Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Calpe
Met Miguel Ángel López in de rode leiderstrui, staat zondag de eerste rit in lijn op het programma. De renners blijven in de provincie Alicante en trekken het binnenland in. Met onderweg de nodige hoogtemeters, is het nog maar de vraag of dit een etappe voor de rappe mannen wordt. We blikken vooruit op het parcours en de kanshebbers.
Parcours
Tijdens de eerste dagen van deze Vuelta passeren de populaire vakantiebestemmingen in sneltreinvaart de revue. Zondag vertrekken de renners namelijk vanuit Benidorm, de door zijn skyline gekenmerkte badplaats die vooral bekendstaat als overwinteringsplaats voor de oudere doelgroep. Nadat om 12.20 uur het startschot klinkt voor een etappe van net geen tweehonderd kilometer, gaat het peloton in noordwestelijke richting het achterland van Alicante in.
Al vroeg in de etappe krijgen de renners met de beklimming van de Puerto de Confrides de nodige hoogtemeters voorgeschoteld. De eerste bergpunten zijn te verdienen na een beklimming van 20,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,6. Na een korte afdaling volgt met de Alto de Benilloba (6,4 km á 4,2%) de volgende hindernis.
Het blijft de hele rit op en af gaan in deze rit met maar liefst 2.840 hoogtemeters. Na een korte passage aan de rand van het natuurgebied Serra de Mariola keert het peloton terug naar de kust. Tijdens een eerste passage door Calpe volgt er een vlakkere fase waarin eventueel orde op zaken gesteld kan worden. Na 168 kilometer ligt er in Moraira een tussensprint.
Calpe is een bekende naam in de wielrennerij. Hoewel hier slechts drie keer eerder (’70 & ’71 en de tijdrit in 2016) een Vuelta-etappe finishte, kent menig profrenner deze badplaats aan de Costa Blanca vanwege het feit dat ploegen hier graag neerstrijken voor een trainingskamp. Het is ook de plek waar in 2016 zes renners van Giant-Alpecin werden aangereden. Van die zes zijn John Degenkolb (Trek-Segafredo) en Max Walscheid (Sunweb) actief in deze Vuelta.
De organisatie heeft nog een extra toetje aan de finale toegevoegd met een lus van dik veertig kilometer ten noorden van de finishplaats. Hierin is met de beklimming van de Puig Llorença (3 kilometer aan 9,5%, met pieken tot 19%) een stevige kuitenbijter opgenomen. Op deze beklimming naar Cumbre del Sol won Chris Froome twee jaar geleden een etappe. Vanaf de top is het nog 24,8 kilometer tot de finish, waarvan de laatste zestien in dalende lijn. Geloste renners krijgen in deze razendsnelle finale de mogelijkheid om terug te komen, al lijkt het waarschijnlijk dat een uitgedunde groep in Calpe om de zege zal strijden.
De laatste twee kilometer zijn biljartvlak. De finale voert via de door palmbomen omringde Avenida Juan Carlos zuidwaarts, tot na de laatste rotonde op ongeveer 460 meter van de meet de aankomst opdoekt. De finish ligt getrokken aan een brede boulevard op een steenworp afstand van het water aan het zuiden van de stad.
Start: 12.20 uur in Benidorm
Finish: 17.19-17.52 uur in Calpe
Favorieten
Verwacht wordt dat de slotfase van deze etappe naar Calpe te lastig is voor de pure sprinters. Op amper 28 kilometer van de finish ligt namelijk de voet van de Alto de Puig Llorença. Deze klim is eigenlijk de Cumbre del Sol waar Tom Dumoulin in 2015 wist te winnen, alleen wordt ditmaal niet afgeslagen naar de top. Desondanks blijft het lastig als over amper drie kilometer 285 meter hoogteverschil moet worden overbrugd, goed voor een gemiddelde van 9,5 procent.
In het verleden bewees Sam Bennett al eens te kunnen winnen na een late helling op de route. Dit deed hij bijvoorbeeld in de vorige editie van Parijs-Nice. Als de Ierse kampioen weet aan te haken op weg naar Calpe, is hij de te kloppen renner na zijn zeges in de BinckBank Tour. In de koers door Nederland en België wist hij in Hulst, Ardooie en Aalter drie dagen op rij te winnen. BORA-hansgrohe zal de rappe sprinter ongetwijfeld ook aan de Spaanse kust graag in stelling brengen.
Net als Bennett moet ook Jon Aberasturi kunnen winnen na een lastig parcours met een klim in de finale. De Spanjaard steekt in goede vorm na zijn zeges in de semiklassieker Circuito de Getxo en de Vuelta a Burgos en zal opnieuw willen winnen in zijn tweede deelname aan de Vuelta a España. Bij Caja Rural-Seguros RGA wordt een dagsucces in de ronde door het thuisland ongetwijfeld met beide handen aangepakt, want de laatste ritzege dateert al van 2012.
