Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 8 naar Almadén
Op weg naar Almadén wacht zaterdag een relatief vlakke overgangsetappe met een venijnig slot. Wordt dit een dag voor de sprinters, puncheurs of blijven er vluchters voorop? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De Vueltapeloton trekt zaterdag verder het binnenland in. Het startschot van de 195 kilometer lange etappe klinkt in Linares, een voormalige mijnstad in Andalusië ingeklemd tussen de bergen van de Sierra Morena en de rivier Guadalquivir. Het blauwkleurige mineraal linariet heeft zijn naam aan deze stad te danken.
De renners zetten aanvankelijk koers naar het zuiden, maar na een bezoek aan Mengíbar trekt het na 16 kilometer via een grote bocht noordwaarts. De route voert grotendeels over brede autowegen en kent in de beginfase enkele ongecategoriseerde beklimmingen. De enige bergpunten van de dag zijn te verdienen op de Alto de Españares, een 10,3 kilometer lange klim in het aan 3,4% gemiddeld. Desalniettemin moeten er 1.650 hoogtemeters overwonnen worden.
Op 71,5 kilometer voor het einde is er bij Villanueva de Córdoba een tussensprint. De aanloop richting de finale gaat in licht dalende lijn. In de slotfase steken de renners de grens met Castilla-La Mancha over.
De finish ligt getrokken in Almadén, dat voor het eerst in de geschiedenis van de Vuelta als aankomstplaats fungeert. In 2012 werden de mijnen van deze stad toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier wordt het helderrode cinnaber gedolven, een mineraal waaruit kwik wordt gewonnen. In de slotfase loopt het met stukken tot maximaal 7% gemiddeld pittig op. In de laatste kilometer nemen de renners op een rotonde nog bocht van 180 graden, alvorens zij bij de aankomst aan de smalle Callo los Mineros komen.
Start: 12:10
Aankomst: 16:55 – 17:26
Favorieten
Deze rit staat op papier omschreven als een vlakke etappe. Het venijnige slot met stroken die meer dan valst plat mogen worden genoemd, zal voor de meeste sprinters echter te lastig zijn. Wanneer het peloton compact aan de finale begint, zullen de puncheurs hier op de voorgrond treden.
Deze aankomst is op het lijf geschreven van Alejandro Valverde. De finale is zwaarder dan in de rit naar Pozo Alcón, waardoor zijn kwaliteiten als finisher goed tot zijn recht komen. De drager van het groen rijdt deze Vuelta als rittenkaper. Met zijn zege op Caminito del Rey heeft hij al een ritwinst binnen. Hier krijgt hij een uitgelezen kans om er een tweede aan toe te voegen.
Op deze aankomst moet er ook rekening gehouden worden met Peter Sagan. Voor zover er nog twijfels waren over zijn vorm, zal hij deze in de finale van de rit naar Pozo Alcón weggenomen hebben. In een prestige-sprintje klopte hij Valverde en moest hij enkel nog de vooruitgebleven Gallopin voor zich dulden. Kan hij hier zijn eerste Vuelta-zege sinds 2015 boeken?
Tony Gallopin bewees vrijdag dat hij weer een renner is om rekening mee te houden. Hij voerde in Andalusië een sterk nummer op en bevestigde met ritwinst dat hij weer op zijn oude niveau is. Simon Yates is de eerste week van de Vuelta 2018 goed doorgekomen. De Britse kopman van Mitchelton-Scott staat vierde op minder dan een minuut van de rode leiderstrui. Op een dergelijke aankomst moet hij in staat worden geacht om de beste renners te volgen. De Australische formatie heeft met klimmer Jack Haig nog een tweede troef om uit te spelen. Simon zijn tweelingbroer Adam en de Zwitser Michael Albasini beschikken in theorie ook de kwaliteiten om hier vooraan te eindigen, maar in de rit van vrijdag kwamen zij op grote achterstand binnen.
Het is afwachten hoe het met de vorm van Michal Kwiatkowski gesteld is. Zondag werd hij op Caminito del Rey nog knap tweede, maar op weg naar Pozo Alcón verloor hij tijd door een valpartij. Neemt hij hier sportieve revanche, of loopt hij verder averij op? Bij EF Education First is het vooral uitkijken naar Rigoberto Uran, terwijl ook Pierre Rolland of Michael Woods zich deze Vuelta al getoond hebben.
