Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 6 naar San Javier
De sprinters kunnen hun hart ophalen, want veel makkelijker dan deze zesde rit naar San Javier wordt het niet deze Vuelta a España. Met slechts twee beklimmingen van derde categorie – de laatste op ruim vijftig kilometer van de streep – is deze rit ze op het lijf geschreven. Wie gaat hier het zegegebaar maken? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Na de tijdrit in Málaga telt de zesde etappe van deze Vuelta a España de minste hoogtemeters van de eerste week, slechts 1.120 namelijk; relatief gezien een makkie dus. Elia Viviani heeft reeds aangegeven de meeste seizoensoverwinningen van alle renners na te streven en zal ook deze rit over 155,7 kilometer naar San Javier met rood hebben omringd in het routeboek.
Het startsein wordt gegeven in Huércal-Overa, waarna de renners via Pulpí naar San Juan de los Terreros aan de kust rijden. Na 31,5 kilometer over – naar Spaanse begrippen – vlakke wegen verlaat de Vuelta voor het eerst dit jaar Andalusië voor een bezoek aan de regio Murcia. Zoals eerder aangegeven bestaat Spanje uit zeventien comunidades autónomas, die elk een eigen regering en parlement hebben met grote wetgevende en uitvoerende macht. Murcia is de thuisbasis van de meest succesvolle Spaanse renner van dit peloton: Alejandro Valverde.
De koers volgt eigenlijk de hele dag de kustlijn van de Costa Cálida, die ook wel wordt gezien als ‘de vergeten kust’ tussen de veel bekendere Costa Blanca, Costa Brava en Costa del Sol. Het grootste deel van deze Warme Kust is zeer ruig en op de kale heuvels van natuurreservaat Cabo Cope-Puntas de Calnegre, zijn dan ook enkele bergpunten te verdienen. Na 53,5 kilometer beginnen de renners aan de eerste klim, de Alto del Garrobillo (3,8 km aan 5,7%).
Dan dalen de renners via Mazarrón af naar de kust voor een korte passage langs het strand, want daarna moet er opnieuw geklommen worden; na 99 kilometer wacht namelijk de Alto del Cedacero (4 km aan 6,2%), maar tijd om te stoppen bij het uitkijkpunt met verbluffend uitzicht op de Middellandse Zee zal er niet zijn. De druk van het peloton op de kopgroep zal namelijk zoetjesaan voelbaar zijn.
De tussensprint ligt niet veel later in havenstad Cartagena; daarvandaan is het nog 37,7 kilometer tot de finish. Het klimwerk is achter de rug, maar het terrein waarop de renners de slotfase van deze etappe afwerken staat nogal bekend om de stevige wind die er kan waaien. Als er een stevige bries opsteekt, kan die voor de nodige problemen zorgen in het peloton en is het uitkijken voor waaiers. De verwachte wind waait uit het oosten en is matig, windkracht vier.
De finish is in San Javier, dicht bij de Mar Menor; een zeewatermeer, dat van de Middellandse Zee is gescheiden door een landstrook en staat bekend om haar goede stranden en heldere water. Die landstrook, La Manga del Mar Menor, is door de jaren heen volgebouwd met hotels en vakantiehuisjes. Hoewel de renners zullen finishen in het nabijgelegen San Javier en de landstrook links laten liggen, zal de Mar Menor mooie plaatjes opleveren!
De renners komen na drie vrijwel vlakke kilometers aan bij de rode vod, waarna nog een gevaarlijke linkerknik volgt in het parcours. Dan is het nog achthonderd meter rechtuit naar de finish. Wie schrijft zijn naam als eerst op het nog blanco palmares van deze aankomstplaats?
Start: 13.57 uur
Finish: tussen 17.30 en 17.51 uur
Favorieten
Gezien de vorm waarin Elia Viviani dit seizoen verkeert, kent deze sprintetappe slechts één gedoodverfde favoriet: de Italiaans kampioen. De renner van Quick-Step Floors wist reeds de derde etappe te winnen en staat dit seizoen al op zestien zeges in totaal. Met de volledige vlakke finale en een ijzersterke lead-out in de vorm van Michael Mørkøv is Viviani de renner waar iedere sprinter naar zal kijken.
Giacomo Nizzolo lijkt er dit jaar na een minder 2017 weer een beetje doorheen te komen. De sprinter van Trek-Segafredo heeft in tegenstelling tot Viviani slechts één ritzege. Die veroverde hij in de Vuelta a San Juan in januari. In de derde rit van deze Vuelta pakte de Italiaan toch een tweede plaats mee, achter grote uitdager Viviani.
