernoemde de organisatie vanaf het jaar erop het hoogste punt van de ronde naar de renner die twee keer op het eindpodium stond van de Vuelta.

Buitencategorie: 15 – 10 – 6 – 4 – 2 punten
1e categorie: 10 – 6 – 4 – 2 – 1 punt
2e categorie: 5 – 3 – 1 punt
3e categorie: 3 – 2 – 1 punt

De bolletjestrui wordt gesponsord door Loterías y Apuestas del Estado. Vrij vertaald : de Staatsloterij van Spanje.

Favorieten
Het bergklassement is misschien wel het lastigste nevenklassement om te voorspellen. Vrijwel geen enkele renner kondigt vooraf aan een doel van de bergtrui gaan te maken. Eerder richten zij zich op een ritzege. In de jacht daarop, kan de bergtrui echter een mooie bijvangst vormen. Bovendien gooien de ploegorders vaak roet in het eten. De meeste teams starten immers met een kopman- met podium of in ieder geval klassementsambities. Wanneer de beste klimmers opgeofferd om in dienst van het grotere doel te rijden, is er vaak geen ruimte voor eigen ambities.

Wanneer we naar de winnaars van de afgelopen jaren overlopen, zien we dat het vaak de aanvallers zijn die met deze trui aan de haal gaan. Aangezien de Vuelta een ronde is waar vluchters relatief veel kansen krijgen, is dat een logisch gevolg. We zijn daarom op zoek naar renners die van hun ploeg de vrijheid krijgen om en aanval te trekken en bovendien de klommersbenen hebben om langere beklimmingen te kunnen verteren.

Rafal Majka – foto: Sirotti

Rafal Majka heeft ervaring met het winnen van een bergklassement in een grote ronde. In 2014 en 2016 won hij immers de bergtrui in de Tour. Dit jaar verliet hij Frankrijk sportief gezien met lege handen, waardoor hij in de Vuelta op jacht gaat naar sportieve revanche. “Ik kwam met goede vorm uit de Tour”, aldus Majka. “Tijdens de slotweek was ik op mijn best en ik ben nog fris genoeg om het goed te doen in de Vuelta. De laatste weken heb ik mij tijdens een hoogtestage goed voor kunnen bereiden”, geeft hij aan. Majka start niet als kopman bij zijn ploeg BORA-hansgrohe. “Mijn rol is veranderd. Ik ben hier voor ritsucces”, aldus de Pool.

Alessandro De Marchi – foto: Sirotti

Ook Alessandro De Marchi is een renner die aan bovenstaande profielschets voldoet. De gelouterde Italiaan bewaart goede herinneringen aan de Vuelta. Hij won al twee keer een etappe door uit een vroege vlucht de soleren naar de ritwinst. Bovendien heeft hij bij BMC een vrije rol. Kopman Richie Porte lijkt niet fit genoeg om voor de eindzege mee te kunnen strijden en de ploeg schenkt Rohan Dennis niet het vertrouwen om de hele ploeg in zijn dienst te laten rijden. Hierdoor krijgt De Marchi samen met onder meer Nicolas Roche de vrijheid om aan te vallen.

Alexandre Geniez – foto: Sirotti

De Fransen waren de afgelopen jaren zeer succesvol in de strijd om de bergpunten.De afgelopen tien jaar won er zelfs vijf keer een Fransman. Alexandre Geniez is een Fransman die deze Vuelta de gelegenheid krijgt om ten aanval te trekken. Bij AG2R La Mondiale start men met een vrijbuitersploeg, waardoor Geniez de kans biedt zijn plan te trekken. Ook de 30-jarige klimmer weet wat het is om in Spanje te zegevieren. Hij won er al etappes naar Peyragudes (2013) en Dumbría (2016).

Bij Trek-Segafredo krijgt Gianluca Brambilla de vrijheid om mee te gaan met een ontsnapping. Bauke Mollema is er weliswaar kopman, maar de Groninger blijft in tegenstelling tot zijn ploeg benadrukken niet voor een klassement te gaan. De kleine Italiaanse klimmer krijgt daarom de vrijheid om op jacht te gaan naar dagsucces.

