Vuelta 2018: Voorbeschouwing op etappe 14 naar Les Praeres de Nava
Na de felle strijd op La Camperona wacht wederom een pittige bergetappe. Zaterdag zal er opnieuw op het scherpst van de snede gekoerst worden. De loeisteile beklimming naar Les Praeres de Nava is het slotstuk van de veertiende etappe. Wie slaat hier zijn slag? Volg het hier op WielerFlits.
Parcours
Zet je schrap voor de zaterdagetappe. Het verloop van deze rit gaat veel zeggen over het eindverdict. Het peloton keert terug naar Asturië, de regio van het klimmen, en dat zullen de renners merken ook.
Onderweg wachten vijf beklimmingen: drie van eerste categorie, één van de tweede en één van de derde. Te beginnen met de Puerto de San Isidro (14,7 km aan 5,8%) na goed vijftig kilometer koers. Het meeste klimwerk is echter in het tweede deel van de etappe gestopt: de Alto de la Colladona (5,3 km aan 7,1%), Alto de la Mozqueta (9,4 km aan 6,2%) en de Alto de la Falla de Los Lobos (5,2 km aan 6,7%). De top van La Falla de Los Lobos ligt op 21 kilometer van de finish, waarna de route leidt naar de voet van Les Praeres.
Les Praeres, een bizar steil geitenpad waar normaal gesproken geen mens komt. Les Praeres de Nava betekent de graslanden van de gemeente Nava. De klim is ruim vier kilometer lang aan een gemiddelde van 13,6%. Een gemiddelde! De eerste twee kilometer gaan zelfs aan een gemiddelde van 16% omhoog. Vlak voor de top ligt de piek op 23%. Het smalle wegdek verkeert bij momenten in zeer slechte staat, wat de lastigheidsgraad vergroot. Er zal ongetwijfeld een hevig gevecht losbarsten op deze mini-Angliru, die zijn debuut maakt in de Vuelta.
Start: 12.55 uur
Finish: tussen 17.25 en 17.56 uur
Favorieten
De springveren zullen boven komen drijven op Les Praeres, waar de stijgingspercentages weer duizelingwekkende hoogtes zullen aannemen. Een mini-Angliru wordt ‘ie al genoemd. Dat belooft wat!
De renner van wie het meest verwacht mag worden, is Nairo Quintana. De 28-jarige Colombiaan van Movistar staat na twee weken derde in het klassement en liet in de dertiende rit zien meer dan in orde te zijn. In de steile slotfase van La Camperona reed hij namelijk met Yates weg uit het groepje favorieten. Hij smeerde de Brit zelfs met een snedige versnelling in de laatste honderd meter ook nog zes seconden aan. Naast zijn talent spreken ook zijn gewicht en schat aan ervaring natuurlijk in zijn voordeel.
Zijn naam is reeds gevallen; de Simon Yates van deze Vuelta doet weer enigszins denken aan die uit de voorbije Giro d’Italia. De 26-jarige Brit van Mitchelton-Scott voegde zich in de vierde etappe met een knap geplande aanval bij de best geklasseerde renners en droeg bovendien al drie dagen de rode leiderstrui, die hij in de rit naar Estaca de Bares afstond aan Jesús Herrada. In de rit naar La Camperona deed hij samen met Nairo Quintana de beste zaken voor het klassement. Yates moest echter toestaan dat de Colombiaan hem in de slotfase nog enkele seconden aansmeerde. Daarom krijgt hij een sterretje minder.
Zonder de pech in de zesde etappe naar San Javier had Wilco Kelderman zonder twijfel een aantal plekken hoger gestaan in het klassement. Hij verloor er 1’44” en kelderde van plaats zes naar zeventien. Als hij dat tijdsverlies niet had geleden, stond hij nu vijfde op 2’04” van leider Jesús Herrada. Dat de 27-jarige renner van Sunweb desondanks in uitstekende vorm verkeert, toonde hij wel aan in de dagen die volgden. Hoewel hij in de rit naar La Camperona op enkele renners tijd moest toegeven, pakte hij ook tijd op anderen. Hij staat nu dertiende en mag omhoog kijken naar de top tien.
