Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Becerril de la Sierra
foto: Cor Vos
donderdag 12 september 2019 om 08:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Becerril de la Sierra

Donderdag staat er deze Vuelta voor de voorlaatste keer een rit op het programma waarin de renners stevig moeten klimmen. In een gebied waar de Nederlandse wielerliefhebber minder goede herinneringen aan heeft, liggen maar liefst vier beklimmingen van de eerste categorie te wachten. Zet de concurrentie de rode leiderstrui van Primož Roglič onder druk?

[unibet title=”Wie wint etappe 18 van de Vuelta 2019?” link=”https://rebrand.ly/vuelta_unibet”]

  • A. Valverde 8.50
  • T. Geoghegan Hart 11.00
  • T. Pogacar 11.00

[/unibet]

[toto title=”Wie wint etappe 18 van de Vuelta 2019?” link=”https://rebrand.ly/toto_vuelta”]

  • A. Valverde 9.00
  • T. Pogacar 10.75
  • M.A. Lopez 12.00

[/toto]


Parcours

De achttiende etappe van de Vuelta is andermaal een bergetappe met vier reuzen van beklimmingen, dwars door de bergketen Sierra de Guadarrama. In een soortgelijke etappe in 2015 verloor een waanzinnige Tom Dumoulin hier de Vuelta-zege aan Fabio Aru, die met Astana een masterplan opzette tegen de slecht omringde Nederlander. Een coup plegen is dus ook zeker mogelijk in deze rit, die louter bestaat uit cols van eerste categorie. De etappe is goed voor een totaal van 3.697 hoogtemeters.

Madrid, we zijn er al bijna! Colmenar Viejo (in de provincie Madrid) is de startplaats, maar eerst moeten de heren renners nog drie etappes afleggen voor zij de paradetocht door hartje Madrid mogen maken. De achttiende rit is een opmerkelijke, want hij is in twee delen te knippen. Vanuit de start gaat het richting de voet van de Puerto de Navacerrada (11,8 km aan 6,3%). De laatste zeven kilometers zijn duidelijk het steilst, met een kilometer die gemiddeld 9% is. Bovenop volgt een plateau en een afdaling van een kleine twintig kilometer naar de Puerto de la Morcuera (13,2 km aan 5%). Vanaf de top van die klim is het nog honderd kilometer tot de meet.

Puerto de Navacerrada

De afdaling is steil en door de hoge snelheid zullen de renners weinig tijd hebben om het wegdek te verkennen. Het peloton gaat namelijk nog een keer over die weg, maar dan… omhoog. Eenmaal beneden rijdt het peloton een lokaal rondje (met ravitaillering na 95 kilometer) om vervolgens rechtsomkeert te maken en – vanaf de andere kant – precies dezelfde route te rijden. Dus, eerst de Puerto de la Morcuera – Deel 2 (10,4 km aan 6,7%). De laatste vijf kilometer van deze klim blijft het wegdek tussen de 7 en 9% stijgen. De afzink voert de renners naar de tussensprint na 135 kilometer.

Tom Dumoulin buigt zijn hoofd op weg naar Cercedilla – foto: Cor Vos

Hier begint ook bijna de slotklim van de dag. Het gaat om de afdaling van de Navacerrada, die het peloton eerder op de dag aan aandeed: de Puerto de Cotos (13,9 km aan 4,8%). Een behoorlijk lange beklimming, maar qua steiltegraad de ‘makkelijkste’ van de vier. De top ligt na 151,9 kilometer. Hier volgt opnieuw een plateau van bijna tien kilometer, alvorens de coureurs de tocht naar beneden inzetten. Halverwege de afdaling draait het parcours rechtsaf richting Bercerril de la Sierra. De laatste vier kilometer gaan ook nog pijnlijk omhoog, maar niet genoeg om in aanmerking te komen voor een gecategoriseerde beklimming.