De Italiaanse sprinters zijn in grote mate aanwezig in de Vuelta van dit jaar. Ook Simone Consonni is aanwezig in de derde grote ronde van het jaar. De Italiaan van UAE Emirates heeft in rechtstreekse duels dit jaar nog niet van Viviani kunnen winnen, maar was er wel een aantal keer zeer dichtbij.
Ondanks zijn uitspraak dat hij nog wel last ondervindt van zijn valpartij in de Tour de France, presteert Peter Sagan vooralsnog naar behoren tijdens deze Ronde van Spanje. Tijdens de heuveletappes waar je hem normaliter ook vooraan verwacht, trad hij niet op de voorgrond. Maar tijdens de enige rit die vooralsnog in een sprint uitmondde, reed de Slowaakse wereldkampioen naar een prima derde plaats.
Dat het ene jaar het andere niet is, kan Matteo Trentin als geen ander erkennen. De Italiaan wist vorig jaar in de tweede seizoenshelft de ene na de andere overwinning op zijn palmares bij te schrijven, waaronder vier ritzeges in de Vuelta. Dit jaar komt het er mede door blessures nog niet helemaal uit voor de Mitchelton-Scott-renner. Met het EK wist hij wel zijn eerste seizoenszege te boeken en lijkt hij er langzaam doorheen te komen.
Nacer Bouhanni zal het huidige seizoen al helemaal snel willen vergeten. De omstreden Fransman leeft het gehele seizoen al in onmin met zijn ploeg. Bijgevolg werd hij gepasseerd voor de Tour de France. Nu krijgt hij in de Vuelta de kans om zich enigszins te herpakken en te bewijzen dat hij het nog wel kan. Met een vierde plaats in de rit van maandag doet het enfant terrible het vooralsnog niet onaardig, maar hij hoopt uiteraard op meer.
Vanuit Nederlands oogpunt is het spannend hoe Danny van Poppel het zal doen in de zesde rit. Na eerdere teleurstelling in de derde rit gaf hij aan bij een zwaardere finale beter te gedijen. De finale van de zesde etappe valt hier niet onder, maar indien Van Poppel goed gepositioneerd zit kan hij ook in een vlakkere finale verrassen.
Andere sprinters van de tweede lijn die een (kleine) kans maken op de ritzege zijn onder meer de Giro-revelatie van vorig jaar Ryan Gibbons, de talentvolle Marc Sarreau en de eveneens talentrijke Max Walscheid.
Outsiders
Naast de reeds genoemde namen zitten de outsiders vooral bij de ProContinentale formaties. Zo heeft Caja Rural met Nelson Soto een talentvolle sprinter in huis die dit jaar al zijn eerste profzege wist te pakken in de Vuelta a Madrid. Burgos-BH rekent in de sprint op de diensten van Jordi Simón. Bij Euskadi-Murias kunnen ze in de sprint twee kaarten trekken, zowel Jon Aberasturi als Eduard Prades kan rap aankomen.
Een laatste outsider is Tom Van Asbroeck. De Belg van EF Education First-Drapac mocht dit jaar nog niet vaak voor zichzelf rijden, maar wist bij zijn eerste poging deze Vuelta wel direct bij de eerste tien namen te fietsen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Giacomo Nizzolo, Simone Consonni
** Nacer Bouhanni, Peter Sagan, Matteo Trentin
* Ryan Gibbons, Danny van Poppel, Marc Sarreau, Max Walscheid
Deelnemerslijst Vuelta a España 2018
Weer en tv
Waar de renners de voorbij dagen zijn getrakteerd op warm weer met een hoge luchtvochtigheid, is dit donderdag in Huércal-Overa niet anders. Het kwik zal de dertig graden Celsius net niet aantikken en met een luchtvochtigheid van bijna zeventig procent zal het bij vlagen benauwd aanvoelen voor de renners.
De zesde etappe zal donderdag vanaf 15:00 live te volgen zijn op zowel Eurosport (Eurosport 1) als op één (Sporza).
Iemand die weet wat er met Bouhanni vandaag is gebeurd waardoor die 8 minuten na de een-na-laatste renner binnen kwam?
En dan hoeft Valverde zich daar ook niet druk om te maken, en is hij kopman.
Hardrijders willen we morgen zien.
TLJ moet dit ook kunnen.