Net als Kelderman hoort Rigoberto Úran bij de beste klimmers van de afgelopen dagen. De schijnwerpers zijn weliswaar vaak gericht op namen als Simon Yates en Nairo Quintana, maar in de luwte werkt de Colombiaan toe naar een prima resultaat. Na dertien ritten staat hij immers zesde en doet hij amper onder voor Nairo Quintana (3e) en Miguel Ángel López (5e). Bovendien weet hij wel hoe hij een grote ronde moet aanpakken – dit is namelijk al zijn zestiende. Hij eindigde in de Giro en de Tour al eens op het podium. Kan hij hier de basis leggen voor een top 3-plek in Spanje?
Ervaring heeft ook Alejandro Valverde meer dan voldoende. Dit is namelijk al de 24e grote ronde uit zijn loopbaan. Ook Vuelta-etappes winnen is hem niet vreemd, hij won er namelijk al elf. Dit jaar staat de teller alweer op twee na zeges in Caminito del Rey en Almadén. Ondanks zijn leeftijd (38), verkeert hij in blakende vorm en staat hij na dertien ritten op de vierde plaats in het klassement. Tegenover de springveren komt hij in Les Praeres de Nava vermoedelijk te kort, maar we hebben El Imbatido gekkere kunstjes zien uithalen.
Achter Jesús Herrada, Simon Yates, Nairo Quintana en Alejandro Valverde completeert Miguel Ángel López momenteel de top vijf. De nog altijd pas 24-jarige Colombiaan grossierde dit jaar al in ereplaatsen; in de Tour of Oman (2e), Abu Dhabi Tour (3e), Tour of the Alps (3e), Giro d’Italia (3e) en Vuelta a Burgos (2e) stond hij op het podium, waardoor hij met vertrouwen aan de start van deze veertiende etappe mag staan. Een gevaarlijke klant voor de andere favorieten om rekening mee te houden.
Ion Izagirre bijkt vooralsnog niet weg te slaan uit de top tien van het klassement. Na een knappe openingstijdrit houdt de 29-jarige Spanjaard van Bahrain Merida knap stand rond de zesde plaats. Soms iets hoger, dan weer een plekje lager. Daaruit blijkt dat de favorieten hem niet zomaar losrijden, ook niet in de bergen. Het optreden van Enric Mas in de Vuelta belooft hem een mooie toekomst. De 23-jarige Spanjaard staat na dertien etappes op plaats elf en stak ook gisteren op La Camperona zijn neus aan het venster.
Iemand die helemaal terug lijkt van weggeweest, is Thibaut Pinot. De Fransman van Groupama-FDJ moest noodgedwongen de strijd staken in de allerlaatste fase van de Giro d’Italia, maar maakte vorige maand in Polen op knappe wijze zijn rentree in het peloton. Ook in de Vuelta staat hij al zijn mannetje en staat hij momenteel op plek zestien. Zijn klimkwaliteiten zijn bekend, maar kan hij ook hier toeslaan? Tot slot mag ook Steven Kruijswijk niet ontbreken. Onze landgenoot staat na een uitmuntende Tour de France opnieuw tussen de beste renners.
Naast de namen in de top van het klassement, zijn er nog tal van renners die hier kans maken. Klimmers als Fabio Aru, Emanuel Buchmann en George Bennett verloren echter vrijdag kostbare seconden. Weten zij zich te herpakken? Ook aanvalslustige vluchters als Ben King, Thomas De Gendt, Bauke Mollema, Pierre Rolland, Rafal Majka, Dylan Teuns of Alessandro de Marchi kunnen hier op de voorgrond treden. Worden de aanvallers zaterdag opnieuw beloond?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Simon Yates, Miguel Ángel López
** Wilco Kelderman, Rigoberto Úran, Alejandro Valverde
* Ion Izagirre, Enric Mas, Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk
Weer en TV
De temperatuur rondom finishplaats Nava stijgt naar de 25 graden Celsius. De zon schijnt, al kan die richting de namiddag verdwijnen achter een licht wolkendek. De wind komt met kracht 2 uit het oosten.
Sporza zendt de etappe vrijwel integraal uit op één. De uitzending begint om 13.30 uur. Eurosport 1 moet wachten tot de MotoGP in San Marino klaar is, dus komt om 16.00 uur pas met livebeelden op tv – de koers is vanaf de start om 12.45 uur wel al te volgen op de Eurosport Player. De NOS begint eveneens om 16.00 uur met het rechtstreekse verslag.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.