De tweede beklimming van de Puerto de la Morcuera

Maar vergeet niet dat de vermoeidheid al begint door te wegen, waardoor er alsnog serieuze verschillen kunnen ontstaan. Vraag dat maar aan Tom Dumoulin, die vier jaar geleden op deze wegen zijn Vuelta-eindzege verspeelde. Toen moesten de renners in de voorlaatste etappe ook tweemaal over de Puerto de la Morcuera en de Puerto de Cotos, op weg naar Cercedilla…


Totale afstand: 177,5 kilometer
Start:
 12.40 uur in flag-es Colmenar Viejo
Finish: 17.20 – 17.55 uur in flag-es Becerril de la Serra


Favorieten

Ook bij het vooruitblikken op deze rit stuiten we weer op het terugkerende vraagstuk: kan een vlucht met avonturiers hier standhouden of strijden de klassementsmannen om de dagzege? De rit naar Guadalajara toonde aan dat zo diep in de Vuelta de renners allerminst zuinig met hun krachten omspringen. De ploegen die Roglič uit het rood willen rijden, hebben tot Madrid bovendien niet heel veel gelegenheid meer om nog iets aan de status quo te veranderen.

Tao Geoghegan Hart

Tao Geoghegan Hart – foto: Cor Vos

Met nog vier ritten te gaan zijn de etappes tot dusver verdeeld onder negen teams. Dat betekent dat nog dertien ploegen deze Vuelta zonder ritzege zijn. Renners die donderdag voor dagsucces gaan, zullen in ieder geval over de nodige klimcapaciteiten moeten beschikken. Indien een renner een vrijgeleide wil voor een vroege vlucht, is een ruime achterstand op de best geklasseerde renners geen overbodige luxe.

Iemand die aan beide voorwaarden voldoet, is Tao Geoghegan Hart. De 24-jarige Brit staat bekend als een meer dan begenadigd klimmer, maar kijkt na twee-en-een-halve week al tegen een achterstand van een klein uur op Roglič aan. Een bedreiging voor de klassementsrenners is hij dus allerminst, hoewel er met zijn vorm niets mis is. Tijdens de laatste twee bergetappes eindigde hij derde en tweede. Zet hij donderdag het volgende stapje? Net als Hart, is ook Wout Poels een renner die op dit terrein mee kan glippen in een vlucht. Het doorgaans zo dominante Team Ineos staat deze Vuelta nog met lege handen en beide renners zouden daar verandering in kunnen brengen.

Het is afwachten of de klimmers bij de grote drie machtsblokken (Jumbo-Visma, Movistar en Astana) de vrijheid krijgen om ten aanval te trekken. Natuurlijk kunnen zij er in het teken van een tactisch schaakspel altijd een pion vooruitschuiven, maar of renners als Jakob Fuglsang, Omar Fraile of de gebroeders Izagirre daadwerkelijk de vrijheid krijgen om mee te strijden om ritwinst is nog maar de vraag. Ook voor Luis León Sánchez is dit in theorie een geschikte etappe, maar waarschijnlijk zal ook hij zich moeten schikken in de ploegtactiek.

Gianluca Brambilla – foto: Cor Vos

Gianluca Brambilla weet wat het is om in de Vuelta de zoete smaak van de overwinning te proeven. De Italiaanse pocketklimmer won in 2016 nog een bergrit. Dit jaar scoorde hij al ereplaatsen op weg naar Ares del Maestrat (achtste), Los Machucos (achtste) en Alto de La Cubilla (vijfde), maar tot een ritzege kwam het nog niet. Donderdag krijgt hij een van de laatste kansen om daar verandering in te brengen. Hij is daar bij vrijbuitersploeg Trek-Segafredo de aangewezen persoon voor, al heeft ook het jonge Deens klimtalent Niklas Eg zich al meermaals laten zien in het tenue van het Amerikaanse team.

Wanneer we de strijd om de bergtrui in overweging nemen, is het aannemelijk dat ook bolletjestruidrager Geoffrey Bouchard zich vooraan zal laten zien. Onderweg naar Becerril de la Sierra zijn er namelijk vier keer tien punten te verdienen. Winnen is misschien iets teveel gevraagd, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat hij zich zal tonen. Ploeggenoot bij AG2R La Mondiale Pierre Latour rijdt een wisselvallige Vuelta. Vorige week werd de Franse kopman nog derde op de loeisteile aankomst op Los Machucos, maar in de rit naar Guadalajara waaide hij al vroeg uit de kopgroep en ook in de etappes daarvoor reed hij – figuurlijk – harder achteruit dan vooruit. In theorie beschikt hij over de kwaliteiten om in een rit als deze mee te kunnen. Drie jaar geleden won hij immers een dag voor het einde nog de aankomst bovenop Alto de Aitana. Voor Latour is dat nog het hoogst haalbare; in het klassement is hij ver weggezakt.

