Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar de Alto de Javalambre
foto: Cor Vos
woensdag 28 augustus 2019 om 08:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar de Alto de Javalambre

Na twee sprintersetappes is het tijd om het kaf nog eens van het koren te scheiden. Al heel wat klassementsmannen hebben averij opgelopen en op de Alto de Javalambre zullen opnieuw forse verschillen kunnen ontstaan. Weet Nicolas Roche hier zijn rode trui nog te verdedigen of staat iemand anders aan het einde van de dag aan de leiding? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Het startschot van de vijfde rit klinkt in L’Eliana, een plaatsje op de linkeroever van de rivier de Turia op twintig kilometer ten noordwesten van Valencia. Vanaf 80 meter boven zeeniveau koerst het peloton noordwaarts voor een rit van 170 kilometer. De renners krijgen op weg naar de top van de Puerto de Acublas al direct de nodige hoogtemeters voorgeschoteld. Hoewel de klim van tweede categorie volgens het routeboek slechts 5,9 kilometer bedraagt, gaat het eigenlijk al vanaf de start tot de top (na 31,7 kilometer) omhoog. Deze aanloop kan als springplank dienen voor aanvallers.

Het vervolg van de etappe gaat over een golvend parcours. Ongeveer halverwege rijdt het peloton de provincie Teruel binnen voor een lus met daarin de Alto Fuente de Rubielos (4,8 kilometer aan 5,7%). Vervolgens wordt koers gezet in westelijke richting naar het ski-station van Javalambre. De 11,1 kilometer lange slotklim Alto de Javalambre staat ook wel bekend als de Picón del Buitre en maakt dit jaar zijn debuut in de Vuelta. De beklimming brengt de renners naar 1.950 meter hoogte en zal voor een serieuze schifting zorgen. De klim start in het dorpje Arcos de las Salinas op 1.000 meter hoogte. De eerste kilometers zijn met stijgingspercentages van vijf procent een opwarmertje voor wat komen gaat.

Na drie kilometer komen de stijgingspercentages in de dubbele cijfers. Na een iets vlakker intermezzo halverwege, komen de stijgingspercentages niet onder de acht procent. Na het passeren van de boomgrens op ongeveer drie kilometer van het einde, betreden de renners een soort maanlandschap. Na de laatste haarspeldbocht is het nog twee kilometer tot de finish. De lucht is inmiddels ijler geworden, maar de weg gaat nog steeds met ongeveer acht procent omhoog. De renners hebben hier waarschijnlijk weinig oog voor het uitzicht, want de finale is zeer zwaar. De aankomst ligt bij een sterrenwacht, wat doet denken aan de iconische Vuelta-finish op Calar Alto.


Start: 12.00 uur in L’Eliana
Finish: 17.00-17.30 uur in Observatorio Astrofísico de Javalambre


Favorieten

De grote vraag is: gaan de vluchters om de etappezege mogen strijden of zullen de klassementsmannen het onder elkaar uit mogen maken? Een deel van de wielerfans zal hopen op het laatste, want de klim leent zich voor een mooie strijd. De korte, maar krachtige Alto de Puig Llorença zorgde in etappe twee al voor spektakel en nu op de eerste echte lange klim van de ronde zal het spel ongetwijfeld weer op de wagen gaan.

Mochten de klassementspretendenten om de zegebloemen strijden, dan kunnen we moeilijk om de twee kopmannen van Movistar heen. Alejandro Valverde maakte een prima indruk op de klim in de tweede etappe, terwijl Nairo Quintana zelfs naar de etappezege snelde. Moet El Imbatido zich nu al wegcijferen voor het klassement van de vertrekkende Colombiaan of mogen ze allebei hun plan trekken? Het zijn in ieder geval traditionele namen om rekening mee te houden. Met zijn gevreesde punch lijkt de wereldkampioen zelfs de grootste kans te maken op de ritzege.

Het koningskoppel van Movistar – foto: Cor Vos

De finish doet, zoals geschreven, denken aan de Calar Alto. Miguel Ángel López – van wie we sinds de Giro d’Italia weten dat hij het ook goed zou doen bij de Bouhanni Box – was daar twee jaar geleden de beste en ook nu behoort hij tot de belangrijkste gegadigden. Hij greep in de openingsploegentijdrit de macht, maar in de rit naar Calpe moest hij incasseren. Hij verloor immers tijd op de kopgroep die om de overwinning streed. Slaat hij op de Alto de Javalambre weer terug?

