Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 7 naar Pozo Alcón
Na een etappe langs de kustlijn gaat het Vuelta-peloton vrijdag het binnenland in. Ligt er in Andalusië een nieuwe kans voor de vluchters, of zijn in deze overgangsrit de sprinters weer aan zet? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Om half een klinkt het startschot voor de zevende rit in Puerto Lumbreras, een plaatsje in de regio Murcia waar de mensen met name hun geld verdienen in de fruit- en bloemensector. De etappe brengt de renners naar Andalusië, waar in Pozo Alcón de finishlijn getrokken ligt.
Na een vlakke rit op donderdag, zal het peloton op vrijdag iets meer hoogtemeters moeten overwinnen. De renners zetten koers in westelijke richting en trekken het binnenland in, waar de temperaturen verder oplopen. Hoewel er op papier maar tijdens twee cols van derde categorie punten voor de bergtrui te verdienen zijn, gaat het onderweg aardig op en af.
Al vrij vroeg in de rit verruilt het peloton Murcia voor Andalusië. De ongecategoriseerde klim naar Vélez Rubio is ideaal om een ontsnapping op touw te zetten. In de rit door de provincie Jaén (bekend om zijn vele olijfbomen) vormt de Alto Collado de Laude (5km aan 6,1%) na 117 kilometer de grootste hindernis.
Met nog vijftig kilometer te gaan rijden de renners in Pozo Alcón het lokale circuit op. De aankomstplaats ligt aan de voet van de Sierras de Cazorla, een natuurgebied dat populair is bij wandelaars om zijn steile, begroeide hellingen en prachtige rotspartijen. In de finale zal de beklimming van de Alto de Ceal (4,5km aan 5,4%) voor een schifting kunnen zorgen. De top ligt op 12,7 kilometer van de aankomst. Na een tussensprint in de finale volgen nog een kleine negen licht oplopende kilometers naar de finish.
Start: 12:25
Aankomst: tussen 16:56 en 17:26
Favorieten
De organisatie heeft deze rit in de categorie ‘vlak’ ingeschaald. De pure sprinters zullen echter gezien de nodige hoogtemeters een lastige dag krijgen. Met name het klimmetje in de finale zorgt ervoor dat deze rit meer geschikt is voor puncheurs.
Het koersverloop zal uitwijzen of de etappe zal eindigen in sprint of een duel tussen overgebleven vluchters. Of er een vlucht voorop blijft, is nog maar de vraag. Het gedeelte tussen de eerste en tweede klim gaat grotendeels in dalende lijn, waardoor een jagend peloton in het voordeel is. Groupama-FDJ zal in dienst van de rode trui het gat met eventuele vluchters beperkt willen houden. Veel zal afhangen of er op de beklimming van Alto de Ceal oorlog gemaakt zal worden.
Bij ritten over geaccidenteerd terrein, is Peter Sagan vaak de eerste naam die opgeschreven wordt bij de kanshebbers. De Slowaak kan immers prima etappes door het middengebergte aan en is in de sprint lastig te kloppen. De regerend wereldkampioen weet bovendien wat het is om te winnen in de Vuelta. Op zijn palmares prijken al vier ritten in de Spaanse rittenkoers. Tijdens de eerste week van deze editie wil het nog niet lukken. Normaal gesproken is Sagan hier de te kloppen man, maar het is de vraag in hoeverre hij nog last ondervindt van zijn val in de Tour. Wellicht dat de lastige aanloop vandaag enkele intrinsiek snellere mannen overboord kan gooien.
Hoewel we zijn thuisprovincie Murcia vandaag verlaten, zal Alejandro Valverde met grote interesse naar deze rit uitkijken. Voor hem ligt er immers een mogelijkheid om op dit parcours een nieuwe ritzege op zijn erelijst bij te schrijven. El Imbatido rijdt deze Vuelta als rittenkaper, iets waar hij afgelopen zondag in de rit naar Caminito del Rey al in slaagde. Hij klopte daar Michal Kwiatkowski. De voormalig winnaar van de Amstel Gold Race mag hier ook tot de favorieten gerekend worden.
Trek-Segafredo beschikt over de Italianen Fabio Felline en sprinter Giacomo Nizzolo. Van eerstgenoemde renner is het de vraag hoe hij hersteld is van zijn val in de slotfase van de rit van donderdag. Mitchelton-Scott kan in deze finale meerdere kaarten uitspelen. De laatste beklimming van de dag kan voor de broers Adam en Simon Yates ideaal als springplank dienen. Mocht het op een sprint aankomen, dan heeft Matteo Trentin goede winstkansen. Routinier Michael Albasini kan in een vlucht succesvol zijn.
Bij de Belgen zijn er meerdere renners die op de Alto de Ceal het verschil kunnen maken. Tiesj Benoot bijvoorbeeld. De 24-jarige Dylan Teuns heeft bij BMC een vrijbuitersrol. Ondanks een goede proloog heeft hij in de daarop volgende dagen nog niet kunnen excelleren. Hier vindt hij een mooie gelegenheid om op de voorgrond te treden.
Voor een eventuele lange vlucht komen de usual suspects zoals Luis Angel Maté, Pierre Rolland en Alessandro De Marchi in beeld. Mocht het toch op een sprint uitdraaien, dan zijn daar de inmiddels vertrouwde namen. Elia Viviani staat bekend als een renner die in lastige ritten lang kan overleven en bovendien kan bouwen op een sterke ploeg. Voor Nacer Bouhanni lijkt het parcours iets te zwaar. Danny van Poppel is namens LottoNL-Jumbo de aangewezen man. Zijn laatste en enige zege in de Vuelta dateert van drie jaar geleden. Toen moest er in de rit naar Lleida ook worden geklommen, maar was de finale nagenoeg vlak. In de rit van donderdag moest hij enkel Bouhanni voor zich dulden. Lukt het hem om deze Vuelta een treetje hoger te eindigen?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Alejandro Valverde, Michael Kwiatkowski
** Matteo Trentin, Tiesj Benoot, Simon Yates
* Dylan Teuns, Elia Viviani, Danny van Poppel, Fabio Felline
Weer & TV
Wanneer het peloton het Spaanse binnenland intrekt, lopen de temperaturen doorgaans op. Dat is vrijdag niet anders. De renners kunnen zich opmaken voor temperaturen tot 33 graden Celsius. Het blijft droog. De wind komt uit het zuid-oosten en heeft windkracht 3.
De rechtstreekse uitzending op Sporza en Eurosport begint zoals gebruikelijk om 15:00.
Niet als Valverde op 100% is.
Morgen Mollema ftw.
Gelukkig is deze hele Vuelta onvoorspelbaar gebleken tot nu