Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Igualada
Sprinters als Sam Bennett, Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria zullen zich af en toe afvragen waarom ze überhaupt zijn gestart in deze Vuelta a España, gezien de vele aankomsten bergop. De etappe van zaterdag kent wel een redelijk vlakke finale. Een probleem: de renners moeten daarvoor nog over de Puerto de Montserrat. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Na drie aankomsten bergop kiest de organisatie op zaterdag voor een vlakke finish. Het probleem voor de sprinters is alleen dat ze eerst nog over de Puerto de Montserrat (van tweede categorie) moeten, een niet te onderschatten helling tussen de plaatsen Igualada (daar waar de renners finishen), Manresa en Terrassa. En dus is het maar de vraag of we een koninklijk sprintduel krijgen tussen Bennett, Gaviria en Nederlands kampioen Jakobsen.
Maar laten we beginnen bij het begin, in startplaats Valls. De renners verzamelen zich in de provincie Tarragona, onderdeel van de wielergekke regio Catalonië, voor een niet al te lange etappe naar Igualada. Vertrekpunt Valls ligt niet zo gek ver van de kuststreek Costa Daurada, maar de renners trekken voor de achtste etappe wat meer het binnenland in. Valls is overigens de geboorteplaats van de betreurde Xavier Tondó, die in het verleden ook wist te schitteren in de Ronde van Spanje.
Met de Spanjaard in het achterhoofd trekken de renners naar het noorden, door vredelievende plaatsjes als El Pla de Santa Maria, Rocafort de Queralt en Santa Coloma de Queralt, richting de tussensprint van de dag. Er zijn aanvankelijk geen bergpunten te verdienen, maar het loopt de hele tijd (het is en blijft de Vuelta) op en af. Na de ravitailleringszone en een blitzbezoek door Fonollosa gaat het naar de sprint in Sant Joan de Vilatorrada. Het is de vraag of er dan nog een kopgroep vooruit rijdt. En zo ja, wat is dan het verschil?
Op de flanken van de Puerto de Montserrat (7,4 km aan 6,6%) kan deze voorsprong namelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen. En wees niet verrast mochten de sprinters hier overboord gaan, aangezien de Montserrat allesbehalve een loper is. We komen toch uit op een gemiddelde van bijna 7%, en dat over een afstand van ruim zeven kilometer. Er zijn zelfs enkele uitschieters van 11 à 12%, wat in de kaart speelt van de puncheurs en klimmers. Vanaf de top van de Montserrat is het nog 27,5 kilometer tot de finish.
Op de top van een helling of berg volgt meestal de ultieme beloning: een razendsnelle afdaling naar een dal. De renners zullen zaterdag eveneens de duik naar beneden nemen, maar eerst volgen nog enkele kilometers op een plateau. Vervolgens is het tijd voor een voorproefje van de afzink van de Montserrat, maar plots volgt nog één vlakke kilometer, om vervolgens écht te beginnen aan de – overigens niet al te steile – afdaling. Eenmaal beneden is het nog ruim vijf kilometer tot de finish in Igualada.
De laatste kilometers zijn niet al te technisch, al ligt op twee kilometer van de streep nog een flauwe bocht naar links, gevolgd door een rechtse bocht net voor het ingaan van de licht oplopende slotkilometer. Met nog enkele honderden meters te gaan wacht een ultieme bocht naar links, maar vervolgens is het ‘rechtdoor naar school en kantoor’. De grote vraag is: welk scenario zal hier worden geschreven?
De finish is getrokken op de Avinguda de Catalunya, waar we een opvolger krijgen van Nacer Bouhanni. De afwezige Fransman spurtte hier twee jaar geleden naar de overwinning… in de Ronde van Catalonië, welteverstaan. Niet geheel onbelangrijk, dat jaar reden de renners niet over de Puerto de Montserrat, maar over een andere beklimming van tweede categorie: de Turó del Puig.
Start: 13.12 uur in Valls
Finish: 17.18 – 17.55 uur in Igualada
Favorieten
“I might have a look at stage eight, maybe”, zo liet Sam Bennett weten op de top van de Alto de Javalambre in het Eurosport-programma The Breakaway. De Ierse kampioen klonk niet erg hoopvol, aangezien hij niet wist hoe zwaar de laatste beklimming was. De Puerto del Montserrat zal voor de meeste sprinters te zwaar zijn, gezien de lengte (meer dan zeven kilometer) en de steiltegraad (een slordige zeven procent).