Lawson Craddock – foto: Cor Vos

Het geplaagde EF Education First rijdt nog maar met vijf renners in deze Vuelta, maar beschikt desalniettemin over enkele kanshebbers voor deze rit. Sergio Higuita kreeg in de waaierrit naar Guadalajara een mokerslag (hij verloor ruim 23 minuten op ritwinnaar Gilbert), maar hij is op plek achttien nog steeds de best geklasseerde renner van de Amerikaanse formatie. Hier krijgt hij de gelegenheid om het een en ander goed te maken. Lawson Craddock toonde zich de voorbije ritten meermaals in de aanval, maar de Amerikaan kwam tot dusver niet verder dan een derde plek tijdens de rit naar Urdax.

Vrijbuiter Amanuel Ghebreigzabhier demonstreerde de afgelopen weken meerdere malen zijn aanvalslust. Zijn ploeg Dimension Data maakt een erg mager seizoen door, maar de 25-jarige Eritreër vormt een van de weinige lichtpuntjes. Namens Katusha-Alpecin lijkt Ruben Guerreiro de aangewezen persoon om deze Vuelta te redden. Bij BORA-hansgrohe was er deze Vuelta al twee keer reden tot juichen, maar dat zal Felix Großschartner er niet van weerhouden om op jacht te gaan naar persoonlijk succes. Bij Bahrain-Merida is het uitkijken naar Hermann Pernsteiner. De Oostenrijker reed bergop tot op heden een prima Vuelta, maar vergooide woensdag zijn klassement door net als Higuita 23 minuten te verliezen. Mitchelton-Scott heeft in de persoon van Mikel Nieve een klimmer om uit te spelen. Het beschikt eveneens over Esteban Chaves, maar de Colombiaan lijkt deze Vuelta niet in goede doen.

Voor de kleine Spaanse ploegen Burgos-BH en Euskadi-Murias is de Vuelta al geslaagd. Respectievelijk Ángel Madrazo en Mikel Iturria zorgden reeds voor dagsucces. Namens de Baskische formatie zou Óscar Rodríguez (vorig jaar ritwinnaar op La Camperona) met succes in deze rit de kers op de taart kunnen plaatsen. Ook jongens als Ben O’Connor (Dimension Data), Mark Padun (Bahrain Merida) en Kilian Frankiny (Groupama-FdJ) lieten zich bergop al gelden deze Vuelta. Datzelfde geldt voor Marc Soler, al zal hij waarschijnlijk in dienst moeten rijden.

[unibet title=”Wie wint etappe 18 van de Vuelta 2019?” link=”https://rebrand.ly/vuelta_unibet”]

  • A. Valverde 8.50
  • T. Geoghegan Hart 11.00
  • T. Pogacar 11.00

[/unibet]

[toto title=”Wie wint etappe 18 van de Vuelta 2019?” link=”https://rebrand.ly/toto_vuelta”]

  • A. Valverde 9.00
  • T. Pogacar 10.75
  • M.A. Lopez 12.00

[/toto]


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tao Geoghegan Hart
*** Lawson Craddock, Gianluca Brambilla
** Ruben Guerreiro, Sergio Higuita, Óscar Rodríguez
* Amanuel Ghebreigzabhier, Pierre Latour, Hermann Pernsteiner, Mikel Nieve

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

In de regio Madrid gelden donderdag zomerse weersomstandigheden. Dit weekend voorspellen de weerstations slechter weer, maar de renners kunnen deze rit afwerken in temperaturen tot 24 graden Celsius. Het blijft droog. De wind heeft windkracht twee en komt uit het oosten.

Donderdag komen wielerfans meteen aan hun trekken en hoeven ze niet – zoals woensdag – tot half drie of drie uur te wachten. Eurosport zendt de koers van start tot finish uit, Sporza begint na het journaal van half 2 met de live-uitzending en de NOS biedt op internet een livestream aan. Kun je niet kijken? Geen probleem! Met het liveblog en de Volg Hier van WielerFlits mis je geen enkele update uit de koers.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.