De selectie van Dimension Data huisvest meerdere renners die een rol van betekenis kunnen spelen in de strijd om de bergtrui. Louis Meintjes zal voor een klassement gaan, maar de verwachting is niet dat bij de Zuid-Afrikaanse formatie andere renners daardoor geen kansen krijgen. Wat te denken van Igor Anton? De 35-jarige Bask staat voor de elfde keer aan de start van de Vuelta. Met een vierde plek in het eindklassement van de Ronde van Burgos toonde hij eerder deze maand zijn het klimmen nog niet verleerd te zijn. Ploeggenoot Merhawi Kudus is eveneens een renner die in aanmerking kan komen voor de bergtrui. Voordat hij vorig jaar vroegtijdig op moest geven, finishte hij al eens tweede in de rit naar Alcossebre.

Pierre Rolland – Foto: Sirotti

Bij EF Education First beschikt men met Rigoberto Uran en Michael Woods over twee klassementsrenners. Pierre Rolland krijgt waarschijnlijk een vrije rol en wil ongetwijfeld een poging wagen om zich te voegen in het genootschap van renners dat een rit wist te winnen in ieder van de drie grote rondes. Aangezien volgend jaar bij Vital Concept een wildcard voor de Vuelta allerminst zeker lijkt, is het maar de vraag hoeveel kansen hij daarvoor nog krijgt. Ook voor hem geldt: hoe vaker in de aanval, hoe groter de kans op de bergtrui.

Quick-Step start men eveneens zonder uitgesproken klassementskopman. Thuisrijder Enric Mas krijgt de vrijheid om een goed klassement te rijden, maar de Belgische formatie (waar ook sprinter Elia Viviani enkele renners ter ondersteuning heeft) heeft niet zijn hele ploeg op de Spanjaard ingericht. Voor Laurens De Plus liggen er daarom kansen om de aanval te zoeken. De naar verluidt volgend jaar voor LottoNL-Jumbo rijdende klimmer beschikt over de kwaliteiten om een rol van betekenis te spelen in dit klassement.

Thomas De Gendt – foto: Sirotti

Lotto Soudal won afgelopen jaar in de Vuelta maar liefst vier etappes. Ook dit jaar zal de vrijbuitersformatie weer op jacht gaaan naar dagsucces. Rasaanvaller Thomas De Gendt is een renner die zich ongetwijfeld weer gaat laten zien. De 31-jarige Belg kan vrij goed klimmen en dat gaat hem de komende weken van pas komen. Vorig jaar leverde zijn aanvalslust tijdens de slotweek een ritzege in de etappe naar Gijon op.

Bij Astana maken Omar Fraile en Davide Villella dit jaar deel uit van de klimmersbrigade rond kopman Miguel Ángel López. De Colombiaanse rasklimmer werd vorig jaar tweede in het bergklassement, maar zal dit jaar voor een algemeen klassement gaan. Het is daarom zeer de vraag of Villella en Fraile de vrijheid krijgen om voor eigen kansen te rijden. Bij Movistar geldt hetzelfde verhaal. De ambities van kopman Nairo Quintana zal beletten dat een renner als Andrey Amador mee zal strijden om dit klassement.

Voor de kleinere Spaanse ploegen vormt de bergtrui een kans om extra publicteit te pakken. Caja Rural-RGA Seguros heeft oudgediende Sergio Pardilla in de gelederen. De groene brigade van de Spaanse boerenleenbank beschikt ook over de talentvolle Alex Aranburu, die wellicht voor een verrassing kan zorgen. De nog maar 22-jarige Bask won eind juli nog het Circuito de Getxo. Euskadi-Murias beschikt over Eduard Prades, die afgelopen mei tweede werd in de Tour de Yorkshire en de Ronde van Noorwegen won. Klimmer Mikel Bizkarra won diezelfde maand in de Ronde van Aragon nog de bergrit naar Cerler.