Fabio Aru en Primož Roglič waren, in tegenstelling tot López, wel bij de les op weg naar Calpe. Dat was een mooie opsteker voor beide heren. Voor Aru is het een bevestiging dat het nog wel wat kan worden met zijn carrière en de Sloveense kopman van Jumbo-Visma maakte zijn in de ploegentijdrit opgelopen achterstand weer goed op de meeste favorieten. Met de moraal van beide renners zal het dan ook prima zijn gesteld. Binnen UAE Emirates en Jumbo-Visma zijn Tadej Pogačar en George Bennett ook namen om in de gaten te houden. Een tegenvaller voor Jumbo-Visma is de opgave van Steven Kruijswijk, hij kon een belangrijke rol spelen voor het klassement van Roglič.

Primož Roglič en Fabio Aru – foto: Cor Vos

Met Quintana en López hebben we al twee Colombiaanse sterkhouders genoemd, maar daarmee zijn we er nog niet. Want er zijn nog meer Colombianen om rekening mee te houden. Rigoberto Urán bijvoorbeeld, die ook van de partij was in de kopgroep aan het einde van de tweede etappe. Nu zal duidelijk worden of hij de komende weken ook echt iemand is om rekening mee te houden, al ging hij dinsdag wel tweemaal tegen de vlakte. Voor Esteban Chaves wordt dit eveneens een zeer belangrijke test. Hij hoopt zijn oude klimbenen terug te hebben, waarmee hij mee kan doen om de ritzege en uiteindelijk het klassement. En mocht een favorietengroep bijeen blijven, houd dan het venijnige toptalent Sergio Higuita in de gaten.

Nog twee namen waar we rekening mee houden: Italiaans wegkampioen Davide Formolo en Pierre Latour, de Franse hoop der natie. Beide renners maakten op de Puig Llorença zeker geen slechte indruk. Nee, een echte indicatie is het natuurlijk nog niet, maar het is voorlopig wel de enige referentie die we hebben als het om klimwerk gaat. Latour houdt wel van de Spaanse beklimmingen en Formolo staat eveneens zijn mannetje. In de ploeg van laatstgenoemde zal het tevens uitkijken zijn naar Rafał Majka. Ook hij moet in staat worden geacht om hier met de besten te strijden om de overwinning. Winnen zal voor hem lastig worden, hij heeft immers niet de vinnigheid waar de meeste andere favorieten wel over beschikken. Wel is hij de underdog.

Esteban Chaves – foto: Cor Vos

Vanuit Nederlands perspectief zal Wilco Kelderman zich willen laten zien. De Vuelta is goed begonnen voor Team Sunweb en rode trui Roche heeft aangegeven zich in dienst te stellen van het klassement van Kelderman. Hij zat in de achtervolgende favorietengroep op weg naar Calpe en staat redelijk onzichtbaar in de top-10 van het klassement.

De kans dat vluchters op de slotklim nog voor de groep der favorieten uitrijden is zonder meer aanwezig. Voor de Ben Kings van deze wereld is dit ook een goede kans om een succesje mee te pikken. King is zeker iemand die het hier zou kunnen afmaken, maar als we dan toch een vluchter moeten aanduiden, gaan we voor Dylan Teuns. De koning van La Planche des Belles Filles heeft de komende weken diverse mogelijkheden om een etappe te winnen en dit is er één van.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Miguel Ángel López, Primož Roglič
** Nairo Quintana, Rigoberto Urán, Davide Formolo
* Fabio Aru, Esteban Chaves, Pierre Latour, Dylan Teuns

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Renners die niet goed tegen de hitte kunnen, zullen blij zijn dat de 2.000 meter hoogte bijna wordt aangetikt. Want op de top van de beklimming zal het een fiks aantal graden kouder zijn dan aan de kust. In startplaats L’Eliana stijgt het kwik tot boven de dertig graden, terwijl in Arcos de las Salinas – een plaatsje aan de voet van de slotklim – het maximaal een graad of 28 wordt. U hoeft geen gerespecteerd meteoroloog te zijn om te weten dat het op de top een stukje koeler zal zijn.

De koers is traditiegetrouw vanaf 15.00 uur te volgen via Sporza, Eurosport en de website van de NOS. WielerFlits doet uiteraard ook uitgebreid verslag via het liveblog.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.