Vuelta 2024: Beresterke Ben O’Connor soleert naar ritzege, rode trui én riante voorsprong
foto: Cor Vos
donderdag 22 augustus 2024 om 17:30

Vuelta 2024: Beresterke Ben O’Connor soleert naar ritzege, rode trui én riante voorsprong

Ben O’Connor heeft een dubbelslag geslagen in de zesde etappe van de Vuelta a España. De Australiër, die in de eerste bergrit nog tijd had verloren op veel van de andere favorieten, sprong mee met de vroege ontsnapping, reed al vroeg weg met Gijs Leemreize en begon vervolgens aan een solo.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De zesde etappe van de Vuelta a España ging van start in Jerez de la Frontera. De renners vertrokken om 12.40 uur vanuit… een supermarkt. Na een vlakke openingsfase van zo’n vijftig kilometer was de Puerto del Bojar (15 km aan 5,7%) het eerste obstakel van de dag. Daarna volgden nog vier beklimmingen van de derde categorie. Eerst waren er de Alto de Ronda (5,9 km aan 4,6%), de Puerto del Viento (6,9 km aan 4,1%) en de makkelijkere Puerto Martinez (3,8 km aan 5,5%). Vervolgens lag de finish op de Alto de las Abejas (9,3 km aan 4%).

Starten in de Carrefour – foto: Cor Vos

In aanloop naar de Puerto del Bojar probeerden veel renners weg te komen. Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk ontstond er dan ook een grote kopgroep van maar liefst 33 renners. Daarbij onder meer de Belgen Mauri Vansevenant, Louis Vervaeke, Xandro Meurisse en Victor Campenaerts. Voor Nederland zat Gijs Leemreize dan weer mee. Op de flanken van de Puerto del Bojar probeerden enkele renners nog over te steken, onder wie Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) en Thymen Arensman (INEOS Grenadiers).

Sterke kopgroep
Deze tegenaanval zorgde ervoor dat alles op den duur weer samentroepte. Tenminste, bijna alles. Drie renners uit de oorspronkelijke kopgroep – Clément Berthet (Decathlon AG2R La Mondiale), Pelayo Sanchez (Movistar) en Cristian Rodriguez (Arkea-B&B Hotels) – bleven vooruit. Zij zouden later nog het gezelschap krijgen van tien andere renners, waarvan we enkele eerder al ten strijde zagen trekken.

Het was flink koers in de openingsfase – foto: Cor Vos

Het ging om Leemreize (dsm-firmenich PostNL), Vansevenant (T-Rex Quick-Step), Pablo Castrillo, Urko Berrade (beiden Equipo Kern Pharma), Jay Vine (UAE Emirates), Chris Harper (Jayco AlUla), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Florian Lipowitz (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Ben O’Connor (Decathlon AG2R La Mondiale). Lipowitz was de bestgeklasseerde vooraan. Hij stond op een minuut en vijftig seconden van de rodetruidrager, zijn ploeggenoot Primoz Roglic. O’Connor volgde zes seconden verder.

Leemreize en O’Connor slaan handen ineen
Ondanks de aanwezigheid van Lipowitz vooraan, controleerde Red Bull-BORA-hansgrohe aanvankelijk wel in het peloton. Op een gegeven moment stopten ze echter met rijden. Bahrain Victorious nam vervolgens het commando over, waardoor de voorsprong van de vluchters niet veel groter werd dan vijf minuten. Het verschil was bovendien alweer wat teruggebracht, toen O’Connor en Leemreize op zestig kilometer van de streep het hazenpad kozen. Het duo reed al gauw een minuut weg bij de achtervolgende groep.

Uit die groep ontsnapte dan weer een drietal: Berrade, Frigo en Sánchez. Zij kwamen tot op een halve minuut van Leemreize en O’Connor, maar daarna vielen ze weer wat terug. Het peloton, waar Red Bull-BORA-hansgrohe afwisselend hulp kreeg van UAE Emirates en Movistar, volgde inmiddels weer op meer dan vijf minuten van de koplopers. O’Connor maakte dus kans op de rode trui en bleef daarom flink doorjassen. Leemreize beperkte zich vooral tot volgen.

O’Connor gaat solo
Dat was niet van weelde, bleek op de Puerto Martinez (3,8 km aan 5,5%). Op deze klim kon de Nederlander het wiel van O’Connor niet langer houden. De Australiër begon op 28 kilometer van de streep zodoende aan een solo. Vervolgens liep hij alleen maar verder uit. Op de eerste achtervolgers én op het peloton. Toen hij als overtuigende winnaar over de streep kwam, had hij bijna zeven minuten voorsprong op de groep met leider Primoz Roglic. Op de streep zou het verschil ruim zeseneenhalve minuut zijn.

Het was na de binnenkomst van O’Connor lang wachten op de nummer twee van de rit: Marco Frigo. De Italiaan was in de finale nog voorbij Gijs Leemreize, die wel op weg leek naar de derde plaats. In de allerlaatste meters werd de Nederlander echter voorbij gesprint door een groepje met Lipowitz, Berthet en Rodriguez – in die volgorde. De volledig leeggereden Leemreize eindigde zodoende als zesde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.