Jetse Bol reed vorig jaar een attractieve Vuelta – foto: Sirotti

En de Nederlanders? De voor Burgos BH rijdende Jetse Bol gaat zich ongetwijfeld tonen, maar zal in het hooggebergte tekort komen. Bij Sunweb rijdt men in dienst van kopman Wilco Kelderman. Katusha-Alpecin selecteert Maurits Lammertink, die indien hij de vrijheid krijgt punten zou kunnen sprokkelen in de ontsnappingen. Bij LottoNL-Jumbo zal Steven Kruijswijk samen met George Bennett voor een klassement rijden en knecht Bert-Jan Lindeman in zijn dienst. Namens de geel-zwarte formatie is er wellicht nog een buitenlander die zich in de kijker kan rijden. Sepp Kuss imponeerde immers eerder deze maand bergop in Utah. Wanneer de 23-jarige Amerikaan tijdens zijn debuut in een grote ronde de kans krijgt om zich te ontwikkelen, kan hij de nodige punten bijeen rapen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rafal Majka
*** Alessandro De Marchi, Alexandre Geniez
** Gianluca Brambilla, Igor Anton, Pierre Rolland
* Merhawi Kudus, Thomas De Gendt, Sepp Kuss, Alex Aranburu

RIDE Magazine
14 Reacties
21-08-2018 10:20
Zeer onvoorspelbaar klassement, de winnaar van vorige editie werd vorig jaar bv niet eens genoemd in de voorbeschouwing.

Ik gok Mas.
    21-08-2018 10:23
    En die wordt nu weer niet genoemd :)
21-08-2018 10:30
@redactie: stukje over Astana renners, loopt niet lekker.
En paar regels verder op mist een M.
(M)aar
    21-08-2018 11:23
    Heel apart stukje inderdaad. Fraile en Villella starten wel en LLS Sanchez niet. Wie bedoelen ze precies en wat?

    Verder zijn er ook wel erg veel punten tussendoor te verdienen, dus zie het wel een spannende strijd worden tussen de beste AK-mannen en de aanvallers:

    **** Miguel Angel Lopez
    *** Majka, Fraile
    ** Felline, Anton, Yates
    * Geniez, Aranburu, Mas, Padun
21-08-2018 10:52
Ik denk dat M A Lopez hem gewoon pakt in de strijd om het AK.
Lijkt me de sterkste klimmer, die moet aanvallen om het verlies van de tijdritten op te vangen.
21-08-2018 11:23
"Bij Astana rijden weliswaar twee oud-winnaars van de bergtrui, maar beide renners starten niet. "

Staat hier nou dat Fraile niet start? En waarom?
21-08-2018 15:05
Een bergklassement heeft erg weinig toegevoegde waarde voor een grote ronde. Dit moet een trui zijn voor de beste klimmers, maar de beste klimmers richten zich op het algemeen klassement als vanzelfsprekend. Er is vrijwel niemand die zich bij de start richt op het binnenhalen van de bergtrui.
    21-08-2018 23:43
    Oftewel meer tijdrit
21-08-2018 15:52
Als Superman/Nairo hem wint zou het wel geestig zijn dat jullie zowel voor de Giro als voor de Tour als voor de Vuelta 25 namen noemen maar de winnaar van het klassement falen te noemen... Bij de Giro zat er uit mijn hoofd zelfs niet 1 van de genoemde namen in de top 10!

Deze Vuelta heeft 8 aankomsten bergop en 1 heuvelop. Daarmee lijkt het mij van alle uitgetekende parcoursen juist bij uitstek een parcours waarbij de klassementsmannen ook de bergtrui zullen pakken. Maar goed, het blijft inderdaad akelig lastig om een voorspelling te maken!
21-08-2018 15:55
Is het gek als mijn gevoel mollema zegt?
    21-08-2018 16:25
    Gek is een groot woord, maar het zou mij verbazen als Mollema zich bezig gaat houden met het bergklassement.
22-08-2018 10:39
moge de beste klommersbenen winnen! :-)
22-08-2018 21:18
Mollema pakte al ooit de puntentrui, dus lijkt me wel iemand die tijdens de ronde van zoiets zijn doel kan maken.
Neem aan dat hij dan vroeg veel achterstand moet oplopen en ruimte krijgt om ook de nodige punten onderweg te sprokkelen.
14-09-2018 19:36
“Tot slot zijn er op de top van de Cima Alberto Fernández 20 punten te verdienen. Dat is dit jaar de Coll de la Rabassa, de aankomst van de negentiende etappe.”
Hoewel niet het hoogste punt van deze Vuelta heeft de organisatie dit jaar de Lagos de Covadonga als Cima Alberto Fernández bestempeld, de aankomst van de 15e etappe. Winnaar: Thibaut Pinot.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.