De achtste etappe naar Igualada lijkt een ideale etappe voor de vluchters, en dan bedoelen we vluchters in de klassieke zin van het woord. In de zesde rit naar Ares del Maestrat lagen ook kansen voor de aanvallers, maar werd het aantal kanshebbers beperkt door de zware finish richting het op een heuvel gelegen gehucht. Zaterdag krijgt het peloton een totaal andere finale voorgeschoteld.
Tussen Valls en Igualada zullen de renners ook flink moeten klimmen, maar ditmaal ligt de finish zo’n dertig kilometer na de laatste helling van de dag, wat kansen biedt voor een breed scala aan renners. Het maakt het voorspellen zeker niet makkelijker, maar als we dan toch één naam moeten noemen: Philippe Gilbert. De ervaren Waal is bezig aan een soort afscheidstournee in het shirt van Deceuninck-Quick-Step, aangezien hij volgend seizoen zal koersen voor grote concurrent Lotto Soudal.
Reken maar dat Gilbert gemotiveerd is in zijn laatste grote ronde voor de wit-blauwe sterrenformatie. De 37-jarige renner werd tot zijn eigen verdriet thuisgelaten voor de Tour de France, maar in de Vuelta krijgt hij alle ruimte om op jacht te gaan naar een ritzege, zeker omdat Deceuninck-Quick-Step geen kopman heeft voor het klassement. De etappe naar Igualada is als het ware uitgetekend voor Gilbert: een pittige maar niet al te zware klim, gevolgd door een snelle en relatief vlakke finale. Kan hij zes jaar na dato (Tarragona, 2013) weer winnen in La Vuelta?
Het is alleen de vraag of Gilbert nog wat in de tank heeft, aangezien hij in de aanval was tijdens de etappe naar Mas de la Costa. De ex-wereldkampioen liet vrijdag wel zien in vorm te zijn, aangezien hij pas op de slotklim werd gegrepen door de favorieten voor de eindzege.
Wie vroege vlucht zegt, zegt Thomas De Gendt. De Belg krijgt een aantal etappes de kans om te doen wat hij zo goed kan: winnen in een grote ronde. Dit liet hij nog zien in de voorbije Tour de France met een indrukwekkende ritzege in Saint-Étienne. De renner van Lotto Soudal zal zijn ploeg wel een overwinning willen bezorgen, zeker omdat zijn werkgever de laatste dagen negatief in het nieuws is gekomen. De Oost-Vlaming weet wel raad met de finale naar Igualada, die je zonder problemen solo kunt afwerken.
En laat Thomas De Gendt nu een specialist zijn in dat laatste… Zijn Spaanse collega Jesús Herrada zien we niet zo snel een lange solo afronden. De coureur van Cofidis zal vooral hopen op vuurwerk op de Puerto de Montserrat, om het dan in de finale af te maken met een snelle sprint. De rasaanvaller zag zijn broer José nog naast een prestigieuze ritzege grijpen, maar één dag later was het in Ares del Maestrat wel raak voor de jongste Herrada. De puncheur zal kortom met vrijheid koersen, nu niks meer moet maar alles mag.
Deceuninck-Quick-Step rekent niet alleen op Gilbert, maar ook op Zdeněk Štybar. De Tsjech klimt uitstekend in deze Ronde van Spanje, al was de etappe naar Ares del Maestrat te zwaar voor de kasseienvreter uit Planá. De rit van zaterdag moet Štybar wel perfect liggen: niet te makkelijk, maar ook niet te lastig. Een andere renner om in de gaten te houden is Alex Aranburu. De Baskische puncheur heeft al indruk gemaakt op weg naar Calpe, waar hij bovendien liet zien wel een sprintje te kunnen rijden. Wie durft met Aranburu naar de streep te gaan?
Gilbert, Herrada en Aranburu zijn de verwachte namen voor een etappe als die naar Igualada, de keuze voor Tomasz Marczyński is misschien wel verrassend. Maar vergeet niet dat de Pool twee jaar geleden nog etappes won in de Ronde van Spanje, om precies te zijn in Sagunt en Antequera Los Dólmenes. In die laatste finishplaats zegevierde hij na een indrukwekkende solo over enkele Andalusische bergen. Sindsdien is het stiller rondom Marczyński, maar hij maakte wel een sterke indruk in de ploegentijdrit.
In de etappe naar Mas de la Costa lukte het niet voor Marczyński, heeft hij zaterdag meer geluk? Noem hem gerust een dark horse voor de ritzege.