Namens Astana trad Omar Fraile vrijdag op de voorgrond. De tweevoudig winnaar van de bergtrui rijdt deze Vuelta in dienst van kopman Miguel Ángel López, maar dat weerhoudt hem er niet van om voor eigen succes te rijden wanneer deze naar behoren afgezet is. Fraile won vorige maand in de Tour de France de rit naar Mende, in een finale waar het zelfs nog iets steiler was. Ook de Spanjaarden Ion Izagirre, Eduard Prades, Enric Mas en David de la Cruz zijn renners om rekening mee te houden.
Ook Rudy Molard kan hier uit de voeten. De Franse klassementsleider hield in de rit naar Pozo Alcón knap stand in de voorste gelederen. Eerder dit jaar won hij in de Dauphiné nog de rit naar Vence, in een finale die zelfs nog iets lastiger was. De kans dat hij hier het rood af moet geven is klein.
Wat de Nederlanders betreft, is het vooral uitkijken naar Wilco Kelderman. De Sunweb-renner zal ergens de tijd moeten goedmaken die hij woensdag verloor door materiaalpech. Steven Kruijswijk is bezig aan een degelijke Vuelta en weet zich goed voorin te handhaven. De finale lijkt voor hem echter niet lastig genoeg om zich te onderscheiden. Hij richt daarom zijn vizier op aanstaande zondag. Bij de Belgen zijn Laurens De Plus en Victor Campenaerts bezig aan een goede Vuelta. Tiesj Benoot zakte vrijdag door het ijs terwijl ook Dylan Teuns nog niet brengt wat er van hem verwacht wordt.
Veel sprinters gingen vrijdag overboord op de Alto de Ceal. Een dergelijke klim zit er nu niet in de finale. Toch is de slotfase normaal gesproken te lastig voor renners als Elia Viviani, Nacer Bouhanni, Danny van Poppel, Matteo Trentin en Giacomo Nizzolo. Bij Trek-Segafredo zal eerder Giamluca Brambilla op de voorgrond treden dan Fabio Felline.
Het scenario dat vluchters voorop blijven mag uiteraard niet uitgesloten worden, maar het is maar de vraag of zij op dit parcours voorop kunnen blijven. Groupama-FDJ is erbij gebaat om het rood te behouden terwijl ook ploegen als Movistar en BORA-hansgrohe er belangen bij hebben om een groep niet te ver weg te laten rijden. Voor drager van de bergtrui Luis Ángel Maté is er maar één plek waar hij nieuwe punten kan sprokkelen. Zien we hem desondanks toch weer in de aanval?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Peter Sagan, Tony Gallopin
** Simon Yates, Michal Kwiatwkoski, Omar Fraile
* Wilco Kelderman, Ion Izagirre, Rigoberto Uran, Rudy Molard
Weer & TV
Hoe dichter we bij het hart van Spanje komen, hoe meer de temperaturen oplopen. De renners gaan richting Almadén een hete dag tegemoet met temperaturen tot 36 graden Celsius. De wind heeft windkracht drie en komt uit het zuiden, wat betekent dat de renners deze vrijwel de hele dag in de rug hebben.
De wedstrijd wordt vanaf 14:30 rechtstreeks uitgezonden door Eurosport. De NOS heeft de Vuelta ook weer ontdekt en is er vanaf 16:00 bij. Sporza is door de Brussels Cycling Classic later, waarschijnlijk rond half vijf.
Overigens is ie daarmee zeker nog geen kanshebber.
Maar zondag verwacht ik 't echte vuurwerk.
Ook in de Tour zou men de route veel meer door bergachtige gebieden kunnen laten lopen dan men nu doet.
Hier zou de finish zijn. niet echt de moeite hoor, kan zijn dat ze pas na de meet liggen
nos mag alleen in het weekend uitzenden. Dat doen ze dan ook wel een heel uur met twee mannen die naar spanje vliegen voor dat uurtje. Gelukkig is er Eurosport
Het mag weer wat kosten bij de NOS. Gewoon eurosport kijken, die zitten in een klein hokje in Amsterdam dacht ik.
Zweeler: "In de slotkilometers loopt het wegdek namelijk zeurderig omhoog. In twee tredes van zo'n 2 kilometer aan 3 tot 4 procent. "
Volgens het profiel dat ook wordt getoond op Wielerflits lijkt het in de laatste 3 km 3 % op te lopen.