Vuelta 2024: Brandon McNulty verslaat Wout van Aert in openingstijdrit en pakt eerste rode trui
foto: Cor Vos
zaterdag 17 augustus 2024 om 20:32

Vuelta 2024: Brandon McNulty verslaat Wout van Aert in openingstijdrit en pakt eerste rode trui

Brandon McNulty heeft de eerste rode trui van de Vuelta a España 2024 veroverd. De Amerikaan van UAE Emirates klokte de snelste tijd in de 12 kilometer lange openingstijdrit. Hij was in en rond Lissabon Mathias Vacek en Wout van Aert te snel af.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Lissabon mocht voor de tweede keer de Vuelta-start organiseren. De Portugese hoofdstad zag in 1997 al een Vuelta-peloton vertrekken toen de kustplaats de start van een sprintersrit verzorgde. In deze 79ste editie van de Vuelta konden de toeschouwers iets langer genieten van Lissabon. Er stond namelijk een tijdrit van twaalf kilometer gepland naar het nabijgelegen Oeiras. Het historische centrum van de hoofdstad werd echter wel genegeerd: in de buitenwijk Restelo reden de coureurs in westelijke richting langs de kust naar Oeiras.

Iets voor half zes Nederlandse tijd vertrok met Luis Angel Maté (Euskaltel-Euskadi) de eerste renner van het peloton. Al snel zouden de nodige toprenners volgen. Zo snelde Enric Mas een kleine twintig minuten naar een tijdelijke snelste tijd, maar ook Victor Campenaerts – die in de Tour de France nog een etappe wist te winnen en indruk maakte in de eerste tijdrit – en Jay Vine waren inmiddels onderweg. Toch was het Edoardo Affini – zonder dicht voorwiel – van Visma | Lease a Bike die tijdelijk naar de hotseat snelde met een tijd van 12:43. Dat betekent een gemiddelde van meer dan 56 kilometer per uur!

Affini klokt al vroeg de snelste tijd – foto: Cor Vos

Eerste klassementsmannen
De ploegen mochten zelf bepalen wanneer hun renners zouden starten en dat betekende dat het gedurende de hele tijdrit uitkijken was naar klassementsmannen. Zo was het rond half zeven Mattias Skjelmose die met een tijd van 12:57 een goede eindtijd noteerde. Hij was concurrenten Antonio Tiberi, Daniel Felipe Martínez, Enric Mas en Richard Carapaz daarmee al te snel af, maar kon de nog altijd snelste tijd van Affini niet verbeteren. Adam Yates voegde zich later op de ranglijst tussen de hierboven genoemde namen, Cian Uijtdebroeks moest iets meer tijd toegeven.

Na zeven uur was het tijd voor Thymen Arensman. De Nederlandse klassementshoop van INEOS-Grenadiers kon niet tippen aan de tijd van Affini, maar gaf slechts één seconde toe op klassementsman Tiberi. In de Giro d’Italia kende Arensman een slecht openingsweekend, de Vuelta start de klimmer dus een stuk beter. Na de aankomst van Arensman was het niet lang wachten op de teamgenoot van de Nederlander en de favoriet voor de dagzege. Joshua Tarling vertrok rond half acht aan zijn individuele race tegen de klok.

Mathias Vacek: de verrassing van de dag – foto: Cor Vos

Tarling komt er niet aan
De huidig Europees kampioen tijdrijden klokte bij het eerste tussenpunt direct de snelste tijd. De lange Brit was na iets meer dan zeven kilometer drie seconden sneller dan Affini, die op dat moment nog steeds in de hotseat zat, maar moest op de streep 0,28 seconden toegeven op de tijd van de Italiaan. Even leek het erop dat enkel ploegmaat Van Aert – als laatste starter – een Italiaans verrassingsfeestje zou kunnen verstoren, maar niemand minder dan Mathias Vacek blies de snelste tijd omver.

De 22-jarige Tsjech van Lidl-Trek noteerde een tijd van 12:37. Stefan Küng wist de tijd van Vacek niet te verslaan. De Zwitser van Groupama-FDJ moest vier seconden toegeven op de man in de hotseat en dus was het wachten op de grootste uitdager die nog moest komen, Wout van Aert.

Wout van Aert kwam aan de finish net te kort – foto: Cor Vos

Topfavorieten algemeen klassement
Bij de topfavorieten van het algemeen klassement was het inmiddels tijd voor João Almeida en Sepp Kuss. De Portugese thuisrijder noteerde de tot dan toe snelste tijd van de klassementsrenners met een tijd van 12:54. De Amerikaanse winnaar van vorig jaar moest meer tijd toegeven, maar bleef binnen de 35 seconden van Almeida. Primoz Roglic dook wel onder de tijd van de nummer vier van de Tour de France, al scheelde het – met een voordeel van twee seconden – niet veel.

In de strijd om de ritzege waren alle ogen inmiddels gericht op Brandon McNulty en Van Aert. De olympische bronzenmedaillist was één tel sneller dan Vacek bij het tussenmeetpunt terwijl de Amerikaanse kampioen niet veel later op de finish twee seconden onder de tijd van Vacek dook. Van Aert kon de tijd van de hardrijder van UAE Emirates niet meer overtreffen en strandde op een derde plek.

Ritwinnaar Brandon McNulty in de rode leiderstrui – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.