Vuelta 2024: David Moncoutié won de bergtrui vier keer op rij, maar is niet recordhouder
De Ronde van Spanje staat bijna synoniem aan bergritten. Geen wonder dus, dat er bij de eerste editie in 1935 meteen een prijs voor beste klimmer was. WielerFlits duikt in de geschiedenis van het bergklassement van de Vuelta.
In de allereerste uitgave van de Vuelta a España ging een Italiaan met de bergprijs lopen. Edoardo Molinar werd vijfde in het algemeen klassement, won een rit en eindigde nog eens twee keer in de top-drie van een rituitslag. Hierdoor eindigde hij voor landgenoot Luigi Barral en Zwitser Leo Amberg als eerste in het klassement voor de beste klimmer.
Na een Italiaanse laureaat in de eerste editie, kwamen de Spanjaarden naar boven. In de volgende edities ging de bergprijs telkens naar een Spanjaard. Een speciale vermelding is er voor Emilio Rodríguez, die het bergklassement kort na de Tweede Wereldoorlog drie keer won. In 1950 was het bergklassement maar een deel van zijn glorie, want toen won hij ook het algemeen klassement én vijf etappes.
Grote namen als de onlangs overleden Federico Bahamontes en Luis Ocaña namen de bergprijs mee naar huis tussen 1957 en 1970. Een jaar later, in 1971, won de eerste en voorlopig ook enige Nederlander het bergklassement van de Ronde van Spanje. Joop Zoetemelk is de renner die deze eer draagt. Zoetemelk won dat jaar ook een etappe in de Vuelta, terwijl hij in het algemeen klassement op plaats zes eindigde. Belgen Ferdinand Bracke, die de rode trui won, en Wilfried David domineerden dat jaar.
Aan het einde van de jaren ’80 kwam er eindelijk internationalisering in de erelijst van het bergklassement. Colombianen, Zwitsers en Fransen nestelden zich in het lijstje. Indrukwekkende namen als Tony Rominger en Laurent Jalabert toonden zich in het Spaanse gebergte.
De reeks met meest opeenvolgende overwinningen in het bergklassement van de Ronde van Spanje staat op naam van David Moncoutié. Hij was de beste klimmer in 2008, 2009, 2010 en 2011. Bovendien won de dromer – Moncoutié zat het liefst helemaal achterin het peloton te dommelen, tot zijn geliefde bergen opdoemden – in al die edities ook een etappe. De Fransman bezit trouwens niet het record van meeste eindoverwinningen in het bergklassement in de Vuelta. Die eer is weggelegd voor José Luis Laguía. De Spanjaard was de beste klimmer in 1981, 1982, 1983, 1985 en 1986.
Na Moncoutié, die in 2012 zijn carrière afsloot met zijn Vuelta, wonnen namen als Simon Clarke, Luis León Sánchez, Omar Fraile en Thomas De Gendt het bergklassement. De Belg van Lotto Soudal won in 2018 geen etappe in Spanje, maar verzamelde wel een totaal van 95 punten, genoeg voor de witte trui met blauwe bollen.
De Gendt is niet de enige Belg die dat tricot na de slotrit mee naar huis mocht nemen. Vorig jaar kreeg hij in de persoon van Remco Evenepoel namelijk een opvolger. Nadat de renner van Soudal Quick-Step door het ijs zakte in de rit over de Col du Tourmalet, gooide hij het over een andere, aanvallende boeg. Dat leverde hem zijn tweede en derde ritzege op, én de eindwinst in het bergklassement.
Laatste tien winnaars bergklassement Vuelta a España
2023: Remco Evenepoel.
2022: Richard Carapaz
2021: Michael Storer
2020: Guillaume Martin
2019: Geoffrey Bouchard
2018: Thomas De Gendt
2017: Davide Villella
2016: Omar Fraile
2015: Omar Fraile
2014: Luis León Sánchez
Om te reageren moet je ingelogd zijn.