We zijn er nog niet, want ook Valerio Conti heeft ambities in deze Vuelta. De Italiaan van UAE Emirates zegevierde al eens in de laatste grote ronde van het jaar. De vinnige Conti is behoorlijk snel aan de meet, maar zal de tegenstand moeten afmatten op de flanken van de Puerto de Montserrat. De rit naar Igualada is ook een mooie gelegenheid voor Dylan Teuns om zich te laten zien, maar de Belg liet na de finish op Mas de la Costa weten dat hij snakt naar een dagje rust, nu hij de leiderstrui heeft verloren aan Miguel Ángel López.
De kanshebbers voor de ritzege zijn niet op één hand te tellen, maar we willen toch nog twee favorieten benoemen. Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar Jetse Bol, die afgelopen woensdag nog nooit zo dicht is geweest bij een zege in de Ronde van Spanje. De Noord-Hollander zat in het wiel van zijn grote rivaal José Herrada, maar de renner van Burgos-BH zag in de laatste honderden meters van de Alto de Javalambre bergkoning, ploeggenoot en de geloste Ángel Madrazo terugkeren en naar de ritzege vlammen.
Voor Bol zat er niks anders op dan als tweede te finishen, al leek hij blij te zijn met het historische een-tweetje van zijn Spaanse werkgever. De 29-jarige Nederlander krijgt wellicht nooit meer zo’n kans op een ritzege, maar anderzijds moet hij vertrouwen putten uit zijn optreden op de Javalambre. Als renner van een bescheiden ploegje winnen, het kan! “Dit smaakt trouwens naar meer. Ik denk dat ik het deze Vuelta nog een paar keer probeer. Wie weet om het dan wél zelf af te maken”, zo liet hij aan ons weten.
Zaterdag krijgt Bol wellicht een nieuwe kans op zijn eerste grote overwinning. Net als een renner van een andere Spaanse ProContinentale formatie: Sergei Chernetskii. De Arctic Race of Norway, de Tour des Fjords, een etappe in de Ronde van Catalonië… De 29-jarige Rus heeft al een mooi palmares bij elkaar gefietst, de reden waarom Caja Rural-Seguros RGA zo blij was met het aantrekken van Chernetskii. De snelle allrounder heeft echter nog niet kunnen overtuigen in Spaanse dienst, al is hij de laatste weken beter op dreef.
Dit liet Chernetski ook al zien in de Vuelta, met een goede prestatie (26e) in de etappe naar Calpe. Kan hij verrassen namens de groene formatie? Normaal hadden we ook Luis León Sánchez, Ion Izagirre en misschien wel Omar Fraile sterren gegeven, maar de Spanjaarden komen uit voor Astana, de ploeg van leider Miguel Ángel López. En dus zullen deze rasaanvallers bij de Colombiaan moeten blijven. Het is wel uitkijken naar James Knox, mits hij geen last heeft van zijn valpartij, Ben King, Dorian Godon, bergkoning en ritwinnaar Madrazo en Wout Poels.
We komen tot slot nog één keer terug op de woorden van Sam Bennett. Maybe, beter had de renner van BORA-hansgrohe de kans op een sprint niet kunnen omschrijven. Mochten we toch onverhoopt een spurt te zien krijgen, dan is het uitkijken naar sterke beren als Bennett, Luka Mezgec, Edvald Boasson Hagen en Clément Venturini. Al sluiten we ook niet uit dat Mezgec en Boasson Hagen meegaan in de vroege vlucht, in de hoop de lastige finale te overleven.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Thomas De Gendt
*** Philippe Gilbert, Jesús Herrada
** Zdeněk Štybar, Alex Aranburu, Valerio Conti
* James Knox, Sergei Chernetskii, Jetse Bol, Dorian Godon
Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)
Weer en TV
In de Vuelta rijzen de temperaturen vaak de pan uit en dat is zaterdag niet anders. In startplaats Valls is het een graad of 24℃, maar tijdens de etappe kan het kwik oplopen tot iets boven de 30℃. In finishplek Igualada is het ook warm en droog. De kans op neerslag is niet heel groot, de wind waait dan weer zwak tot matig aan windkracht 2/3.
De koers is vanaf 15.00 uur rechtstreeks te volgen via de Eurosport Player, Eurosport 1 en Sporza. De NOS biedt een livestream aan op haar website. En op WielerFlits hoef je de komende drie weken niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!
Om te reageren moet je ingelogd zijn.