Bij Mitchelton-Scott is Luka Mezgec een belangrijke kanshebber voor ritwinst. De Sloveen liet in de Ronde van Slovenië eerder dit jaar zien dat een klim van tweede categorie in de finale geen probleem vormt om vervolgens in de sprint de zege te grijpen. Onlangs nog won hij twee ritten in de Ronde van Polen om vervolgens tijdens het Europees kampioenschap wielrennen in Alkmaar naar de achtste plaats te rijden. Kortom, Mezgec lijkt klaar voor de Vuelta!
Niet alleen Jon Aberasturi beschikt over snelle benen bij Circuito de Getxo, ook Alex Aranburu is rap als de finish in zicht komt. Al heeft de jonge Spanjaard liever een oplopende aankomst, terwijl zijn ploeggenoot meer van de vlakke finishes is. In een uitgedund peloton waaruit de pure sprinters zijn weggefilterd, is echter ook Aranburu een kanshebber. Winnen deed hij dit seizoen al tweemaal, in de rondes van Madrid en Burgos.
Wie in het verleden al vaak genoeg heeft bewezen te kunnen winnen in de Vuelta a España, is John Degenkolb. Met tien ritzeges, vijf tweede plaatsen en een derde moet de Duitse renner alleen de nog succesvollere Alejandro Valverde voor zich dulden in het Vuelta-peloton. Normaal gezien moet Degenkolb de klim bij Puig de la Llorença kunnen verteren, waarna hij in een sprint met een uitgedunde groep zijn mannetje moet kunnen staan.
Na zijn tweede plaatsen in de Ronde van Polen lijkt Fernando Gaviria op tijd te zijn hersteld van zijn knieproblemen, die hem een belangrijk deel van het seizoen parten speelden. In dit peloton moet de Colombiaan normaal gezien in de sprints kunnen wedijveren om de etappezeges, ook als in de finale nog een kort, maar steil klimmetje is opgenomen in de route. Kan hij meteen toeslaan in zijn eerste deelname aan de Vuelta a España? Het is nog wel de vraag in hoeverre zijn val tijdens de ploegentijdrit hem parten zal spelen. Op moment van schrijven waren de ernst van zijn blessures nog niet bekend.
Tot slot willen we ook nog enkele renners onder het voetlicht brengen die vanuit een ontsnapping kunnen toeslaan. Edvald Boasson Hagen moet het normaal gezien afleggen tegen sprinters als Sam Bennett, maar de Noor is nog altijd sterk en is niet vies van een aanval in de slotfase. Weinig renners zullen in een kleine groep met hem naar de streep willen rijden, maar dat hij ook een aardig eindje alleen kan rijden bewees hij nog in de tijdrit van de Volta a Valenciana begin dit jaar.
Voor Thomas De Gendt wordt de Vuelta a España zijn derde grote ronde van het seizoen, waarin hij nog eens zijn veelzijdigheid onderstreepte. In zowel Parijs-Nice als de Volta a Catalunya won hij het bergklassement en zijn aanvalslust leverde hem een nieuwe ritzege op in de Tour de France. Ook in het tijdrijden wedijvert hij met de wereldtop door derde te eindigen in de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia en de tijdrit in Pau in de Tour. Altijd rekening houden met deze strijder!
Voor Luis León Sánchez wordt dit zijn tiende deelname aan de Vuelta a España, die hem gek genoeg nog nooit ritwinst opleverde. Wel won hij in 2014 het bergklassement. Winnen kan de ervaren Spanjaard echter nog altijd, getuige zijn ritwinst in de rondes van Zwitserland en Murcia, waar hij Alejandro Valverde versloeg. Ook de wereldkampioen kunnen we niet uitvlakken, nadat hij vorig jaar in de Vuelta slechts eenmaal (!) buiten de top-25 eindigde (26e in Roquetas de Mar).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Sam Bennett
*** Jon Aberasturi, Luka Mezgec
** Alex Aranburu, John Degenkolb, Fernando Gaviria
* Edvald Boasson Hagen, Thomas De Gendt, Luis León Sánchez, Alejandro Valverde
Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)
Weer en TV
De karavaan kan zich opmaken voor een zonnige dag aan ongeveer 28 ℃. De wind waait vanuit het oosten en is matig aan windkracht 3. De tweede etappe van Benidorm naar Calpe is rechtstreeks te volgen via de Eurosport Player, Eurosport 1 (vanaf 16.45 uur) en Sporza (13.30 uur). En op WielerFlits hoef je de komende drie weken niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!
Om te reageren moet je ingelogd zijn.